[ degojs @ 12.10.2005. 17:37 ] @
Oracle Finds the Flaw in MySQL's Business Plan

Many believe that the InnoDB storage engine is at the heart of what makes the upcoming MySQL 5.0 database tick. The question now is, will Oracle twist that knife?

...
"The recently announced new 5.0 features of MySQL are powered only by InnoDB, [which] now belongs to Oracle," Lubet told me. "As a result, MySQL is left only with its Classic edition that is file-based and doesn't support transactions, triggers or store procedures or any other advanced database features."
...

This is what Oracle says in its release: "InnoDB's contractual relationship with MySQL comes up for renewal next year. Oracle fully expects to negotiate an extension of that relationship."
...

This is what Lubet, former Oracle sales mistress, has to say about that: "I'm pretty sure, as an ex-Oracle employee, that the sentence in the release about 'We'll certainly be happy to renew the contract,' that it was written by Larry and that he was laughing out loud as he [dictated it]."

http://www.eweek.com/article2/0,1895,1869989,00.asp

[ zi:: @ 12.10.2005. 18:13 ] @
Umesto da lutamo, bolje da pitamo na licu mesta:

Evo šta piše na http://www.innodb.com/ :

Citat:
Oracle Announces the Acquisition of Open Source Software Company, Innobase - Oracle Plans to Increase Support for Open Source Software

Ali zato kaže i sledeće:

Citat:
InnoDB's contractual relationship with MySQL comes up for renewal next year. Oracle fully expects to negotiate an extension of that relationship. Terms of the transaction were not disclosed.

Zapravo mi se te transakcije nikada nisu ni sviđale :)

PS: nisu te pozvali da govoris na Sinergiji kao najvatreniji branilac Microsofta sa ovih prostora? :)
[ ventura @ 12.10.2005. 21:49 ] @
Citat:
degojs: Oracle Finds the Flaw in MySQL's Business Plan

'We'll certainly be happy to renew the contract'

Evo, na delu se pokazuje jos jedna prednost 'besplatnog' operativnog sistema, i 'besplatne' baze podataka...

Napravis aplikaciju, ulozis pare u developing, prezentujes to sve kao finalno resenje, sve to radi par godina/meseci/dana koliko vec, i onda se desi ovako nesto sto se desi, i ti ostanes bez jedne od kljucnih komponenti sistema... Mislim ne ostanes... Ali 'uz malu nadoknadu' mozes da nastavis da je koristis... A ono 'besplatno' od pocetka price okacis macku o rep...

Zasto sam siguran da mi se ovakva stvar sa Windowsom + MSSQL bazom nikada ne bi mogla desiti?

Citat:
zi::
Zapravo mi se te transakcije nikada nisu ni sviđale :)

Pa dobro... Nije ni cudo da neko moze da lupi da mu se "ne svidjaju transakcije", kad tvorac Linux kernela, glavni i odgovorni, tvrdi da bas i ne voli specifikacije i standarde, vec sve radi onako ofrlje kako on misli da treba...

Kad ti se vec ne svidjaju transakcije, koj ce ti i trigeri i SP? Ma koj ce ti baza uopste... Najbolje je rokas sve u CSV fajl pa lepo sam izvlacis sta ti treba...
[ nkrgovic @ 12.10.2005. 22:49 ] @
Citat:

This is what Lubet, former Oracle sales mistress, has to say about that: "I'm pretty sure, as an ex-Oracle employee, that the sentence in the release about 'We'll certainly be happy to renew the contract,' that it was written by Larry and that he was laughing out loud as he [dictated it]."

Ovo ce potvrditi bilo ko ko zna ko je Larry :). (Stara sala : Razlike izmedju Boga i Larry Elisson-a :) ).

Citat:

Evo, na delu se pokazuje jos jedna prednost 'besplatnog' operativnog sistema, i 'besplatne' baze podataka...

Ovo ne treba da ide u quote vec u flame tag.... Ali cu ga iskoristiti da se nadovezem pricom o onome sto bi moglo da zameni mysql - postgre-u.

http://www.computerworld.com.a....php/id;116679278;fp;16;fpid;0

Ukratko - Loiacono blago najavljuje da ce postgre, koji je u zadnje vreme, bar koliko cujem, imao problema sa razvojem dobiti prilicno lepa ledja... Sun zna odakle idu pare, i nece probati da konkurise Oracle-u, ali i dalje postoje trzista za male baze, gde je MySQL imao dosta uspeha, a gde PostgreSQL, uz Sun-ovu podrsku moze da zauzme jako lepe pozicije. Sun iz toga uvek moze izvuci dobre pare za podrsku - sto je jedino sto ih zanima.

Naravno, glavni razlog ovoga je to sto se Postgre moze integrisati i distribuirati i direkt sa OS-om, posto je neopterecen restriktivnim licencama kao MySQL.
[ zi:: @ 12.10.2005. 23:32 ] @
Citat:
Pa dobro... Nije ni cudo da neko moze da lupi da mu se "ne svidjaju transakcije", kad tvorac Linux kernela, glavni i odgovorni, tvrdi da bas i ne voli specifikacije i standarde, vec sve radi onako ofrlje kako on misli da treba...

Koji ste vi bukvalisti, svaka cast. Moracu sledeci put da crtam kada sam ironican. Vidis onaj smajli iza, mozda? A sta je smajli? Kada se kaze nesto ozbiljno, ili?

Inace ko kaze da ce se nesto menjati? Gde to pise? Pokazi bilo kojim citatom? Ja mogu da pokazem recimo ovaj citat:
Citat:
Oracle intends to continue developing the InnoDB technology and expand our commitment to open source software.

Sada nisam ironican, cisto da bude jasno bukvalistima.
[ ventura @ 12.10.2005. 23:47 ] @
Citat:
"Oracle intends to continue developing the InnoDB technology and expand our commitment to open source software."

Pa naravno da ce da nastave sa developingom, nije Larry to kupio da mu stoji na polici u garazi...

Dakle, nastavak razvoja niko nije doveo u pitanje... Samo sto je cena - prava sitnica :)

[ nkrgovic @ 12.10.2005. 23:50 ] @
Citat:

Ja nisam ironican, i moram da izjavim (neverovatno, zar ne ;) ) da mislim da je degojs u pravu (bar ovog puta :)) ).

Ti bas ne znas ko je Larry Ellison? :) Hint:

http://www.amazon.com/exec/obi...lance&s=books&n=507846

Pazi, to sto si naveo zvuci kao kad bi BillG kupio Red Hat i posle rekao "Nastavicemo da ga razvijamo, bas je lep OS" :)))

Moja slobodna procena je da ce Oracle ispostovati ugovor, kakav god bio (tuzbe ne rizikuju, pametni su) i poceti pregovore o re-licenciranju. Ali takodje mislim da ce dati sve od sebe da to tako izvedu da MySQL A.B. nema teoretske sanse da to zapravo kupi.

