[ impaque @ 19.09.2002. 03:17 ] @
kao i mnogi, imam IDE rezach; u mom sluchaju je to TEAC W540E.

cdrecord, kao shto sam ochekivao, ne radi, jer scsi emulacije (izgleda) nema, poshto josh uvek koristim kernel koji je doshao sa FreeBSD 4.6-RELEASE.

znachi, nishta mi ne preostaje sem #konzole, mkisofs i burncd-a.

dok sam chitao manpage za mkisofs naleteo sam na dosta nejasnocja i (suvishnih?) detalja.

naime, do sad sam diskove rezao u nero-u na win mashini, sa joliet ekstenzijama, iso level 2, mode 2/xa i relaxed restrictions, 'allow pathdepth of more than 8 dirs i 255 chars in path'. mislim da je takva bila konfiguracija (winbox je crkao..); sve u svemu, nero je bio podeshen na 'maksimalan komfor' ;)) shto vecja imena fajlova sa shto manje ogranichenja == to bolje. takve diskove bez problema mountujem na linuxu i bsdu.

ukratko (hah ;)), moje pitanje glasi ovako:
kako to da postignem sa mkisofs-om?
da li cje iso od recimo 650mb zauzeti -isto- toliko prostora na cdu, ili je to 'neto' velichina, bez filesystem podataka (leadin/leadout, ukoliko se ne varam)? ako je to samo neto, kako da znam kolika cje da bude ukupna velichina?
da napomenem: cdove koje zhelim da rezhem su npr. backupovi i mp3 kolekcije za koje zhelim da izgledaju isto na svim OSevima, tj. da nemaju osakacjena imena na nekim i sl.

u mkisofsu, pored iso levela 1 i 2 vidim i 3, a svi su (makar meni) nerazumljivo dokumentovani :(
na par mesta u dokumentaciji pishe da iso9660 podrazumeva imena 8+3, dok na drugim mestima pishe da je ogranichenje 31 karakter (?!) (i ne, *necju* da chitam rfc..)
uz skoro sve opcije pishe 'use with care'%$#!

da li neko ima neku ideju?
koje mkisofs flagove vi koristite?
[ B o j a n @ 19.09.2002. 16:23 ] @
Code:

# mkisofs -J -o write.me .


To je kompatibilno sa svim.

ps: prvi put cujem za iso level 3 (????)
[ Dusan Marjanovic @ 19.09.2002. 16:45 ] @
ja nisam kao mnogi...pa imam SCSI rezach...:o)

elem...
mkisofs -V label -J -L -R -o cd.iso /zarezanje

sve nabudzis u dir /zarezanje i napravi ti cd.iso fajl.. umesto label stavis kako hoces da bude label cd-a u win-u i tako...i onda mozes da mountujes taj iso chisto da proverish da li je sve ok

vnconfig /dev/vn0c ./cd.iso
mount_cd9660 /dev/vn0c /mnt/iso

i da...inache i cdrecord je isto tako konzolni program tako da ne znam zasto se sekiras sto imas IDE rezach :o)
[ Dragoslav Krunić @ 19.09.2002. 17:18 ] @
Postoji na internetu uputstvo kako naterati IDE writere (kao moj TEAC, npr) da rade sa cdrecord-om (umesto sa burncd-om) pod FreeBSD-om. Malo patchovanja, cackanja i rekompajliranja kernela i cdrecord radi ko zmaj. Samo sto je mene mrzelo a i ne trebaju mi neke perverzne opcije cdrecorda, tako da koristim burncd.
[ impaque @ 20.09.2002. 01:16 ] @
uskoro cju kompajlirati kernel koji je prilagodjen mom hardveru, ali do tad moram da koristim shta mogu i shta imam pri ruci :((

cdrecord deluje kao fenomenalan program, i josh kad se koristi u kombinaciji sa nekim lepim guijem poput xcdroasta.. sve na jednom mestu.

hvala na dosadashnjim odgovorima!
[ random @ 20.09.2002. 21:47 ] @
Citat:
Ixqq:
Postoji na internetu uputstvo kako naterati IDE writere (kao moj TEAC, npr) da rade sa cdrecord-om (umesto sa burncd-om) pod FreeBSD-om. Malo patchovanja, cackanja i rekompajliranja kernela i cdrecord radi ko zmaj.


