[ legend @ 10.10.2005. 21:53 ] @
nesto nacuh od ljudi sa sezama da se prica o nekakvom povecanju brzina ADSL-a....neko to predlaze u telekomu, neko ko doduse ne odlucuje ali moze da predlaze :)

da li neko ima neki blizi info ili je u pitanju samo prica rekla kazala....

[ djricky @ 10.10.2005. 22:58 ] @
99% trac...

koje crne vece brzine...
prvo, vecina provajdera nema dovoljan bandwidth...
drugo, ni ovo sad ne radi kako treba...
[ Mister Big Time @ 11.10.2005. 13:31 ] @
Sumnjam. Mozda za jedno dve godine... dok adsl ne udje u sire narodne mase.
[ svilen @ 11.10.2005. 20:38 ] @
ma ljudi ajmo realno sta ce nam vece brzine ??????

Za mene je ovo sasvim dovoljno :)
[ Mister Big Time @ 12.10.2005. 02:46 ] @
I meni 768k vrsi poso' za sad :)
Ali valjda je u ljudskoj prirodi da uvek trazi jos, jos, jos.... prokletstvo.
[ tdjokic @ 12.10.2005. 03:15 ] @
Citat:
svilen: ma ljudi ajmo realno sta ce nam vece brzine ??????

Za mene je ovo sasvim dovoljno :)
Ja ne da nisam strucnjak, nego valjda o tim stvarima realno nemam pojma, samo malo gledam sa strane. Te velike brzine nisu samo za surf i download nego se onda nude i nove stvari, kao ono "film po zelji" i slicne neke fore. Pretpostavljam da su te velike brzine prvenstveno namenjene tom obogacenju sadrzaja Interneta a ne povecanju brzine za ove vec uobicajene stvari, mada ni tu ne skodi. Ja skidam Linux ISO fajl od ~700MB oko 8 sati na mom 256kb ADSL-u i nije bas prijatno.
[ Babo Pijade @ 12.10.2005. 07:06 ] @
Sjajno, baš sam čekao povećanje ponuđenih brzina.
Citat:
99% trac...
koje crne vece brzine...
prvo, vecina provajdera nema dovoljan bandwidth...
drugo, ni ovo sad ne radi kako treba...

Kada tačno nameravate da prestanete sa tim žalopojkama i neosnovanim pesimizmom?
Ja znam da ste vi navikli da godinama bojite sve u crno, ali sada je gotovo s tim. Pošto se zalažete za tranziciju u kapitalizam, nema više kuknjave na tu temu.

Postoji tražnja za većim brzinama, postoji novac za plaćanje većih brzina, i stoga će postojati ponuda takvih usluga.

Ako "većina provajdera nema dovoljan bandwidth," onda će da ga dokupe.

Setimo se kako ste pre samo godinu dana pričali da nikada nećemo videti ništa osim dajl-ap interneta. Ko je bio dovoljno glup da vas shvata ozbiljno je mogao da bude prilično deprimiran.

[Ovu poruku je menjao Babo Pijade dana 12.10.2005. u 08:10 GMT+1]
[ djricky @ 12.10.2005. 15:56 ] @
1) pesimizam je veoma osnovan, radim sa aDSL korisnicima, i znam kako im je...
2) pogledaj procenat brzina kod korisnika... vise od 60 % korisnika ima 256...
3) pre godinu dana je uveliko bilo wireless-a, a i ADSL je bio u najavi...

da se nisi malo zbunio?

PS. pre godinu dana nisi ni bio clan ovog foruma...

[Ovu poruku je menjao djricky dana 12.10.2005. u 16:57 GMT+1]

dodatak: provajderi i sad posluju sa gubicima! pogledaj koliko kosta port kod telekoma, a kolika je konacna cifra... sezampro boga moli da bude sto vise korisnika, da bi povratili milione ulozene u reklamu, svi jure sto vise korisnika na manjim brzinama po sto vecoj ceni... po tebi mi oni treba da potrose jos para da bi vise para izgubili...

neki ovde ocigledno ne shvataju da se aDSL srpskim provajderima ne isplati... isplati se samo jednom firmi... a to je Telekom Srbija...

[Ovu poruku je menjao djricky dana 12.10.2005. u 18:11 GMT+1]
[ Babo Pijade @ 13.10.2005. 13:14 ] @
Ništa, onda ćemo da nastavimo diskusiju kad budu ponuđene veće brzine.
[ urosevicd @ 13.10.2005. 23:15 ] @
Da se ne bih ponavljao procitajte moj post od 13. oktobra u temi:

http://www.elitesecurity.org/tema/139476-VDSL-Sloveniji
[ torbica @ 02.11.2006. 02:32 ] @
Oprema koja se montira u telekomu je ADSL 2+ i uskoro ce da se brzina portova poveca duplo tj na pola, jedan i jedanipo megabit i nije trac.
[ tdjokic @ 02.11.2006. 07:32 ] @
Citat:
torbica: Oprema koja se montira u telekomu je ADSL 2+ i uskoro ce da se brzina portova poveca duplo tj na pola, jedan i jedanipo megabit i nije trac.

Kako to mislis da je potrebna oprema 2+ da bi brzina bila povecana na pola Mbita? Provajderi i sada, osim 0,25, nude 0,5 i 0,75 Mbita ako hoces da platis. Mislim da je ADSL 2+ nesto drugo:

"ADSL2+ is a hot topic because it is capable of doubling the transmission speed of typical ADSL connections from 1.1 MHz to 2.2 MHz. This doubles downstream data rates to over 20 Mbit/s, but these data speed rates will only be attainable on loops shorter than 8,000 feet (2.4 kilometres)."

Do i preko 20 Mbita, ne jedanipo - to bi bilo stvarno povecanje, uz napomenu da nije svaka linija sposobna za to.

Kao sto je urosevicd napisao u svom postu od 14.10.2005. A ni ja nisam bas lose prognozirao http://www.elitesecurity.org/p944268, skoro u dan sam pogodio kad ce Telekom da navali sa novom opremom za ADSL (makar bila i "obican" ADSL).
[ Milan Andjelkovic @ 02.11.2006. 08:15 ] @
Neće ADSL2 ni ADSL2+ tako skoro. Povećanje o kome se priča ne bi imao veze sa menjanjem standarda.
[ mischo @ 02.11.2006. 08:53 ] @
Na Telekomovoj prezentaciji koja je držana na SInergiji, na konkretno pitanje da li će u skorije vreme biti ponuđene veće brzine od onih koje se sada nude, odgovor je bio NE.
[ tdjokic @ 02.11.2006. 12:02 ] @
Uz realan rizik da ispadnem dosadan, ponovo naglasavam da ADSL2 i 2+ ne stizu onoliko daleko od centrale kao "obican" ADSL, mada meni nikako nije jasno kad se navodi rastojanje da li je to od centrale do korisnika ili ukupno - od centrale do korisnika + od korisnika do centrale, jer se spominje duzina omce(?).

U svakom slucaju, i ja mislim da cemo na raskos od vise Mbita/sec dosta pocekati.
[ mischo @ 02.11.2006. 12:22 ] @
Citat:
tdjokic: Uz realan rizik da ispadnem dosadan, ponovo naglasavam da ADSL2 i 2+ ne stizu onoliko daleko od centrale kao "obican" ADSL, mada meni nikako nije jasno kad se navodi rastojanje da li je to od centrale do korisnika ili ukupno - od centrale do korisnika + od korisnika do centrale, jer se spominje duzina omce(?).

