[ abush19 @ 06.10.2005. 18:20 ] @
U poslednje vreme imam problem. Gasi mi se komp. Dva puta zaredom se to dogodilo dok je radio program Windows movie maker
sa 3 pozamašna video klipa. Još nekoliko puta se desilo kada je u isto vreme bio ukljucen Winamp istovremeno sa nekim drugim
programima: nekoliko puta sam bila online, pa je bio ukljucen IE, Outlook Express, AVP monitor; jednom je radio istovremeno
sa nekom igricom koja radi u DOSu. Inace, kada se ugasi, i dalje svetli lampica koja radi kada i komp radi, ali se ne cuje
ništa, znaci DEAD. Onda moram da držim power nekoliko trenutaka, lampica se iskljuci, i tek onda mogu da ukljucim komp.
Operativni sistem je Windows XP, service pack 2.
Ima li neko ideju?
Jel mi crkla ploca?
Evo moje konfiguracije:

Ploca: Asus A7V8X-X
Procesor: AMD Athlon 2000+
Graficka: Nvidia Geforce FX 5200
256 MB RAM
Modem: Agere
TV karta: Leadtec Winfast TV2000

Hvala unapred.
Ivana
[ Mijat @ 06.10.2005. 18:57 ] @
He, mnogo je mogucnosti...
Tvoja ploca se inace nije pokazala kao dobra (osim sto je jeftina). Inace probaj da izvadis TV karticu! Ja sam imao problem sa njom.
Poz Mijat!
[ zerocool_amx @ 06.10.2005. 19:06 ] @
Testiraj prvo komponente, tako ces najlakse utvrditi sta je u pitanju, mada sumnjam da je procesor u pitanju.

http://www.elitesecurity.org/tema/47316
[ GROMOVNIK @ 06.10.2005. 21:56 ] @
Citat:
Mijat: He, mnogo je mogucnosti...
Tvoja ploca se inace nije pokazala kao dobra (osim sto je jeftina).
Poz Mijat!

Ne mora da znaci, ploca jeste jeftina ali daleko od toga da je djubre, imam je i govorim iz licnog iskustva, 2 godine maltretiranja do sada ni jedanput nije pokazala ne trenutak nestabilnosti. Jeste low-cost ploca ali radi i zavrsava posao.

Citat:
abush19: Gasi mi se komp. Hvala unapred.
Ivana

Testiraj komponente na drugim masinam, mada mi ovo smrdi na plocu, ili na format c:.
[ Stole_sto_ljubi_zene_gole @ 07.10.2005. 00:00 ] @
Hmmmm... nisi napisao koja je memorija.. nece ploca da zeza bez razloga ali zato memorija je vrlo osetljiva pogotovu ako je neka losija tipa NCP... meni su dzigericu pojela dva NCP modula po 256 mb dok nisam provalio da oni zezaju (isto se resetovao komp cesto i bez razloga) i zamenio ih za Kingston... od tad racunar radi ko sat.. Pozz
[ nikolac @ 07.10.2005. 03:40 ] @
definitivno TV kartica pravi problem. Ja ima Expert varijantu i odkada sam je ubacio, racunar mi pravi probleme prilikom gasenja, npr. ja mu kazem turn off on se restartuje, kada treba da ode u Stand By (S3), ugasi se sve sem napajanja i nema drugog leka nego da iskopcam napajanje ili da ga resetujem na dugme pa ugasim. A par puta mi se ugasio dok sam gledao TV, ali se redovno odjavio iz Windowsa, nije ga nasilno ugasio. Naravno, dok nisam kupio i stavio TV karticu, nijednom, ali nijednom nisam imao slican problem......
Nisam nasao nacin da ga resim....
[ lancia88 @ 07.10.2005. 10:10 ] @
POzdrav,

aha, dakle sada smo sreli jednu super pouzdanu dijagnostiku: kod mene ne valja TV kartica, definitivno je to isto i kod tebe.....Sta sve necu procitati ovde.....

