[ Guertch @ 07.10.2005. 20:11 ] @
Zanima me kako se ovo resava - evo konkretnog primera:
Pojacalo 80W RMS 8 Oma
e sad
woofer 80W
srednji 40W
visoki 50W

Ja sam razmisljao i dosao sam do sledeceg zakljucka ali ne znam da li je on dobar:
Redno sa srednjim i visokim se veze po otpornik od 8 Oma i onda se dobija prividni otpor zvucnika od 16 Oma i tu se onda snaga prepolovljuje i onda ce oni da daju po 40W a woofer 80W - sve naravno preko skretnice (podrazumeva se).

Jel mi rezon dobar ili se to drugacije resava???

Ovo treba da pomognem jednom drugaru koji putuje negde uskoro tako da bi mi trebala pomoc hitno!
Hvala unapred i Poz!
[ Proko @ 07.10.2005. 22:12 ] @
Pa i ne stavljaju se zvučnici iste snage u zvučnu kutiju. Snaga u prosečnim audio sadržajima opada sa frekvencijom. Jedino ako želiš da pojačalo "odvrneš do daske", doći će do klipovanja niskih frekvencija, a srednji i visoki mogu imati takođe max. snagu.
[ Guertch @ 08.10.2005. 00:37 ] @
Cekaj nisam te razumeo bas najbolje - ako mozes to malo bolje da mi pojasnis. Mene je strah da ih on ne spali posto mislim da bi se izivljavao tj ponekad onako "bez duse" bi se ponasao prema tim zvucnicima i pojacalu.
Ako sam ja dobro shvatio ti si rekao da bi doslo samo do klipovanja - ali kako niskih frekvencija kada je bas 80W - valjda srednjih i visokih? Molim te ako mozes pojasni mi nisam te bas razumeo najbolje.
[ Proko @ 08.10.2005. 09:50 ] @
Ne "klipuju" zvučnici signal, već se to događa u pojačalu, kada od njega zahtevaš da pojača više nego što mu to napajanje dozvoljava. Naravno, desiće se to na svakoj frekvenciji, ali pošto niski tonovi zauzimaju većinu snage, u praksi se to događa samo na niskim frekvencijama (rekao sam u prosečnom audio sadržaju). Ako baš hoćeš da budeš sigurniji, stavi sve zvučnike iste snage, ali i sa slabim pojačalom možeš uništiti zvučnike (čak pre nego sa jačim), upravo zbog pomenutog klipovanja, tj. odsecanja vrhova signala, što za zvučnike u tom trenutku predstavlja jednosmerni napon! Slušanje takve muzike čak nije ni prijatno, jedino se buka dalje čuje. I u takvoj situaciji srednji tonovi, a ukoliko se i dalje pojačava, onda i visoki dobijaju veću snagu iz pojačala. Tada bi basovi trebalo da budu i do deset puta jači, ali pojačalo nije u mogućnosti da to odradi.
[ Guertch @ 08.10.2005. 11:48 ] @
Naravno da znam da ne klipuju zvucnici vec pojacalo ali nesto vise od toga i ne znam. Hvala ti na objasnjenju jasnije je mi je sad. Pa dobro sta ti predlazes tj da li postoji i moze da se uradi neka zastita ili mu je ovako dobro. Moja teorija sa otpornicima je delimicno nastala zato sto sam negde procitao da se redno sa visokotoncima vezuje neka otpornost kako bi se zastitili - ne znam tacno tako da necu da lupetam dalje.