MySQL ce, vrlo moguce, morati da se odrekne teorije o ulasku na velika trzista, i da nastavi da se razvija sa MyISAM i BDB tabelama. Oni kojima treba ono sto nudi Inno ce morati da gledaju Postgre, uz podrsku bilo Sun-a bilo RH-a.
[ degojs @ 12.10.2005. 23:50 ] @
Još će MySQL da bude skuplji od Oracle baze, one što koristi Matrix :)
[ degojs @ 12.10.2005. 23:53 ] @
Citat:
nkrgovic:
mislim da je degojs u pravu

Hej, ja nisam ništa komentarisao.

Videćemo šta će od svega biti, ali zaista je teško pretpostaviti da je Elison slučajno kupio baš InnoDB.
[ zi:: @ 12.10.2005. 23:58 ] @
Citat:
Dakle, nastavak razvoja niko nije doveo u pitanje... Samo sto je cena - prava sitnica :)
Ajde pokazi gde pise da ce da kosta nesto.

[ degojs @ 13.10.2005. 00:05 ] @
Pa:

Citat:
InnoDB's contractual relationship with MySQL comes up for renewal next year. Oracle fully expects to negotiate an extension of that relationship.

Šta imaju da pregovaraju ako ne misle da im traže pare?

Videćemo na šta tačno se to odnosi. Ne mora biti da će MySQL obavezno da se plaća za svaku priliku. Ali ne bih rekao da će sve biti kao i pre.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.10.2005. u 01:08 GMT+1]
[ ventura @ 13.10.2005. 00:06 ] @
Citat:
zi::: Ajde pokazi gde pise da ce da kosta nesto.

Jesi ti cuo nekad za osobu po imenu Larry Ellison? Mislis da je on zaradio tolike milijarde u zivotu tako sto nije naplacivao svoje proizvode?
[ zi:: @ 13.10.2005. 00:07 ] @
Citat:
nkrgovic: Moja slobodna procena je da ce Oracle ispostovati ugovor, kakav god bio (tuzbe ne rizikuju, pametni su) i poceti pregovore o re-licenciranju. Ali takodje mislim da ce dati sve od sebe da to tako izvedu da MySQL A.B. nema teoretske sanse da to zapravo kupi.

MySQL ce, vrlo moguce, morati da se odrekne teorije o ulasku na velika trzista, i da nastavi da se razvija sa MyISAM i BDB tabelama. Oni kojima treba ono sto nudi Inno ce morati da gledaju Postgre, uz podrsku bilo Sun-a bilo RH-a.

Naglasavam ovo: slobodna procena.

Svaka cast ako ti na osnovu ove vesti mozes izvuci zakljucak da ce neko 'morati da se odrekne teorije o ulasku na velika trzista'. Kakve teorije?

Vest je svakako interesantna, i moram i ja reci da je degojs bio u pravu, posto nista nije komentarisao, nego preneo vest 1:1 :) :)
[ zi:: @ 13.10.2005. 00:12 ] @
Znam ko je Larry Ellison. Ali to nije odgovor na pitanje 'pokazi gde pise da ce da kosta nesto.' Dakle, jos jednom: Pokazi gde pise da ce da kosta nesto.

Citat:
Šta imaju da pregovaraju ako ne misle da im traže pare?

Pa i sada traze pare. Nije InnoDB to njima napravio tek tako. MySQL licenca je uvek bila zatvorenijeg tipa nego, recimo, PostgreSQL-a.
[ degojs @ 13.10.2005. 00:14 ] @
Pa kako da ti pokaže sada, kad ugovor ističe sledeće godine, a Oracle ništa nije rekao više osim da očekuje pregovore nakon završetka ugovora?
[ zi:: @ 13.10.2005. 00:17 ] @
Sa ovim se slazem. Videcemo dogodine. Da ne bude opet: tresla se gora, rodio se mis, a slobodnih procena milion.
[ degojs @ 13.10.2005. 00:18 ] @
This appears to be a strategic move by Oracle to put MySQL between a rock and hard place.
..
I expect those negotiations could be quite interesting. Maybe not next year, but the year after? Oracle could decide to put the squeeze on MySQL someday in a way that hurts their customers but not "the community" (those using the GPL version).

http://jeremy.zawodny.com/blog/archives/005490.html
[ zi:: @ 13.10.2005. 00:21 ] @
Maybe not next year, but the year after? Oracle could decide

....

itd ...
[ degojs @ 13.10.2005. 00:26 ] @
Pa tačno tako. Niko ne može da kaže sigurno, ako Oracle nije rekao. Šta ti očekuješ?

Ono što ti nećeš da vidiš jeste da je Oracle kupio InnoDB. Odnosno, ako ti misliš da su to uradili.. bezveze, pa.. samo napred u svojim razmišljanjima.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.10.2005. u 01:27 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.10.2005. 00:35 ] @
InnoDB ce da se forkuje bas kao 4.4BSD-Lite vs. 4.4 BSD-Encumbered odnosno Ingres-University Ingres-PosgreSQL - ako je kod u jednom trenutku bio opensource, moze i hoce biti forkovan kao novi projekt.

PostgreSQL je nastao od verzije Ingres baze (University Ingres) koja je u jednom trenutku bila opensource.

http://www.ca.com/products/ingres/

Dalje, sto je zanimljivo, CA je sam Ingres ucinio opensource-om - imamo i tu i u PostgreSQL vise nego adekvatnu zamenu za MySQL, tim pre sto Ingres postoji valjda od 1975. ili tu negde i koristi se u poslovnim aplikacijama. Gojko radi u Veratu, treba da lobiramo da instaliraju Ingres umesto MySQL na webserver koji me hostuje

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.10.2005. u 01:58 GMT+1]
[ degojs @ 13.10.2005. 01:04 ] @
Ma može to, samo znaš li koliko će usporenje u razvoju to da donese? Pa da je to tako jednostavno, ne bi taj deo radili ovi iz InnoDB ni do sada, nego bi MySQL to davno preuzeo na sebe.

Ajd znaj šta će biti, ali nisu baš dobre vesti za MySQL.
[ zi:: @ 13.10.2005. 01:43 ] @
Ne, ne mislim da je bezveze to što je Oracle kupio Innobase, to je dobra vest za Oracle i za Innobase, a ne toliko dobra za MySQL, naročito što je razvoj InnoDB kritičan za nove verzije MySQLa. Tu se slažemo.

A kako će biti, ostaje da se vidi.

[ McKracken @ 13.10.2005. 02:14 ] @
Slightly offtopic: PostgeSQL se cita "Postgres" a ne "Postgre" - ovako zvuci ogavno :)

Btw. Otkud sad da Oracleta zanima bilo sta sto ima veze sa "decijim projektima"?
[ degojs @ 13.10.2005. 02:41 ] @
Deca rastu?

