|
[ IcyImpact @ 05.10.2005. 17:35 ] @
| http://www.computerworld.com/s...?source=NLT_VVR&nid=105159
Uz brojne sigurnosne propuste zadnjih mjeseci te napade (kao i ovaj najnoviji) na firefoxove stranice, nikako ne idu u prilog firefoxovu pohodu ka osvajanju jos veceg trzisnog kolaca. Isprva se govorilo da je sigurnost najveca prednost firefoxa na IE-om, ali se sad, nakon gotovo godinu dana - pokazalo da je to jedna od najslabijih tocki ovo preglednika. |
[ MatrixxX @ 05.10.2005. 19:06 ] @
Citat: IcyImpact: http://www.computerworld.com/s...?source=NLT_VVR&nid=105159
Uz brojne sigurnosne propuste zadnjih mjeseci te napade (kao i ovaj najnoviji) na firefoxove stranice, nikako ne idu u prilog firefoxovu pohodu ka osvajanju jos veceg trzisnog kolaca. Isprva se govorilo da je sigurnost najveca prednost firefoxa na IE-om, ali se sad, nakon gotovo godinu dana - pokazalo da je to jedna od najslabijih tocki ovo preglednika.
Firefox advocacy site hacked again
It's the second time in three months Spreadfirefox.com has been attacked
Pa koristiš info o upadu na sajt, kao "dokaz" da je FF manje siguran od IE?
Najobičniji FUD
[ superbaka @ 05.10.2005. 19:52 ] @
pa...?
evo eksplodirao mi je komp zbog te nesigurnosti!
[ IcyImpact @ 05.10.2005. 19:56 ] @
Citat: Pa koristiš info o upadu na sajt, kao "dokaz" da je FF manje siguran od IE?
Najobičniji FUD
Ti imas neke probleme sa vidom ili mozgom?! Jesam li ja sta ovdje dokazivao? Nisam. Samo sam rekao kakvo je stanje firefoxa i sigurnosti. Tko si ti da ti mene nazivas FUD-om? Ha.
[ MatrixxX @ 05.10.2005. 20:10 ] @
Citat: IcyImpact: Ti imas neke probleme sa vidom ili mozgom?! Jesam li ja sta ovdje dokazivao? Nisam. Samo sam rekao kakvo je stanje firefoxa i sigurnosti. Tko si ti da ti mene nazivas FUD-om? Ha.
Smiri živce..preneo si info o sigurnosti FF-a u kontextu sigurnosti sajta koji ga promoviše, što jedno s drugim nema nikakve veze..prema tome, najobičniji FUD.
[Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 05.10.2005. u 21:12 GMT+1]
[ IcyImpact @ 05.10.2005. 20:19 ] @
Citat: Smiri živce..preneo si info o sigurnosti FF-a u kontextu sigurnosti sajta koji ga promoviše, što jedno s drugim nema nikakve veze..prema tome, najobičniji FUD.
Ukratko; htio sam reci da svi ti sigurnosni incidenti koji se vezu oko imena firefox negativno djeluju na planove da firefox zauzme veci dio trzisnog kolaca web preglednika. Pitao sam tko si ti da me nazivas FUD-om, nisi odgovorio. Sad cu ja umjesto tebe, ti si najobicniji drot koji ne zna nista drugo osim pljuvati po microsoftovim proizvodima. Dakle, debilu, suti i ne javljaj se.
[ SmilieBG @ 05.10.2005. 20:25 ] @
Pa naravno da je puko sajt kad se vrti na M$ proizvodima :)
FF rulez i dalje ;)
Keep walking
Johnny Walker
[ mkdsl @ 05.10.2005. 21:13 ] @
Citat: IcyImpact: Ukratko; htio sam reci da svi ti sigurnosni incidenti koji se vezu oko imena firefox negativno djeluju na planove da firefox zauzme veci dio trzisnog kolaca web preglednika.
To apsolutno nema nikakve veze jedno s drugim; u pitanju je propust u softveru, uostalom prochitaj i sam sa linka koji si naveo
Citat: Spreadfirefox.com site had been hit by attackers looking to exploit a bug in the TWiki collaboration software, which was running on the server.
Citat: Pitao sam tko si ti da me nazivas FUD-om, nisi odgovorio.
Ja cu ti odgovoriti. Korisnike firefox-a dovodish u zabludu, iznosish dezinformacije, i jednostavno trollujesh...
Citat: Sad cu ja umjesto tebe, ti si najobicniji drot koji ne zna nista drugo osim pljuvati po microsoftovim proizvodima. Dakle, debilu, suti i ne javljaj se.
Zealot. I to bezobrazni.
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 05.10.2005. u 22:14 GMT+1]
[ icobh @ 05.10.2005. 21:19 ] @
Ljudi moji u šta se pretvori ovaj forum. Nekad mi je bilo zabavno posjetiti ovaj site a sad... Što se teme tiče ja mislim da se jedno zna: o ukusima se ne raspravlja. Meni je muka više kad vidim ovakvu temu i njoj slične, boli me briga je li FF site hakovan ili nije i kakve to veze ima sa popularnosti FF-a koja ipak raste. Ja koristim FF od njegove prve verzije pa i dandanas. Nikad mi se ništa,ama baš ništa nije zakačilo na PC preko FF-a. Da sam imao problema sa IE, jesam ali to držim za sebe, nepljujem po Microsoft-u, niti me zanima da kad vidim da je M$ izdao zakrpu za IE postujem ovdje. Ljudi od ovog blabetanja se ne živi...
[ xtraya @ 06.10.2005. 06:10 ] @
Citat: Ljudi moji u šta se pretvori ovaj forum
znas u sta se pretvorio ovaj advocacy?
imas 3 ekipe ovde.
1. nas koji gotivimo ili ne gotivimo sve sto nije "onako kako nas uveravaju da jeste" (citaj nonM$).
2. delegaciju,tacnije duo, degejs-dimkovic sa pripadajucim im M$ glupostima.
3. ostale citaoce koji ne ucestvuju a koji se smeju ekipi pod 1. i ekipi pod 2.
Ako samo proanaliziras toliko postavljenih tema ,videces ko najvise flame post-uje , kako napada,pljuje,vredja.
Steta sto nema statistike po topicu,pa da vidis ko je koliko postova poslao.
Stvarno je interesantno (barem u pocetku) da se zezas sa degej-dimq delegacijom, izgledaju mi kao titovi pioniri sa sredine-kraja prosloga veka, onako uspravni,nadrkani,poletni...
samo im fali marama u obliku MS logo-a (onako sa prozorima)
A onda,posto je dimke admin, uzme i obrise po 90% odgovora jedne teme...
uzasno...
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 06.10.2005. u 09:29 GMT+1]
[ dr ZiDoo @ 06.10.2005. 10:04 ] @
O Advocacy forumu i njegovom duhovnom stanju smo već raspravljali par puta. Advocacy je malo specifičan forum, tako da nema potrebe da sve to ponavljamo.
Možete se vratiti na temu o haku spreadfirefox.com koji u ostalom ne znam kakve veze ima sa browserom i bilo čime osim sigurnosnog propusta u TWiki. Informacije o svemu iz ruke "domaćina" možete naći na http://www.mozillazine.org/articles/article7479.html
[ Ivan Dimkovic @ 06.10.2005. 10:05 ] @
Citat:
2. delegaciju,tacnije duo, degejs-dimkovic sa pripadajucim im M$ glupostima.
Vidi, xtraya-o - ovu poruku ti nisam obrisao cisto kako bi se videlo na kom si nivou. Ali evo javno ti kazem ako me jos jednom pomenes bez nekih argumenata da ces upasti u vrlo strogu moderaciju, if you know what I mean. Ili cu mozda krenuti da citiram tvoju... well... neupucenost, da se tako izrazim u osnove operativnih sisteme , posto je advocacy arhiva puna toga.
Stvarno nemam vremena da posecujem ovaj forum stalno i gledam da li me neko pominje bez ikakvog razloga.
Ako ti smeta kad ti neko kaze da ne znas dovoljno, ili da nisi u pravu, i to dokaze argumentima - mozda je boije da potrazis strucnu konsultaciju sa nekim, a ne da se svadjas po forumima.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 06.10.2005. u 11:06 GMT+1]
[ degojs @ 06.10.2005. 16:23 ] @
Citat: Stvarno je interesantno (barem u pocetku) da se zezas sa degej-dimq delegacijom, izgledaju mi kao titovi pioniri sa sredine-kraja prosloga veka, onako uspravni,nadrkani,poletni...
samo im fali marama u obliku MS logo-a (onako sa prozorima)
Bijo sam i pijonir i omladinac i tim se ponosim :) Kao i Windowsom koji koristim :-)
U ono vreme, zbog gluposti koje provaljuješ na ovom forumu već mesecima, tebe ne bi nikad ni primili u pomenute organizacije :) Da ne sramotiš druge pionire i partiju i državu i Tita. I sve nesvrstane.
Možda bi te primili u neko putujuće pozorište i to ono za decu predškolskog uzrasta. Tatataaaa-tiraaaaa... tu je tebi društvo.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 06.10.2005. u 17:39 GMT+1]
[ MatrixxX @ 06.10.2005. 21:14 ] @
Citat: degojs: Bijo sam i pijonir i omladinac i tim se ponosim  Kao i Windowsom koji koristim
Hehe..pošto su piJoniri kao takvi otišli odavno na đubrište istorije, analogija sa Windowsom je neizbežna..

[ degojs @ 06.10.2005. 22:43 ] @
Linux sa tog đubrišta ne mrda već godinama. Ni napred ni nazad. Čvrsto ukopan.
Idi ti savetuj nkrgovića kako sam mu ja podvalio da je Windows na radnim stanicama, a može kupusara da se stavi. Otvori mu oči, kao što si i ostalima - sa besplatnim Oracle :)
[ MatrixxX @ 07.10.2005. 01:16 ] @
Citat: degojs: Linux sa tog đubrišta ne mrda već godinama. Ni napred ni nazad. Čvrsto ukopan.
Da, da..pisalo u M$ FUD-magazinu..