U svakom slucaju, i ja mislim da cemo na raskos od vise Mbita/sec dosta pocekati.

Gleda se udaljenost od centrale do korisnika, a ne i nazad.
[ torbica @ 03.11.2006. 02:45 ] @
Ja sam sa vama podelio informacije koje imam.
To su u stvari dve informacije.
Odnosno, Telekom ne montira zastarelu tehnologiju vec ADSL 2+
Kod Telekoma nema mnogo biranja kad su usluge upitanju.
Imas ADSL A, B i C i prosto ce da udvostruce postojece brzine uskoro.
[ legend @ 03.11.2006. 07:07 ] @
Citat:
torbica: Ja sam sa vama podelio informacije koje imam.
To su u stvari dve informacije.
Odnosno, Telekom ne montira zastarelu tehnologiju vec ADSL 2+
Kod Telekoma nema mnogo biranja kad su usluge upitanju.
Imas ADSL A, B i C i prosto ce da udvostruce postojece brzine uskoro.

ako je to i tacno, da li ce se menjati cene ili ce jednostavno samo doci novi paketi na mesta starih po istim cenama?

kada je to uskoro po tebi?

hvala i pozdrav.
[ Slobodan Milivojevic @ 03.11.2006. 08:17 ] @
Onda telekom mora da smanji cenu Mbit-a koju placaju provajderi, inace ce svi od reda da propadnu, ili ce da nabiju agregaciju ko...
[ tdjokic @ 03.11.2006. 09:37 ] @
U jednoj od brojnih tema je neko napisao da Telekom ima muke da nadje opremu za ADSL, jer je to vec zastarelo. Da nije u tome razlog sto instaliraju +2 ? Ma, neka bude bilo zbog cega, nije lose ako zaista to rade.

Sto se cena tice, ako se pogledaju cene u okruzenju moze se videti da su iznosi slicni onome sto mi sada placamo, samo su brzine mnogo vece. Valjda ce tako biti i sa Telekomom. Pa i dial-up je bio vrlo skup na pocetku, a sada imas flat za nekih 5 - 6 eura.

[Ovu poruku je menjao djricky dana 01.06.2007. u 22:17 GMT+1]
[ torbica @ 04.11.2006. 02:24 ] @
Citat:
legend: ako je to i tacno, da li ce se menjati cene ili ce jednostavno samo doci novi paketi na mesta starih po istim cenama?

kada je to uskoro po tebi?

hvala i pozdrav.

zakup porta za provajdere se nece menjati, to sigurno znam, ostalo ne znam.
[ Dishko @ 13.12.2006. 15:54 ] @
Bice duple brzine za iste pare, nije trac ocekuje se tokom proleca 2007, elem, znajuci ko to treba da inicijalno ponudi , moze biti i kasnije, i da razlog za ADSL 2 / 2+ je , NEMA VISE ADSL OPREME na trzistu, i to je muka , ali usluge predvidjene kroz 2/2+ nece moci da se ponude tek-tak-a_ni_badava jer ih neko mora obezbediti, a one nisu vezane samo za prost bandwidth. Istina je - neki provajderi nemaju dovoljno linka, neki imaju, ko nema neka se snadje, ko ima, koristice. Izmedju ostalog, tu je i nepotpuno obnovljena i digitalizovana infrastruktura, kao i fizicka nemogucnost da se ADSL 2/2+ ispostavlja na odredjene lokacije, jer je pristupna mreza i dalje stara kao Tora na nekim mestima, nije da ih pravdam, ali razlozi su tu - ko je kriv... ne znam, da ne bagujem temu, posao mora da se uradi dosta dobro, i da se sve lepo sredi (pod zemljom, nad zemljom i jos optike kako bi se pruzale fensi usluge i dovoljno brz prost internet)
[ angelos @ 16.12.2006. 11:13 ] @
Ko je pominjao provajdere i povecanja usluga!?
Njima je jedino ostalo da zakatnce vrata,jer ce i dalje dobijati sve na kasicicu po paprenim cenama.
Telekom je najavio povecanja,ali je pitanje sta ce od toga biti.

Sledeća nezvanična vest koju bi mogli pozdraviti oni koji poseduju ADSL priključke, ali i oni koji bi želeli da ih nabave u skorijoj budućnosti, jeste najava o uvođenju bržih linkova, što će biti omogućeno instalacijom nove opreme. Navodno bi trebalo da se postojeće brzine od 256 kb/s, 512 kb/s i 768 kb/s zamene sa brzinama od 512 kb/s, 1 Mb/s i 2 Mb/s, respektivno. Ono što će mnogi pozdraviti jeste što će se identične cene za tri paketa zadržati, a samo će se protoci zameniti. Možda i suviše lepo da bi bilo istinito, ali nadajmo se da će se i ove najave ostvariti. Kao termin dostupnosti novih protoka se pominje kraj marta, odnosno 31. mart, premda ovo treba uzeti sa rezervom pošto Telekom sigurno neće baš sve centrale opremiti odgovarajućom opremom istovremeno, tako da je moguće da u pomenutom terminu par "probranih" centrala pređe na ovakav sistem, dok će se slično dešavati i sa ostalim centralama kako oprema bude bila zamenjivana.

Za sam kraj smo ostavili informacije o rak-rani naše fiksne telefonije - dvojnicima i PCM-u i njihovom odnosu prema ADSL-u. Kao što možda znate, Telekom će uskoro krenuti sa maloprodajom ADSL-a, odnosno neće više samo iznajmljivati linkove provajderima. Glavni problem sa internetom u Srbiji je veliki stepen nedostupnosti broadband interneta, pogotovo ADSL-a, usled zastarelih centrala, dvojnika i slično. Međutim, na forumu su nam se javili korisnici koji su se prijavili za ADSL kod Telekoma bez obzira na trenutnu nemogućnost tehničke realizacije kojima se Telekom javio u rekordnom roku tražeći potvrdu da li žele ADSL, pošto bi im u tom slučaju bili uklonjeni PCM uređaji i bili bi razdvojeni od dvojnika. Da li to Telekom u neku ruku planira da ucenjuje korisnike uzimanjem ADSL-a kod njih da bi ih razdvojio od dvojnika (napominjemo da ovakva procedura nije moguća ukoliko se korisnik prijavi kod drugog provajdera, pošto bi samo dobio odgovor da nema tehničkih mogućnosti bez daljih napomena), ili je pak reč o čisto tehničkoj stvari gde će prioritet prilikom digitalizacije imati korisnici koji se opredele za ADSL zbog olakšavanja tehničkog izvođenja - to ne možemo sa sigurnošćću znati niti tvrditi. Telekome - to nije lepo, a u uređenim državama je i kažnjivo...

Podsećamo još jednom da je uglavnom reč o još uvek nezvaničnim informacijama te da se ne mora ispostaviti da će se navedeni scenariji zaista i ostvariti.