Pa hajde malo da se odvojimo od tih pausalnih ocena i da probamo malo ozbiljno da diskutujemo a u pojedinim slucajevima i da preskocimo nabijanje broja poruka ako nemamo sta da kazemo a ne ovako. Neverovatno mi je zaista kako se sikuju izrazi tipa definitivno, sigurno, ma 100% itd. Ovde l;judi koji se svakodnevno srtecu makar sa jednim drugacijim problemom nego prethodnim, dakle ili servisiraju ili rade u racunarskoj firmi ili su im cak i vlasnici navode razne solucije i probleme kao moguce, te savetuju veoma oprezno ali oni koji su videli ili cak i samo culi za jedan problem odmah stavljaju oznaku 'definitivno' na svoje navode.....

Prvo me zanima zasto radis toliko stvari odjednom, movie maker iako je prilicno neozbiljno programsko resenje za izradu/obradu videa cini sve da maksimalno optereti sam procesor a dok se vrsi postavka i memoriju. Ti i tada zahtevas od njega da pusta muziku, te da surfuje i sta li vec, trebas znati da prvenstveno masine pravljene za izradu/obradu videa bivaju predvidjene da samo to rade i nista vise za to vreme a kamoli masine sklapane prema nekim vlastitim zeljama, finansijskim mogucnostima ili kojekakvim sumnjivim savetima, oglasima i sta vec. Dakle, nije uopste uputno sve te stvari raditi odjednom na samoj masini. Nadalje, pokusaj kako je vec savetovano da izvadis tu osumnjicenu TV karticu, imas u Top temi programe kojima mozes da dijagnostikujes dobar deo samog HW-a ali ono na sta ja najvise sumnjam jeste virus. Proveri najpre racunar na takve stvari iako bih ja mozda i odmah posle toga napravio i formatiranje diska i na svezoj instalaciji izmaltretirao racunar u Movie makeru jer ako sam dobro razumeo, to je program u kome se desavaju problemi. Ukoliko takvu probu prodje, onda smo sigurni da je bilo do Win-a, ukoliko se i tada "zagrcne", onda idemo dalje na detekciju HW-skog kvara.
[ abush19 @ 09.10.2005. 19:21 ] @
E, hvala svima na pomoći, ali ne znam koliko ste na tragu problema...
Ovu konfiguraciju imam već 2,5 godine i uglavnom nisam imala problema do sad. Glupi Movie maker sam bukvalno samo tada uključila da rešim problemčić, a mrzelo me da jurim neki ozbiljniji program. Moj je utisak da problem pravi winamp u kombinaciji sa online režimom (?) ili možda antivirusnim AVP. Bukvalno ne smem da uključim muziku dok sam na netu. Probala sam da instaliram nove drajvere za zvučnu, ali se ništa nije promenilo. Ponekad se pojavi plavi ekran (dumping memory...), a nekad se onako isključi bez veze. Ja sam inače, kupila UPS da bih zaštitila komp od padova napona i nestanka struje, a ovako me dribla bez veze.
Ništa, mislim da mu ne gine formatiranje i ponovo instaliranje Windowsa. Samo da pokupujem neke diskove za backup.
Hvala svima još jednom i pišite ako imate još neku idejicu....
Ivana
[ abush19 @ 15.07.2006. 17:42 ] @
Setila sam se skoro ovog starog posta jer je počelo isto da mi se dešava, pa da osvežim temu...
Ne mogu da se setim kako sam tada rešila problem.......

Komp mi se gasi, tj. isključuje. Ali ne skroz. Isključi se on, ne zuji ništa iznutra, monitor na stand-by, ali ono power svetlo i dalje sija. Onda moram da držim power dugme (prekidač) jedno 5 sekundi, svetlo se ugasi i tek onda ponovo mogu da uključim komp. Onda, naravno, krene scandisk koji btw ne može da se prekine pritiskom na ANY KEY.