[ xtraya @ 07.10.2005. 01:35 ] @
Citat: Ali evo javno ti kazem ako me jos jednom pomenes bez nekih argumenata da ces upasti u vrlo strogu moderaciju
E pazi, ivane, znas kako, spominjacu te naravno, a to sto ces mozda i da obrises nesto , pa dobro, kao da ja ne znam gojka jel?
Bas si mi zapretio... dobro je sto se pokazujete u pravom svetlu kakvi ste...
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 07.10.2005. u 02:36 GMT+1]
[ degojs @ 07.10.2005. 01:50 ] @
Citat:
Da, da..pisalo u M$ FUD-magazinu..
Ne, tamo je pisalo o besplatoj Oracle bazi, a za kupusaru ti je malo pojasnio nkrgovic.
[ MatrixxX @ 07.10.2005. 02:15 ] @
Citat: degojs: Ne, tamo je pisalo o besplatoj Oracle bazi
Dobro je da konačno priznaješ..neko kaže "besplatna instalacija", a ti to pretvoriš u "besplatno korišćenje"..čista petica iz FUD-a
Citat:
a za kupusaru ti je malo pojasnio nkrgovic.
Vidim kako mi je "objasnio"..čovek je iz kamenog doba, nema pojma da štampač može da se okači i na ruter sa printer-portom, niti uopšte mora da bude mrežni štampač. Prema tome, kako da mu verujem da je "stručnjak" kad je "moja mala Linux mreža" svemirska tehnologija za njega ?
Najbolje je da mi ništa više ne objašnjavate, postoji opasnost da padnem sa stolice od smeha 
[ mmirilovic @ 07.10.2005. 08:01 ] @
Citat: MatrixxX: Da, da..pisalo u M$ FUD-magazinu..:D
 Koji ti je ovo download menadžer? Nikada ga ne vidoh?
[ MatrixxX @ 07.10.2005. 09:43 ] @
Citat: mmirilovic:
Koji ti je ovo download menadžer? Nikada ga ne vidoh?
Sviđa ti se?
Prozilla..i meni se sviđa, i lepo radi
http://prozilla.genesys.ro/
[ HisteriX @ 07.10.2005. 12:58 ] @
uuuu...prozilla r0x.....otkako sam je provalio batalih raznorazne arie,d4x-e itd....proz-gui je jedini flashgetov deacent replacement na koji sam dosad naishao....josh kad bi mi radio na OpenBSD-u :\
[ mulaz @ 07.10.2005. 13:07 ] @
a sta fali wgetu? :)
ako imas vremena.. mozes u par linija skripticu da napises... wget-sh recimo.. koja ima i sve resume funkcije i sve sto ti treba :D
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 19:38 ] @
Covece... Ja odustanem od svadje sa njim, a on me isproziva... Daklem, stvarno...
Citat:
Vidim kako mi je "objasnio"..čovek je iz kamenog doba, nema pojma da štampač može da se okači i na ruter sa printer-portom, niti uopšte mora da bude mrežni štampač. Prema tome, kako da mu verujem da je "stručnjak" kad je "moja mala Linux mreža" svemirska tehnologija za njega ?
Oh, well. Moracu da se bunim:
Citat:
Dear Sir: I protest in the strongest terms about the sketch about a lumberjack dressing as a lady. I have known many lumberjacks and only 70% were transvestites. The rest formed relationships with farm animals in the usual way. ...
Dakle, ovako :
Mi u nasoj maloj firmi od svega 82 colo servera koje odrzavamo po ugovoru (plus lokalne sprave) rutere prepoznajemo po natpisu "Cisco" na zelenoj pozadini, i sposobnosti da rutiraju internet saobracaj. Ipak, posto sad ulazimo u bronzano doba nemamo nista protiv ni onih na kojima pise "Juniper". Svi stoje u razvodnim ormanima i nijedan nema nikakav "printer-port" sta god to bilo. Ruteri treba da rutiraju, to im je namena. Bas bi voleo da mi ti kao "stručnjak" sa "svemirskom tehnologijom" pokazes jedan ruter koji sluzi da se na njega kaci stampac. Ne mora ni da bude od ovih - ali mora da bude ruter. Minimalni zahtevi :
- Bar 3 mrezna i/ili serijska interfejsa.
- Podrska za RIP v2.
- Podrska za OSPF
- Podrska za BGP
- Minimalna kolicina memorije da ucita tabele rutiranja i BGP podatke. 256MB bice dovoljno.
Cekam.
I da : to sto ti imas licne odnose sa desktop linux-ima to je tvoja stvar. Ja licno najvise volim da na klijentskim desktop-ima nemam nista - tanki klijenti i terminali su meni "prava stvar". Ali, sam ja za razliku od tebe profesionalac, i radim ono sto za posao treba. Ako ne mozes da shvatis da nekim ljudima treba nesto sto na tebe deluje stimulativno to je tvoj problem - poslovne zahteve definise onaj ko placa, u skladu sa potrebama, mogucnostima i onime sto i trece strane diktiraju. Tvoje licne stavove zadrzi za sebe i ne mesaj sa profesionalizmom.
Citat:
Isn't it awfully nice to have a penis,
Isn't it frightfully good to have a dong?
It's swell to have a stiffy,
It's divine to own a dick,
From the tiniest little tadger
To the world's biggest prick.
[ Ivan Dimkovic @ 07.10.2005. 20:20 ] @
Eto, imamo i novi biser - "Ruter sa printer portom"
O zivote ;-)
[ Walker @ 07.10.2005. 20:37 ] @
Ma samo da je veselo :)) Matriksksks chasti.
[ caboom @ 07.10.2005. 20:42 ] @
pretpostavljam da je "ruter sa printer portom" zapravo nista drugo do jedan od xyz govnjavih soho ruter + print-servera koji se pri malo vecem opterecenju raspadnu uz epohalni povik "meni inter-net ne radi". dzibus... to ne bih kupio ni za ostavu da stampam nalepnice za barenu papriku iz udobnosti radne, nazovimo je, sobe.
[ neetzach @ 07.10.2005. 20:49 ] @
Nije ljudi, ne znate vi. To je nova svemirska tehnologija koja ti rutira slova sa dokumenta na odgovarajucu kolicinu mastila...
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 20:52 ] @
Citat: caboom: pretpostavljam da je "ruter sa printer portom" zapravo nista drugo do jedan od xyz govnjavih soho ruter + print-servera koji se pri malo vecem opterecenju raspadnu uz epohalni povik "meni inter-net ne radi". dzibus... to ne bih kupio ni za ostavu da stampam nalepnice za barenu papriku iz udobnosti radne, nazovimo je, sobe.
Neki od onih tajvanskih krsh-eva tipa "ruter, firewall, switch, print server i coffe machine all-in-one za $99.95" ??
Tome je jedini razlog da na neko zove ruter to sto na njemu pise "ruter". A svi znamo sta pise na tarabi... :) Pa nista.
[ MatrixxX @ 07.10.2005. 21:05 ] @
Citat: nkrgovic:
Covece... Ja odustanem od svadje sa njim, a on me isproziva... Daklem, stvarno...
Stvarno..nekoliko poruka koje smo razmenili ja nisam smatrao "svađom", "prozivanje" je bila najobičnija šala, a ako te je pogodila, izvinjavam se..
LM, drago mi je da si ti profesionalac, ali po nekom levom mentalnom sklopu, koji je meni potpuno nejasan, svi profesionalci smatraju da je njihovo rešenje najpametnije na svetu, i sa strahovitom dozom arogancije pljuju po svemu što se ne uklapa u takva rešenja. Ta arogancija ide dotle, da se u nedostatku drugih "argumenata" obavezno, pre ili kasnije, uhvate i za citirani penis..valjda im to moćnije izgleda, šta li..
LM2..imam proizvodnu firmu, trenutno 20-ak zaposlenih, i računari su kod nas samo sredstvo za obavljanje svakodnevnog posla. Nemamo neka velika opterećenja, pa nam i "govnjavi" ruteri itekako završavaju posao, naročito ako se uzme u obzir cena, i nabavna, i tokom "održavanja".. Ta cena, ili ako hoćeš TCO, u mom slučaju, svakako je mnogo manja od ega jednog "profesionalca" iskazanog kroz cenu "održavanja", pa se vodim prostom ekonomskom logikom..ako se pokvari, bacim, kupim drugo, i nastavim sa poslom.
Sve to uz dodatni kvalitet čuvanja živaca i negubljenja vremena sa raznoraznim "stručnjacima" koji će me ubeđivati da je to "TV u boji"za *moje potrebe*..ključne reči 2 poslednje.
Žao mi je ako na linku koji sledi ne budeš pronašao minimalne zahteve koje si ispostavio glede rutera, niti me više zanima da se natežem i gubim vreme sa svima koji ne shvataju da su potrebe različite, kao i rešenja izvedena iz tih potreba...EOD
http://www.usr.com/products/ne...sp?type=specs&sku=USR8000A
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 21:22 ] @
Citat:
Stvarno..nekoliko poruka koje smo razmenili ja nisam smatrao "svađom", "prozivanje" je bila najobičnija šala, a ako te je pogodila, izvinjavam se..
Jok, kad me nazoves "profesionalcem" pod navodnicima, i to iz kamenog doba sigurno cu to shvatiti kao salu... Da...
Citat:
LM, drago mi je da si ti profesionalac, ali po nekom levom mentalnom sklopu, koji je meni potpuno nejasan, svi profesionalci smatraju da je njihovo rešenje najpametnije na svetu, i sa strahovitom dozom arogancije pljuju po svemu što se ne uklapa u takva rešenja. Ta arogancija ide dotle, da se u nedostatku drugih "argumenata" obavezno, pre ili kasnije, uhvate i za citirani penis..valjda im to moćnije izgleda, šta li..
Ja ti sve vreme pricam da resenje zavisi od posla. Ti si taj koji tvrdi da ima samo jedno resenje, i da su oni koji ga ne znaju ne vrede nista.
Citat:
LM2..imam proizvodnu firmu, trenutno 20-ak zaposlenih, i računari su kod nas samo sredstvo za obavljanje svakodnevnog posla. Nemamo neka velika opterećenja, pa nam i "govnjavi" ruteri itekako završavaju posao, naročito ako se uzme u obzir cena, i nabavna, i tokom "održavanja".. Ta cena, ili ako hoćeš TCO, u mom slučaju, svakako je mnogo manja od ega jednog "profesionalca" iskazanog kroz cenu "održavanja", pa se vodim prostom ekonomskom logikom..ako se pokvari, bacim, kupim drugo, i nastavim sa poslom.