Preuzeta vest
[ skymusic @ 16.12.2006. 12:30 ] @

ja mislim da jos uvek nema nista od toga. godinama je pisano i pitano kad ce gde biti adsl. sada se zvanicno krenulo u akciju i u sve glavne centrale u svim gradovima u Srbijii, ce biti ugradjeni d-slamovi. i bice adsl. i bice ga sa ovim protokom koji su vec poznati. a da li ce biti vecih brzina za iste pare? pa cisto sumnjam. sa ekonomske strane gledano - i Telekom placa taj link nekome. pa sto bi dao vece brzine za iste pare kad moze da daje manje brzine za iste pare. kad bi dao vece brzine morao bi da poveca link koji dolazi iz inostranstva i da ga jos skuplje placa, a uzima isti novac od gradjana. ili da ostane isti link a da malo agregira linije. pa onda imas 1 Mbps, tj flat, ili na srpskom ''kad imas imas, a kad nemas nemas.
ili mozda imaju ideju da daju nasim gradjanima sansu da za kratak period povuku sve sto mogu sa mreze, da im daju da se izivljavaju. ili bi mozda trebali da puste 10 Mbps svakom gradjaninu po jedno mesec dana da se malo izivljavaju i da pojednincima bude data prilika da celu internet mrezu usisaju u svoj komp. sa sve svim podacima.

i nismo mi toliko gladni interneta i koriscenja mreze koliko su nasem narodu gladne oci. pa mi nemamo 7% internet obrazovanog stanovnistva. kad bih samo pricao dozivljaje pojedinaca kad se kace na dial up. to ne ni bilo smesno. mozda tuzno. malo vise. bar meni.
kako kaze broker, ne daj boze da je telekom pustio brzine na adsl od 64, i 128, za nekih 400, i 750, din. mesecno. najvise bi tih paketa prodao. jer po meni, svi ostali korisnici preko onih 7% gore, bi pokupovali ove pakete. i ni njih ne bi koristili u fulu.i opet bi se zalili kako im telefon dolazi 1000 dinara, tj 750 adsl-a, 70 din pretplate, 50 din. identifikacija poziva, i 130 din. telefona u koji je ukljucen pdv.
i za kraj jedan dozivljaj:
kaze lik: hoces da uvedes bezicni internet? ovaj odgovara: ma jok, brale. meni 10 sati traje po tri meseca. ja kad mi nesta treba znam tacno gde idem i sta trazim. ukucam adresu, dok mi ''ono'' otvara ja odem na mail i procitam poruke, utom mi otvori stranicu, ja je usnimim u komp i skidam se. kaji ce mi ku... on line mesec dana.
i znate li koliko ovakvih ima u Srbiji? da otvorimo novu temu na ovo pitanje?
[ plavigor @ 16.12.2006. 15:18 ] @
Vidim da u ovoj temi učestvuju samo građani Srbije (i ja zajedno sa njima), što je i normalno jer je tema o Srpskom Telekomu. Ipak, pošto je reč o povećanju brzina na ADSL-u, voleo bih kada bi čuli i iskustva korisnika ADSL-a iz komšiluka koji su ta povećanja i iskusili i da li je neki provajder zbog toga propao ili ne.

Imam braću u Belgiji i u Hrvatskoj. Zanemariću iskustvo brata sa ˝trulog zapada˝. Brat iz Hrvatske, živi u Zagrebu, uveo je ADSL pre više od dve godine i tada je imao brzinu 256kbps, kao najslabiji paket. Od tada brzina mu je dvaput povećana, sa 256kbps na 512kbps a zatim sa 512kbps na 1Mbps. Naravno, sve za iste pare, kao najslabiji paket. On nije IT stručnjak, daleko od toga, pa mi ne može reći da li su neki hrvatski provajderi propali zbog toga. Jedino što mi može reći da je kvalitet usluge i porastao sa brzinom, i da nije došlo do zagušenja linka, bar on to ne primećuje. Zato pozivam drugare iz komšiluka da kažu svoje iskustvo.

Dakle, to povećanje brzina je nešto neminovno i to zaista očekujem i u Srbiji. Na našu veliku žalost, Telekomov monopol je i dalje velika prepreka u raznim oblastima telekomunikacija. Sa druge strane, zašto bi taj monopol bio prepreka za povećanje brzina na ADSL-u sa 256kbps na 512kbps itd? Oprema je, kao što neko već reče, već instalirana i verujem da za tako nešto nije potrebno mnogo sati rada (možda lupam, daleko sam od stručnjaka za tu oblast). Više verujem da se radi o analiziranju tržišta, našim potrebama, opštoj situaciji u zemlji itd, a to u jednoj državnoj firmi sa monopolom svakako ide sporo.

Što se tiče nametnute potrebe povećanja kapaciteta provajderovih linkova sa povećanjem brzie na ADSL-u, mislim da to ne ide baš tako. Kada bi to tako bilo, da li to znači da su u Hrvatskoj provajderi morali četiri puta povećati svoje kapacitete zbog prelaska sa 256kbps na 1Mbps? Da li je i Hrvatski nadprovajder zbog toga morao drastično da poveća svoje kapacitete ka Svetu ili, nedaj Bože, samo mi u Srbiji znamo za p2p, a drugi ne, pa se toliko plašimo za naše provajdere? Naravno, ne.
U svakoj ozbiljnoj firmi postoje analitičari koji se oslanjaju na činjenice i na svoja i tuđa iskustva. Činjenice dobijaju sa rutera i mislim da relativno lako mogu zaključiti šta nosi najveći deo prometa. Svakako da povećanje brzine kod korisnika ima uticaja na ukupan promet, ali p2p ne koriste svi, niti istim intenzitetom. Koliko će povećanje prometa biti, to ostavljam analitičarima. Neko će to dobro proanalizirati pa će se i dobro pripremiti, a neko neće pa će se zajebati. Svakako će biti ˝prirodne selekcije˝ među provajderima, pa toga ima i sada na bednih 256kbps, a primeri su nam teme o ADSL-provajderima na koje se uveliko kuka. Hoću da kažem da se dooobrom delu korisnika neće mnogo promeniti navike na Internetu, a ima mnooogo firmi i porodica gde se Internet koristi samo za poštu, elektronsko poslovanje i surf.

Pozdrav
[ tdjokic @ 16.12.2006. 18:03 ] @
Ponovo molim bilo koga i svakog pojedinacno da mi (nam) kaze, ako zna, KAKO se ukida dvojnik u sadasnjim uslovima? Pitao sam vec u par tema i na jednom mestu sam dobio neki odgovor, ali mi nije bio bas jasan, a nekako je diskusija povukla u drugom pravcu i nisam potencirao tu stvar.

Ranije, pre mnogo godina, bilo je jasno - ako ti trebaju dva telefonska broja, onda ili 2 parice bakra ili dvojnik, mehanicki, analogni.

Kako je sada? PCM se tu smatra istim ako ne i vecim problemom, da ga ne bi neko proglasio resenjem. Da li sada razdvajanje (ukidanje) dvojnika znaci 50-tak metara jos jedne parice iz najblizeg shahta sa optikom i par linija teksta u racunaru u centrali? Ranije bi to znacilo 1 kilometar nove parice - od centrale do korisnika, a sada?