Da li možeš da nam daš link za to uputstvo, ja nisam uspeo da ga nađem. Ili, ukratko, kako se uključuje SCSI emulacija u FreeBSD kernelu?
[ impaque @ 20.09.2002. 23:07 ] @
random:

"ATAPI enabled" cdrecord i sl (nije potreban patch?):
ftp://freebsd.dk/pub/ATA/

patchevi:
http://www.cuivre.fr.eu.org/~thomas/atapicam/
[ Dragoslav Krunić @ 20.09.2002. 23:19 ] @
Citat:
random:
Citat:
Ixqq:
Postoji na internetu uputstvo kako naterati IDE writere (kao moj TEAC, npr) da rade sa cdrecord-om (umesto sa burncd-om) pod FreeBSD-om. Malo patchovanja, cackanja i rekompajliranja kernela i cdrecord radi ko zmaj.


Da li možeš da nam daš link za to uputstvo, ja nisam uspeo da ga nađem. Ili, ukratko, kako se uključuje SCSI emulacija u FreeBSD kernelu?


Evo, čovek ti je dao linkove. Sad, ne sećam se da li su to ti linkovi koje sam ja nasao ili ne, sve u svemu ja sam trazio na Googlu; probaj kombinacije 'FreeBSD cdrecord', 'FreeBSD IDE writer cdrecord', itd. Upotrebi maštu . Za sada koristim burncd ali kada mi budu trebale neke komplikovanije operacije, moracu da se pozabavim tim dokumentima jer je cdrecord mnogo moćan program naspram burncd-a koji je tu samo da "vrši pos'o".
[ anon315 @ 20.10.2002. 14:36 ] @
Došlo je vreme da se i ja pozabavim ovom problematikom . Za sada sam samo iskopao savršeno dobar (najbolji ?) frontend, gui za KDE: cdbakeoven (/usr/ports/sysutils/cdbakeoven).

Ostaje se pozabaviti montiranjem ide pisača na bsd-u ... Ukoliko iskopam rešenje kako se uspešno montira ide rezač u kombinaciji sa cdrecord, burncd, mkisofs, cdbakeoven-om javiću, ili sklepati neki mali howto. Još bolje, ako je neko već uspeo, nek se ne šteka
[ Dusan Marjanovic @ 20.10.2002. 22:05 ] @
mislim da nisam shvatio bash...imas problema sa mountovanjem ide rezacha?
[ Dragoslav Krunić @ 20.10.2002. 22:46 ] @
Izgleda da je pod "montirati" mislio da isfrikombinuje nekako, tako da sve to zajedno radi kako valja Možda grešim, ispravi me... Inače me je uvek nervirao izraz 'montirati' kao prevod za 'mount'...
[ anon315 @ 20.10.2002. 22:55 ] @
Ma jok, nego se patim da napravim takvu kombinaciju da mogu da režem kao u neru, što je malo teško :)

Za sada se ipak držim burncd-a, jer treba malo više igranja sa cdrecord-om sa ATAPI podrškom, tako da otpada kombinacija sa cdbakeoven-om koji koji je stvarno prelep, jer nije frontend za burncd.

Ipak, postoji jedan fin frontend za burncd: xcdrmaker Evo download-a:

http://galeb.etf.bg.ac.yu/~seven/unix/xcdrmaker-1.4.5.tar.gz

Evo scrsh:Potrebno je imati instalirane sledeće stvari (sve ima u portovima):

burncd, xdialog, mkisofs, dagrab, mpg123.