Sve to uz dodatni kvalitet čuvanja živaca i negubljenja vremena sa raznoraznim "stručnjacima" koji će me ubeđivati da je to "TV u boji"za *moje potrebe*..ključne reči 2 poslednje.
Sta god tebi vrsi posao je sjajno. Ako ti ovaj USR radi, odlicno. Mozda on i nije losa sprava. Ali ga ne zovi ruter, i ne prozivaj mene zbog toga sto ga time ne smatram.
Moras da pocnes da odgovaras za ono sto izjavljujes, izvini.
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 21:43 ] @
Da, for the record. Ovaj profesionalac bi probao taj USR kad bi mogao, ali bi ozbiljno razmislio da :
- Da umesto 60$ da 600$ i uzme ovo :
http://www.cisco.com/en/US/pro...ata_sheet0900aecd8028a976.html
A da dobije mogucnost da subnetuje interne mreze, plus bolji firewall.
- Da ne uzme ni jedno, vec da lepo uzme jedan PC i sam napravi firewall/nat, deli stampac i jos doda i proxy.
I jedno i drugo bi kostalo vise, ali, najverovatnije, i vredelo vise.
I da, na taj PC bi vrlo verovatno stavio Linux. A ako vi znate Linux onda sigurno. Onda bi to bilo resenje primereno vama, a to je ono o cemu ja sve vreme i pricam.
[ MatrixxX @ 07.10.2005. 21:59 ] @
I jedno i drugo bi kostalo vise, ali, najverovatnije, i vredelo vise.
I da, na taj PC bi vrlo verovatno stavio Linux. A ako vi znate Linux onda sigurno. Onda bi to bilo resenje primereno vama, a to je ono o cemu ja sve vreme i pricam.
E vidiš, upravo ovde praviš kardinalnu grešku u razmišljanju..kao vlasnik firme, ja ipak najbolje znam šta je primereno nama, i šta je najbolje rešenje za nas.
Savetovanje u smislu šta je eventualno bolje mogu da prihvatim samo ako zatražim to mišljenje, a ovo što ti činiš, izvini, ja smatram nametanjem.
Ne smatram da to činiš sa lošim namerama, daleko bilo..ali čini mi se previše prepotentnim, kao i izjava da USR "nije ruter"..nekako sam više sklon da prihvatam nazive stvari koje mi servira proizvođač tipa USR, Linksys(Cisco?) itd, nego ono što ti serviraš ovde..
Isto se odnosi i na OS, aplikativni i ofis softver, itd..možeš/te da ga nazivaš/te kako god hoćeš/te, on završava posao..hint *moje potrebe*.
[ degojs @ 07.10.2005. 22:12 ] @
Ali ga ne zovi ruter,
Ajde! Ako ti kažeš..
Citat: i ne prozivaj mene zbog toga sto ga time ne smatram.
A koga će da proziva? Pa nije neka strina napisala da "to" nije ruter nego baš ti.
Šta ti smatraš za ruter, uvo nas zaboli. Nisi ti ni izmislio ruter, tako da.. a i da jesi, opet isto.
Matrix,
ti si svašta lupao, ali ovde si 100% u pravu. Ovi što pričaju drugačije (Ivan, caboom, nkrgovic,..) - mogu samo da pričaju.
Jeste, ruter sa printer serverom, za ~$100 i to CAD, će super da uradi posao u maloj firmi. To što oni pričaju je smešno. Idemo redom:
Čuj ovo:
Citat: caboom:
pretpostavljam da je "ruter sa printer portom" zapravo nista drugo do jedan od xyz govnjavih soho ruter + print-servera
Da. I?
Na delu sam gledao, kraće vreme, takav jedan DLink u jednoj maloj firmi. Radio je bez greške, a ne sumnjam da i dan danas radi jednako dobro :)
To što si napisao da je govnjav, ne daje težinu tvom komentaru, nego obrnuto.
Citat: koji se pri malo vecem opterecenju raspadnu uz epohalni povik "meni inter-net ne radi".
Ma šta će da se raspadne? Ozbiljno, raspada se? Ajde!!! Nisam primetio.. šta znam..
Citat: dzibus... to ne bih kupio ni za ostavu da stampam nalepnice za barenu papriku iz udobnosti radne, nazovimo je, sobe.
Boli nas što ti ne bi. Nemoj.
I koristi samo IBM PC a nikako tajvance. Ovaj, nema više IBM PC, pa ćeš morati Lenovo. Kinezi brale :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 07.10.2005. u 23:16 GMT+1]
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 22:20 ] @
Citat:
E vidiš, upravo ovde praviš kardinalnu grešku u razmišljanju..kao vlasnik firme, ja ipak najbolje znam šta je primereno nama, i šta je najbolje rešenje za nas.
Savetovanje u smislu šta je eventualno bolje mogu da prihvatim samo ako zatražim to mišljenje, a ovo što ti činiš, izvini, ja smatram nametanjem.
Ne smatram da to činiš sa lošim namerama, daleko bilo..ali čini mi se previše prepotentnim, kao i izjava da USR "nije ruter"..nekako sam više sklon da prihvatam nazive stvari koje mi servira proizvođač tipa USR, Linksys(Cisco?) itd, nego ono što ti serviraš ovde..
Isto se odnosi i na OS, aplikativni i ofis softver, itd..možeš/te da ga nazivaš/te kako god hoćeš/te, on završava posao..hint *moje potrebe*.
Ma naravno bre sefe ;) . Ti si jedini koji zna sta tebi treba - to uvek stoji. I ako ti vrsi posao tim bolje :) - mozda jednog dana poraste firma dovoljno za dedicated IT staff, pa nadjem i posao ... :) Negde kad (nadajmo se) budes imao 500 zaposlenih i veliku infrastrukturu :) . Bar je Zemun, necu putovati puno :).
Jedini razlog zasto sam dao misljenje je zato sto se bavim time, a, well, ovo je advocacy - pa je'l tu svi delimo neka misljenja. Ne namecem ja nista, samo advokatisem :) (U ovom slucaju za Linux, igrom slucaja :) ). A i ucinilo mi se da, posto je vec advocacy, dugujem strucno misljenje, posto je vec moja strucnost bila prozvana.
Izjava da USR nije ruter mozda deluje prepotentno, ali veruj mi da nije. Taj USR nije ruter jer ne moze da rutira internet saobracaj. Izvini, ali niti podrzava odgovarajuce protokole, niti ima kapacitete. To je, u najboljem slucaju, kucna/soho sprava koja ti sluzi kao gateway. Oni je zovu ruter, u smislu da ona nesto rutira, ali ona nije pravi ruter, ne za danasnje "internet" vreme. Ja i dalje mislim da je Linux sprava mnogo bolje resenje od toga, strogo tehnicki gledano. Nije prepotentno, samo usko strucno ;) Ako zelis da sad branim Linux, moze - veceras ionako skidam drajvere za solaris, pa imam vremena :). Sutra cu ga, nadam se, instalirati - pa ces ostati uskracen za misljenje. :). (Mada koliko se secam ti vec koristis zute linux sprave o kojima bi i ja razmisljao na tvom mestu, pa bi pricao nesto sto vec radis).
[ degojs @ 07.10.2005. 22:29 ] @
Ajd nkrgovic nemoj i ti da preteruješ, niti da dokazuješ da si u pravu na takav način, jer nisi: to radi posao, a to je poenta.
Tvoja priča je sad otišla u drugu krajnost: isto kao i kad Matrix priča o Oracle bazi koju možemo besplatno da instaliramo, ali ne i koristimo.
Jeste, taj jevtini tajvanac (ili šta već) je sasvim OK za *malu* firmu.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 07.10.2005. u 23:35 GMT+1]
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 22:34 ] @
Citat:
A koga će da proziva? Pa nije neka strina napisala da "to" nije ruter nego baš ti.
Šta ti smatraš za ruter, uvo nas zaboli. Nisi ti ni izmislio ruter, tako da.. a i da jesi, opet isto.
Ti bas volis da potenciras, a? Nije ruter jer ne moze da rutira. To sto ga neko tako zove ne znaci da to i jeste. Sprava je "gateway" ako hoces "trgovacko ime". Dok ne bude mogla da rutira internet saobracaj - to ruter nije, i nece biti. Znaci - da mozes da imas svoj ASN, ako hoces precizno. To je ruter.
I da, to moze i Linux box da odradi, uz dodatni softver. Prednost hardvera je u pouzdanosti, i boljoj podrzanosti - Cisco ima monopol, i kad ti provajder ima Cisco, natprovajder Cisco onda to da ti imas Cisco jako olaksava koriscnje Cisco-specific extenzija :) .
I da, video sam i ja skoro jedan takav "integrisani".. Nije doduse Linksys (koji vozi Linux), vec... nesto zuto jeste... Planet mislim, ili mozda i D-Link.
Imao je web setup... Koji se nikad nije zavrsio. Ne znam koji embeded OS je imao, ali ja videh poruku o "General Protection Fault" :).
Ne poredi babe i zabe i ne zamisljaj da je jevtinije uvek bolje. Shvati da, kako ima smisla platiti extra za Win server u Win mrezi, tako ima smisla platiti i Cisco ruter, ako zelis ruter na internetu. To sto si ti video nesto sto radi ne znaci da ce uvek dobro da radi. I to cak nisi ni testirao, vec samo video.
[ degojs @ 07.10.2005. 22:37 ] @
Ma šta ti meni pričaš da to ne radi kad sam ja gledao dok sam radio u jednoj baš manjoj firmi, kako to BAŠ radi sve to što Matrixu treba.
Radi bre, a ti se nasadi na glavu pa pričaj da ne radi, ali ono i dalje radi baš sve što treba i ne, ne raspada se :)
[ degojs @ 07.10.2005. 22:40 ] @
Citat: I to cak nisi ni testirao, vec samo video.
Ja testirao sa korisničke strane. Radi bre: i na internet i do printera. Mnogo više nije ni trebalo.
