[ suca @ 06.10.2005. 21:25 ] @
Imam jedan lokalni domen, recimo pera.com, instaliran Kerio MailServer i broadband pristup ka Internetu. Kada saljem i primam mailove unutar tog lokalnog domena sve sljaka kako treba. Problem nastaje kada neko treba da posalje mail sa nekog domena na Internetu u moj lokalni domen.

Kada saljem mail preko SMTP-a i to sljaka. Na dns-u mog domenskog kontrolera sam stavio MX record mog ISP-a. Medjutim kako da mi stize mail sa Interneta preko POP-a? Kako da on bude vidljiv na Internetu? Da li DNS server mog ISP-a mora da ima moj MX record? Da li ja treba ISP-u da trazim da ubaci moj MX?

Pomozite...

[Ovu poruku je menjao suca dana 06.10.2005. u 22:26 GMT+1]
[ Cyberghost @ 07.10.2005. 07:12 ] @
E ja sam se sa slicnim stvarima maltretirao kada sam presao u novu firmu. Provajder je morao da promeni MX record to je 100% ostalo zavisi od tvojih potreba, mislim da moras da imas stalan IP bar su meni tako rekli.
[ Milos Stojanovic @ 07.10.2005. 11:12 ] @
Pa naravno. Tvoj ISP mora da ima MX record tvog public domena i moraš da imaš statičku, javnu, IP adresu.
[ daniel25 @ 05.11.2005. 08:21 ] @
Ako imaš Exchange server to radiš sa POP3 conectorom.
[ Mixa @ 05.11.2005. 10:00 ] @
Moras da imas registrovan javni domen i da namestis za taj domen MX record.
Ako nisi u mogucnosti da registrujes domen, postoji i varijanta da kazes ISP-u da sa recimo neku tvoju E-mail adresu kod tog ISP-a urade forwarding na tvoj mail server. U svakom slucaju moras da imas staticku IP.

Ja sam pre par dana zavrsio sa registracijom domena i digo sam www,ftp i mail server(MDaemon) i sve super sljaka.

[Ovu poruku je menjao Mixa dana 05.11.2005. u 11:01 GMT+1]
[ Cyberghost @ 05.11.2005. 11:42 ] @
Cek cek, znaci kod provajdera mora da se podesi MX record, sta to zapravo znaci ?
Ja sam imao za domen podesen MX record da sve mailove koji stizu na [email protected] prosledi na [email protected] i to je sljakalo.
Znaci ja samo treba da na mom Mail serveru podesim da mail koji stize za korisnika ime1 prosledi u njegov INBOX i da kazem provajderu da za ime1 ima ukljucen MX record ili sta ?
[ Mixa @ 05.11.2005. 12:24 ] @
Treba ti isto to sto si ti uradio pa obrnuto. Znaci sa [email protected] na [email protected] a onda ce to tvoj mail server da razdeli svakom u svoj inbox.
To ti je ova druga varijanta.
[ Cyberghost @ 06.11.2005. 11:54 ] @
CEk sad malo, pogubio sam se ! Znaci ja u firmi imamPeru, Miku, Ljubisu. Na
mail serveru u firmi kreiram account-e tima [email protected] .... Ljudi
salju tom coveku mailove na adresu [email protected] i kako ih on dobija ?
Da li provajder mora da za mail [email protected] uradi preusmerenje na
jedan nalog tipe [email protected] koji dolazi do mog servera na poslu a
zatim server uradi preusmerenje, malo mi je nejasno.
Ili najlakse, ja cu da kreiram naloge lokalno na svom serveru, kod
provajdera imam registrovan nalog [email protected] . Sta ja njima da kazem da
urade da bi neko mogao mom radniku da posalje mail na [email protected],
prosto :)
Sve sam se zbunio, pomagaj prijatelju !
[ Mixa @ 06.11.2005. 22:06 ] @
Jedini nacin da napravis da ljudi sa NET-a mogu da salju mail na [email protected] jeste da registrujes tvojdomen.co.yu, sto i nije neki problem jer je registracija neka smesna cifra. Jedino sto moras jeste da si pravno lice - sto iz postova vidim da jesi. Kad to uradis onda se stavi MX record za tvoj domen i IP tvog mail server-a.