Ovo se najčešće dešava kada radim nešto u Paint shopu, zatim dešavalo se kada sam pokušala da instaliram novi Windows (a u procesu te instalacije sam htela da formatiram ovu particiju), nekada se desi samo od sebe. Temperatura procesora ne prelazi 40 stepeni (proveravala u BIOSU). Čini mi se da se češće dešava kada radi neki multimedijalni program, nešto što koristi directx, ali ne mora da znači. Bazajući po windows-ovom troubleshooteru, nalećem često na predloge u vezi sa cache-om, ali ja ne znam šta je to i čemu služi, reko' da pomenem, možda će neko znati.
Ah, da. Može biti da je virus, ali meni se UVEK pri skeniranju Kasperskim kompjuter- ISKLJUČI, tako da...

Simptomatično je što ponekad scandisk nađe puno grešaka, pa kad se digne Windows, nisam ulogovana ni na jedan sajt gde mi inače stoji da stalno budem (kao npr. ovde), niti na MSN Messenger, a history imam samo današnju.
Poslednji razvoj događaja je da su mi nestali svi moji smajlići u Messengeru. Ostali samo oni default i to su lepo "pinned" samo 2-3 kako sam ja ostavila, samo moji fale...
Jel to crkava hard?

Konfiguracija: AMD Athlon 2000+, MB Asus A7V8X-X, 520mb RAM, Grafička Asus Geforce FX5200, Modem Intel, TV karta Leadtec Winfast tv, DVD rezač Pioneer 108d, set bežična tastatura i miš A4tech Office- valjda je to-to.....
Help!
[ deksi10 @ 15.07.2006. 21:18 ] @
Hm.... Po svemu ovome sto si ti napisala, ja da imam isti problem prvo bih poceo od reinstalacije sistema.
Kazes da ti se komp UVEK iskljuci dok skeniras sa Kasperskim!? Dakle, onda, prvo sveza instalacija Windowsa, pa
instaliraj Kasperski i pusti da skenira.
[ abush19 @ 15.07.2006. 21:40 ] @
E, ali problem je u tome što se gasi pri instalaciji Windowsa! Da izludim, nikako da je završi. Onda sam ubacila neki image koji sam napravila ranije sa Norton ghostom, ali tripujem da je to neki "loš" Windows, pa se problem nastavio. Prosto se ne usuđujem da formatiram particiju, pa da krenem sa ponovnom instalacijom. Ako nastavi da se gasi za vreme setup-a, šta ću onda?
[ buljko @ 15.07.2006. 23:11 ] @
Ako imas mogucnosti onda provera ovim redom... napajanje, memorija, temperature, HDD, procesor... nesto ce se sigurno pokazati! Prvo napajanje.
[ Miso Kovacevic @ 16.07.2006. 11:19 ] @
Nadji neki program za test memorije i prvo nju istestiraj.
[ CooLa @ 16.07.2006. 13:20 ] @
Evo odmah cu ti reci shta je 99%.