E da, nisam bio ostao tamo dovoljno dugo da probam VPN od kuće, ali i to je radilo jer su mi bili dali podatke za takvo povezivanje.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 07.10.2005. u 23:46 GMT+1]
[ MatrixxX @ 07.10.2005. 22:47 ] @
Imao je web setup... Koji se nikad nije zavrsio. Ne znam koji embeded OS je imao, ali ja videh poruku o "General Protection Fault"  .
Liči na Win-šlog, a ne ruter-šlog?
Citat:
To sto si ti video nesto sto radi ne znaci da ce uvek dobro da radi.
Dojajčani argument..to što mi ovde raspravljamo, ne znači da nećemo zasigurno pocrkati jednog dana .. 
[ degojs @ 07.10.2005. 22:56 ] @
Citat: Imao je web setup... Koji se nikad nije zavrsio. Ne znam koji embeded OS je imao, ali ja videh poruku o "General Protection Fault"
Eto ***i ga, pa ja to nisam video. A i xtraja na Windowsu svakih 15 minuta ima BSOD. Šta znam...
[ degojs @ 07.10.2005. 22:58 ] @
Citat: Shvati da, kako ima smisla platiti extra za Win server u Win mrezi, tako ima smisla platiti i Cisco ruter, ako zelis ruter na internetu.
To znači da tvoj RH server u Windows mreži i nema smisla?
Ako možeš, pojasni koje su to prednosti skupljeg CISCO rešenja, za ovaj slučaj koji Matrix navodi? Da odvažemo na šta je bolje utrošiti pare.. Win Server ili Cisco?
Evo šta će da bude: za većinu stvari koje ćeš da navedeš, Matrix će da kaže - nebitno i znaš šta, verovatno će biti u pravu.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 00:03 GMT+1]
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 23:10 ] @
Citat:
Ja testirao sa korisničke strane. Radi bre: i na internet i do printera. Mnogo više nije ni trebalo.
E da, nisam bio ostao tamo dovoljno dugo da probam VPN od kuće, ali i to je radilo jer su mi bili dali podatke za takvo povezivanje.
Sa kojim traffic-om? Radio je i meni allied telesyn switch (a oni nisu tako losi zuti) kad sam ga nabavio. Par meseci kasnije, kad sam napravio 3-4 VLAN-a i digao traffic na konstantnih par stotina Mb/s (agregated) poceli su da se gube paketi, diskonektuju portovi... Onda jedan, pa drugi firmwer, pa kukaj prodavcu... Na kraju - nista. To ti je sto ti je. Onda sam kupio Catalyst, a na tom Telesyn-u ostavio samo DMZ. :) Sa 256Kbps radi sjajno - ali to bas nije neki rezultat za switch sa 24 100Mbps i 2 Gbps porta. :).
Poenta je : radi, ali u mrezi od 20 ljudi to sve mozes da odradis i na serveru (koji ti treba na 20 ljudi), a uz to dobijes dosta vise. MatrixxX ce staviti Linux jer ga zna, ti verovatno Windows. Kupis obican switch, ostatak radis na serveru.
Razlika je u pouzdanosti... To sto radi na 3 korisnika u firmi koja to koristi za lagani surf ne radi tako sjajno sa MatrixxX-ovih 20 kojima LAN verovatno jako treba za posao. (Meni je proizvodna firma zvucalo kao da spajas neke industrijske masine, ili racunare koji ih kontrolisu, na tu mrezu. Ako je samo za lagani surf i kod tebe - onda OK, ali opet mislim da to sve mozes da zavrsis i na Linux masini bez tog USR-a.). Sa 20 ljudi ti server treba, a onda bacati pare na neki tajvanac hardver da bi odradio ono sto mnogo bolje i preciznije mozes na serveru je - well, bacanje para.
[ degojs @ 07.10.2005. 23:14 ] @
E pa sad.. ti proširuješ priču stvarima koje Matrix nigde nije naveo. Povećavaš firmu. Odnosno, Matrix, šta ti reče: koliko ima radnih stanica, servera, itd?
Doduše, Matrixu je problematično verovati, zbog one gluposti sa Oracle :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 00:15 GMT+1]
[ degojs @ 07.10.2005. 23:16 ] @
Citat: ali opet mislim da to sve mozes da zavrsis i na Linux masini bez tog USR-a.
Pa hehehehe I šta će pre da rikne? PC (hard, napajanje..) ili taj USR?
Pa skoro garantovano PC.
Gde je brži i lakši oporavak? Pa garantovano (bez "skoro" !) sa tim USR.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 00:18 GMT+1]
[ nkrgovic @ 07.10.2005. 23:17 ] @
Citat:
To znači da tvoj RH server u Windows mreži i nema smisla?
Ako možeš, pojasni koje su to prednosti skupljeg CISCO rešenja, za ovaj slučaj koji Matrix navodi? Da odvažemo na šta je bolje utrošiti pare.. Win Server ili Cisco?
Evo šta će da bude: za većinu stvari koje ćeš da navedeš, Matrix će da kaže - nebitno i znaš šta, verovatno će biti u pravu.
Server uvek pre nego ruter za takvu primenu naravno - ruter sam samo naveo kao primer sta ima smisla. Doticni ima dodatne prednosti firewall-a koji je bolji od bilo cega sto po default-u dolazi uz bilo koji OS (bar za dzabe), i mogucnost segmentiranja mreze - ali to je dodatak na, a ne zamena za server. I rekao sam prvo server.
Sad koji server - onaj koji najbolje znas da odrzavas. Lose odrzavan Linux je mnogo manje siguran nego dobro odrzavan Windows. Meni je tad RH bio odlican jer je (i to sam vec rekao) radio i kao application server za Web-based PHP aplikaciju. U zavisnosti od primene biras i server, naravno.
[ degojs @ 07.10.2005. 23:23 ] @
Pričaš o većoj firmi i većoj mreži, tako da je verovatno tu i nesporazum.
Šta će maloj firmi uopšte npr. mašina kao web server (izložen na Internet)? Plati se izrada sajta i to se hostuje negde, gde imaju ljudi koji održavaju server. Kraj priče.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 00:59 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 00:15 ] @
Sa wikipedia.org:
Citat: Routers are also now being implemented as Internet gateways, primarily for small networks like those used in homes and small offices.
This application is mainly where the Internet connection is an always-on broadband connection like cable modem or DSL.
These are routers in the true sense because they join two networks together - The WAN and the LAN and have a routing table.
In addition, these routers typically provide DHCP, NAT, DMZ and Firewall services. Sometimes these routers can provide content filtering and VPN. Typically they are used in conjunction with either a cable modem or DSL modem, but that function can also be built-in.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 01:56 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 00:49 ] @
Što se protoka tiče, broj zaposlenih.. protok.. proizvodna firma:
Citat: .imam proizvodnu firmu, trenutno 20-ak zaposlenih, i računari su kod nas samo sredstvo za obavljanje svakodnevnog posla. Nemamo neka velika opterećenja, pa nam i "govnjavi" ruteri itekako završavaju posao, naročito ako se uzme u obzir cena, i nabavna, i tokom "održavanja"..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 06:36 GMT+1]
[ mkdsl @ 08.10.2005. 02:05 ] @
Samo mala digresija:
@ nkrgovic
Ruteri danas imaju mnogo shiri smisao nego iz doba Cisca (koji i dalje drzhi trzhishte). Obichni broadband korisnici (kucni) dobijaju od svog ISP-a po router koji ima mogucnost (ali osnovnu) rutiranja saobracaja izmedju lokalne mrezhe i interneta (uz standardni NAT), mogucnost koriscenja ZoneAlarma i josh nekih sitnica... U ovu kategoriju mozhesh ubrojati i neshto napredniju Cisco Pix seriju, koja ti je, cenim, poznata.
Dakle, mislim da je nkrgovic samo u glavi zamislio veliki ciscov ruter u rack-u, a zaboravio da i obichni korisnici, kao i small business kancelarije poseduju rutere... Nemojmo brkati pojmove...
[ nkrgovic @ 08.10.2005. 09:46 ] @
Citat: mkdsl: Samo mala digresija:
@ nkrgovic
Ruteri danas imaju mnogo shiri smisao nego iz doba Cisca (koji i dalje drzhi trzhishte). Obichni broadband korisnici (kucni) dobijaju od svog ISP-a po router koji ima mogucnost (ali osnovnu) rutiranja saobracaja izmedju lokalne mrezhe i interneta (uz standardni NAT), mogucnost koriscenja ZoneAlarma i josh nekih sitnica... U ovu kategoriju mozhesh ubrojati i neshto napredniju Cisco Pix seriju, koja ti je, cenim, poznata.
Dakle, mislim da je nkrgovic samo u glavi zamislio veliki ciscov ruter u rack-u, a zaboravio da i obichni korisnici, kao i small business kancelarije poseduju rutere... Nemojmo brkati pojmove...
- To sto se to zove ruter ne znaci da moze da zameni pravi ruter. Ako gledamo po standardnoj podeli to je ruter, jer nesto rutira... Ali danas, trgovacko ime "gateway" predstavlja mnogo bolji opis toga i onoga sto predstavlja. Jednostavno, doslo je vreme interneta, kad nekome kazes ruter mislis na nesto sto moze da izdrzi puno toga, a ne samo da radi kao gw.
- PIX je dedicated firewall sprava. Ujedno, PIX je mozda najbolji primer ovoga. Pogledaj PIX 501 - skroz isto kao taj USR spolja, samo nema "printer port" :). Ali PIX nije ruter, nikad nije bio ruter i nikad nece biti ruter :). Primeri:
http://www.cisco.com/univercd/...v51/config/config.htm#xtocid31
http://www.cisco.com/en/US/pro...9186a00800eb71e.html#wp1014776
Hvala na pomoci - sad smo jasno pojasnili da to sto kroz nju prolazi neki saobracaj ne cini spravu ruterom. Dinamicno rutiranje je glavna razlika.
[ caboom @ 08.10.2005. 10:05 ] @
Citat:
Da. I?
