[ konstantin @ 10.10.2005. 08:07 ] @
Workgroup racunodstvo mi predstavljaju 4 radne stanice i server sa starom aplikacijom. Svi oni su povezani preko uplinka do ostatka mreže preko koje koriste novu aplikaciju. Na čitavoj mreži nemam nikada sličnih problema kao što se pojavljuju u dijelu mreže racunovodstvo.
Naime, vrlo često korisnici zovu zbog nemogućnosti korišćenja aplikacije. Gotovo uvijek je razlog "zaglupljivanja" switcha. Nakon njegovog reseta sve proradi. Ovo se dešava periodično, ali bez ikakvih pravila, može nekoliko dana za redom, a može i po par sedmica da se ne pojavljuje. Switch je 8portni Dlink DES-1800D, star je mjesec dana i kupljen je zbog toga što sam sumnjao da je razlog dešavanja ovih problema-stari switch. Ali opet isto! Nakon ponavljanja problema sa novim switchom pomislio sam da neka od mrežnih karti pravi probleme na mreži. Međutim, uglavnom kad korisnici ne mogu do ostatka mreže, i prije i poslije novog switcha, oni se svi međusobno pingaju. Rijetko kad neki od računara ne može da pinguje nekog iz workgroupa. Zamijenio sam mrežne karte na onima na kojima se i to dešavalo (da nekada ne mogu pingati susjeda kad ne mogu do ostatka mreže). Rezultat je opet isti: Često zaglupljivanje switcha (najčešće nemogućnost saobraćaja preko uplinka do ostatka mreže).
1. Interesuje me ima li neko ideju šta uraditi da se utvrdi problem?
Inače svi uređaji su na UPSovima. Dlink koji se zaglupljuje je spojen do ostatka mreže preko svog uplinka, a na njega su nakačena preko svojih uplinkova još 2 8portna switcha (workgroupa) od 3Coma.
2. Takodje me interesuju i Vaša iskustva koja su slična i različita mom problemu.

Znači, razlozi zaglupljivanja switcheva, NAPRIJED!
[ tweeester @ 10.10.2005. 08:27 ] @
Imao sam iskustva sa raznim switch-evima ali jedini koji se zaglupio par puta bio je D-link DES<bla,bla> (zaboravih model, 16ili 12 portni bese) dok sa druge strane nije bilo problema sa AliedTelesyn, DELL pa cak i maleni Planet radi bez gasenja i restart-a ne zna se koliko dugo ..

Ne znam da li to ima veze ali meni je indikativno sto sam i ja imao problem samo sa Dlink-om ...

[ Desert_fox @ 10.10.2005. 10:36 ] @
Obrati paznju na utp kablove, meni se desavalo da mi se zaglupi lan port
na wireless uredjaju vrlo cesto.
Kad sam zamenio utp kabl, to se vise nikad nije desilo.
(iako je utp kabl bio potpuno ispravan...)

[ dakuri @ 10.10.2005. 12:14 ] @
Isto samo sa planetovim HuB-ovima. Pre dve - tri godine promenuo ih i stavio 3com sviceve sve je radilo besprekorno doskora, sada jedan svic zeza pa moram da ga resetujem ali ne cesto uz to imam i probleme sa cestim nestancima struje.
[ pisac @ 14.10.2005. 23:15 ] @
Planet, D-link, i noname su mi se zaglupljivali, a 3com i Cisco nikad.

Dakle, stavi 3com ili Cisco, pa probaj.