Zna li neko? Hoce li da podeli svoje znanje sa nama laicima? Hvala unapred!
[ angelos @ 17.12.2006. 10:42 ] @
Pa ocogledno nikako.Bilo bi to normalno odradjeno za par dana da Telekomova montaza ne banci i ne pijanci svako jutro pre nego sto izadje na teren.Meni su pre tri nedelje uvukli u kucu kabal za dvanaest linija,centrala ima teh mogucnosti.Posaljem ja zahtev za jos jednu liniju,i nadje se neki BB u telekomu koji mi posalje dopis da nema Teh mogucnosti,goved. jedno nesposobno.Samo da je pogledao u evidenciju video bi da ih ima,nego je najlakse da po inerciji pisu odbijenice,i oni isti montazeri naplacuju po 500 eura za liniju.M im J. Ped.Samo da zavrsim obaveze u pon i utorak,kada ga nadjem u direkciji,ima da mu ........Beeep
[ skymusic @ 19.12.2006. 19:49 ] @
kaze PLAVIGOR: ''Brat iz Hrvatske, živi u Zagrebu, uveo je ADSL pre više od dve godine i tada je imao brzinu 256kbps, kao najslabiji paket. Od tada brzina mu je dvaput povećana, sa 256kbps na 512kbps a zatim sa 512kbps na 1Mbps. Naravno, sve za iste pare, kao najslabiji paket. On nije IT stručnjak, daleko od toga, pa mi ne može reći da li su neki hrvatski provajderi propali zbog toga.''
IGORE, u hrvatskoj ima 6 telekoma. oni su sad u medjusobnom ratu, sta i kako privuci klijente. pojedinci daju besplatne minute razgovora u svojoj mrezi, cena usluge je drasticno opala, brzine protoka su se uvecale iz razloga lova na klijentelu. pa ko najvise izdrzi, (citaj - ko najvise ima para da ide u minus) taj ce izdrzati. iz tog razloga i samo iz tog razloga, su brzine u hrvatskoj vece u odnosu na nase.a za iste pare. pa ko ne izdrzi ispada.
citiram jos: Jedino što mi može reći da je kvalitet usluge i porastao sa brzinom, i da nije došlo do zagušenja linka, bar on to ne primećuje."-
Kada podelis korisnike u hrvatskoj na 6 provajdera, a svaki ima direktan link iz inostranstva, normalno je da nema zagusenja linka.
evo jos citiram: ''-Što se tiče nametnute potrebe povećanja kapaciteta provajderovih linkova sa povećanjem brzie na ADSL-u, mislim da to ne ide baš tako. Kada bi to tako bilo, da li to znači da su u Hrvatskoj provajderi morali četiri puta povećati svoje kapacitete zbog prelaska sa 256kbps na 1Mbps? Da li je i Hrvatski nadprovajder zbog toga morao drastično da poveća svoje kapacitete ka Svetu ""-
IGORE - Ako ne poveca kapacitet to se po meni zove agregacija. valjda. negde sam procitao da nas telekom kaze u vezi uvodjenja adsl-a kod nas, ''da ako bude bilo potrebe usled masovnog prijavljivanja na adsl povecacemo nas link iz inostranstva tako da nece ni u kom sucaju biti agregacije.

i za kraj, slazemo se u jednom, a sto daje mojoj prethodnoj teoriji istinitost. a to je da je Telekom kod nas ne racunajuci Verat najveci. odnosno monopolista. i sto bi on povecavao link i vise ga placao, kad ne mora to da radi, pa procenjivali njihovi strucnjaci prilike u zemlji ili ne. samo kad dodje jos bar jedan da ne kazem 6 kompanija koje ce se baviti telekomunikacijama na nasem trzistu ce i dalje biti ovakve cene. a kad dodju onda ce biti 1 mb/s mozda kao sad 768/192.

bar po meni. pozz.
[ Deda_Mraz @ 19.12.2006. 20:23 ] @
Ja sam čuo isto te priče sa Sezamove konferencije a pošto tamo nema klinaca i napaljenih lažova što da im ne verujem.

Živi bili pa videli
[ skymusic @ 19.12.2006. 23:40 ] @
Citat:
Deda_Mraz: Ja sam čuo isto te priče sa Sezamove konferencije a pošto tamo nema klinaca i napaljenih lažova što da im ne verujem.

Živi bili pa videli ;)

deda, mrazu, ne moze sezam nista da uradi sto ne moze i telekom. niti mogu samostalno da donose takve odluke bez telekoma. i ako budu vece brzine nece biti po cenama sa pocetka ove teme. odnosno kao kod nasih komsija. a iz nekih ovde srodnih tema moze se videti sta provajderi kazu za Telekom. i da li se i sta isplati.
[ Deda_Mraz @ 20.12.2006. 10:56 ] @
Pa niko nije rekao da su oni samostalno doneli takvu odluku? Ali zato mogu ljudi koji su neki od direktora Sezama i zaposlenih ljudi u jupaku i telekomu koji su na tim koneferencijama maltene pre nego što sam ja rodjen, da kažu nešto na tu temu, jer ipak su oni upućeniji od svih nas ovde zajedno i pritom rade tu gde rade.

Sem ako na forumu nema direktora Telekoma? Ima li?
[ worthy @ 20.12.2006. 14:30 ] @
Hmmm sto li su na beocityu stavili merenje do 2048...
[ biotech @ 20.12.2006. 15:05 ] @
Citat:
worthy: Hmmm sto li su na beocityu stavili merenje do 2048...

planiraju da nas caste LOL po istim cenama ha ha
[ worthy @ 26.12.2006. 00:57 ] @
Nešto se dešava, a mi možemo samo da se nadamo boljem.
[ djricky @ 26.12.2006. 01:42 ] @
posle onog fijaska od juce (~6h bez ADSL-a i SMIN-a u celoj zemlji)???

sumljam...
[ MilanMilan @ 26.12.2006. 10:53 ] @
Mozda su testirali kapacitete.

Ono, iskljucili nas, a pustili:
Code:
wget --whole-internet

:P
[ millansky @ 26.12.2006. 20:58 ] @
Bice povecanje brzina do neverovatnih 2 MB/s!!!

p.s.
Direktor Telekoma!
[ virus_crew @ 27.12.2006. 01:31 ] @
Tacno brzine ce uskoro biti do 2Mbps od Nove godine ko ne veruje nek saceka Novu godinu i videce.
[ djricky @ 27.12.2006. 13:57 ] @
obzirom da je postalo ocigledno da ce se brzine uskoro povecati, zakljucavam ove dve teme, dok se ne pojavi zvanicna informacija...
[ GFC @ 31.12.2006. 12:53 ] @
Beocity je opet "čačkao" na onom svom flash brzinometru :) pored toga što je postavio veće brzine pre dve nedelje, sada korespondirajuće strelice postavio na 512/1024/2048kbps, koje su do pre 2-3 dana bile na 256/512/768 iako su i veće brzine bile naznačene :)))))) Imamo čemu da se nadamo :)

Unapred se izvinjavam moderatorima za ovaj post, ako misle da mu nije mesto kao posebnoj temi - neka ga integrišu u neku već postojeću :)
[ djricky @ 31.12.2006. 14:08 ] @
nema potrebe za izvinjavanjem, hvala na informaciji...

ali... sacekajmo zvanicne informacije, da ne bi trubili ovde u prazno.

kao i uvek, mozete me kontaktirati na PP za bilo kakva pitanja...
[ pisac @ 01.01.2007. 01:05 ] @
Citat:
GFC: Beocity je opet "čačkao" na onom svom flash brzinometru :) pored toga što je postavio veće brzine pre dve nedelje, sada korespondirajuće strelice postavio na 512/1024/2048kbps, koje su do pre 2-3 dana bile na 256/512/768 iako su i veće brzine bile naznačene :)))))) Imamo čemu da se nadamo :)

Nadaj se svakako, nego taj "brzinomer" na beocityjevom sajtu je obična glupost. Ja se povežem preko jednog ISDN kanala i on mi pokazuje negde između 130-190kb/s (a kanal ima ravno 64kb/s)
[ djricky @ 01.01.2007. 01:33 ] @
tema nije beocity brzinomer...
[ GFC @ 06.01.2007. 16:39 ] @
Evo prve potvrde od jednog provajdera!