(Uporedi budući MySQL 5.0 i prethodne verzije.. )

[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.10.2005. u 03:49 GMT+1]
[ ventura @ 13.10.2005. 08:51 ] @
Citat:
degojs: Deca rastu?

(Uporedi budući MySQL 5.0 i prethodne verzije.. )

Istina, rastu... Ali zasto bi se neko zanimao sa nekim decijim igrackama trenunto, kada ima na raspolaganju profesionalne baze...

Istina je da ce MySQL 5.0 mozda imati podrsku za nesto sto moze da se nazove stored procedura, ali to je daleko od bilo kakve ozbiljne upotrebe...

Sama cinjenica da je potrebno gledati u pasulj sta ce sutra da se desi sa MySQL-om i svim besplatnim bazama, je dovoljno bitan faktor da se takve baze ne koriste u bilo kakve ozbiljnije svrhe...
[ zi:: @ 13.10.2005. 09:15 ] @
Da li je http://finance.yahoo.com dovoljno ozbiljan za tebe, Wikipediu da ne pominjem?

Oni glupi, pa koriste MySQL ...

http://www.mysql.com/why-mysql/case-studies/
[ ventura @ 13.10.2005. 09:28 ] @
Citat:
zi::: Da li je http://finance.yahoo.com dovoljno ozbiljan za tebe, Wikipediu da ne pominjem?

Oni glupi, pa koriste MySQL ...

http://www.mysql.com/why-mysql/case-studies/

A zasto se vi non stop pravite udareni i uvek kao argumente uzimate firme koje mogu i sigurno imaju i po 100-njak developera koji rade na tim 'besplatnim' resenjima...

To sto Yahoo finance, ili neka druga firma te velicine koristi MySQL je verovatno stvar politike, a ne toga da je MySQL bolji od Oracle-a ili MSSQL-a...

Mislim, onda tako moze da se kaze da Google koristi Linux, a ustvari Google-ov OS nema veze sa Linuxom, a Google ima takav support i takvo ljudstvo da ako bilo sta trzne samo mogu da napisu novi OS izpocetka...

Znaci, ne uzimas multi-billion dolar revenue firme, jer oni su univerzum za sebe u svakom pogledu, i ne uzimas u obzir 'moja-mala-firma' od par zaposlenih.... Uzmes u obzir sve izmedju, sto je velika vecina preduzeca, pa onda mi reci sta se njima isplati...

Inace, znam za MySQL-ov sajt na kome je 95% sadrzine TCO, besplatno, poredjenja, megasjajno ... Samo ja na njihovom sajtu nigde nisam mogao da nadjem konkretno poredjenje po featurima, tehnickim stvarima...

Sta ce mi baza koja ne podrzava stored procedure?
[ zi:: @ 13.10.2005. 09:44 ] @
Na čega da se ugledaš ako ne na velike? Gde piše da je Yahoo angažovao 100 svojih developera da rade na MySQLu?

Pusti sada Google i Linux, to je druga priča. Sada pričamo o bazama.

Dakle, ne valjaju primeri sa MySQL sajta. Hoćemo onda lične primere? Ajde.

Banner Server koji smo razvijali za partnere u Mađarskoj prikazuje 3 miliona online kreativa dnevno, uz sve filtere, statistike koje uz to idu. Direkt Marketing rešenje za njih isporučuje 500.000 e-mailova na dan. Projekti rade više od 4 godine. Baza? MySQL. Problemi? Nema. Zadovoljan? Verovatno ne, ali mi jesmo.

Još si nešto pomenuo u jednom od prethodnih postova što nisam komentarisao:

Citat:
Ali 'uz malu nadoknadu' mozes da nastavis da je koristis... A ono 'besplatno' od pocetka price okacis macku o rep...

Kada počneš da koristiš neki software, imaš licencu za korišćenje. Ta se licenca može promeniti za buduće verzije, ali ne i za onu koju koristis. Kakva crna naknada za nastavak koriscenja? Malo kompetentnosti ne bi bilo na odmet ako već komentarišete.

Dakle, ovde se ne radi o trenutnim verzijama MySQLa koje mogu da služe još godinama, nego eventualno o nekim budućim razvojima koji će se desiti nakon par godina.
[ ventura @ 13.10.2005. 10:10 ] @
Citat:
zi::: Na čega da se ugledaš ako ne na velike? Gde piše da je Yahoo angažovao 100 svojih developera da rade na MySQLu?

Niko od nas ne moze da se ugleda na Yahoo, Google, IBM, HP i sl. firme, jer naprosto samo IT HR u tim firmama visestruko prelazi ukupno vrednost+revenue firmi o kojima mi ovde pricamo...

Znaci firma koja ima da kazemo cca 100 miliona eura godisnjeg prometa je vrlo ozbiljna firma, a cij promet direktno zavisi od IT resenja, ona ne moze sebi da priusti jeftino resenje bez ikakvih garancija (MySQL, Postgre i sl.), vec mora da ide na iskljucivo komercijalno resenje, jer ako bi koristili besplatno resenje, onda IT HR u toj firmi mora visestruko da se uveca, sto nije isplativo...

Gledano sa aspekta Yahoo ili IBM-a, firma od 100 miliona je boranija, i ne moze sebi da priusti da ima 100 kvalitetnih developera koji ce odrzavati besplatno resenje...

Citat:
zi:::
Pusti sada Google i Linux, to je druga priča. Sada pričamo o bazama.

Druga prica, ali ista tematika... Besplatno resenje vs. komercijalno

Citat:
Dakle, ne valjaju primeri sa MySQL sajta. Hoćemo onda lične primere? Ajde.

Banner Server koji smo razvijali za partnere u Mađarskoj prikazuje 3 miliona online kreativa dnevno, uz sve filtere, statistike koje uz to idu. Direkt Marketing rešenje za njih isporučuje 500.000 e-mailova na dan. Projekti rade više od 4 godine. Baza? MySQL. Problemi? Nema. Zadovoljan? Verovatno ne, ali mi jesmo.

To sto si naveo to nije merodavna cinjenica... 3 mil. selecta dnevno moze da uradi svaka baza... Rad baze nije samo uspesno izvrsiti select query... Imas tu i drugih stvari, poput performansi, reliability-ja itd itd...

Citat:
Kada počneš da koristiš neki software, imaš licencu za korišćenje. Ta se licenca može promeniti za buduće verzije, ali ne i za onu koju koristis. Kakva crna naknada za nastavak koriscenja? Malo kompetentnosti ne bi bilo na odmet ako već komentarišete.

Dakle, ovde se ne radi o trenutnim verzijama MySQLa koje mogu da služe još godinama, nego eventualno o nekim budućim razvojima koji će se desiti nakon par godina.

Super logika... Evo recimo ti sada koristis MySQL bazu kako si sam rekao... Sta ces sa bugovima? Da svaki software ima bugove, i to mora neko da ispravlja? Hoces ti da zaposlis developere u firmi koji ce da ispravljaju te bugove?

