[ Play @ 05.10.2005. 12:25 ] @
Dakle...

Spojen sam na AP koji je udaljen otprilike 1,5 km i prijem je OK kada je vreme stabilno. Medjutim, pre nekoliko dana je padala kisa, i ja sam bez net-a sve vreme. Signal je jako los, konekcija "kao" postoji, ali pristupa ka internetu nema. Ping je uzasan. Da li moze da se uradi nesto konkretno da se dobije pristojan signal i kad je losije vreme?

Pitanje br. 2 : Postoji sansa da moj provajder postavi jos jedan AP koji bi bio od mene udaljen samo 70-ak metara, ali izmedju se nalazi krosnja nekog drveta. Znam da to bas i nije pozeljno, ali me interesuje da li bi vredelo da okrecem antenu bez obzira na ovu smetnju? Pitam jer bi razdaljina bila jako mala, a ja imam panel antenu koja ima pristojno pojacanje signala, pa mozda ipak to radi? Racunam da sa tako malom razdaljinom do AP-a ne bi bilo prekida po kisnom vremenu.

Play
[ broker @ 05.10.2005. 12:45 ] @
1. stavi bolju antenu

2. najverovatnije ce da radi
[ Marcony @ 05.10.2005. 12:46 ] @
Posto imas panel antenu, zameni je sa GRID-om, pa vidi kakva ce poboljsanja biti.
Koliko znam, panel ima 18dB pojacanje, a grid 24dB.
[ jogurt @ 05.10.2005. 12:58 ] @
Kisa i vlazan sneg su dobro poznati neprijatelji radio-reljnih linkova,
tako da je to sto ti se desavalo sasvim ocekivano ponasanje linka. Ovakvi
feding problemi se prevazilaze povecanjem budzeta linka (stavljanjem
antena sa vecim dobitkom, koriscenjem boljih i kracih kablova itd.). Sto
se tice blizeg AP-a, najbolje je da probas da se zakacis i na njega, a
onda ces vec lako odluciti.

Pozdrav
Zoran
[ Play @ 05.10.2005. 15:20 ] @
Hvala puno na odgovorima! Mislim da cu pre svega probati grid antenu, a javicu rezultat kad pokusam sa tim drugim AP-om.

Pozdrav,

Play
[ ponline @ 05.10.2005. 15:28 ] @
Probaj da izoliras konektora na antenu mozda ti tu ulazi voda e tad bi izgubio kompletno link, inace kisa smeta al ako imas dobar signal ne bi trebao da te obara bas tolko.
[ simor @ 05.10.2005. 21:19 ] @
Evo mog iskustva, nedavno sam uploadovao nesto na ftp i brzina je bila oko 300 KB/s, posto je toliko ograniceno na serveru. I posle par minuta vidim da je pala na oko 150 KB/s i pogledam kroz prozor i napolju pada kisa... Vrlo interesantno.

A sto se tice signala kroz krosnju, moje iskustvo je da zimi to radi najbolje, sve do proleca dok drvo ne olista.