Beocity: (www.beocity.com)

Citat:
... Brz, pouzdan a jeftin pristup Internetu velikih brzina, vec sada do 768Kb/s, u drugom kvartalu 2007. i do nekoliko Mb/s, preko postojece telefonske linije a bez zauzeca telefonske linije ...

Dakle, drugi kvartal 2007, iliti APR/MAJ/JUN :)
[ ton_majstor @ 06.01.2007. 18:49 ] @
Hahaha... JAMB u NAJAVI!

Dajte bre... 'ajde da prestanemo da se ložimo na NEOBJAVLJENO kao mladi majmuni!

Moram da vam priznam da sam 1.1.2007 ujutro očekivao poruku: Speed: 512.0 Kbps!!!

'Oće, mac!!!

To lupetanje ima istu težinu kao izjava da Srbija ima u posedu nevidljivi (stealth) avion-lovac! Dovoljno je da to javno objavimo svetu, pa da nas imaju "u vidu"!
Ne vidi se, ali ko zna... možda je istina (mad Serbs!)?

Pozdrav!

Citat:
... Brz, pouzdan a zamalo jeftin pristup Internetu velikih brzina, vec sada do valjda.. 768Kb/s u drugom kvartalu 2007. Biće i do nekoliko Mb/s ako se složi gdin. Jeremić, a sve to preko postojece loše telefonske linije...

[Ovu poruku je menjao djricky dana 06.01.2007. u 21:09 GMT+1]
[ miki_250 @ 07.01.2007. 01:15 ] @
Svaki provajder moze i sada da pusti 2mb jer oni od telekomu zakupljuju portove od 2mb tako i beocity u zelji da privuce korisnike nudi 2mb tj zakup celog porta (samo je pitanje koliko ce provajderi da dobiju portova jer hoce da pre telekoma ponude 2mb dok ce telekom to pruziti tek kasnije kad adsl zazivi u srbiji) jer kao sto je bg prvi dobio adsl tako ce i prvi da dobije 2mb samo se ceka dogovor provajdera sa telekomom oko cene 2mb.........
[ optix @ 07.01.2007. 11:24 ] @
Ne znam odakle ti to da su svi portovi 2Mb/s?
[ djricky @ 07.01.2007. 12:44 ] @
ne znam... i ja se pitam... da ne misli na DSL?
[ tdjokic @ 07.01.2007. 18:42 ] @
Citat:
GFC: Evo prve potvrde od jednog provajdera!
A cena? Ako su regularni ADSL od 256/64 rename-ovali u "ne_znam_kakvo_super_cudo" pomocu koga mozete koristiti "cak" i p2p i koje kosta skoro 50 eura, koliko li ce onda traziti za tih 2 Mb-a? 200 eura?
[ GFC @ 07.01.2007. 18:53 ] @
Citat:
tdjokic: A cena? Ako su regularni ADSL od 256/64 rename-ovali u "ne_znam_kakvo_super_cudo" pomocu koga mozete koristiti "cak" i p2p i koje kosta skoro 50 eura, koliko li ce onda traziti za tih 2 Mb-a? 200 eura?

50 eur?

Koliko se ja sećam, čak i u vreme uvođenja 256/64 je bio oko 2500 din, tj oko 30 eur.

Ja danas plaćam svojih 256/64 1500din, ili oko 19eur.
[ tdjokic @ 07.01.2007. 20:16 ] @
Citat:
GFC: 50 eur?
Ovo je najnovija cena. Bilo je kao sto kazes, ali su sada podelili uslugu na 3 nivoa. Evo, pa pogledaj http://www.beocity.com/adsl/. Ima i to sto kazes, za 1400 dinara/mesec, ali je prilicno ocerupano. Garantovana brzina a sa njom nemas sta da radis!

Shvatam ja da je to borba da se finansiski odrze, ali ovo nije nacin. Mi se siroti nadali da ce nam povecati brzine uz istu cenu, a oni de facto poskupeli postojecu uslugu, uz neka manje-vise kozmeticka poboljsanja. Doduse, za sada samo jedan ISP, ali se bojim da ce i ostali preuzeti ovaj model naplacivanja.
[ virus_crew @ 08.01.2007. 00:40 ] @
Citat:
miki_250: Svaki provajder moze i sada da pusti 2mb jer oni od telekomu zakupljuju portove od 2mb tako i beocity u zelji da privuce korisnike nudi 2mb tj zakup celog porta (samo je pitanje koliko ce provajderi da dobiju portova jer hoce da pre telekoma ponude 2mb dok ce telekom to pruziti tek kasnije kad adsl zazivi u srbiji) jer kao sto je bg prvi dobio adsl tako ce i prvi da dobije 2mb samo se ceka dogovor provajdera sa telekomom oko cene 2mb.........

Pa ovo je u najmanju ruku smesno tj ovo ne odgovara istini da ne kazem neku jacu rec "Svaki provajder moze i sada da pusti 2mb jer oni od telekomu zakupljuju portove od 2mb tako i beocity u zelji da privuce korisnike nudi 2mb tj zakup celog porta" ovo je smesno portovi od 2Mbps decko portovi koji se instaliraju su aDSL2+ i imaju mnogo vecu propusnu moc od 2Mbps imaju 24Mbps ali to sad nije ni vazno ja se nadam da svi ovde znaju da se ugradjuje oprema za aDSL2+ ali naravno da se tako nesto nece nuditi za sada mislim jos nekoliko godina moja procena je pet ali da ne lupam sacekajmo dalje "jer kao sto je bg prvi dobio adsl tako ce i prvi da dobije 2mb samo se ceka dogovor provajdera sa telekomom oko cene 2mb........." kakve ima veze sad Bg sa ovim ako po tvom kazes da bi 2Mbps provajderi dali pa ako imaju u svojoj ponudi tu brzinu imaju je svugde ko bod ide preko njih a ne samo Bg mislis u Bg recimo Sezam nudi 2Mbps za mene recimo posto sam kod njih a neko iz Krusevca koji je ko ja kod Sezama nece moci da dobije tu brzinu ako bude spreman da plati i ovo je smesno u najmanju ruku.
Nadam se da se ljutis nisam nista lose mislio sam sam hteo da pokazem da nisi u pravu ono sto tvrdis.POZZ
svima
[ svetionik76 @ 08.01.2007. 07:52 ] @
Ukoliko sam dobro shvatio, Beocity sada nudi garantovan protok bez
agregacije za tarifne profile Gold ( za fizička lica ) ???
Posebno garantuje samo određene servise u okviru datih paketa ( web
browsing, video streaming... ) ???
[ ton_majstor @ 08.01.2007. 18:37 ] @
Od prijatelja u Sezamu sam danas dobio info da je VELIKA mogućnost da u Martu zaista i dođe do toga.

