[ nnn @ 04.10.2005. 20:22 ] @
[/code]
type
pred = record
predm:string;
odeljenje:array[1..20] of string;
end;
type
prof = record
pre: array[1..5] of pred;
dani:array[1..5] of integer;
sf:integer;
end;

var
Form1: TForm1;
profe:array[1..100] of prof;
profa:prof;
fprofe:file of prof; //ovde javi gresku
br:integer;
rasp:string[30];
[/code]

Pravim jedan program i sad potrebno mi je privremeno cuvanje gore navedenih podataka i sad kad startujem ovo on mi kaze poruku iz naslova. Kako da nateram ovo gore da radi. Inace koristim delphi 6.

Hvala unapred
[ Srki_82 @ 04.10.2005. 21:15 ] @
Umesto String promenljivih u Pred tipu koristi ShortString. String tip ne moze da se koristi prilikom kreiranja file of nesto tipova.

[Ovu poruku je menjao Srki_82 dana 04.10.2005. u 22:16 GMT+1]
[ nnn @ 04.10.2005. 21:53 ] @
tnx
Ogranicio san na string[30]
i string[10];
radi
Uzgred poceo sam da pravim program zaautomatsku izradu rasporeda casova.:)
[ obucina @ 05.10.2005. 14:06 ] @
Citat:
nnn: Uzgred poceo sam da pravim program zaautomatsku izradu rasporeda casova.:)

Hrabro, obzirom da se radi o matematički nerešivom problemu. Ali, neka te to ne uzbuđuje, pošto u problemima ovakve vrste (problem optimalnog izbora) i nije poenta naći najbolje rešenje, već dovoljno dobro rešenje. Najbolji algoritmi za ovu vrstu problema su tzv genetiski algoritmi, pa se informiši. Srećno, trebaće ti...
[ nnn @ 05.10.2005. 14:50 ] @
hvala na podrsci. Ja volim da resavam matematicko-programerske probleme, u tome sam dobar. U glavi sam zamisio kako taj algolitam otprilike treba da izgleda. Sad radim na onom dosadnom delu programa tj unosu i cuvanju svih podataka, a ima ih mnogo:)...
[ _v!rus_ @ 05.10.2005. 21:50 ] @
Kada budes pri kraju, veoma bi me zanimalo da vidim taj src ili bar ideju za taj problem.

Ja sam pre par godina dok sam jos bio u gimnaziji imao ozbiljnu ponudu da napravim to cudo za vise skola po Srbiji, ali kada sam shvatio sta je to u stvari nisam prihvatio posao.
Jako mi je bilo tesko izbeci ponavljanje predmeta, zatim dvocasi, pa optimizovati to da profesori imaju casove jedan za drugim... U nekoj tacki resavanja problema program bi morao da odredi kog ce profesora da zajebe (da mu ostavi rupu u casovima u toku dana), po kom kriterijumu to odrediti, pa ovaj hoce utorak jer mu zena radi popodne utorkom, pa trista drugih cuda, a validnih kombinacija casova ima koliko hoces, kako odrediti najbolju...

U svakom slucaju voleo bi da vidim src ili bar ideju, samo napred!
[ IgLo @ 06.10.2005. 14:25 ] @
Ja se s vremena na vreme (svakog leta) po malo bavim problematikom rasporeda casova za jednu skolu, i mogu ti reci da si se uhvatio za prilicno tezak posao. Zelim ti puno srece, a ako te interesuje pogledaj ovaj link http://www.time-table.net/ U pitanju je domaci software koji radi prilicno dobar raspored casova sa malom manom sto posebno gleda prvu i drugu smenu pa je stoga neupotrebljiv za neke skole gde profesori rade u medjusmeni. U svakom slucaju mozes iz demo verzije bar da pokupis ideje
[ Vdjuric @ 07.10.2005. 07:12 ] @
Citat:
_v!rus_: Kada budes pri kraju, veoma bi me zanimalo da vidim taj src ili bar ideju za taj problem.

Ja sam pre par godina dok sam jos bio u gimnaziji imao ozbiljnu ponudu da napravim to cudo za vise skola po Srbiji, ali kada sam shvatio sta je to u stvari nisam prihvatio posao.
Jako mi je bilo tesko izbeci ponavljanje predmeta, zatim dvocasi, pa optimizovati to da profesori imaju casove jedan za drugim... U nekoj tacki resavanja problema program bi morao da odredi kog ce profesora da zajebe (da mu ostavi rupu u casovima u toku dana), po kom kriterijumu to odrediti, pa ovaj hoce utorak jer mu zena radi popodne utorkom, pa trista drugih cuda, a validnih kombinacija casova ima koliko hoces, kako odrediti najbolju...

U svakom slucaju voleo bi da vidim src ili bar ideju, samo napred!

...pa kad dodjes do toga da neke skole (npr. III bgd gimn) imaju 2 zgrade, a profesori ne bi trebali da setaju puno od jedne do druge, a da ni ne pominjem podeljene casove (1 odeljenje: pa deo ide na francuski, deo na nemacki a deo na ruski - npr, a svi moraju u istom terminu da imaju cas)...
...i ja sam imao ozbiljnu ponudi, pa sam malo razmisljao o tome...
odo na ispit...
[ nnn @ 08.10.2005. 12:01 ] @
Videcu kako ce da napreduje, ovih dana idem na eksurziju pa necu nista vece da pocinjem da bi posle znao da nastavim. Obavestavacu vas o napretku