[ simor @ 08.10.2005. 11:48 ] @
Cuo sam da uskoro prestaje proizvodnja ovog ap-a (ili je mozda vec prestala?)
Njegov rad u klijent modu bolji je od vecine ap-ova sa kojim sam se ja susreo, a da ne pricam kako je pogodan za kupovinu zbog cene.

WL-5460AP je naslednik stare serije, ali je i primetno skuplji. A i meni kao korisniku ne znam koji ce mi teoretskih 54 Mbps, kad mi je konekcija kod provajdera ogranicena na 100 Kbps?

Vidi li neko dostojnu zamenu za WL-1120AP, po pitanju performansi i cene?
[ djricky @ 08.10.2005. 23:54 ] @
na ovo pitanje bi najbolje odgovorio kolega iz albicoma koji je jedno vreme bio cesto na forumu, ali ga skoro nisam primetio (sto ne znaci da nije tu, samo se krije )

mada... slicno se pricalo i za Pheenet WL-118C+ jos prosle godine, pa evo i dalje moze da se kupi bez vecih problema...
[ simor @ 09.10.2005. 00:16 ] @
Hehe, pa upravo mi je covek iz "Albicoma" to i rekao, da ih vise nece dobijati.
[ starisloven @ 09.10.2005. 01:26 ] @
Ja sam negdje čuo da je njegov nasljednik Ovislink 8000.
[ tarla @ 09.10.2005. 19:00 ] @
ja mislim da je bas WL-5460AP njegov nasljednik i zvanicno se vise ne proizvodi i nece se nabavljati (barem kod nas u BL)... a ovaj nasljednik je bas skuplji. pogotovo ko ne moze da iskoristi te prednosti je ima.

kod nas u BL je 1120 nesto vise od 50 evra po maloprodajnoj cijeni za krajnjeg korisnika
[ ponline @ 19.10.2005. 19:53 ] @
Jao odose i ovaj do sada naj pouzdaniji i naj stabilniji ap za nas sirotinje.
Ne znam dali neko nasao alternativu?
Ja mislim da Bus computers prodaje D-Link AP900+ po istoj ceni sto je bio ovaj ap, ali d-linka nisam jos probao, neki ga hvale a neki ga ismejavaju, konfuzan sam!!!!!
Isto Geneko jos prodaje WAP1790 (odlican AP), nesto skupliji od nekih 10e, a i radi kao 'Adapter' pa ne moze da sluzi za umrezavanje vise od jednog racunara bez pomoci rutera.
Dali neko zna neke druge alternative?
[ warlord @ 19.10.2005. 21:39 ] @
Citat:
starisloven: Ja sam negdje čuo da je njegov nasljednik Ovislink 8000.

Nasljednik WL-1120 AP-a je WL-5460 AP. Za sada se vrlo dobro pokazao, testirali smo ga na par mjesta i radi jako fino. Mana je sto ovaj firmware nema opciju za reset uredjaja :) .

Cijena u Banjaluci je 151 KM ili ~74E maloprodajno.

Evenutalna druga kombinacija je WL-5430AP, on kosta 141 KM ili 69E u maloprodaji.

Gledao sam neke druge uredjaje bazirane isto na RTL8181 chipsetu, ali nekako su mi losiji od 1120ke.

[ tarla @ 19.10.2005. 21:58 ] @
uredjaj ce pretpostavljam biti opet best buy ali ono sto se meni ne svidja je malko losija izrada. konektor za antenu nije ucvrscen na kuciste nego samo viri kroz rupu na kucistu pa se time moze zeznuti ako se zakaci necim. takodje Ovislink logo je uradjen jeftinom sito stampom. No bas me briga i onako ce da cami na tavanu
[ ponline @ 19.10.2005. 23:50 ] @
WL-5460 -75.52 Eur
WL-5430 -88.50

A pokojni WL-1120 je bio nesto vise od 60eura ( ne secam se tacnije).
[ COOryber @ 01.11.2005. 17:46 ] @
Posto ste zapoceli tu temu o ovom uredjaju i ja bih se nadovezao na istu. Konkretno, ja imam problem sa 5460 modelom, tj. u nekim momentima ping mu skace enormno a i vrlo su cesti timeout - i.Radi u "b" modu i sva podesavanja su precizno podesena.Verzija firmware -a nije update-ovana( Nisam probao da update-ujem flash, jer je uredjaj jos uvek pod garancijom), pa ako je neko imao slicnih iskustava neka napise odgovor.