Na delu sam gledao, kraće vreme, takav jedan DLink u jednoj maloj firmi. Radio je bez greške, a ne sumnjam da i dan danas radi jednako dobro :)
To što si napisao da je govnjav, ne daje težinu tvom komentaru, nego obrnuto.
hmm... pretpostavljam da bi trebalo da se potresem? elem, ja sam gledao vise pomenutih naprava kako se zaglupljuju na vise od 5-10 korisnika, pogotovo ako vise njih pokusa simultano da koristi usluge print servera i narocito ako ih koristis i kao soho ruter + print server sa malo intenzivnijim lokalnim saobracajem. naravno, "to radi posao" politika je ok, ali onda govorimo o stap-kanap resenjima, ili ti ga o "sve za 69 dinara" mreznoj opremi, a to je ono o cemu ti pricas kao kupusari, zar ne?
[Ovu poruku je menjao caboom dana 08.10.2005. u 11:07 GMT+1]
[ neetzach @ 08.10.2005. 10:37 ] @
Citat: degojs: Pričaš o većoj firmi i većoj mreži, tako da je verovatno tu i nesporazum.
Šta će maloj firmi uopšte npr. mašina kao web server (izložen na Internet)? Plati se izrada sajta i to se hostuje negde, gde imaju ljudi koji održavaju server. Kraj priče.
Firma od 20 ljudi je jos uvek mala firma, i to vrlo mala. Osim toga, ljudi moze da bude i manje pa da im komplet posao zavisi od web aplikacije. Npr. sta ako je u pitanju firma koja prodaje usluge, onda ti treba obicno neko resenje za prijavljivanje problema (ticketing, bug reporting...), itd.
Povodom ove price za (")rutere("). Lose resenje ultimativno znaci gubitak para, a to se obicno sazna kad je vec kasno, narocito ako nemas neki plan rasta firme, obima posla i slicno. Ako tebi u pocetku na malom opterecenju neki zutac radi kako treba i ako ti se to opterecenje nece povecavati onda je to sigurno bolje resenje nego neki Kvisko s obzirom da bi Kvisko bio cisto bacanje para. Medjutim, ako krene da raste broj zaposlenih ili jednostavno broj masina i klijenata, vrlo brzo ces doci u situaciju da jeftini uredjaji ne mogu da dostignu zadovoljavajuci nivo transfera podataka izmedju dve ili vise masina, da se "zaglupljuju" i da se javljaju krajnje misticni problemi vezani sa velikim opterecenje. To sve vodi ka downtimeu, gubitku para zbog neproduktivnosti, dodatnih troskova instalacije opreme i migracije, itd.
[ degojs @ 08.10.2005. 10:37 ] @
@caboom:
Čuj, činjenica je da to njemu (Matrixu) tamo radi, a to je najbitnije. A ti pričaj i dalje da se to zaglupljuje tamo negde..
Hej, možda se zaglupljuje jer to nije ruter? :)
Što se kupusare tiče, mislim da u ovakvoj situaciji pre treba dati pare za server nego za ovo drugo. Možemo da se ne slažemo.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 11:39 GMT+1]
[ mkdsl @ 08.10.2005. 10:40 ] @
Citat: nkrgovic: - To sto se to zove ruter ne znaci da moze da zameni pravi ruter. Ako gledamo po standardnoj podeli to je ruter, jer nesto rutira... Ali danas, trgovacko ime "gateway" predstavlja mnogo bolji opis toga i onoga sto predstavlja. Jednostavno, doslo je vreme interneta, kad nekome kazes ruter mislis na nesto sto moze da izdrzi puno toga, a ne samo da radi kao gw.
Naprotiv! Gateway-i kao hardverski uredjaji gube terminologiju u danashnjem privredjivanju, i dobijaju komercijalni naziv "ruteri"! Oni i dalje jesu gateway uredjaji u svom izvornom smislu, ali ih takvima zove sve manji broj proizvodjacha.
Shto se tiche Cisco Pix-a, to je firewall router, bar po terminologiji koju koristi FarPost. I da, i dalje je on firewall...
Citat: - PIX je dedicated firewall sprava. Ujedno, PIX je mozda najbolji primer ovoga. Pogledaj PIX 501 - skroz isto kao taj USR spolja, samo nema "printer port"  . Ali PIX nije ruter, nikad nije bio ruter i nikad nece biti ruter  .
Kao shto rekoh gore, ruter vishe nije samo ruter koji poznajemo...
Citat: Hvala na pomoci - sad smo jasno pojasnili da to sto kroz nju prolazi neki saobracaj ne cini spravu ruterom. Dinamicno rutiranje je glavna razlika.
Kako objashnjavash pojavu adsl, cable i wifi routera koji su u ponudi velikog broja ISP firmi u Americi, namenjeni kucnim korisnicima? Mozhda bi pravilnija definicija bila: Nije router samo ono shto u sebi ima cios...
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 08.10.2005. u 11:43 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 10:43 ] @
Citat: Medjutim, ako krene da raste broj zaposlenih ili jednostavno broj masina i klijenata
A možda će firma i da se zatvori? To se npr. ovde dešava često.
A ako mora kasnije da se dokupi bolja oprema, sigurno će to biti popraćeno i povećanim prihodima u firmi, pa nećemo da kukamo zbog tog početnog ulaganja za USR, jer nismo mnogo uložili.
E sad ti znaš sigurno šta će biti?
Ma daj da kupimo i neki super kompjuter, možda zatreba..?
[ neetzach @ 08.10.2005. 11:02 ] @
Citat: degojs: A možda će firma i da se zatvori? To se npr. ovde dešava često.
A ako mora kasnije da se dokupi bolja oprema, sigurno će to biti popraćeno i povećanim prihodima u firmi, pa nećemo da kukamo zbog tog početnog ulaganja za USR, jer nismo mnogo uložili.
E sad ti znaš sigurno šta će biti?
Ma daj da kupimo i neki super kompjuter, možda zatreba..?
Kad otvaras firmu obicno imas neki plan i kupujes opremu da ti opsluzuje peakove, pa tako neki zuti uredjaj moze da te kosta mnogo vise od pocetnog ulaganja ako se ispotavi da ti utice na priliv profita. Inace niko ne otvara firmu sa perspektivom i planom da propadne, pa ne vidim cemu taj komentar za zatvaranje.
Cinizam ti bas i nije na mestu jer ni tebe ni Matrixxxa niko ne napada licno niti ubedjuje sta je najbolje resenje za vas, niti pokusava da vam bilo sta proda i prepourci, a vas veoma cesto vidim da svoje tvrdnje argumentujete sa "bas me briga", "meni to ne treba", "meni XYZ radi posao" i tome slicno. Nemojmo bas da spustamo diskusiju tako nisko.
[ degojs @ 08.10.2005. 11:03 ] @
Npr. sta ako je u pitanju firma koja prodaje usluge, onda ti treba obicno neko resenje za prijavljivanje problema (ticketing, bug reporting...), itd.
Ja sam tebe na onoj drugoj temi, gde smo pričali o RH i Win serverima, lepo pitao više pitanja tipa kakav je server u pitanju, čemu služi, šta su koristili pre.. Nemoj sad da mi pričaš priče kako ti odgovara, jer kad si imao priliku - nisi odgovorio ništa nego si se prebacio na priču "zašto zovete Linux kupusara".
Citat: Lose resenje ultimativno znaci gubitak para, a to se obicno sazna kad je vec kasno, narocito ako nemas neki plan rasta firme, obima posla i slicno.
Iz tog razloga sam te i pitao sva ona pitanja na koja nikad nisi odgovorio.
Mora da se planira, ako hoćemo da imamo minimalne troškove. Markom je ovde jednom lepo rekao: taj što će za 10 minuta da ti uradi računicu, tog čoveka odmah isteraj napolje, a stolicu gde je sedeo operi jer je pogan. Nemam šta da dodam na to.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 12:11 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 11:05 ] @
Citat: Nemanja
Kad otvaras firmu obicno imas neki plan i kupujes opremu da ti opsluzuje peakove, pa tako neki zuti uredjaj moze da te kosta mnogo vise od pocetnog ulaganja ako se ispotavi da ti utice na priliv profita.
Jeste, samo je pitanje koliki su ti peakovi. U proizvodnoj firmi od 20 ljudi, hej neko mora da bude i u toj proizvodnji. Koliki tu može da bude peak, a još čovek i sam lepo reče: nema opterećenja.
Što se planiranja tiče, slažem se, vidi moju prethodnu poruku, očigledno smo pisali u isto vreme :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 12:06 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 11:09 ] @
Citat: Nemanja:
jer ni tebe ni Matrixxxa niko ne napada licno niti ubedjuje sta je najbolje resenje za vas, niti pokusava da vam bilo sta proda i prepourci, a vas veoma cesto vidim da svoje tvrdnje argumentujete sa "bas me briga", "meni to ne treba", "meni XYZ radi posao" i tome slicno.
Ajde? Nije valjda da nisi video poruke gde momci kažu da je to rešenje koje Matrixx ima govnasto, da se sa tim ništa ne može, raspada se sve... ?
Eh...
[ neetzach @ 08.10.2005. 11:21 ] @
Citat: degojs: Ajde? Nije valjda da nisi video poruke gde momci kažu da je to rešenje koje Matrixx ima govnasto, da se sa tim ništa ne može, raspada se sve... ?
Eh...
Koliko sam ja video taj konkretan komentar je bio vezan za D-Link, sa kojim i ja imam identicna iskustva. Zapravo, bio je u pitanju Beowulf klaster (ironija je utoliko sto si spomenuo kupovinu super kompjutera, a eto desava se cak i kod nas da imas malih firmi kojima je potrebna i takva oprema) koji je zavrsio na D-Link switchu zbog bezobrazluka snabdevaca. Da ne duzim pricu, switch ako bi izdrzao bootvanje svih nodova, ne bi izdrzao opterecenje tokom rada, sto obicno znaci da ne bi radio 10 minuta ukupno.
Poucen tim iskustvom i drugim slicnim sa opremom istog "kalibra", ne bih rizikovao da mi se poslovanje oslanja na takvo nesto. Sa druge strane, meni za kucne potrebe "GenEko Line" (domaci switch?!) radi posao savrseno, sa izvesnim SpeedTouch xDSL modemom i aposlutno mi ne treba Kvisko. Predpostavljam da bi slicno bilo za firmu sa jednim covekom, ili nesto slicno (tipa konsultant).
[ degojs @ 08.10.2005. 11:28 ] @
Očigledno imamo različita iskustva.
Citat: ne bih rizikovao da mi se poslovanje oslanja na takvo nesto.