Sta da radis ako se pojavi neki critical security advisory? Zaposlices developere da sami napisu patch, jer nemas nikakav support za tu svoju free verziju?

Da ja pojasnim, ako vec nije dovoljno jasno.
MySQL je solidna baza za upotrebu u non-citical aplikacijama, tipa neki websajt, neke manje aplikcije u nekoj firmi koje i nisu toliko bitne za samo poslovanje itd itd...
Ono sto meni smeta je sto MySQL puca na veliko i poredi se sa Oracle-om i MSSQL-om, a pogotovo sto se svrstva rame uz rame sa Oracle-om... Neumesno je mozda cak i MSSQL porediti sa Oracle-om po pitanju performansi... A ovima je pun sajt takvih gluposti, kao MySQL isti kao Oracle samo dzabe vamo tamo, a baza im ne podrzava osnovne stvari... Ne znas dal da im se smejes il da places...

Mislim pogledaj ovo, sajt im je prepun ovakvih gluposti:

[ zi:: @ 13.10.2005. 13:35 ] @
Diskusija počinje da mi se sviđa.

Citat:
To sto si naveo to nije merodavna cinjenica... 3 mil. selecta dnevno moze da uradi svaka baza... Rad baze nije samo uspesno izvrsiti select query... Imas tu i drugih stvari, poput performansi, reliability-ja itd itd...

Nije 3 miliona selecta dnevno, nego 3 miliona komplikovanih selecta (kreativi se pojavljuju u odredjeno vreme sa odredjenom težinskom funkcijom na više od 500 mesta) i odmah isto toliko updatea sa živom statistikom na običnoj PC arhitekturi. Namerno kažem kreativa, jer banneri više nisu sličice, nego flash filmovi, dhtml zezancije i slično. Performanse? jeste da je 3 miliona kreativa dnevno, ali ne ravnomerno, pa je u pikovima od 80-150 kreativa na sekundu. Da li izdržava bez problema? Naravno. Reliability? Da li je dovoljno za realibility ocenu da projekat radi bez problema 4 godine? Meni je dovoljno da u tu bazu imam poverenje. A o onom projektu sa 500.000 e-mailova dnevno da i ne pričam. To je puno kompleksnije. Sve ovo pričam zato što vam nije dovoljno što veliki koriste, sada valjda nije dovoljno što nekome ovo radi posao na ne tako malom projektu. Izvolite recite vi vaše parametre u kojim ste projektima radili, pa da nastavimo diskusiju.

Citat:
Super logika... Evo recimo ti sada koristis MySQL bazu kako si sam rekao... Sta ces sa bugovima? Da svaki software ima bugove, i to mora neko da ispravlja? Hoces ti da zaposlis developere u firmi koji ce da ispravljaju te bugove?

MySQL je izuzetno stabilna baza. Instaliran je na nekoliko stotina hiljada servera (možda sam previše ili premalo rekao, ispravite me), mislim da se dokazao u produkciji. Ukoliko i bude bugova, mislim da MySQL neće reskirati da ne ispravi bugove brzo, jer su ti korisnici potencijalni budući komercijalni korisnici. Uostalom, postoji nešto što se zove podrška sa strane MySQLa, kome treba, ohrabren je da je uzme.

Citat:
Sta da radis ako se pojavi neki critical security advisory?

MySQL nije eksponiran prema spoljnjem svetu. Ako ja imam kontrolu nad serverom, i ako sam eksluzivni korisnik tog servera, i ako je napisano par hermetički zatvorenih queryja, šansa je vrlo mala da nešto može da se desi. Mnoooooogo manja nego za neki web servis. Ako nešto i bude, pročitaj prethodni pasus.

Ne bih ni ja upoređivao Oracle sa MySQLom, primena je drugačija, ali nemojte pričati da se ne upotrebljava za ozbiljne svrhe. Ja u to rešenje imam dovoljno poverenja.
[ degojs @ 13.10.2005. 14:55 ] @
Citat:
Dakle, ne valjaju primeri sa MySQL sajta.

Nije da ne valjaju, ali možeš da odeš i do Oracle i Microsoft sajtova i lako pronađeš Success Stories vezane za ovaj ili onaj proizvod.

Nego, imam ja jedno pitanje - istina je da MySQL baza mora da se "zaustavi" kad se radi backup?

Dalje, bilo bi interesantno čuti od nekog sa ES o kakvim oni problemima tipa "raspali se indeksi" pričaju svako malo?

[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.10.2005. u 15:58 GMT+1]
[ zi:: @ 13.10.2005. 15:05 ] @
Bila je tvrdnja da je MySQL decja igracka, da je ozbiljni ne koriste. Otud sam pomenuo primere sa sajta. To nije bilo dovoljno. Onda sam pomenuo licne primere, kao sto je banner server koji isporucuje vise bannera nego citav SCG web zajedno. To onda kao nije merodavno, to se ne vazi. Sta onda hocete?

Postoji nacin da se MySQL ne zaustavlja za backup: 2 povezane master/slave baze, druga je replika one prve. Takodje, moze i offline backup na tape, ali treba malo zongliranja, ne kazem da ne treba, ali na svaki alat se moras navici, zar ne?
[ zi:: @ 13.10.2005. 15:09 ] @
Citat:
Dalje, bilo bi interesantno čuti od nekog sa ES o kakvim oni problemima tipa "raspali se indeksi" pričaju svako malo?

Ovaj forum je dokaz da nije jednostavno napraviti/odrzavati posecen sajt.

Veruj mi, meni bi bilo mnogo lakse da koristim Oracle i da se hvalim sa tim. Ovako se osecam krivim sto koristim MySQL i sto meni to resenje radi. Naslusao sam se dosta strucnjaka koji koriste neka komercijalna resenja, naprave neko neoptimalno djubre pa moraju da dodaju server za serverom, i kasnije kazu: znas, nase resenje je skalabilno. Ma hajde :)

[ degojs @ 13.10.2005. 15:21 ] @
Nemoj ti nama sad "nije lako napraviti i održavati popularan sajt" kad taj tamo server isporučuje više banera nego ceo SiCG web zajedno :)

Nisam siguran šta ti znači ono pravljenje master-slave baze ako hoćemo backup? To znači da moramo da teramo 2 istovetne baze samo zbog backupa?
[ degojs @ 13.10.2005. 15:27 ] @
Citat:
Ovako se osecam krivim sto koristim MySQL i sto meni to resenje radi.

Svašta :)
Citat:
Naslusao sam se dosta strucnjaka koji koriste neka komercijalna resenja, naprave neko neoptimalno djubre pa moraju da dodaju server za serverom, i kasnije kazu: znas, nase resenje je skalabilno. Ma hajde :)

Pa sad.. ne znam šta hoćeš da kažeš? Da ne možeš da napraviš neoptimalno rešenje sa nekomercijalnom bazom?
[ zi:: @ 13.10.2005. 15:29 ] @
Udaljavamo se od teme i gubimo u tehnickim detaljima, a to ne bih voleo. Ono resenje sa 2 istovetne baze koristimo kod jednog projekta, pa ako crkne jedan server, drugi zauzima njegovo mesto. To je bio zahtev klijenta. Moze i offline backup, kao sto sam rekao, samo sto treba malo zongliranja.