Momak nije bilo ko, pa zato to ovde prenosim.

Naravno, ovo nije ništa zvanično... ali 'ajde i ja da najzad KONSTRUKTIVNO doprinesem ovoj temi, a ne samo da trujem ovde...

Pozdrav!

[ nik_ @ 08.01.2007. 20:17 ] @

Ako uzmemo u obzir ovo što piše na sajtu telekoma: "

Šta je to stepen agregacije i koliko on iznosi kod ADSL usluge Telekom Srbija?

Stepen agregacije predstavlja broj korisika koji dele zajednički 1 Mb/s link za pristup Internetu.
Telekom Srbija ne koristi agregaciju, već su svi naši ADSL korisnici priključeni direktno na Internet link Telekoma Srbija.

Koje Internet servise podržava ADSL usluga?

ADSL usluga Telekom Srbija podržava sve Internet servise i nema nikakvih ograničenja po pitanju aplikacija koje možete koristiti, filtriranja portova i ograničavanja količine prenetih podataka.
"
Sve te ponude od raznih provajdera imaju smisla dok telekom ne ispuni ovećanje i proširi adsl mrežu!
Pitam se kako će svi ti provajderi biti konkurentni...
[ virus_crew @ 09.01.2007. 01:03 ] @
Citat:
ton_majstor: Od prijatelja u Sezamu sam danas dobio info da je VELIKA mogućnost da u Martu zaista i dođe do toga.

Momak nije bilo ko, pa zato to ovde prenosim. ;)

Naravno, ovo nije ništa zvanično... ali 'ajde i ja da najzad KONSTRUKTIVNO doprinesem ovoj temi, a ne samo da trujem ovde... :)

Pozdrav!

Pa ja sam to vec pisao malo pre Nove godine pa su svi rekli da je nemoguce a iz dobro obavestenih izvora sam dobio tu informaciju ali ne zna se tacno kada ce biti jel i sami znate nas Telekom kakav je, oni su doneli odluku to je tacno na najvisem nivou e sad kad ce se to primeniti zavisi od vise faktora a najveci faktor u svemu tome su pogodite ko.Otprilike do sredine marta(al to kad Telekom zacrta citaj 6 meseci kasnije) OVE godine bi trebalo da se uvede aDSL u skoro sva mesta u Srbiji i tek tada se planira povecanje brzina zanci od sredine marta do juna zavisi kako budu uspevali da montiraju opremu mislim kojom brzinom to budu radili ali opet ponavljam znate nas Telekom.
[ milosh76 @ 09.01.2007. 20:45 ] @
Povecanje brzine ce ici vrlo jednostavno, ko sad ima 256, dobice po istoj ceni 512, 512 ce dobiti 1mbps, a 768 verovatno 1,5Mbps. Kad to Telekom odluci svi portovi u centralama ce se prekonfigurisati. Verovatno ce biti dosta gresaka, dosta lose postavljenih konfiguracija, ali to je Telekom. Povecanje brzine traje otprilike 2 do 3 minuta. A za 20k korisnika ce da potraje bar mesec dana. Jos ako zaista krene cela Srbija... bice veselo.
[ djricky @ 09.01.2007. 22:20 ] @
768 ce na 2 mbita
[ virus_crew @ 10.01.2007. 00:12 ] @
da,da 768 ce biti 2Mbps, a ne 1,5Mbps
[ Dishko @ 14.01.2007. 15:11 ] @
mogu li i ja da kazem da ce 0.75Mbps biti 2Mbps, razlog : brzina 1536Kbps, tj 1.5Mbps je vrlo vrlo vrlooooo retko postavljana kao ADSL brzina, jos uvek nisam skontao tacan razlog tome, ali tako je.
[ biotech @ 14.01.2007. 18:31 ] @
a zasto bi tek tako prebacivali ljude sa 768 na 2Mbit-a za dz?
sigurno ce da smisle nesto da naplate dodatno
[ legend @ 14.01.2007. 19:10 ] @
nece...takav je trend svugde, mislim na druge zemlje koje su daleko ispred nas u ponudi internet pristupu...
[ biotech @ 14.01.2007. 19:21 ] @
nece da naplate dodatno ili nesto drugo?
[ legend @ 14.01.2007. 20:00 ] @
da...
[ barakuda111 @ 14.01.2007. 22:13 ] @
Citat:
biotech: a zasto bi tek tako prebacivali ljude sa 768 na 2Mbit-a za dz?
sigurno ce da smisle nesto da naplate dodatno

Ljudima je u prirodi da uvek teze za boljem, jednostavno je tako. Napocetku mislis "Vao, 768k, kakva brzina..." ali malo kasnije ispadne "Hoce li vise skinuti ovo s*****, treba mu cela vecnost..." Provajderi povecaju brzine iz prostog razloga, da korisnike odrze zadovoljnim i da ti sutra kazes prijatelju kako su ti povecali brzinu za duplo a cena ostala ista. Tako barem ja gledam na to.
[ biotech @ 15.01.2007. 00:22 ] @
pa jeste to je u zdravoj konkurenciji ali kad zavisis od ovih pilicara...
inace nebi se bunio da me prebace na 2Mbit...
[ skymusic @ 15.01.2007. 00:57 ] @
ej ljudi. pa jos nisu ni pustili adsl tamo gde su do skoro bacili onolike pamflete. a da povecaju brzine? vi pricate kako ce da naprave nesto od nista. mislim mozete ovako do besvesti. hoce-nece. hoce-nece. normalno je da ljudi koji vec imaju adsl pricaju o tome. ali treba videti jednu stvar. nema mnogo onih koji su na adsl-u. uglavnom beograd i nesto od vecih gradova u Srbiji. i taj posao uglavnom rade podprovajderi koji uzimaju portove od telekoma. a ako posetite neke od tema na ovom forumu koje se ticu tih provajdera, videcete da stvari sa adsl-om, ovim sto ga sada ima tu gde ga ima nisu normalne. da ne linkujem sada teme, ali tamo se moze videti kako pojedinci koji internet koriste maksimalno nikako nisu zadovoljni uslugom. oni sto internet koriste samo za cat i otvaranje mail-a je ok. oni puno i ne traze. ali ljudi koji skidaju razno sa mreze. ocigledno nezadovoljstvo. glavna dilema podprovajdera je: kako na zakupljeni link nakaciti sto vise korisnika, da bi ga isplatili i jos nesto i zaradili? a pruziti kvalitetnu uslugu? e pa po mom misljenu NIKAKO. nesta mora da fali. ili ce zatvarati pojedine portove, ogranicavati p2p, naplacivati usluge po potrosenim megabajtima, i drugo sl.

mislim da nemaju razloga jos uvek da povecavaju nesto cega nema u celoj srbiji. niti ce ga biti jos dugo na pojedninim mestima. i zasto ga povecavati. i davati vece brzine za iste pare. kad mogu iste pare da uzmu za manje brzine. samim povecanjem brzina kod korisnika i davanjem kvalitetne usluge bez ogranicenja telekom bi morao povecati svoj link iz inostranstva. i naravno placati vise za tu uslugu. gde je racun. mislim da telekomovi menadzeri ne razmisljaju kao pojedinci ovde sa foruma. ''posto su u evropi brzine vec preko 2 mb, trebali bi i mi da damo nasim gradjanima bar isto'' da budemo u korak sa evropom. cisto zamlacivanje.