Pozdrav
[ 20Recoba @ 08.11.2005. 21:43 ] @
I ja sam danas pazario jedan takav WL-5460AP. Isti problem se i kod mene javlja. Flashnuo sam mu novi firmware sa zvanicnog sajta, ali je problem ostao i dalje. Na netu sam nasao na nekom ceskom sajtu firmware koji je izasao danas i koji ispravlja problem sa pingovima i timeoutima. (jos nije izasao na zvanicnom sajtu), te mi nije svejedno da ga flashnem. Ko ima petlju za tako nesto:

http://www.inwifi.cz/stahnete-si/?k=129
[ Dusan Marjanovic @ 08.11.2005. 22:06 ] @
Nema potrebe za nekom ne znam kakvom hrabrošću, samo nađeš čoveka koji ima programator eproma, daš mu da iščita postojeći (funkcionalni), onda ga flešneš, ako nešto sjebeš, odneseš ga opet kod čika majstora, i on ti reši problem. :)
[ COOryber @ 08.11.2005. 23:31 ] @
Ko prvi flashuje imace iskustva koja ce verovatno podeliti sa nama :)

HAUG
[ 20Recoba @ 08.11.2005. 23:41 ] @
Citat:
Dusan Marjanovic: Nema potrebe za nekom ne znam kakvom hrabrošću, samo nađeš čoveka koji ima programator eproma, daš mu da iščita postojeći (funkcionalni), onda ga flešneš, ako nešto sjebeš, odneseš ga opet kod čika majstora, i on ti reši problem. :)

Uredjaj je jos uvek pod garancijom, tako da ne bih bas da ga otvaram, osim ako ne postoji neki indirektni nacin iscitavanja eeprom chipa.
[ tarla @ 09.11.2005. 18:14 ] @
iskustvo govori da uredjaji uvijek prednjace firmwerima i da treba poprilicno sacekati da se ustabile stvari. ja sam za 8000 gnjavio podrsku ovislinka sve dok nisu izdali firm koji popravlja gresku oko web interfejsa.

sto se tice 5460 primjetili smo takodje da nekada treba dva puta ukucavati password da bi ga prihvatio. stose tice gore navedenih problema nismo ih primjetili. doduse ap radi u g modu pa mozda zato a mozda jer ima extra klase antene na sebi. ko zna.
[ simor @ 09.11.2005. 22:13 ] @
Nama se danas taj 5460 dva puta "zaglupio", ostali klijenti su ga i dalje videli, ali nikakav saobracaj nije mogao da ide kroz njega, a ni na ping nije odgovarao, pa smo vratili dobri stari 1120
[ COOryber @ 15.12.2005. 10:36 ] @
Niko nije pokusao da flashuje sa tom ver. firmware-a ?

HE ! ! ! :)
[ tarla @ 15.12.2005. 17:26 ] @
mene nervira sto moras 100 puta password kucati i sto na site survey ne islista one ap-ove sa skrivenim ssidom pa ne mozes ko co´ek naci slobodan kanal
[ tox!e @ 24.12.2005. 07:01 ] @
Takodje imam problema sa Ovislink 5460 AP uredjajem.U pocetku je sve radilo bez problema, kasnije je otkazao jedan LAN port a sada je i poceo da gubi pakete preko wireless-a, dok preko lana odgovara na pingove.Od sinoc mu se ne moze pristupiti ni web interface-u.Firmware mu je fabricki.

Btw. Ako nekog interesuje rebootovanje uredjaja se vrsi ovako
http://IP_ADRESA_OVISA/reboot.asp

Ako je neko uspeo nesto sa ovim ovisom neka javi.

E da zaboravio sam da kazem, da kada se ovis "zaglupeo" mislim da nije hteo da odgovori na pingove, ja nazvao prijatelja on mu pristupio preko LAN-a potvrdio mu kanal ili IP i on proradio, ali sada vise ni to ne moze.Medjutim sinoc ni ta varijanta nije uspela.Sta da vam kazem.Radi kad mu se hoce.

