[ maliX @ 19.09.2002. 15:53 ] @
posto ne znam da li server dozvoljava koriscenje sesija, da li je moguce simulirati sesije putem htaccess fajla ili na neki drugi nacin.
naime, postoje stranice na prezentaciji koje su samo za radnike, koje bih hteo da zastitim od standardnih posetioca. naravno, sesije i zastita mi treba i za administratorski deo prezentacije.

server je pod linux-om i naravno instaliran je apache koji nije bas 'my cup of tea' - nemam nista protiv njega, dagusce:), ali nemam iskustva sa njim.

nazvao bih provajdera, ali je server u Nemackoj, a ja ne znam nemacki :(
[ B o j a n @ 19.09.2002. 16:37 ] @
hej, ho

sesije mozes da cuvas na disku, /tmp na primer, ili unutar mysql bazzze ... ako imas pritup jednoj.
[ -zombie- @ 20.09.2002. 02:51 ] @
sesije su po defaultu ukljucene, i nisam siguran da li uopste mogu da se iskljuce iz php-a...

da bi proverio da li imash sesije, iskoristi funkciju phpinfo().

ako bash oces da pravish svoje sesije, pogledaj recimo kako su to uradili u drugim programima. prvo sto mi pada napamet je recimo phpBB
[ maliX @ 20.09.2002. 11:30 ] @
hvala

nije problem u koriscenju sesija - verovatno nisam bio dovoljno jasan: izvinjavam se unapred ukoliko je to bio slucaj - jednostavno me zanimalo da li je moguce odraditi sesije kroz htaccess fajl; koristicu bazu, verovatno; trebma da proverim kolika je dozvoljena velicina baze, ali verovtno ce biti mesta i za tu tabelu jednostavno sam uzeo u obzir da sesije NISU iz nekog razloga ukljucene.

hvala vam svima
[ Goran Rakić @ 20.09.2002. 12:04 ] @
šta želiš sa .htaccess-om? sesije čuvaju varijable i njihove vrednosti negde na serveru i vezuju ih za nekog posetioca, za razliko od cookie-a koji podatke čuvaju kod klijenta pa je sigurnost ugrožena. Ti ako hoćeš možeš i da napraviš svoju varijantu korišćenja sesija i da sam vodiš računa o onome što postoji u php-u i webserveru...

[ maliX @ 20.09.2002. 14:21 ] @
Citat:

šta želiš sa .htaccess-om?


da remiziram: razmatrao sam opciju da na serveru na kome ce biti prezentacija (server je u nemackoj) kojim slucajem nije dozvoljeno koriscenja sesija. ja sam navikao da stranice stitim kroz sesije; zbog toga sam postavio gore navedeno pitanje: moze li se o sesijama voditi racuna kroz htaccess fajl?
napominjem da do sada nisam koristio apache (vec IIS) kao webserver, te ne znam kako se to radi pod njim. rad sa sesijama u php i/ili mysql-u mi je poznato i to vec obilato koristim na prezentacijama koje sam uradio.

hvala
[ -zombie- @ 21.09.2002. 02:29 ] @
a kako si ti pisao sesije uz pomoc IIS-a?

kao sto sam ti rekao, sesije su uvek ukljucene u php-u. preporucujem ti da pogledash na serveru u nemackoj sa phpinfo() da li jesu, i ako jesu, zaboravi na sve ostalo...

ako i dalje oces da pravish svoje sesije, apache ima malo veze sa tim. sesije nemaju veze sa .htaccess fajlom. tacno je da .htaccess fajl sluzi za (izmedju osalog) za autentifikaciju korisnika, ali to nije nista ni nalik sa sesijama. (razgledaj ovde)

sesije se izvode preko jednog cookie-a, obicno nazvanog SesID, i to opet nema veze sa apacheom...

a opet, sto se iis-a i apache-a tice, najverovatnije je da vec jesi koristio apache, jer ako si bilo gde postavljao prezentacije koje si radio, to je najverovatnije bio apache...
[ maliX @ 24.09.2002. 09:07 ] @
da zatvorimo diskusiju...

pitanje je bilo krajnje GLUPO i zbog toga se PUUNNOO izvinjavam.

do sada sam radio samo pod IIS-om i samo sa njim imam iskustva. kako ce prezentacija koju radim biti hostovana u nemackoj, pod *nix serverom, webserver je appache. neki moji poznanici (inace, kao sto se da videti, 'veliki poznavaoci Apache-ovih tajni' :) su mi rekli da se sve sto ti treba (pa i rad sa sesijama) sredjuje preko htaccess fajla, te sam zato i postavio pitanje.

kada budem dobio podatke za pristup serveru, postavicu phpinfo() i videti sta je dozvoljeno, a sta ne. pristup cu ograniciti bilo preko tekstualnog fajla, bilo preko baze... to cu jos da vidim....

posto vidim da od mojih poznanika nema ama bas nikakve vajde, molio bih Vas da mi pomognete i oko problema za apache-om, koji se nalaze ovde.

hvala