NAPON

Promeni utikach... Ako se ponovo deshava, nabavi UPS ili stabilizator napona...
[ abush19 @ 16.07.2006. 14:07 ] @
................ imam UPS................
[ JOJO847 @ 16.07.2006. 16:36 ] @
eto, sad za onih 1% kreni dalje redom kako je vec navedeno od buljka ili potrazi servis.
[ abush19 @ 16.07.2006. 20:18 ] @
Da li ima iko da misli da je softverski problem? Simptomatično mi je što je počelo da se dešava baš za vreme instalacije windowsa. Obavezno se desi kad skeniram Kasperskim, kad radim koješta u Paint shopu, ubacila sam neki system mechanic, ali i on jadnik ništa ne može da pregleda, a da se komp ne ugasi. Inače radi......
[ Miso Kovacevic @ 16.07.2006. 22:19 ] @
>
>
Ja jos nisam cuo da se nekome gasi komp zbog softverkog problema. Kad si
radila instalaciju vindowsa jesi li formatirala hdd? Mozda ti je hard u
bad sektorima mada sumnjam da bi se zbog toga gasio komp. Probaj da
formatiras hard bez Quick format.
[ buljko @ 16.07.2006. 23:48 ] @
Niko ne kaze da je softverski problem ali, pri reinstalaciji sistema je mnogo resursa u pogonu (CD, HDD, proc) pod punim opterecenjem i tada je velika verovatnoca da zbog preslabog napajanja dodje do restarta! Jos jednom, preporucujem proveru navedenim redom!
[ BastardX @ 17.07.2006. 03:10 ] @
Mozda gori procesor
[ JOJO847 @ 17.07.2006. 08:24 ] @
Inace je instalacija windowsa jedan od jako dobrih pokazatelja kako radi racunalo. Cim se tokom reinstalacije/instalacije windowsa pocne desavati resetiranje, blokada i sl. to je znak da nesto nikako nije u redu!
[ jecac @ 17.07.2006. 13:50 ] @
Imam problem sa kompom.

Komponente su sledece.

AMD 3800+ dual core
A8N32-SLI DELUXE gaming
Ge Force 6600 gt
250gb HD
1 gb DDR2 Kingston
Ciftec kuciste
TFT monitor
mis,tastarura,volan,rezac...

Ovaj komp imam nekih 6 meseci. I za to vreme 2 puta mi je crko. Prvo sam imala maticnu plocu A8N-SLI PREMIUM koja je sama od sebe crkla.Komp mi je pod garancijom pa su to onda resili.
E sad se javio drugi problem.

Komp nece da mi se upali.Ustvari, on se upali do pola, procesor radi, sve se lepo cuje ali se ne cuje onaj zvuk od windowsa, na monitoru nema slike samo crno. I ja ga ostavim tako upaljenog i onda mi se, npr u pola noci desi da se skroz upali komp.I ako se to desi onda cesto samo kratko mogu da ga koristim jer odmah zablokira.A kada ga resetujem opet nece da se upali, samo do pola.

Moram da naglasim, da ovde gde sam jako je slaba struja, nije ni trofazna. A i cesto napon jako varira.
Da li je moguce da on jednostavno nema dovoljno jaku struju da bi radio ili mi je opet nesto crklo?
Narucila sam UPC.Da li bi ako je problem do stuje on to resio?

Molim vas za iskrene odgovore.Stvarno mi je komplikovano da nosim komp u servis koji je udaljen 500km.

Unapred zahvalna!
[ JOJO847 @ 17.07.2006. 15:03 ] @
Sigurno imas nekog blize od 500km tko ima struju uradjenu kako spada, pa probaj komp kod njega. Ako se ustanovi da je problem do toga, onda ces daviti elektroprivredu da srede stvari.Ili, ako vec hoce i mogu da ti izadju u susret pozovi ih k sebi neka dodju s odgovarajucim aparatima i naprave mjerenje. Prvo to, pa cemo dalje traziti gresku. A bit ce vrlo jednostavno, ako je komp jos pod garancijom Usput, onima u servisu ne spominji probleme s strujom doma.
[ jecac @ 18.07.2006. 02:04 ] @
E thanks.Sutra cu da odem kod komsinice da vidim da li je u struji problem pa cu da javim rezultate!

Pozdrav!
[ Vill @ 18.07.2006. 07:44 ] @
Da pitam, cime se ti bavis kada kupujes procesor sa dve glave koji kosta
vise od 300e? Sa takvim procesorom i konfiguracijom uopste mi nije jasno
kako nisi kupila i neki ops od 100 e i zavrsila svoj problem sa strujom.
I da, ako spomenes problem struje u servisu vrlo lako mozes da izgubis
garanciju,
[ jecac @ 18.07.2006. 08:18 ] @
Naravno za to mi nije potreban dual core procesor ali neka.