Mislim da sam dovoljno bio promiskuitetan sto se tice projekata u kojima ucestvujem. Plasim se da cete se sada uhvatiti za svako slovo i napadati besomucno :)
[ degojs @ 13.10.2005. 15:40 ] @
Citat:
Ono resenje sa 2 istovetne baze koristimo kod jednog projekta, pa ako crkne jedan server, drugi zauzima njegovo mesto. To je bio zahtev klijenta. Moze i offline backup, kao sto sam rekao, samo sto treba malo zongliranja.

Ni jedno ni drugo nije odgovor na ono što sam pitao, zar ne?

Možeš li da direktno odgovoriš: može li MySQL da uradi backup baze bez da se servis zaustavlja?

I to jeste tehničko pitanje, a ti daješ odgovore koji su sve samo ne odgovori na jasno pitanje.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.10.2005. u 16:41 GMT+1]
[ zi:: @ 13.10.2005. 15:45 ] @
Mogu direktno da odgovorim: moze.
[ degojs @ 13.10.2005. 15:46 ] @
Hvala i obavesti Gojka :)
[ nkrgovic @ 13.10.2005. 15:52 ] @
Citat:
zi::: Mogu direktno da odgovorim: moze.

Ja zadnji put kad sam gledao odgovor je bio "moze, ali..." , gde je ali podrazumevalo lock tabele, i da onda svi procesi koji hoce nesto da rade sa tom tabelom moraju da cekaju da se bekap zavrsi.

Sad, ja imam tabele od nekoliko GB, pa to bas i nije prakticno.... Ako znas neko resenje bez toga, i mene zanima.
[ zi:: @ 13.10.2005. 15:53 ] @
Bilo je o tome reci kada je bilo pitanje 'zasto forum ne radi 2-3 sata ujutro' (to ti najbolje znas, tebi je onda uvece). Odgovor je bio da i neki drugi sajtovi ne rade :) Well ... Kao da je tesko ukucati u Google 'mysql hot backup' i malo razmisliti o tome. Ali, kao sto sam rekao, udaljavamo se od sustine, kao i uvek, a to ne bih voleo. Jos malo pa ce ovo preci u flame linux/windows, ili kako je Firefox djubre neopevano.

btw, ovo mi je 500. poruka. al' sam se namlatio ...
[ degojs @ 13.10.2005. 15:59 ] @
zi: a mogu bre da koristim i Google, mogu i da odem na neki drugi forum, a mogu i tebe, e baš tebe, ovde da pitam, kad već pričamo na temu.
[ zi:: @ 13.10.2005. 16:03 ] @
jel' ovaj forum koristi myisam tabele? koristi.

http://www.mysql.com/news-and-...etter/2003-02/a0000000126.html

[ degojs @ 13.10.2005. 16:53 ] @
Interesantno, rešenje izgleda izuzetno jednostavno. Zna li ko čemu onda ovi zaustavljaju čitav ES?
[ caboom @ 13.10.2005. 17:08 ] @
hteo bih samo da napomenem da recenica "xyz moze zyx" ne govori apsolutno nista o kvalitativnim osobinama te operacije...

btw. treba pitati gojka, nisam siguran zasto je odbacio pomenuti backup, ali ako se ne varam postojao je razlog.

[Ovu poruku je menjao caboom dana 13.10.2005. u 18:10 GMT+1]
[ zi:: @ 13.10.2005. 17:22 ] @
Stvarno ne znam za Gojka i njegove razloge, mogu samo reci da nama to resenje radi vec duugo vremena (barem 2 godine, ako se dobro secam).

Na istom principu se zasniva ono sa master/slave. napravi se inicijalni snapshot, i kasnije se koristi binary log za replikaciju. Simple and Sexy.

Doduse, imali smo jedan problem: napravili neku test tabelu i pozvali se na bazu koja ne postoji na slaveu. Slave stane sa greskom, ti flushujes taj pogresan query, i on sam nastavi sa replikacijom.

Eto, kada smo vec poceli ovoliko da detaljisemo ....
[ ventura @ 13.10.2005. 19:18 ] @
Citat:
Nije 3 miliona selecta dnevno, nego 3 miliona komplikovanih selecta

A u cemu je razlika izmedju selecta i komplikovanog selecta?

Sto se tice reliability-ja, sta se desi ako se svi ti selecti ne izvrse u 'realnom' vremenu vec recimo dodje neko zagusenje pa cekas po 30-tak sekundi na select? Mozda par minuta? Ili nedajboze zagusi se ceo server, pukne MySQL iz nekog razloga... Pukne index... Koliko novca to vas kosta?

Vidis, recimo u firmi gde sam ja implementirao MSSQL resenje pucanje baze na 5 min, u nezgodnom trenutku bi firmu verovatno kostalo prometa u vrednosti svog softvera i svih licenci koje su kupljene... Zbog toga ta firma nije dovoljno bogata pa da koristi 'besplatna' resenja, pa makar se i to pucanje indexa desavalo jednom godisnje... A kako imamo iskustva sa ES-om, koji usput, odrzavaju profesionalci u tom poslu, pucanje indeksa i problemi sa MySQL-om se desavaju i po par puta mesecno...

Da li vam se desilo da restartujete u sred rada nekada taj MySQL server za te 4 godine rada?
Jel vam se nekada desilo to famozno 'pucanje indexa' za 4 godine rada?

Citat:
MySQL je izuzetno stabilna baza. Instaliran je na nekoliko stotina hiljada servera (možda sam previše ili premalo rekao, ispravite me), mislim da se dokazao u produkciji.

Kvantitet ne znaci kvalitet.

Ako je MySQL instaliran na 100,000 racunara, vice versa neka druga baza na 500, to ne znaci da je MySQL kvalitetnij... Ista stvar i sa gomilom programa za linux... Sta ti vredi sto dobijas ne znam koliko CD-ova sa aplikacijama za linux, kad u sustini nijednu tu aplikaciju ne mozes ljudski koristiti.. sve su neke pre-alpha verzije..

Znaci, ta baza radi sigurno na vise racunara nego MSSQL i Oracle zajedno... Ali to nije nikakav faktor, vec je faktor kakve aplikacije te baze vrte...

Citat:
Ukoliko i bude bugova, mislim da MySQL neće reskirati da ne ispravi bugove brzo, jer su ti korisnici potencijalni budući komercijalni korisnici. Uostalom, postoji nešto što se zove podrška sa strane MySQLa, kome treba, ohrabren je da je uzme.

