|
[ chaoticslayer @ 13.10.2005. 11:37 ] @
| pozdrav...
sinoc sam imao kracu raspravu sa studentiknjom farmacije na temu hidrogen/vodonik...pocelo je tako sto sam rekao da se voda razlaze na hidrogen i oksigen. njena reakcija je bila kako hidrogen znas li ti sta je hidrogen itd. uglavnom koliko me sjecanje sluzi mi smo u osnovnoj skoli i srednjoj koristili naziv hidrogen za vodonik (ili za druge elemente npr. oskigen, nitrogen itd...). opet, jasno mi je da se i za vodonik-peroksid (H2O2) koristi naziv hidrogen. pitanje bi bilo da li su, nekom smislu, nazivi hidrogen i vodonik (vodik) sinonimi, a da je recimo "drugi" hidrogen, da tako kazem, narodni naziv za vodonik-peroksid. ili: da li su me u osnovnoj/srednjoj skoli pogresno ucili da je hidrogen=vodonik?
hvala
|
[ McKracken @ 13.10.2005. 16:51 ] @
E pa ta studentkinja farmacije nije bas naucila :)
Hidrogen == Vodonik
Trgovacki naziv za vodonikperoksid je Hidrogen i to je to.
[ biotech @ 13.10.2005. 17:10 ] @
Citat: chaoticslayer: pozdrav...
sinoc sam imao kracu raspravu sa studentiknjom farmacije na temu hidrogen/vodonik...pocelo je tako sto sam rekao da se voda razlaze na hidrogen i oksigen. njena reakcija je bila kako hidrogen znas li ti sta je hidrogen itd. uglavnom koliko me sjecanje sluzi mi smo u osnovnoj skoli i srednjoj koristili naziv hidrogen za vodonik (ili za druge elemente npr. oskigen, nitrogen itd...). opet, jasno mi je da se i za vodonik-peroksid (H2O2) koristi naziv hidrogen. pitanje bi bilo da li su, nekom smislu, nazivi hidrogen i vodonik (vodik) sinonimi, a da je recimo "drugi" hidrogen, da tako kazem, narodni naziv za vodonik-peroksid. ili: da li su me u osnovnoj/srednjoj skoli pogresno ucili da je hidrogen=vodonik?
hvala
a u koju si skolu isao.ja sam isao u osnovnu skolu u sarajevu i mi smo isto imali
oksigen(O2),hidrogen(H2),nitrogen(N2)...itd a kao npr mozes da koristis i hidrargirum za zivu :-)
[ chaoticslayer @ 14.10.2005. 08:55 ] @
Citat: biotech: a u koju si skolu isao.ja sam isao u osnovnu skolu u sarajevu i mi smo isto imali
osnovna skola u gorazdu (osmi razred u beogradu), a srednja u baru (cg). da, moguce je da se u bosni koriste nazivi hidrogen, oksigen...
[ jablan @ 14.10.2005. 09:07 ] @
Zanimljivo je da su ranije vodonik-peroksid zvali i oksižen.
[ stameni @ 14.10.2005. 10:24 ] @
Verovatno zbog Žan-Mišela Žara :)
Inače, u nekoj prastaroj literaturi nailazio sam i na naziv vodonik-superoksid umesto modernijeg vodonik-peroksida.
[ chaoticslayer @ 14.10.2005. 14:20 ] @
Citat: McKracken: E pa ta studentkinja farmacije nije bas naucila :)
heh. upisala je trecu godinu i koliko mi je poznato ima jako dobre ocjene. zbog toga mi i nije bila jasna njena tvrdnja.
[ jablan @ 14.10.2005. 14:38 ] @
Citat: chaoticslayer: heh. upisala je trecu godinu i koliko mi je poznato ima jako dobre ocjene. zbog toga mi i nije bila jasna njena tvrdnja.
Ne uzbuđuj se. Mene je jedna diplomirana matematičarka mrtva ozbiljna pitala koliko sekunda ima milisekundi.
[ chaoticslayer @ 14.10.2005. 14:44 ] @
isto pitanje sam postavio i na forumu studenata hemije (hrvatski forum) i dobio sledeci odgovor:
Citat: Ne da su te učili samo pogrešno, već upravo zločinački pogrešno! Je li ti tvoj nastavnik isto tako rekao da ima prsten od auruma, ogradu od fera i plumbaste vodovodne cijevi? Hidrogen je narodsko ime za vodikov peroksid. Vodik se na hrvatskomu jeziku kaže vodik i nikako drugačije. Ime hidrogen za vodik dio je Ivekovićeve tzv. unificirane jugoslavenske kemijske nomenklature koja je predložena 60-ih godina i ubrzo napuštena. Ukoliko naiđeš na još problema s po pitanjima anorganske kemijske nomenklature, konzultiraj knjigu "Hrvatska nomenklatura anorganske kemije" Školska knjiga, Zagreb, 1996. koja je prijevod službenih preporuka Komisije za nomenklaturu anorganskih spojeva Međunarodne unije za čistu i primjenjenu kemiju, a istu knjigu preporučam da naturiš na nos i nepismenomu stvoru koji te je onako podučavao.
Još jednom, da ne bude zabune, vodik NIJE hidrogen.
Ispričavam se na žestini ovoga posta, ali na nomanklaturna sam pitanja malo osjetljiv.
[ McKracken @ 14.10.2005. 16:49 ] @
Jos jedan od jezikih "cistunaca" koji vise brine o "hrvatskoj nomenklaturi" umesto o samoj nauci.
Razlog za postojanje unificirane hemijske nomenklature (kao i nomenklature u drugim naucnim disciplinama kao sto je biologija ili medicina) je upravo da bi se sprecilo mlacenje prazne slame i zabune.
Ergo:
Hidrogen: -> vodonik (vodik)
{Upotreba termina "hidrogen" u srpskom i srodnim jezicima (hrvatski, bosanski, hercegovacki, crnski i gorski) je pogresna i izaziva zabunu pa je NE treba koristiti}
"Hidrogen": ->popularni, trgovacki naziv za Vodonik-peroksid
BTW: Znam nekoliko ljudi koji su zavrsili hemijski fakultet sa odlicnim prosekom pa i dalje ne kapiraju neke osnovne stvari :)
[ DR83 @ 14.10.2005. 22:20 ] @
Citat: chaoticslayer: pozdrav...
hvala
Koleginica se malo zaletela,mi naziv hidrogen koristimo za oficinalni vodonik peroksid(3%) :)
[ chaoticslayer @ 17.10.2005. 13:56 ] @
Citat: DR83: Koleginica se malo zaletela,mi naziv hidrogen koristimo za oficinalni vodonik peroksid(3%) :)
ok. a slazes se sa tim da je hidrogen=vodonik? (koliko sam shvatio i ti si na farmaciji)
[ DR83 @ 17.10.2005. 16:20 ] @
Da,sem za farmaceute :wink:
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|