Htela sam da kupim ups ali tada trenutno nisu imali u radnji a samo tamo kupujem.Pa posle nisam o tome bas ni razmisljala.
Ali sad sam ga narucila pa ce mi poslati.Jer ovde je stuja stvarno ocaj.Jako slaba.

Naravno da necu u servisu da spomenem problem sa strujom.

[Ovu poruku je menjao jecac dana 18.07.2006. u 22:21 GMT+1]
[ buljko @ 18.07.2006. 08:29 ] @
Ne zaleci se! UPS ekonomske klase, pa makar bio i onaj od 100 Eura, nece resiti problem! On se aktivira nestankom ili prekomernim padom mreznog napona. Autonomija mu je mala i nije mu namena da komp. sve vreme radi na njemu! Za takav UPS moraces da platis mnogo, mnogo vise.
[ jecac @ 18.07.2006. 09:06 ] @
Ja jesam narucila ups ali mogu da napravim izmene u narudzbi
A jel mi mozes reci koji ups da uzmem i kolika je njegova cena priblizno?

Danas cu da odem pa da proverim da li je u struji problem
[ buljko @ 18.07.2006. 10:03 ] @
Pa, mislim da cena takvog UPS uredjaja prevazilazi cenu racunara i nije za ove namene. Prvo, mora biti jasno u cemu je problem! Ako su kratkotrajni, impulsni padovi napona, preporucujem ti snaznija tj. kapacitivnija napajanja klase CM Real Power 550W koja trpe i kompenzuju takve kratkotrajne padove. Ako je, pak, konstantno snizen napon, onda je resenje korekcioni trafo npr. 1:1,2 (ili drugacijeg, potrebnog, prenosnog odnosa), snage 600-800VA koji ce ti podici napon na potrebnu vrednost. Moze biti i manje snage ako mislis da prikljucujes na njega SAMO kompjuter ali, razlika u ceni nije velika. I jedno i drugo resenje je oko 100 Eur. ali, ponovo naglasavam, moras znati u cemu je problem! Napajanje ove klase svakako preporucujem za takvu masini koju ti imas.
[ abush19 @ 18.07.2006. 14:07 ] @
Eeeeej, kakvo je to uzurpiranje teme!??
[ Miso Kovacevic @ 18.07.2006. 15:17 ] @
>
>
Sudeci po ovome sto si napisala kod tebe je konstantno slaba struja. UPS
ti nece rijesiti problem jer kao sto su drugi rekli on sluzi za
kratkotrajne promjene napona. Tebi treba neki dobar stabilizator napona.
90% ti se to desava zbog slabe struje.
[ buljko @ 18.07.2006. 18:55 ] @
STABILIZATORI (ali stabilizatori, ne korektori) napona te snage skoro i da ne postoje! Ili su do 100W ili preko 1KW, a cena za takve je, ne pitaj! Zato sam i preporucio korekcioni trafo. Stabilizator je IDEALNO resenje ali... preskupo za te snage.
[ jecac @ 18.07.2006. 21:24 ] @
Nisam uspela danas da proverim da li je u struji problem.Moracu ujutru.
Naravno meni je struja svakako uvek slaba.

Nego, ja sam zensko i ne razumem se bas u te stabilizatore i trafoe.
Gde to mogu da kupim, kako se tacno zove, koja mi snaga treba i ako znate odprilike koja je cena?

Hvala vam unapred!
[ jecac @ 18.07.2006. 21:31 ] @
Da, i htela sam reci jos nesto.Meni je taj komp sasvim lepo radio i na takvoj struji (sem sto mi je crkla ploca jednom).
A sada nece.
Jednom kada je uspeo da se upali ispisao je na monitoru da ima problem sa hardverom.Posle je nastavio da radi ali su se nastavili i ovi problemi.