Pitanje je koliko se poslovanje uopšte oslanja na takvo nešto u slučaju koji je napomenuo Matrix. Ja iz Matrixxove priče ne vidim da se poslovanje strašno oslanja na IT infrastrukturu. Tamo gde sam ja bio kratko, jeste bila firma sa IT kao primarnom delatnošću (7 ljudi ukupno) i radilo je OK. Samo niko tu nije đikao po netu po ceo dan - nema govora o tome, čak su najmanje trojica uvek bila vani (po drugim firmama). Koje je tu opterećenje? Ma smešno.
Pa veće opterećenje imaju oni kućni ruterčići tipa DLink 604 koje kupiš za $30-35, gde deca po ceo dan skidaju mp3 i filmove, igraju se igrice, pa ni te sprave ne pucaju kako vi pričate.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 12:35 GMT+1]
[ neetzach @ 08.10.2005. 11:38 ] @
U mom prethodnom radnom iskustvu, firma se veoma oslanjala na vezu sa internetom, tj. bez Interntea rad ne bi bio moguc. Zato i stalno potenciram firmu koja pruza usluge kao najbolji primer, jer tu sve manjkavosti jeftinijih uredjaja dolaze do izrazaja, jer svaki zastoj i manja efikasnost znaci gubitak para. Kao sto sam i rekao ranije, ako ti zutaci efikasno iskoriscuju peakove, tim bolje, ustedeo si pare na TCA, ali ne obavezno i na TCO. Sve to opet zavisi cime se bavis.
[ degojs @ 08.10.2005. 11:49 ] @
Matrix je rekao: a) proizvodna firma i b) nema opterećenja
Zašto vi to uporno ignorišete?
Na kraju, znajući kakve su prilike kod nas što se IT tiče (potencijalni i trenutni klijenti, npr.), ne vidim da mu taj USR ne radi posao.
[ neetzach @ 08.10.2005. 12:05 ] @
Citat: degojs: Matrix je rekao: a) proizvodna firma i b) nema opterećenja
Zašto vi to uporno ignorišete?
Na kraju, znajući kakve su prilike kod nas što se IT tiče (potencijalni i trenutni klijenti, npr.), ne vidim da mu taj USR ne radi posao.
Ama super je sve to ako njemu to radi posao, ali to opet nista ne govori o kvalitetu uredjaja (i resenja), pogotovo ne POD opterecenjem. Mozes vrlo lako da povuces paralelu sa Linuxom - mozda je super za HPC (kao veoma specificnu namenu sa veoma malim trzistem), ali da li bi ga koristio za server? Osim toga, ja nikome necu da nudim bilo kakvo resenje prvo jer on svakako treba da zna sta je bolje za njega, a drugo sto nisam placen za to sa bilo koje strane. Takodje niko od nas nije ovde da komentarise Matrixxxovu firmu i da mu prodaje price, i niko se nije pravio pametan i arogantan da jefitini (combo) uredjaj zove svemirskom tehnologijom i proziva druge po pitanju profesionalizma pogotovo kad cak jedva ima argumenata da podrzi svoje tvrdnje, a kamo li tek autoriteta za tako nesto.
[ caboom @ 08.10.2005. 12:17 ] @
Citat: degojs
Čuj, činjenica je da to njemu (Matrixu) tamo radi, a to je najbitnije. A ti pričaj i dalje da se to zaglupljuje tamo negde..
Hej, možda se zaglupljuje jer to nije ruter? :)
onda po toj logici ni tvoj ceo stav o linux-u ne pije vodu... konsoliduj svoj stav pre svega. naime, zvanicni naziv te klase naprava se zove "router and printer server" i to jeste ruter, barem prema udzbenickoj definiciji.
Citat:
Što se kupusare tiče, mislim da u ovakvoj situaciji pre treba dati pare za server nego za ovo drugo. Možemo da se ne slažemo.
naravno i ne slazemo se... uvek postoji argument da ti za malu firmu i nije potreban neki server. naime, definicija "male firme" je prilicno siroka, posto firmi od 200 zaposlenih moze trebati losija mrezna/serverska oprema (raditi_posao(tm)) od firme sa 10 zaposlenih, razmisli malo o tome. generalno imam stav da stednja na hardware-u i mreznim resursima, u firmi koja je orjentisana ka IT-u == losa karma, koju ces pre ili kasnije platiti. nadam se da jos uvek diskutujemo o dobrim resenjima, a ne o radi_posao(tm) resenjima, ili prelazimo na chickenshack teritoriju?
[Ovu poruku je menjao caboom dana 08.10.2005. u 13:18 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 12:41 ] @
onda po toj logici ni tvoj ceo stav o linux-u ne pije vodu...
Onda po toj vašoj logici, treba platiti Windows i na radnim stanicama i na serverima. O, čekaj malo, Nikola hoće da uštedi --- sa linuxom na serveru? Onda da uštedimo i na ruteru, pogotovo ako radi posao. Ako ništa Matrixx se bar drži jedne priče: sve max. jevtino, uključujući i besplatni Oracle :)
Na mreži je u, većini slučajeva, Windows na svim radnim stanicama. A to onda stvara malo drugačiju sliku o tome šta je bolje na serveru. Takođe, zamena ovog ruterčića sa boljim, nikako nije isto što i prelazak sa kupusare na bolji server - Windows :)
Citat: konsoliduj svoj stav pre svega.
Ne ja, moj stav je nepromenjen.
Nisam ja, nego nkrgović pričao da RH server koji je on postavio radi 2 godine bez da ga neko dira, a malo kasnije drugim ljudima pričao da nema servera koji ne mora da se održava (nisam 100% siguran, ali mislim da je baš on rekao i jedno i drugo) . Nisam ja, nego nkrgović rekao da to nije ruter, a kasnije da to rutira, ali da nije ruter :) Na kraju nisam ja, nego ti, opalio da se to čudo raspada, bez da si pitao koliko je opterećenje, a čovek reče da nije veliko. Boga mi, ne raspada se, osim ako priznamo i xtrajino BSODovanje svakih 15 minuta kao činjenicu.
Citat: naime, zvanicni naziv te klase naprava se zove "router and printer server" i to jeste ruter, barem prema udzbenickoj definiciji.
Pa, slažem se. To ti pojasni nkrgovicu. Ja sam to tebi napisao, ali bilo je u stilu "možda se zaglupljuje jer nije ruter? (--- kako nkrgovic tvrdi.)" Nisi razumeo, bilo je to na njegov račun.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 13:49 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 12:45 ] @
Citat: nadam se da jos uvek diskutujemo o dobrim resenjima, a ne o radi_posao(tm) resenjima, ili prelazimo na chickenshack teritoriju?
Generalno, imam problem sa krgovićevim stavom da se štedi na softveru (RH vs Win server u situaciji gde su radne stanice sa Windowsom), ali se nikako ne štedi na drugoj opremi. Njega adresiraj prvo.
A posebna je priča ono šta je ruter, a šta je ruter po njemu. To bolje da zaboravimo.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 13:47 GMT+1]
[ caboom @ 08.10.2005. 12:48 ] @
Citat: degojs:
Onda po toj vašoj logici, treba platiti Windows i na radnim stanicama i na serverima. O, čekaj malo, vi ono hoćete da uštedite --- sa linuxom na serveru? Onda uštedite i na ruteru.
Na mreži je u, većini slučajeva, Windows na svim radnim stanicama. A to onda stvara malo drugačiju sliku o tome šta je bolje na serveru. Takođe, zamena ovog ruterčića sa boljim, nikako nije isto što i prelazak sa kupusare na bolji server - Windows :)
sorry degojs, obracas se (opet?) pogresnoj osobi... linux nije my cup of tea, kao ni prica o stednji. apsolutno nemam nista protiv windows-a na server strani, ali imam protiv zbudzenih resenja. ako se ne varam, ja sam jedan od onih koji su zapoceli pricu o losoj centralizaciji, organizaciji i skalabilnosti kod linux baziranih resenja na malo visem nivou od koriscenja reci "kupusara".
[Ovu poruku je menjao caboom dana 08.10.2005. u 13:48 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 12:53 ] @
Jeste, upravo sam ispravio prethodnu poruku, navodeći Nikolu.
Ipak, ja ne vidim otkud tebi da se to raspada i to onako kategorički. Nema šanse da to ne radi dobro u maloj firmi, pogotovo jer je Matrix naveo da nema većeg opterećenja.
[ degojs @ 08.10.2005. 12:54 ] @
Odnosno, da čujem, kako to moja priča za ruter nije u skladu sa pričom o Linuxu? Na radnim stanicama, u Nikolinom slučaju, je Windows, a to dalje ima svoje.
I prestani da ignorišeš činjenicu da je Matrix napisao da nema opterećenja.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 14:01 GMT+1]
[ neetzach @ 08.10.2005. 13:00 ] @
Citat: degojs: Jeste, upravo sam ispravio prethodnu poruku, navodeći Nikolu.
Ipak, ja ne vidim otkud tebi da se to raspada i to onako kategorički. Nema šanse da to ne radi dobro u maloj firmi, pogotovo jer je Matrix naveo da nema većeg opterećenja.
Znas, gotovo sve radi kada se ne koristi, pa cak i Linux :) Kao sto caboom rece, govorimo o dobrom i kvalitetnom resenju, a svakako slaba iskoriscenost nekog uredjaja apsolutno nista ne govori o kvalitetu istog. I aman vise mani se Matrixxxa i njegovog opterecenja, isto kao sto je njega bas briga za sve sto nije Linux i ruter sa printer portom, tako i ostatak sveta bas briga za njegovu malu firmu i resenja koja NJEMU rade posao. Da li je tesko shvatiti da Matrixxx i njegova mala firma nisu centar ove diskusije, a jos manje tipican primer malih firmi. Malo preduzece je do 100 zaposlenih, a vi ovde pricate o SOHO-u.
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 08.10.2005. u 14:04 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 13:04 ] @
Znaš šta, hajde da se držimo onog što je čovek napisao, a nemojte da mi pričate šta bi bilo kad bi bilo. Čovek koristi onoliko koliko mu treba. Kao što i ventura koristi SQL Server a ne Oracle.