Pa naravno da ce MySQL da ispravlja bugove, ali to sigurno nece biti besplatno...

A sto se tice placene tehnicke podrske... Tu vec sami sebi uskacete u usta, pa 'besplatno' odjednom i nije bas besplatno ako hoces da koristis u neke ozbiljnije svrhe, a kad moras da placas, onda vec imas izbor malo ozbiljnijih baza od MySQL-a...

Citat:
zi::: MySQL nije eksponiran prema spoljnjem svetu. Ako ja imam kontrolu nad serverom, i ako sam eksluzivni korisnik tog servera, i ako je napisano par hermetički zatvorenih queryja, šansa je vrlo mala da nešto može da se desi. Mnoooooogo manja nego za neki web servis. Ako nešto i bude, pročitaj prethodni pasus.

Ovo moze slobodno da se svrsta pod ES bisere, pazi "MySQL nije eksponiran prema svetu, i zato je siguran od security propusta" ... Sta se desi ako u samoj firmi imas neke koji bi voleli da malo prckaju po bazi?

Citat:
Ne bih ni ja upoređivao Oracle sa MySQLom, primena je drugačija, ali nemojte pričati da se ne upotrebljava za ozbiljne svrhe. Ja u to rešenje imam dovoljno poverenja.

Pa naravno da je primena drugacija... MySQL je dobar za male sajtove, non-critical aplikacije, neznatna opterecenja itd itd... Znaci decija igracka... Sta drugo?

Ako vec tvrdis kako MySQL nije decija igracka, onda mi reci zasto ne moze da se meri da Oracle-om i MSSQL-om?

Citat:
zi::: Stvarno ne znam za Gojka i njegove razloge, mogu samo reci da nama to resenje radi vec duugo vremena (barem 2 godine, ako se dobro secam).

Mozda je najbolje da se Gojko izjasni po ovom pitanju, pa da ga zi:: malo poduci po pitanju backupa, posto to ocigledno tako lako funkcionise...

[ caboom @ 13.10.2005. 19:24 ] @
Citat:
Stvarno ne znam za Gojka i njegove razloge, mogu samo reci da nama to resenje radi vec duugo vremena (barem 2 godine, ako se dobro secam).

kao sto sam rekao - pretpostavljam, za detalje ces ipak morati da pitas gojka. licno nemam dobra iskustva sa mysql-om, kao ni mnogi dugi ovde, ali izgleda su samo moje potrebe naprosto razlicite. mysql mnogo obecava u 5ci, ali ja jos ne vidim resenja elementarnih stvari oko skalabilnosti (npr. ako se ne varam, i dalje su thread-ovane samo konekcije sa gomilom giant lock-ova) i svega onoga sto mysql tvrdi da jeste.

[Ovu poruku je menjao caboom dana 13.10.2005. u 20:26 GMT+1]
[ zi:: @ 13.10.2005. 22:09 ] @
O kakvom 'pucanju indexa' je rec? Meni se to nije desavalo.

Citat:
Ovo moze slobodno da se svrsta pod ES bisere, pazi "MySQL nije eksponiran prema svetu, i zato je siguran od security propusta" ... Sta se desi ako u samoj firmi imas neke koji bi voleli da malo prckaju po bazi?

Zasto je ovo ES biser? mozes malo da pojasnis? Ti u svojoj firmi imas maliciozne kompanjone koji prckaju po bazi svako malo? :)

Citat:
MySQL je dobar za male sajtove, non-critical aplikacije, neznatna opterecenja itd itd... Znaci decija igracka... Sta drugo?

Znaci, sajt koji isporucuje bannere koliko i citav SCG web je tebi mali? Izvoli iznesi svoje parametre, na cemu ti radis, koliko je toga dnevno, koliko u pikovima, pa da nastavimo diskusiju.
[ bojan_bozovic @ 13.10.2005. 22:53 ] @
Citat:
Zasto je ovo ES biser? mozes malo da pojasnis? Ti u svojoj firmi imas maliciozne kompanjone koji prckaju po bazi svako malo?

"Svemu se moze odoleti sem iskusenju" -- Oskar Vajld

Dakle, ako se radi o nekoj banci, itekako je bitno da ne prcka po bazi i prenese neko milionce na svoj racun u Svajcarskoj banci A tu je i sustina - jel 300$ mesecno mnogo za managed hosting kod Rackspace? Zavisi... Ako imas sajt koji zaradjuje 50 puta vise od toga, neces da se zamlacujes sa onima sto hostuju za 5$ mesecno Isto je i MySQL vs. neka bolja baza.
[ ventura @ 13.10.2005. 23:19 ] @

Citat:
Ti u svojoj firmi imas maliciozne kompanjone koji prckaju po bazi svako malo? :)

U svakoj firmi imas likove koji bi na brz nacin do kesa... A kada podaci u bazi predstavljaju samo drugu formu cash novca koji moze da bude visestruko uvecan, onda je to jedna potpuo nova dimenzija...

Inace, kod mene je slucaj o jednoj velikoj sportskoj kladionici, gomila klijenata (kad kazem gomila mislim na preko 1500), veoma mission critical, ukupan rast baze je oko 1 GB dnevno, znaci oko 350 GB na godisnjem nivou... Platforma je Windows 2k + SQL2k, na client strani MSDE, sinhronizacija podataka zbog kvaliteta veza je odradjena od strane nase aplikacije... Itd itd...

Dakle, imas jednu sportsku kladionicu sa oko 1500 uplatnih mesta, bookmaker blokira jednu utakmicu, ne moram da napominjem da se ta utakmica mora blokirati i na svih 1500 mesta, jer ako se ostavi na samo jednom, i na samo tom padne uplata na taj par, to je kao da si otvorio kasu igracu i rekao mu da se posluzi...

Isto tako ne moram da napominjem ŠBBKBB da recimo centralna baza zakaze na samo 15 minuta u toku nekog peak-a, recimo uplate na ligu sampiona, pred sam pocetak utakmica... I koliko je to izgubljenog novca za kladionicu, ne samo u tom trenutku, vec se to odrazava kroz kasnije uplate zbog urusenog ugleda kod igraca...

Naravno, nece niko da upada na tvoju bazu, i da menja broj prikaza banera, osim ako nije u pitanju neki bas dokon lik, zato ti i mozes da koristis bazu kao sto je MySQL... Ali kod mene neko jednim UPDATE querijem moze sebi da pribavi znatnu materijalnu korist u vidu vrlo realnog kesa na ruke.. E onda tu vec trazis ozbiljnije resenje od tih besplatnih baza...
[ McKracken @ 13.10.2005. 23:59 ] @
Danko, imas previse poverenja u komercijalne proizvode. Tako nesto moze da ti se desi sa bilo kojom bazom i na tebi je da reagujes u tih 15 minuta.. Komercijalna "podrska" ti tu ne znaci ama bas nista.