Tako da ja imam misljenje da mi je pored slabe struje jos nesto problem.Ali to cu javiti sutra ali samo da znate

Pozdrav divnim ljudima!
[ Miso Kovacevic @ 19.07.2006. 12:22 ] @
>
>
Moja greska. Ja sam koristio stari stabilizator na pentiumu 3 i dobro me
je sluzio (monitor naravno nije isao preko stabilizatora jer je
izdrzavao padove napona).Nemoj nista da kupujes dok ne utvrdis u cemu je
problem. Prvo isprobaj komp kod nekog ko ima normalan napon. Najbolje bi
bilo da neko moze da izmjeri koliki je napon kod tebe, mozda i nije
toliki pad napona da bi smetao kompjuteru.
[ stipica1 @ 19.07.2006. 18:01 ] @
Vjerovatno napajanje.
Simptomi vuču prema njemu. Probaj sa nekim jačim (od prijatelja npr.) pa ako nije to testiraj drugu memoriju, grafičku...
Ne vjerujem da je ploča.
I ne mogu da vjerujem da te neki pitaju zašto držiš toliko programa pokrenuto. Dovoljan je i jedan koji će koristiti proc i grafičku 100%, npr. igra pa da ti komponente povuču max. snagu i u slučaju slabog napajanja sj..u stvar.
[ jecac @ 19.07.2006. 19:36 ] @
Ja mislim da nije napajanje u pitanju. Jel komp radi, radi mu procesor ali mi je crno na ekranu tj ne cuje se da se podigao windows.I kad ga ostavim tako, na pola upaljeno, onda se u pola noci upali do kraja.
Pa mi to bas lici na to da nema dovoljno jaku struju i da nesto nece da radi.

Upravo idem da probam kod komsinice na trofaznu
[ jecac @ 19.07.2006. 20:03 ] @
Evo proverila sam. Kod nje moj kompjuter radi savrseno.Znaci problem je u slaboj struji.

E sad ako mi mozete pomoci oko toga sta da kupim da tu struju pojacam, kako se to zove i koliko odprilike kosta?

Prosto ne mogu da poverujem da mi je toliko slaba struja da komp nece da mi radi. Strasno!
Lap top mi zato radi ok.

Hvala Vam
[ Miso Kovacevic @ 19.07.2006. 21:19 ] @
>
>
Ajde buljko posto se ti izgleda bolje razumijes reci djevojci koliko
kostaju korektori napona. :-)
[ buljko @ 20.07.2006. 00:30 ] @
Korektor apsolutno ne dolazi u obzir! To je sprava koja PREKLAPA napon sa jedne na drugu vrednost, usput ima kratkotrajan prekid u napajanju, naponski vrh pri ukapcanju i uopste nije podesan za ove namene! Preporucio bih korekcioni trafo vec prema potrebama tj. naponu u mrezi. Npr. ako je napon u mrezi konstantno 190V trafo bi trebao imati prenosni odnos 1:1,15 i snagu oko 600-800VA. Uz kvalitetno, kapacitivno napajanje, trebalo bi da resi problem. Ako su u mrezi prisutne kratkotrajne varijacije a ne konstantan umanjen napon, problem je vec delikatniji. Te probleme ce najvise ublaziti pomenuto napajanje a koriscenje UPS uredjaja moze biti kontraproduktivno zbog cestih ukljucenja. Cooler Master RP 450W ima dobru kompenzaciju za kratkotrajne gubitke napajanja (cca 100ms) tako da kompjuter ostaje aktivan i nakon nestanka napajanja primetnog na npr. sijalici.