Citat: govorimo o dobrom i kvalitetnom resenju
Dobro i kvalitetno su pojmovi koji su relativni. Zajebi tu priču.
[ degojs @ 08.10.2005. 13:06 ] @
Citat: Malo preduzece je do 100 zaposlenih, a vi ovde pricate o SOHO-u.
Malo je relativan pojam, te zajebi i tu priču. S obzirom da je kod Matrixxa reč o proizvodnoj firmi, koliko ti očekuješ da je od onih 20 ljudi za kompjuterima, i koliko opterećenje je na mreži? Veliko? Ne bih rekao. Bar ne toliko da USR neće raditi OK.
Ona firma gde sam ja bio kratko, sa 7 zaposlednih je bila toliko zaposlena da je gazda bio vlasnik čitave te zgrade, a pare je bukvalno mlatio šakom i kapom. Šta je tu malo?
O kojim ciframa pričamo? Znaš li ti koliko posla 7 ljudi može da uradi kad se radi svaki dan kako treba?
100 ljudi, to je za mene velika firma. Ogromna.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 14:09 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 13:08 ] @
Citat: I aman vise mani se Matrixxxa i njegovog opterecenja, isto kao sto je njega bas briga za sve sto nije Linux i ruter sa printer portom, tako i ostatak sveta bas briga za njegovu malu firmu i resenja koja NJEMU rade posao.
Pa o čemu onda pričamo? Svako neku svoju priču?
Ako je tako, nemam šta da kažem, jer je to šuplja priča u kojoj se ne zna ko o čemu priča.
[ neetzach @ 08.10.2005. 13:10 ] @
Citat: degojs: Znaš šta, hajde da se držimo onog što je čovek napisao, a nemojte da mi pričate šta bi bilo kad bi bilo. Čovek koristi onoliko koliko mu treba. Kao što i ventura koristi SQL Server a ne Oracle.
Dobro i kvalitetno su pojmovi koji su relativni. Zajebi tu priču.
Cekaj, a koliko puta ja moram da ti pisem da Matrixxxova firma nema nikakve veze sa kvalitetom uredjaja? Zato zajebi ti i tu pricu. Pricamo o kvalitetu uredjaja kao uredjaja, a ne pricamo o tome da li taj uredjaj radi posao Matrixxxu. Kvalitet uredjaja dolazi do izrazaja kada se poveca opterecenje i mogucnosti uredjaja dovedu do maksimuma.
Tvoji pojmovi o velicini firme su subjektivni i naravno nemaju nikakve veze sa objektivnim:
Citat:
A small business may be defined as a business with a small number of employees. The legal definition of "small" often varies by country and industry, but is generally under 100 employees. These businesses are normally privately owned corporations, partnerships, or sole proprietorships.
Small businesses are common in many countries, depending on the economic system in operation. Typical examples include: small shops, hairdressers, tradesmen, solicitors, lawyers, accountants, restaurants, guest houses, photographers, small-scale manufacturing etc. The smallest businesses, often located in private homes, are called microbusinesses.
http://en.wikipedia.org/wiki/Small_business
Dakle ti ovde pricas o microbusinessu :D Tako da zajebi i tu pricu.
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 08.10.2005. u 14:21 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 13:25 ] @
Citat: Pricamo o kvalitetu uredjaja kao uredjaja, a ne pricamo o tome da li taj uredjaj radi posao Matrixxxu.
Pa šta hoćeš da mi pojasniš? Da je Cisco za $x00, bolji od USR za $100. E pa nisam znao :)
Definiciju okači mačku o rep --- čovek je lepo rekao kolika je firma i čime se bavi i ja o tome pričam. Neću ni da pomišljam da pričamo o nečem a da ne znamo konkretnu situaciju.
Stoga sam i onomad Nikolu pitao sva ona pitanja: koliko radnih stanica, šta je na njima, koji server (za šta služi konkretno) i tako dalje.
A vi slobodno generalizujte koliko hoćete. I lepo sam još kad i kad rekao Nikoli: ne povećavaj firmu. Čovek je rekao o kolikoj se firmi radi i čime se bavi.
Ako ćemo o firmi gde ima 100 zaposlenih, pa još svi na kompjuterima, onda se slažem da USR nije rešenje.
Ali o tome nije bila reč.
[ degojs @ 08.10.2005. 13:26 ] @
Citat: Dakle ti ovde pricas o microbusinessu :D Tako da zajebi i tu pricu.
Ma o čemu ti pričaš, kad je čovek rekao: proizvodna firma, 20 zaposlenih?
Koliko puta da ti ponovim?
[ degojs @ 08.10.2005. 13:30 ] @
Pa onda je i ventura budala što je uzeo SQL Server a ne Oracle... misssim...
Pa gde je tu kraj onda vašem trošenju? Što da kupimo ruter od $300, kad je onaj od $500 bolji, a ima i onaj od ...., a i od tog je kvalitetniji onaj... ????
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 14:37 GMT+1]
[ neetzach @ 08.10.2005. 13:37 ] @
Ono sta ti zelis da cujes je: "Da, USR je super resenje za Matrixxxovu firmu", i to niko ne spori, a ono sta ti svi pricaju jeste: "Zuti uredjaji su govance pri velikim, opterecenjima". Nadam se da cemo na tome zavrsiti i sa ovom budalastinom. A ti to posle uvrci i izvrci onako kako tebi najbolje pasuje, rastezi i natezi, osporavaj definicije kako ti se cefne i tvrdoglavo vuci jedan jedini primer za koji znas da ces u njemu biti upravu.
[ degojs @ 08.10.2005. 13:43 ] @
Citat: "Zuti uredjaji su govance pri velikim, opterecenjima".
A ti pričaj i dalje bez obzira što je čovek rekao da nema velikih opterećenja.
Ajd još jednom da ti ponovim, izgleda da ti ne ide čitanje:
a) proizvodna firma
b) 20 zaposlenih
c) nema značajnijeg opterećenja
A i za ta velika opterećenja, tom vašom logikom "ne znamo tačno o čemu pričamo" imamo situaciju: ima bolji i skuplji ruter, a i od tog rutera ima još bolji i još skuplji za još veća opterećenja, a i od tog ima bolji..
E vidiš, da ne bi pričali takve gluposti, zato znamo konkretnu situaciju. Treba da ti ponovim još koji put koja je situacija? :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 14:45 GMT+1]
[ caboom @ 08.10.2005. 13:54 ] @
degojs, a da prestanes da psujes? "zajebi" i ostalo, nisu neki argument. elem, mrezna oprema, hardware, software, stagod, kao sto mozda i znas, nisu samo blokovi koje kupis pa posle kada ti ne radi posao, bacis, kupis novi itd... neka od njih se i lepo nadogradjuju i obicno onda ispadnu jeftinija. pored toga, "govnjav uredjaj" je onaj uredjaj koji ne radi dobro u uslovima koji su deklarisani (ili nisu, tim gore) u dokumentaciji koju dobijas uz njega. sto se "bez opterecenja" tice (cisto da te "ne zajebem", ili sta god vec bilo), vidis dosta opreme koju imam i u kuci radi bez opterecenja, ali to nije neka garancija kvaliteta.
[ neetzach @ 08.10.2005. 13:55 ] @
Ja sam svoje rekao, a ti kad naucis da brojs onda prebroj koliko puta sam rekao da je "USR dobar za Matrixxxovu firmu". Pre nego sto pocnes da optuzujes druge kako ti ne odgovaraju na postove, podji prvo od sebe. Sto se mene tice mozes da nastavis da tupis i dalje, ali ja vise necu da ucestvujem jer je krajnje bespredmetno da se vrtimo u mrtvoj petlji.
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 08.10.2005. u 14:57 GMT+1]
[ degojs @ 08.10.2005. 14:11 ] @
netzach: i meni dojadilo sa tobom, vala. Sretan put, što se mene tiče.
Još nisam čuo da se bilo šta kupuje samo na osnovu tog šta je kvalitetnije, a da potrebe i cena nisu faktor. Koja provala.
elem, mrezna oprema, hardware, software, stagod, kao sto mozda i znas, nisu samo blokovi koje kupis pa posle kada ti ne radi posao, bacis, kupis novi itd... neka od njih se i lepo nadogradjuju i obicno onda ispadnu jeftinija.
Igore, slažem se. Samo, zašto polaziš od pretpostavke da će obavezno da rastu potrebe? Gde to piše?
A cena tog USR-a je takva da možeš ladno da rizikuješ. Neće mnogo da te boli ako za 1 ili 2 godine odlučiš da ti treba bolje.
Da je tako kao što vi pričate, svi bi vozili ili BMW ili ne bi vozili ništa.
Citat: kao sto mozda i znas
Ma jok, samo ti znaš.
[ caboom @ 08.10.2005. 14:46 ] @
Citat: degojs
Igore, slažem se. Samo, zašto polaziš od pretpostavke da će obavezno da rastu potrebe? Gde to piše?
A cena tog USR-a je takva da možeš ladno da rizikuješ. Neće mnogo da te boli ako za 1 ili 2 godine odlučiš da ti treba bolje.
hm... ako ti ne rastu potrebe i ne pretpostavljas sirenje posla, onda je to upravo slucaj "moja mala firma" gde naprosto izbor bilo kakve opreme postaje irelevantan i vise kozmeticke prirode (ja licno najvise volim sok od visnje...) i cela diskusija je bespredmetna, ne samo sa stanovista mrezne opreme, vec i sa stanovista servera, softvera, whatever - elem, govorimo o SoHO resenjima, koja i nisu bas preterano interesantna za diskusiju. btw. uvek polazim od pretpostavke da bi nesto moglo da raste, jako cesto se ispostavi kao pametna.
Citat:
Da je tako kao što vi pričate, svi bi vozili ili BMW ili ne bi vozili ništa.
znas kako, ova recenica budi tako mnogo aluzija i stilskih figura da prosto ne mogu da se suzdrzim:
1) kako mozes da pricas o BMW-u kada ga nisi ni vozio
2) ako sklapas delove juga i BMW-a, u najboljem slucaju ces dobiti friziranog juga
3) to sto svi ne voze BMW-a ne znaci da su jugo dobra kola, ali svakako njime mozes da prevezes paprike do pijace, kao i BMW-om.