U principu, sigurnost vise zavisi od ljudskog faktora i aplikacione logike koja je ugradjena nego od same baze (bar u ovom slucaju)

Mada, promena nacina prikaza banneramoze da napravi stete nekoliko redova velicine vece od onih koje ti prve padnu na pamet :)

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 14.10.2005. u 01:20 GMT+1]
[ zi:: @ 14.10.2005. 07:02 ] @
ventura, sviđa mi se tvoj projekat. Imao bih tehnička pitanja o njemu, ali neću te zamarati, već si i ovako bio otvoren, što mi je drago. Najvažnije je da imaš 100% poverenja u bazu koju koristiš, a ti je sigurno imaš nakon ovoliko godina. Siguran sam da nisi počeo sa 1500 klijenata, a takođe sam siguran da si projektovao sistem koji će izdržati toliko. Zato je bitno poznavati bazu, da znaš kako će se ponašati u kritičnim situacijama.

Uprkos svemu, mislim da je Advocacy forum kvalitetan, jedino se treba, blago rečeno, navići na način izražavanja učesnika foruma. Stvarno mi nije jasno zbog čega treba nipodoštavati tuđ rad, ako nekome to rešenje radi dobro već godinama?

Ja sam Banner Server naveo samo kao primer, učestvovali smo u većim i ozbiljnijim projektima. Banner Server je interesantan jer je opterećen, pa je struktura podataka morala biti prilagođena tom slučaju. Naravno da imamo drugačiji pristup kada, recimo, pravimo intranet aplikaciju koja se sada koristi u Brusselu i služi kao backend za prikazivanje jednog dela sajta Evropske unije. Naravno da imamo drugačiji pristup kada pravimo Visual search na korpusu od 800.000 fotografija (u pitanju su terabajti podataka). Moraš imati poverenja u bazu kada nedelju dana ide precomputing sa množenjem matrica reda 800.000, i kada rezultate stavljaš u bazu koja za tih nedelju dana poraste za više od 100Gb. Šta ako se nešto loše desi? Ups, izvinite, haj'mo opet računati? Na kojoj bazi sve to radi? MySQL.

...

Kasnije sam ukapirao šta si mislio reći sa onim 'u firmi ...'. Ja sam se pogrešno izrazio, kada sam rekao 'izložen prema svetu' mislio sam to na nivou TCP/IP servisa, ne na nivou fizičke lokacije servera.

Zašto misliš da jedan update kod mene ne bi mogao napraviti ršum? Misliš da tih 3 miliona pojavljivanja dnevno ne plaća niko? Šta ako se nešto zezne u ogromnoj NOKIA ili SAMSUNG kampanji koja košta xy eura? Ili nešto krene po zlu kod slanja direct marketing e-maila Nissanu ili Chrysleru? Ili dođe do nedoslednosti u SMS nagradnoj igri za Knorr koja se vrti neprestano na televiziji? Koliko bi tu biznis štetu nanelo?

Sledeći rečnik primeren ovom forumu, reći ćete: ništa. Mani Samsung, Chrysler, mnogo je važniji majstor iz Male Mošćanice koji dolazi da uplati dve sigurice i jedan prelaz 15 minuta pre početka lige šampiona. :) <- ovo je smiley

eh ...
[ degojs @ 14.10.2005. 07:09 ] @
Citat:
Isto tako ne moram da napominjem ŠBBKBB da recimo centralna baza zakaze na samo 15 minuta u toku nekog peak-a, recimo uplate na ligu sampiona, pred sam pocetak utakmica...

Ja sam mislio da MSDE, pored ostalog, koristite i zbog takvih mogućih situacija tipa "nema veze sa centralnom bazom" iz bilo kog razloga. Ne moraš da odgovoriš.
[ nslavic @ 14.10.2005. 11:14 ] @
Ko normalan radi jos blokadu utakmice na jednom mestu pa to onda prenosi na 1500 klijenata!???
[ Marko_R @ 14.10.2005. 11:59 ] @
Ako nemate ništa protiv, da se malo vratimo na temu. Pošto i MySQL i InnoDB nude svoje proizvode i po GNU GPL licenci, malo je verovatno da će onima koji po toj licenci koriste MySQL biti bitno da li će i koliko da Oracle traži pare, jer se to odnosi samo na "komercijalnu liniju distribucije". Jedino ako promene licencu za nove verzije, ali onda MySQL može da uzme poslednju GPL verziju pa da je sam razvija (i ne samo MySQL).
[ MatrixxX @ 14.10.2005. 12:01 ] @
Citat:
ventura, sviđa mi se tvoj projekat. Imao bih tehnička pitanja o njemu, ali neću te zamarati, već si i ovako bio otvoren

Citat:

Sledeći rečnik primeren ovom forumu, reći ćete: ništa. Mani Samsung, Chrysler, mnogo je važniji majstor iz Male Mošćanice koji dolazi da uplati dve sigurice i jedan prelaz 15 minuta pre početka lige šampiona. <- ovo je smiley

A dedicated, on-site MySQL certified consultant will work closely with your team to:

* Analyze your current database infrastructure
* Analyze your HA Database requirements
* Identify potential issues and limitations
* Install, Configure and Administer MySQL Cluster
* Migrate sample data to MySQL Cluster
* Benchmark and load test against sample queries
* Recommend an architecture specific to your application that optimizes availability, fault tolerance, and performance.

...
...

Professional Fees
The cost for this package is USD 10,000 (EUR 8000), including all travel and lodging expenses.
How to Buy
Please contact the MySQL Consulting Team.

Malo manje od 200K$

[ degojs @ 14.10.2005. 14:41 ] @
Ali još uvek mnogo skuplje od tvog "rešenja" sa Oracle..
[ degojs @ 14.10.2005. 14:55 ] @
Citat:
Pošto i MySQL i InnoDB nude svoje proizvode i po GNU GPL licenci, malo je verovatno da će onima koji po toj licenci koriste MySQL biti bitno da li će i koliko da Oracle traži pare, jer se to odnosi samo na "komercijalnu liniju distribucije". Jedino ako promene licencu za nove verzije, ali onda MySQL može da uzme poslednju GPL verziju pa da je sam razvija (i ne samo MySQL).

Jeste, samo ako im Oracle nakalemi malo veću cenu, znači da njihov proizvod postaje skuplji, a to bi moglo da znači i manje prihode za MySQL. A ako ima manje para, sporije će se razvijati i slično..

Šteta, jer MySQL sa verzijom 5 konačno donosi preko potrebne stvari za jednu bazu podataka.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 14.10.2005. u 15:55 GMT+1]
[ caboom @ 14.10.2005. 16:15 ] @
mislis, uobicajene stvari za jednu bazu podataka? :)
[ Dragi Tata @ 14.10.2005. 16:36 ] @
Citat:
caboom: mislis, uobicajene stvari za jednu bazu podataka? :)

Misliš uobičajene stvari za (buzzwords on) enterprise-scale RDBMS (buzzwords off)?