Ja sam upravo to uradio. Imam staticku IP i samo sam registrovao domen (znaci nisam uzeo WWW prostor) i stavio sam jedan komp da bude on non-stop i na njemu sam digo WWW,FTP,MAIL,DNS. DNS server sam digo da bi ja stalno mogao da menjam DNS recorde, a kod ISP-a je sekundarna DNS zona koja povlaci sve podatke sa mog server-a.
[ mulaz @ 06.11.2005. 22:14 ] @
ti samo registruj domen..

kad ti saljes iz recimo hormaila email na [email protected] hotmail ce da se konektuje na mailserver na adresi tvojdomen.com i posalje mail za usera 'pera'. ISP mora samo da ti da staticki ip.. i nesme da ti blokira portove za mail.

btw:
probaj da posaljes mail na _tvoj_neki_user_@tvoj_ip (recimo [email protected]). ako stigne onda je sve ok, samo ti treba domena da nebi davao stalno tvoj ip, da moze server sam da prevede :)
[ S_tosha @ 07.11.2005. 06:43 ] @
@Cyberghost

Ako si VERAT-u registruj domen kod njih (tvojjavnidomen.com), a oni ce sav mail tipa *@tvojjavnidomen.com da preusmere na tvoj account koji imas kod njih ([email protected]). Za dalju preraspodelu mail-a u LAN-u, imas npr MDaemon...
[ Cyberghost @ 07.11.2005. 07:05 ] @
Upravo to i imam, zaci domen je registrovan, sve sto saljem na @firma.co.yu stize na jedan mail tipa [email protected].
Mali je problem sto sam ja sad kod drugog provajdera Wireless koji mi daje privatnu adresu tipa 10.0.31.0 i nalazim se iza NAT-a pa ne znam da li ce zbog tog NAT-a moci da se odradi ovo, znaci nemam javnu IP adresu?

P.S.Inace domen je i dalje registrovan i placa se kod Verata tako da on sljaka i normalno koristim e-mail.
[ Cyberghost @ 07.11.2005. 09:38 ] @
Evo nastimovao sam ovaj MDaemon za cirka 5 minuta da moje drage kolege mogu da salju i primaju postu bez problema :)

Hvala na pomoci

P.S. E sad sledi da se sve ovo nastima i na Linux-u :)
[ Cyberghost @ 23.11.2005. 20:32 ] @
Evo ponovo problema !
Klijenti ne mogu da prime postu. Sva posta koja dolazi na domen ide na [email protected]. Lokalno sve radi, i slanje ka Internetu radi.

Sta bi moglo da bude
[ S_tosha @ 25.11.2005. 12:23 ] @
Ako pricas o Mdaemon-u, pogledaj pod routing rules u domainpop settings. Definisi pravila za rutiriranje (javni_domain ==>> lokalni_domain).
[ Cyberghost @ 25.11.2005. 19:03 ] @
Citat:
S_tosha: Definisi pravila za rutiriranje (javni_domain ==>> lokalni_domain).

Evo ovo sam dodao:
(0)(RT=1) if address <is equal to> "[email protected]" then send message to {[email protected]}

nesto mi ovo ne mirise da je dobro, a uz to jos i ne radi !
[ S_tosha @ 27.11.2005. 12:01 ] @
u "polju send message to" treba da stoji neki od korisnika (ili vise njih) koji su definisani na primnarnom domeni u Mdaemonu. Kod mene npr ima:
(0)(RT=1) if address <is equal to> "[email protected]" then send message to {[email protected]}
[ Cyberghost @ 29.11.2005. 17:54 ] @
Mreza u firmi je Workgroup a ne domen Domen.
Jel treba da pravim nov lokalni domen u MDaeomon-u ili nesto drugo. Evo
podesavanja:

Primary domain name: mojafirma.co.yu
Helo domain name: mojafirma.co.yu
Machine name: xp2400
Primary domain IP: 217.26.xx.xx # IP domena
------------
[ S_tosha @ 30.11.2005. 10:59 ] @
Korisnici ne mogu da primaju mail jer nalog "[email protected]" ne postoji. Postoji "[email protected]" (ukoliko se ne varam rek'o si da si na verat-u), a verat ti sve mail-ove " *@mojafirma.co.yu " prosledjuje na "[email protected]". MDaemon, u principu treba da podigne pop3 i smtp servise, i nisam siguran da li ga je moguce konfigurisati da radi u workgroup-u. Ako mozes predji na domen, ili probaj TheBat (mislim da on radi u workgroup-u)
[ Cyberghost @ 30.11.2005. 11:29 ] @
Sve je ovo tacno sto si rekao !
Ironija je da prvi put kada posaljem mail spolja on ga prosledi na pravo
mesto ali samo tada i nikad vise :(