i jos nesta mislim: TELEKOM I SAMO TELEKOM da daje uslugu ADSL-a u Srbiji moze biti prava i kvalitetna usluga bez ogranicenja. davanjem portova u zakup raznim podprovajderima je PROMASAJ za korisnike.
pozdrav.
[ tdjokic @ 15.01.2007. 01:43 ] @
Citat:
skymusic: gde je racun. mislim da telekomovi menadzeri ne razmisljaju kao pojedinci ovde sa foruma. ''posto su u evropi brzine vec preko 2 mb, trebali bi i mi da damo nasim gradjanima bar isto'' da budemo u korak sa evropom. cisto zamlacivanje.
Jedino ako i oni dobiju povecanje brzine iz sveta za dzabe, onda ih nista ne kosta da i nama povecaju.
[ trawarijus @ 15.01.2007. 10:03 ] @
Pozdrav!

Norway 1.5Mbps ......0-24 sata 100% garantovano protok.
Daju ti i programce za pracenje protoka...neki put
vozi i vise od 1.5Mbps u lokalnoj mrezi 5Mbps...
...i to sve za 400 NOK ...za 50Eu
O dodatnim uslugama da ne pricam..
Ovo je jedna od sporijih varijanti
Wimax bi trebao da pocne da sljaka od 15.02.07
od nekih 25/5Mbps ili 100Mbps(nisam siguran) za 750 NOK.
[ kronos @ 23.01.2007. 20:55 ] @
pocetkom aprila moze se ocekivati povecanje brzine.

cheers,
[ Play @ 23.01.2007. 20:58 ] @
Citat:
kronos: pocetkom aprila moze se ocekivati povecanje brzine.

Lepa vest

Pozdrav,
Play
[ sokko @ 23.01.2007. 22:26 ] @
Hmmm, da. Zaista lepa vest.

Jos samo da neko kaze kad ce pustiti to sto planiraju da ubrzaju.
[ calexx @ 23.01.2007. 22:39 ] @
Za bilo kakvo povećanje brzine je potrebno da Telekom smanji (upola?) cenu linka koji daje provajderima. Znači sada moramo da pazimo na Telekomove vesti, čini mi se da su prošlog proleća imali neko snižavanje cena a možda to i ponove.
[ Tony @ 26.01.2007. 16:14 ] @
Ja ne znam zasto se svi palite na povecanje brzine? Meni bi vise odgovaralo da se smanje cene ADSL-a pa makar i na manjim brzinama. Ovako je ADSL samo za klase a ne za mase. Pa koliko ljudi moze da placa minimum 1400 dinara mesecno za ADSL? Vrlo mali procenat.
[ Dishko @ 26.01.2007. 18:36 ] @
To je minimalna cena za flat. Imas manje pakete, na 256; Ah - manje brzine od 256kbps na ADSL-u, tesko i retko. Bitnije je po meni da se to po Srbiji svuda ponudi, ustali, pa ce i cene padati.
[ Tony @ 29.01.2007. 07:50 ] @
Na flat sam i mislio a ne na pilicarenje sa megabajtima.
Sumnjam da ce smanjiti cene. Ako ce duplirati brzine zasto bi smanjivali cene? Mogu cak i da povecaju cene i ko im sta moze? Uostalom, Telekom je apsolutni monopolista na trzistu. Svi ostali provajderi samo nadogradjuju cene na osnovnu Telekomovu cenu. A i privid smanjenja cena dial-up interneta nadoknadjuju potrosenim impulsima. A zasto bi i smanjivali cene ako su monopolisti? Da neces mozda preci na neki drugi Telekom ako ti se ne svidja njihov cenovnik ili usluge?
[ ilija1 @ 29.01.2007. 12:25 ] @
Evo dečiki kakav je plan Slovenačkog telekoma- optika do svakog stana. Više na http://novice.siol.net/default...12210784&cid=112&pgn=1
[ Marko Cukalac @ 04.02.2007. 23:08 ] @
bilo bi lepo :)
[ Boki4u @ 14.02.2007. 17:37 ] @
Evo sta pise kod jednog provajdera:

Citat:
* oprema u potpunosti podrzava ADSL, ADSL2 i ADSL2+ standarde sto ce u buducnosti omoguciti brzine i do 25 Mbps bez menjanja opreme

Ipak ima tu necega

Sto se mene tice, ne moraju da automatski povecavaju brzine, nek jednostavno uvedu nove pakete a cene starih spuste, pa ko hoce nek se prebacuje na brze, kao sto su skoro radili (512 po ceni 256, 768 po ceni 512).
[ Hackman @ 14.02.2007. 21:30 ] @
Kad sam u ponedeljak otišao da podnesem zahtev za povećanje brzine u Ptt
pitao sam devojku koja radi tamo dali oni nešto znaju oko tog famoznog
povećanja brzine na jedan ili više megabajta, rekla mi je da je ona to čula
od korisnika i da njima nešto tako niko zvanično nije kazao. Inače moram da
ih pohvalim u ponedeljak sam podneo zahtev a sad sam video da su mi povećali
na 512. Svaka čast za ažurnost tako se radi a ne kao pilićarski provajderi
na čelu salelekomom
[ mrsoje @ 14.02.2007. 22:28 ] @
Citat:
Hackman: Kad sam u ponedeljak otišao da podnesem zahtev za povećanje brzine u Ptt
pitao sam devojku koja radi tamo dali oni nešto znaju oko tog famoznog
povećanja brzine na jedan ili više megabajta, rekla mi je da je ona to čula
od korisnika i da njima nešto tako niko zvanično nije kazao. Inače moram da
ih pohvalim u ponedeljak sam podneo zahtev a sad sam video da su mi povećali
na 512. Svaka čast za ažurnost tako se radi a ne kao pilićarski provajderi
na čelu salelekomom

A sta mislis ko ti je povecao brzinu tehnicar u PTT-u ili tehnicar u Telekom-u?
Ne branim Telekom, ali od njega mnogo me vise nerviraju preprodavci njegovih usluga, koji na osnovu boljih ili losijih veza sa direktorima telekoma izigravaju neke internet provajdere, a u stvari su samo obicni nakupci i preprodavci.
Bio sam na PTT ADSL-u , sad kod Telekoma.Tehnicku podrsku PTT-a sam zvao svake nedelje bar jedanput, telekom samo jednom pre mesec dana kad je pola grada imalo problem sa ADSL-om.
[ Slobodan Milivojevic @ 14.02.2007. 23:17 ] @
Glavna stvar je smanjenje cena linkova provjderima, i eventualno smanjenje cene zakupa ADSL portova, kako ne bi bili prinudjeni na to da nakace ogroman broj korinika na skroman link.