PS. Kao odgovor na pitanje, korektori (600-1200VA) su relativno jeftine sprave, zavisno od proizvodjaca i nekih finesa kao sto je korak korekcije i sl. ali su nepodesni za ove namene.
[ JOJO847 @ 20.07.2006. 08:58 ] @
E super, bitno da znamo od / do cega je stvar. Neznam kako stvari stoje kod vas sa elektrom, ali mozda bi im se mogla obratiti neka dodju u pregled, pa neka kupnja ovih uredjaja za stabilizaciju i korekciju napona ostane plan B.
[ stipica1 @ 20.07.2006. 18:40 ] @
Ja bih ipak probao sa nekim boljim napajanjem. Ako je u nje pad napona od 15% toliko joj snage gubi i napajanje. Još ako je u pitanju neko lošije problemi su neizbježni.
Prvo probaj bolje napajanje(posudi), ako i dalje ne radi onda pokušaj povečati napon.
[ jecac @ 21.07.2006. 01:11 ] @
Pa kod mene je konstantno slab napom uz varijacije bez prekida elektricne energija.

Hvala Buljko, hvala svima. Odoh sutra u potragu za korektorom.
[ jecac @ 21.07.2006. 01:39 ] @
Ja imam CHIFTEC od 400 w.
[ AlenNS @ 21.07.2006. 02:25 ] @
Problem koji ti se dešava sa kompjuterom je sigurno u vezi sa grafičkom karticom.

Naime, posedujem istu karticu, dakle GF FX 5200 128Mb, a isto tako i Conexantovu TV karticu.

Gašenje je bilo sve učestalije i učestalije kada sam koristio nekoliko zahtevnijih programa. Jednostavno ukoliko npr. slušam muziku i režem itsl. - ćao!

Sve sam uradio. reinstalirao sistem, sumnjao viruse. Skenirao avastom i svim mogućim doktorima za komp. i ništa. Ali, gašenje se nastavilo. Pošto imam Soltekovu ploču, ona ima program koji meri temperaturu procesor, matične ploče, raznih čipova i kućišta uopšte. Kada sam pokrenuo program za temoeraturu, imao sam šta da vidim. crvenim slovima 67C. Verovali ili ne...
Kućište mi je bilo na postolju u dnu stola, odmah uz krevet i nije imalo vazduha da diše. Podigao sam komp. na sto i na sred sobe...

Kada sam dotakao grafičku, pa... opekao sam se. ;)

Promenio sam 5-6 kulera i ništa. A onda sam kupio veliki statički kuler i od tada ni jedno gašenje.

Originalni kuleri za grafičku nisu dobro koncipirani i zato ti preporučujem da izdvojiš 500din i kupiš taj kuler pa javi kako si prošla.

Ćao...
[ JOJO847 @ 21.07.2006. 09:26 ] @
Alene,zbilja oprosti ali da si pažljivije čitao od početka nebi napamet iznosio zaključke a naročito ne po principu " i meni se to desilo - bilo je to i to pa je sigurno i kod tebe ".
[ ilijag @ 21.07.2006. 21:02 ] @
Evo da se i ja pridružim sa par rečenica. Čitajući ove postove sjetio sam se slučaja od prije godinu dana kada sam nećaku mjenjao napajanje. Kako živim u istoj kući sa nećakom. rakao sam donesi da vidim što je. Nema slike na ekranu, dvd snimač stalno svjetli, windows se ne podiže, a rekoh napajanje. Imao sam jedno staro 300 W napajanje promijenio i sve je normalno radilo. Sad me zanimalo zbog čega je otišlo novo 400 W napajanje, nije korišteno ni tri mjeseca. Napajanje nije od neke poznate firme, ali je dobro služilo, koliko je služilo. E sad isto takvo napajanje imam u ovom računalu s kojeg pišem, i koje radi preko tri godine, bez ikakovih problema. Znači nisu ni napajanja od iste firme dobra. Tragajući dalje izmjerio sam napon u utičnici. Pazite, nalazim se treća kuća od trafostanice koja je udaljena možda 70 metara od moje kuće. Po nekoj logici stvari, trebao bi imati 220, ali nije tako nema ni 200. Zanimljivo. Sad možda je do stare instalacije u kući, ali čisto sumnjam.
Kolegici predlažem da odnose računalo kod nekoga tko ima pristojan napon i da ga dobro istestira, pa ako je potrebno i pet dana, barem će tako biti sigurna da je računalo ispravno i da je struja u pitanju. Pozdrav.
[ stipica1 @ 21.07.2006. 21:22 ] @
Pazi, nije na svakom napajanju deklarirana stvarna snaga. No name napajanja deklariraju vršnu snagu koju mogu dati, ona kvalitetnija stalnu. Zato neko napajanje koje si dobio uz kućište i "ima" 400W može biti lošije od kvalitetnog od 300W. U Hrvatskoj u gradovima nema napona ispod 210V, ali iz iskustva znam za računalo koje stabilno radi na naponu koji se kreće 180-200V (na mojoj vikendici). I nikada se ne gasi. Jednom smo probali donijeti drugo računalo i spojiti ih u mrežu ali ovo drugo se nije pokrenulo, simptomi kao u ovom textu. Moje ima original Dell napajanje od 450W, ovo drugo MS-ovo ugrađeno u kućište 400W.
[ mikigrf @ 07.08.2006. 10:52 ] @
______________________________________________________________________________________
Stole_sto_ljubi_zene_gole napisa:

Hmmmm... nisi napisao koja je memorija.. nece ploca da zeza bez razloga ali zato memorija je vrlo osetljiva pogotovu ako je neka losija tipa NCP... meni su dzigericu pojela dva NCP modula po 256 mb dok nisam provalio da oni zezaju (isto se resetovao komp cesto i bez razloga) i zamenio ih za Kingston... od tad racunar radi ko sat.. Pozz
_______________________________________________________________________________________

kazes NCP zeza? cini mi se da i ja imam tu memoriju i slicne probleme, samo stim sto se komp ugasi i vristi kao sirena na vatrogasnim kolima. znaci, nakon sto se ugasi. moj savet, obavezno proveri cooler. jeftina roba, lako kvarljiva. pozz
[ black_159753 @ 01.04.2008. 17:02 ] @
ja znam ako ti se gasi komp sta treba da uradis
otvoris notepad i kucas shutdown -s -t 3 -c"Turn Off Computer" to kucas i sejvujes .bat i otvori i radi
[ oknar @ 09.12.2008. 16:45 ] @
Da ne zapocinjem novu temu; imam problem sa gasenjem kompa, desava se posle nekih 10-15min provedenih u nfs:carbon ili gta IV, dok npr kod far cry 2 se ne gasi. Amd 5000+, 4gb ram, 9600gt gigabyte, 560W neko nemacko napajanje, ploca gigabyte (neka sli, mrzi me da trazim koja...). Inace sistem je stabilan nekada radi i 24/7. Windows je proverena verzija xp koju koristim dugo... Ima li ko ideju do cega bi to moglo da bude... Hvala unapred...
[ Miso Kovacevic @ 09.12.2008. 20:01 ] @
>
> __________ Information from ESET NOD32 Antivirus, version of virus signature database 3679 (20081209) __________
>
> The message was checked by ESET NOD32 Antivirus.
>
> http://www.eset.com
>
>
>
>
>
Provjeri temperature procesora. Sve mi se cini da ti se procesor
pregrije pa se zbog toga gasi.
[ bleya 2 @ 11.12.2008. 09:29 ] @
ne gori mu procesor vec ga zeza ram,promeni ram ali uzmi neki od 512ddr na 400mhz i nebi trebalo vise da ti se gasi
[ Markoxxx @ 12.12.2008. 01:30 ] @
hehe... dosta mogucih problema,

a ja tako nisam siguran da napajanje ima dovoljno struje za tu grafiku, a kad se resetuje, pogledaj temperaturu u biosu, a ako nije to onda testiraj ram i hdd...