Pozdrav!

[Ovu poruku je menjao tox!e dana 24.12.2005. u 08:11 GMT+1]
[ DarkMan @ 24.12.2005. 10:02 ] @
Odnedavno sam vlasnik Ovislink-a WL-5460AP. Problemi koji su navedeni su prisutni i kod mene. Ovo za ukucavanje sifre vise puta i moze da se oprosti ali to sto ne mogu da iz browsera pristupim konfiguraciji je neoprostivo. Ali koliko sam primetio poteskoce pristupanju svom AP-u zavise od kvaliteta linka ka AP-u na koji je moj zakacen. Dok sam bio nakacen na AP jednog provajdera ciji je signal bio los, jedva sam pristupio AP-u, otvarao je njegove stranice kao da je negde na internetu i da imam problema sa konekcijom (naravno nije uvek tako radio, stanje se popravi kada ga resetujem). Kada sam se konektovao na drugog provajdera (citaj drugi AP) gde je signal mnogo bolji, ovih problema vise nije bilo.

Nego sto se tice firmwera, ovde je navedena vec jedna stranica ali sam pre nje nasao jos jednu gde pise da imaju istu tu verziju koja nije na zvanicnom sajtu:
http://www.inwifi.cz/stahnete-si/?k=129
http://www.appro.cz/stazeni.html

Na ovom drugom sajtu postoji neki dodatak da se kupi i onda da se koristi njihov "unapredjeni" firmware koji i ne izgleda tako lose (demo je ovde http://demo.appro.cz/).

Ja sam kod sebe stavio zvanicnu verziju v3.2.1.3.9e i nisam nista primetio. Skinuo sam sa oba ova sajta te nove (nezvanicne) verzije i iz total commander-a uopredio ih sa starom, razlike nema, fajlovi su u bajt identicni. Mada po opisu koji stoji uz ovaj novi firmver ("odstraňuje zamrzávání při slabém signálu") mislio sam da resava problem koji sam naveo gore.

Da li je moguce pristupiti AP-u iz telneta? Ipak se u pozadini vrti Linux. Na default portu 23 nema nicega.
[ tarla @ 24.12.2005. 17:16 ] @
ne znam mi imamo par komada 5450 koji su isti 5460 samo manje ram-a imaju ali se nisu takvi problemi javljali. malo me izbija ono kucanje passworda 100 puta pa nikada nisam siguran da li sam dobro otkucao ali nisu se zaglupljivali. pokusajte da im ukljucite watchdog pa da ih on resetuje ako veza pukne.

za pristup preko telneta mislim da ne moze ali postoji serijska konzola sto koliko je dobro toliko i nije jer moras da ga rastavis, a to opet znaci i kratak komad kabla i izlazak na tavan i svasta nesto. :)
[ netiks @ 25.12.2005. 21:42 ] @
Jedna alternativa je svakako PLANET WAP-4033. Karakteristike mozete pogledati na adresi http://www.planet.com.tw/produ...?product_id=390&menu_id=14. Npr. od rezima rada podrzava:

Access Point
Station - Ad-Hoc
Station - Infrastructure
Bridge - Point to Point
Bridge - Point to Multi-Point
Bridge - WDS
Universal Repeater

Ima Realtek 8186 WLAN chip kao Ovislink sto znaci da im je radio deo veoma slican. Po gradu se moze naci od ceni od 55 EUR + PDV 18%. Procenite sami da li je ili nije dobra alternativa...

Takodje, postoje i modeli PLANET WRT-414 koji ima 4 LAN porta i moze da radi i kao ruter - vise podataka na http://www.planet.com.tw/produ...?product_id=388&menu_id=14

Od nedavno tu je i WAP-4035 koji ima cak 5 LAN portova i RADIUS server... http://www.planet.com.tw/produ...?product_id=389&menu_id=14

Inace, i PLANET WRT-414 kao i PLANET WAP-4035 imaju isti Realtek chip. Realtek nije najbolji ali je najjeftiniji i za mnoge korisnike zavrsava posao...
[ moonbgd @ 22.03.2006. 15:03 ] @
definitivno 5460