4) ...
gledaj, ne znam koliko iskustva imas sa mreznom opremom, ali nije poenta samo staviti skup server sa skupim licenciranim software-om na njemu, platiti N licenci za win xyz i uzeti budjavu mreznu opremu i smatrati da si odradio dobar posao. stvar je u balansu, uvek je bila u balansu i uvek ce biti u balansu. ne moras kupovati najskuplju opremu, ali moras napraviti dobar balans i problem je ako imas opremu za koju tesko mozes da garantujes da ce raditi dobro u propisanim okvirima, jer ces na kraju ti biti odgovoran za nabavku iste.
Citat:
Ma jok, samo ti znaš.
to je lepo saznanje...
elem, posto nam se misljenja, kao i iskustva, prilicno razlikuju, mislim da ova diskusija ne vodi apsolutno nigde, tako da idem sada da usisavam stan, posto je to daleko korisnija aktivnost.
[Ovu poruku je menjao caboom dana 08.10.2005. u 15:47 GMT+1]
[ BluesRocker @ 08.10.2005. 15:12 ] @
Svaki put kad vidim ovu temu u listi poruka pomislim da se stvarno govori o firefoxu. :))))
Neka, bar sam skinuo prozillu. :)
[ degojs @ 08.10.2005. 15:23 ] @
@caboom:
Slušaj, i vi ste mene smorili: em vas je više, em ste nedokazni :)
A lepo sam napisao ovom netzachu: ako ne raspravljamo konkretan slučaj, šta vi onda pokušavate da objasnite?
Da je Cisco za $500-600 ili koliko već, kvalitetniji uređaj nego USR za $100?
Ajde! Nismo znali da je nevidljiv..
Citat: ali nije poenta samo staviti skup server sa skupim licenciranim software-om na njemu, platiti N licenci za win xyz i uzeti budjavu mreznu opremu i smatrati da si odradio dobar posao.
Nemoj da mi prebacuješ jednu priču u drugu. U onom slučaju nigde nije bilo ni reči o ruterima, a na radnim stanicama je bio Windows. Ovo nije slučaj kao onaj, tim više što je kod Matrixa Linux i na stanicama (što samo dodatno govori kolika je tu upotreba kompjutera :>
Citat: i problem je ako imas opremu za koju tesko mozes da garantujes da ce raditi dobro u propisanim okvirima
Zeeeeev... znaš ti da to ne može :) Raspada se.. ma da.
Whateva...
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 16:24 GMT+1]
[ nkrgovic @ 08.10.2005. 16:09 ] @
Citat:
Shto se tiche Cisco Pix-a, to je firewall router, bar po terminologiji koju koristi FarPost. I da, i dalje je on firewall...
Ali sta Cisco zna sta je ruter, i ko su oni da kazu da eto PIX nije ruter, kad on radi isto ono sto radi i US za koji degojs ZNA da je ruter.
Citat:
Nisam ja, nego nkrgović pričao da RH server koji je on postavio radi 2 godine bez da ga neko dira, a malo kasnije drugim ljudima pričao da nema servera koji ne mora da se održava (nisam 100% siguran, ali mislim da je baš on rekao i jedno i drugo) . Nisam ja, nego nkrgović rekao da to nije ruter, a kasnije da to rutira, ali da nije ruter :) Na kraju nisam ja, nego ti, opalio da se to čudo raspada, bez da si pitao koliko je opterećenje, a čovek reče da nije veliko. Boga mi, ne raspada se, osim ako priznamo i xtrajino BSODovanje svakih 15 minuta kao činjenicu.
To mi se desilo. I da, svaki server po pravilu treba odrzavati. Ovde je u pitanju bila interna masina koja nije drzala "web sajt" vec "aplikacuju" - to sam i napisao, iako si ti posle toga pitao sto to ne stave kod ISP-a. Citas sta ti odgovara, vadis van konteksta i mislis da sve znas... Covek bi rekao da si iz Srbije ;)
Ja sam rekao da je to radilo bez odrzavanja, i stojim iza toga. Ne kazem da mu ne bi prijalo, ali je radilo. Tacka. Cak i danas radi. Kao interna web aplikacija, koja ne treba da stoji kod ISP-a. Zasto je to sto ja mislim da nesto treba odrzavati u kontradikciji sa mojim iskustvo da je radilo i bez odrzavanja. Ja samo mislim da bi tako radilo bolje, ne da ne bi radilo. Isto kao sto mislim i da bi bolja oprema radila bolje, ali ne i da neka druga uopste ne radi. Sve zavisi od nacina koriscenja to sam rekao bar 10 puta.
Ako dozvoli Igor da se nadovezem na njegovu parabolu : Sve to moze da vozi papriku sa pijace za zimnicu, ali ako nekad budes krenuo na kvantas po mnogo paprike onda ces se naci u problemima sa zutom opremom.
[ caboom @ 08.10.2005. 16:20 ] @
Citat:
Zeeeeev... znaš ti da to ne može :) Raspada se.. ma da.
Whateva...
i tako je protivnik pokazao svoju nadmoc u diskusiji...
[ degojs @ 08.10.2005. 17:51 ] @
Šta si ti dokazao? Da je kvalitetniji Cisco od $500 nego USR za $100. Au, nismo znali.
Ej, a što ne bi Cisco za $1000? To je još kvalitetnije.
Citat: nkrgovic
Sve to moze da vozi papriku sa pijace za zimnicu
Ma nije paprika nego papričica aka "rutira, ali nije ruter."
Citat: ali ako nekad budes krenuo na kvantas po mnogo paprike
Strašan problem da se zameni taj USR. Pogotovo što je tako skupo plaćen :) pa ćemo da kukamo 10 godina što smo ga kupovali :)
Dalje, neću ja skoro na kvantaš.
Citat: Citas sta ti odgovara, vadis van konteksta i mislis da sve znas...
Činjenica ostaje: kad ti namestiš server, 2 godine (ma i to.. da si ga sreo za 5, bilo bi: "Nikola, server već 5 godina radi onako kako si ga ostavio.") nema niko šta da dira. A kad neko drugi to isto kaže, e onda ne može :)
Meni to zvuči više kao neko ko zna sve.
Inače, caboom je taj koji našu raspravu o serverima izvlači iz konteksta i servira ovde. Čini mi se da je i netzach nešto svirao na tu temu.
Citat: Covek bi rekao da si iz Srbije ;)
I pogrešio bi čovek koji bi to rekao.
Citat: Ne kazem da mu ne bi prijalo, ali je radilo.
Ne kažem ni ja da Matrixxu ne bi prijala jača mašina, ali i ova radi, ako ćemo tako.
Citat: kad on radi isto ono sto radi i US za koji degojs ZNA da je ruter.
Ako imaš problem sa tim šta je ruter može caboom da ti objasni. Meni je hteo da pojasni zašto to jeste ruter, kada je krivo shvatio nešto što sam napisao. Evo šta mi je rekao, a ti nastavi priču sa njim na tu temu:
Citat: caboom
naime, zvanicni naziv te klase naprava se zove "router and printer server" i to jeste ruter, barem prema udzbenickoj definiciji.
Elem: "rutira, a nije ruter."
Bijoskop ebote :) Da nije to neka zagonetka?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 08.10.2005. u 19:49 GMT+1]
[ nkrgovic @ 08.10.2005. 18:54 ] @
Citat:
Ako imaš problem sa tim šta je ruter može caboom da ti objasni. Meni je hteo da pojasni zašto to jeste ruter, kada je krivo shvatio nešto što sam napisao. Evo šta mi je rekao, a ti nastavi priču sa njim na tu temu:
Pristajem na arbitrazu :) .
Igore, da li je PIX router? Da li Cisco gresi kad kazu da nije?
Citat:
Činjenica ostaje: kad ti namestiš server, 2 godine (ma i to.. da si ga sreo za 5, bilo bi: "Nikola, server već 5 godina radi onako kako si ga ostavio.") nema niko šta da dira. A kad neko drugi to isto kaže, e onda ne može :)
Aman... To je bio samo primer. Ja nisam srecan sto to tako radi, i iznenadilo me je da radi. Ali radi. Nije neki poseban primer, ali je primer da namenska sprava moze da radi godinama ako je dobra. Ljudi su to zatarabili, stavili iza firewall-a, koriste aplikaciju, imaju dobar hardver - i to radi. Cuj - desava se... Moje podesavanje jeste bitno, ali je bitnije to da korisnici nisu nasi, da su radili sta im je receno i nisu mnogo cackali. Jednostavno - nije imalo sta i gde da crkne. Ta prica je samo sluzila kao primer da dobro podesen server moze da radi sa jako malo odrzavanja.
[ degojs @ 08.10.2005. 19:06 ] @
hehehe, sad smo počeli i da podmećemo, a? :)
Matrixx je pričao o svom USR, a ja o DLink-u.
Cisco PIX.. to ste mkdsl i ti nešto raspravljali, pa nastavite slobodno, sve sa Igorom. Mene to ne interesuje uopšte i nemoj da mi to serviraš. Ja u tu priču šta je PIX a šta nije nisam ulazio.
[ caboom @ 08.10.2005. 19:08 ] @
bzzzzz... usisivac.... bzzz... ne cujem vas.... ;)
btw. degojs, mnogo si uporan za nekoga koga to ne zanima... bzzzzz
[Ovu poruku je menjao caboom dana 08.10.2005. u 20:14 GMT+1]
[ icobh @ 08.10.2005. 19:11 ] @
Ja samo čekam da ovo Gojko vidi. Preko 50 poruka koje nisu vezane za temu,samo prepucavanje itd... definitivno zaslužuju da budu izbrisane odavde, čak i iz back-upa ES-a!
[ caboom @ 08.10.2005. 19:14 ] @
a ucesnike diskusije u usisivac!! bzzz...
[ degojs @ 08.10.2005. 19:20 ] @
Citat: caboom
degojs, mnogo si uporan za nekoga koga to ne zanima... bzzzzz
Ne zanima me da mi Nikola nešto dokazuje pričajući o Cisco PIX, jer ja to nisam ni pominjao. O tome može sa onima sa kojima je i pričao o istom.
[ neetzach @ 08.10.2005. 23:11 ] @
dgojsa zanima samo da svi kleknemo na kolena i trazimo oprost sa priznanjem da USR Matrixxxu radi posao. Amin.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|