Ukoliko telekom ponudi ADSL duplo vece brzine, a ne smanji cene linkova, pa to ce biti prava papazjanija po provajderima, i na kraju ce svi propasti, a onda ce telekom moci da radi sta hoce :(

Pogotovu sto je telekom usao na trziste maloprodaje ADSL-a.
[ Hackman @ 14.02.2007. 23:26 ] @
pa ja sam podneo zahtev ptt-u pa logično bi bilo da su oni
[ mrsoje @ 15.02.2007. 06:44 ] @
Citat:
Hackman: pa ja sam podneo zahtev ptt-u pa logično bi bilo da su oni

E pa nije ,jer su oni podneli zahtev Telekom-u da to odradi.Secam se poziva PTT korisnickom servisu u popodnevnim satima.
ja- znate ne radi mi internet
PTT - inzenjeri ne rade posle podne ,nazovite pre podne pa ce inzenjeri da obaveste Telekom
i ja tu resim da predjem na Telekom da makar smanjim broj prenosioca poruka Telekom-ovom korisnickom servisu.
[ Hackman @ 15.02.2007. 12:57 ] @
Dobro ja sam za sad veoma zadovoljan ptt-om i ne planiram da ga menjam nadam
se da će ovako kvalitetna usluga ostati i pored toga što su snizili cene
[ miki_250 @ 15.02.2007. 20:42 ] @
telekom ce polako da pojede ove pilicare a tako i treba necu da branim telekom ne kazem da su cvecke ali kad pocnu ovi iz korisnickih servisa provajdera da se proseravaju za razne stvari onda ti postane muka.........presao sam kod telekoma i sasvim sam zadovoljan uslugom jedino sto su ljudi normalno krenuli kod njih da se prijavljuju a oni ne mogu da odrade sve na vreme ali nisu oni dzabe ulozili tolike milione evra u fiksnu telefoniju nego da pojedu ove pilicare koji bi da se ocesu o sve sto mogu i sto im se pruzi prilika
[ Alekssandar @ 21.02.2007. 15:20 ] @
Bice sigurno, bar su mi tako rekli u sezamu kad sam uplacivao adsl, ali kad ce ni oni ne znaju.
Kazu ne zavisi od njih nego od telekoma.
[ djricky @ 21.02.2007. 16:41 ] @
posto jos uvek nema nikakvih zvanicnih informacija, zamolio bih vas da se uzdrzite od daljih komentara u ovoj temi, dok neko ne sazna nesto bar priblizno zvanicno, a ne sta mu je rekla "teta sa saltera"
[ ton_majstor @ 10.03.2007. 19:00 ] @
Evo, dođe i čuveni Mart, pa ništa...

Pozdrav!
[ broker @ 10.03.2007. 20:16 ] @
Pitah neki dan na konferenciji za stampu direktroa Telekoma i on rece da sada nisu planirali ali da je to trend u svetu tako da ce verovatno i Telekom tako raditi. Nije zeleo da precizira kada ce se to desiti.
[ worthy @ 11.03.2007. 13:33 ] @
Evo šta mi je odgovorio jedan provajder

Povecanja brzine inicijalno su najavljena za mart. Iz iskustva sa
telekomom i njihovim mogucnostima, efikasnoscu u realizaciji i
postovanju rokova - mada u ovom slucaju nikome i nista nisu obavezni da
izvrse jer konkretan datum nisu jos predstavili, mozemo pretpostaviti da
ce se to pomeriti za drugi kvartal ove godine.
[ Marko Cukalac @ 26.03.2007. 12:02 ] @
Ma... to im nije problem kapacitet im je isti.. provajderi dobijaju isto za 2mbit kao i za 768... eh sad sto oni nista ne rade i sporo uwode adsl... tesko da cemo mi ovo skoro docekati...

p0z, Marko
[ Goran Nikolovski @ 26.03.2007. 15:20 ] @
Ovih dana je bila konferencija za novinare u Subotici i neki lik iz Telekoma je rekao nesto u fazonu kao da ce biti ili povecanje brzine ili smanjenje cena, samo to je rekao tako stidljivo i zamrseno da ni sam ne znam sta je mislio.
[ SindzaBG @ 28.03.2007. 11:42 ] @
Pre dva dana sam poslao meil Sezamu u vezi povecavanja brzine:

Pre odredjenog vremena dobio sam informaciju iz vase Tehnicke Podrske da ce brzinu od 256/64 zameniti 512/128 ali ce cena ostati ista (1.499 diniara).

Da li je ovo tacno i ako jeste kad mogu da se nadam ovoj promeni.

Hvala na obavestenju.

I dobio odgovor:

Bile su nezvanicne najave iz Telekoma da ce se podici brzina za ADSL korisnike
linearno od februara meseca ove godine, koja nazalost jos uvek nije
realizovana. Obavesticemo Vas kada dobijemo zvanicnu najavu i rok za izmenu
brzine.

Srdacan pozdrav,
Sladjana Milenkovic
SezamPro korisnicki servis
[ miodrag77 @ 28.03.2007. 13:37 ] @
Telekom je poceo da menja opremu u centralama na ADSL2+.
Problem je sto opremu koju sada stavljaju je veoma kvalitetna da sada na nekim centralama na kojima je izmena izvrsena ima jako velikih problema.
Primera ja sam na centrali BETANIJA - Novi Sad i posle promene imam protok od 4 - 12 kb/s.
Neki korisnici na ovoj centrali nemaju cak nikakav protok ili nemogu da se konektuju na centralu.

Tako da mislim da skoro nece biti povecanje brzine. (Ne mogu da ispostuju ni minimalne 256/64)
[ Goran Nikolovski @ 28.03.2007. 15:01 ] @
Citat:
miodrag77: Telekom je poceo da menja opremu u centralama na ADSL2+.
Problem je sto opremu koju sada stavljaju je veoma kvalitetna da sada na nekim centralama na kojima je izmena izvrsena ima jako velikih problema.
Primera ja sam na centrali BETANIJA - Novi Sad i posle promene imam protok od 4 - 12 kb/s.
Neki korisnici na ovoj centrali nemaju cak nikakav protok ili nemogu da se konektuju na centralu.

Tako da mislim da skoro nece biti povecanje brzine. (Ne mogu da ispostuju ni minimalne 256/64)

Dobro to je jedan primer, i to ne znači da neće povećati brzine.

Koliko znam sva oprema koja se sada postavlja je u skladu sa ADSL2+ tehnologijom. Npr. u Subotici je oprema ADSL2+ (bar su tako rekli na konferenciji za novinare).
[ Forumi.co.yu @ 29.03.2007. 21:03 ] @
Pa svuda je aDSL2+
[ djricky @ 29.03.2007. 22:00 ] @
ponavljam molbu od pre mesec dana... znaci, nemojmo dzabe tupiti zube, ako cemo samo nagadjati...
najlakse meni da zakljucam temu...
[ Dishko @ 01.06.2007. 19:35 ] @
Ahm, jos uvek nije zakljucana... loool

Samo jedna sitnica, nije svuda ADSL 2/2+ , mada je sada uglavnom svako prosirenje takvo.

Elem, dodje ono sto je bila nezvanicna najava, a niti se sta desilo, niti se doslo do druge nezvanicnije najave, kamo li do zvanicne.

Drzavni monopol je uvek bio najgori, ovaj ako je ikako moguce ide jos nize... deception, deception, deception... .

poz

djricky: sad jeste...

[Ovu poruku je menjao djricky dana 01.06.2007. u 22:17 GMT+1]