Ozbiljno, često su mnoge karakteristike ovakvih sistema nepotrebne i mogu da uspore db engine. Recimo, BerkleyDB je sjajan DBMS, brz kao zmija i lako radi sa vrlo velikim bazama, ali nema podršku ni za SQL (ili je bar situacija bila takva 2001 kad sam poslednji put radio sa BDB-om).

E sad, nevolja je što se MySQL često koristi baš kao "enterprise" RDBMS, i stvarno mi je čudno da tek sad uvodi stored procedure.
[ degojs @ 14.10.2005. 16:41 ] @
Citat:
mislis, uobicajene stvari za jednu bazu podataka? :)

Pa i rekoh "preko potrebne stvari", baš zato jer su uobičajene kod svih drugih baza.

Kako god, 5.0 samo što nije, pa nećemo da gubimo vreme pričajući o "prošlim" verzijama i njihovim nedostacima. Nadam se samo da neće da bude većih problema nakon što objave verziju 5.0.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 14.10.2005. u 17:41 GMT+1]
[ caboom @ 14.10.2005. 17:05 ] @
Citat:
Dragi Tata: Misliš uobičajene stvari za (buzzwords on) enterprise-scale RDBMS (buzzwords off)?

pa u sustini zavisi sta ti treba, a i ljudi imaju razlicita vidjenja slozenosti i velicina baza. meni se cesto desilo da mi ti buzzwordi resavaju neke probleme. u sustini, sve moze da se odradi i sa primitivnim resenjima, ali tu je uvek pitanje performansi , vremena, total cost-a, itd. u krajnjem slucaju - uvek stoji pitanje da li ti sam mozes da odradis kvalitetnije resenje, pogotovo u timeframe-u koji ti je zadat. nikome nisu potrebni apsolutno svi feature-ovi, ali sumnjam da bi dobar deo istih postojao da neko nije zeleo da ih plati.

Citat:

Ozbiljno, često su mnoge karakteristike ovakvih sistema nepotrebne i mogu da uspore db engine. Recimo, BerkleyDB je sjajan DBMS, brz kao zmija i lako radi sa vrlo velikim bazama, ali nema podršku ni za SQL (ili je bar situacija bila takva 2001 kad sam poslednji put radio sa BDB-om).

e ima jedan mali problem sa BDB-om, a to je cena njihove komercijalne licence.

Citat:

E sad, nevolja je što se MySQL često koristi baš kao "enterprise" RDBMS, i stvarno mi je čudno da tek sad uvodi stored procedure.

pa mislim da je u pitanju problem slican kao i sa velikim brojem opensource projekata, radjen je na losim osnovama i kako apetiti rastu tako problemi isplivavaju i cesto se resavaju stap-kanap principom.

Citat:
degojs:
Kako god, 5.0 samo što nije, pa nećemo da gubimo vreme pričajući o "prošlim" verzijama i njihovim nedostacima. Nadam se samo da neće da bude većih problema nakon što objave verziju 5.0.

pa iz mog skromnog iskustva sa MySQL-om samim objavljivanjem stable verzije 5.0 bice mnogo buke, mnogo paljevine i onda ce polako poceti da isplivavaju problemi. da se ponovim, samo postojanje feature-a nista ne govori o njihovim kvalitativnim osobinama.
[ Dragi Tata @ 14.10.2005. 17:52 ] @
Citat:
caboom: pa u sustini zavisi sta ti treba

Upravo tako. Za slučaj koji sam pomenuo nam je trebala jedna tabela u koju bismo mogli brzo da upisujemo i pretražujemo po ključu. Ništa više od toga, i čak je i parsovanje SQL upita nepotrebno, ali baza može da poraste nezgodno puno i engine mora da bude u stanju da zadrži visoke performanse i pri tim uslovima.

Naravno, za većinu aplikacija ovako nešto nije dovoljno.

Citat:
caboom: e ima jedan mali problem sa BDB-om, a to je cena njihove komercijalne licence.

Znam ;) bila je nešto oko 20000 USD kad smo radili sa njom, ali su imali klauzlulu da je besplatna ako je ne distribuiraš van firme.
[ degojs @ 14.10.2005. 18:01 ] @
Citat:
caboom:
pa iz mog skromnog iskustva sa MySQL-om samim objavljivanjem stable verzije 5.0 bice mnogo buke, mnogo paljevine i onda ce polako poceti da isplivavaju problemi.

Ne bih rekao da je to nešto specifično za MySQL.

Citat:
da se ponovim, samo postojanje feature-a nista ne govori o njihovim kvalitativnim osobinama.

Od nečeg mora da se krene. U stvari, pitanje je koliko očekuješ..

[Ovu poruku je menjao degojs dana 14.10.2005. u 22:59 GMT+1]
[ degojs @ 24.10.2005. 17:39 ] @
MySQL 5 izašao. Wooo-hooo :)

Lepo, lepo..

[ zi:: @ 24.10.2005. 18:02 ] @
Stara arapska poslovica (valjda arapska?) kaze: psi laju, a karavani prolaze.

Sada ce biti '* bazu koja je tek od verzije pet uvela najneophodniji **' ...

Da ponovim jos jednom: Psi laju, a karavani prolaze.

* umetni najomiljeniju psovku
** umetni najomiljeniji feature
[ degojs @ 24.10.2005. 18:40 ] @
Ajde de... ne kukaj unapred kao kakva prava strina :) Mada, nije mi ni jasno šta hoćeš tačno da kažeš - možda da ovakva unapređenja nisu bila potrebna ili da ljudi neće biti u pravu kad pljunu verziju 4, sa kojom će mnogi još dugo morati da rade?

A da psi nisu lajali, ko zna da li bi imao SP i ostalo u verziji 5 danas ili u verziji 15 za 5 godina. Očigledno da su tebe pitali, ne bi imali SP ni danas. E pa drago mi je da te nisu pitali.

Nadam se samo da neće da bude velikih bagova, iako caboom zna da hoće :> Videćemo, ali ja bih se pre kladio na MySQL 5.0 nego Firefox 1.0 :)

[Ovu poruku je menjao degojs dana 24.10.2005. u 20:13 GMT+1]
[ zi:: @ 24.10.2005. 19:31 ] @
U pravu si, nije ti jasno šta hoću tačno da kažem :)

Naravno da mi se sviđaju sva unapređenja.
[ caboom @ 25.10.2005. 11:32 ] @
Citat:
degojs:
Nadam se samo da neće da bude velikih bagova, iako caboom zna da hoće :> Videćemo, ali ja bih se pre kladio na MySQL 5.0 nego Firefox 1.0 :)

hm, degojs zaista nema potrebe da mi stavljas reci u usta...

Citat:
Da ponovim jos jednom: Psi laju, a karavani prolaze.

wof... da li to cini myslq nesto boljim?

[Ovu poruku je menjao caboom dana 25.10.2005. u 12:33 GMT+1]