[ BettyBlue @ 14.10.2005. 18:55 ] @
Kupila sam pre neki dan aktivni ugalj u kapsulama, jer sam citala da je dobar za preciscavanje vode, sto su mi u apoteci potvrdili. Medjutim nisu znali da mi kazu kako se koristi, a na kutiji pise samo sta treba raditi u slucaju trovanja. Nije mi jasno, da li da otvorim kapsulu i sipam u vodu, ili da ubacim celu kapsulu, i na koju kolicinu vode. Ako neko zna nesto o ovome, molim ga da mi razresi ovu dilemu.
[ codeus @ 15.10.2005. 02:59 ] @
Betty ...zar nepise na kutiji ...
generalni nacin koriscenja aktivnog uglja (u kapsulama) je rastvaranje par kapsula u casi vode ... koja se zatim popije ... neutralise poveci deo stvari a izbacuje se u vidu stolice (koju ces prepoznati po boji ... naravno uglja ... kad se osusi moze da se lozi ...)

e sad ... to se neuzima preventivno kao vitamini ... vec prilikom mucnine , trovanja raznim stvarima ..itd ...potrazi malo na net-u


ili baci to u begejac ...
[ superbaka @ 15.10.2005. 13:40 ] @
aktivni ugalj se ne koristi za preciscavanje vode vec za prolive, trovanja i sl... postoje tablete sa hlorom koje imaju tu namenu pa je moguce da je sistemom gluvih telefona ta informacija stigla do tebe...
[ Vera Vukanic @ 15.10.2005. 16:27 ] @
Koristi se za preciscavanje vode u vodovodima kada je voda jako zaprljana. Eventualno u posebnom aparatima za kucnu upotrebu.
Zasto ste to kupili kada ne znate cemu sluzi?
Ne mozete popraviti kvalitet vode u vodovodima velikh gradova, najcesce je u pitanju industrijska voda II kategorije, pomocu hlora i uglja se eliminisu bakterije a organsko zagadjenje ne moze.
[ DR83 @ 17.10.2005. 21:32 ] @
Aktivni ugalj se moze koristiti za preciscavanja,na svojo povrsini ima apsorpcione centre koji dakle apsorbuju,vezuju necistoce(bakterije,toksine) i na tom svojstvu je zasnovana njegova upotreba kao antidota
[ superbaka @ 19.10.2005. 21:10 ] @
mislio sam da ne treba da pojasnjavam, ali kad vec moram... :)
medicinski ugalj je adsorbens, i za sebe vezuje pozitivno i negativno naelektrisane cestice... najdelotvornija primena mu je kod trovanja i proliva jer vezuje bakterijske toksine (endotoksin = bakterijska opna) i druge otrove, a posle nekoliko casova se izbacuje iz organizma normalnim radom creva... medjutim, kao veoma aktivna supstanca on je i veoma kancerogen pa je njegova upotreba veoma ogranicena... hlor se koristi za preciscavanje vode, ubija mikroorganizme i ostaje u toj vodi u koncentraciji neskodljivoj za ljude... ako posmatramo kucnu radinost, prvo, te tablete uglja tesko da ce se rastvoriti u casi vode, a ako se i rastvore, hoce li neko primeniti sedimentaciju i/ili flotaciju da bi se sad taj ugalj zajedno sa apsorbovanim stetnim materijama otklonio iz te case vode? jer, cemu adsorpcija stetnih materija kad ih popijes sa tom vodom i ugljem? :)
stoga se moj odgovor odnosio na konkretno pitanje vezano za kucnu upotebu...
ubuduce, za upotrebu lekova obrati se lekarima a ne apotekarima (ili veterinarima...) :)
[ miroslavbesermenji @ 28.12.2009. 10:10 ] @
Citat:
superbaka: mislio sam da ne treba da pojasnjavam, ali kad vec moram...
medicinski ugalj je adsorbens, i za sebe vezuje pozitivno i negativno naelektrisane cestice... najdelotvornija primena mu je kod trovanja i proliva jer vezuje bakterijske toksine (endotoksin = bakterijska opna) i druge otrove, a posle nekoliko casova se izbacuje iz organizma normalnim radom creva... medjutim, kao veoma aktivna supstanca on je i veoma kancerogen pa je njegova upotreba veoma ogranicena... hlor se koristi za preciscavanje vode, ubija mikroorganizme i ostaje u toj vodi u koncentraciji neskodljivoj za ljude... ako posmatramo kucnu radinost, prvo, te tablete uglja tesko da ce se rastvoriti u casi vode, a ako se i rastvore, hoce li neko primeniti sedimentaciju i/ili flotaciju da bi se sad taj ugalj zajedno sa apsorbovanim stetnim materijama otklonio iz te case vode? jer, cemu adsorpcija stetnih materija kad ih popijes sa tom vodom i ugljem?
stoga se moj odgovor odnosio na konkretno pitanje vezano za kucnu upotebu...
ubuduce, za upotrebu lekova obrati se lekarima a ne apotekarima (ili veterinarima...)


Ne zelim da iritiram ničiju sujetu, ali imajući u vidu da je ovaj forum veoma čitan i da mi je "iskočio" moeđu prvih 10 na samo dve ključne reči (ugalj i hlor), imam potrebu da se uključim. Ako dobro shvatam kolega je Veterinar (u zaglavlju je link ka vet stanici Paraćin). Dakle kolega, vrati se na predmet zoohigijena, i ponovo polaži ispit.

-Aktivni ugalj je benefit majke prirode. Upotreba za prolive je najbizarniji vid primene, naravno veoma efikasan.
Ukratko aktivni ugalj karakteriše izuzetno velika adsorpciona površina i moć zadržavanja molekula. I velikih i malih zahvaljujući postojanju mikropora, mezopora i makropora. Zato se primenjuje u opsegu od prečišćavanja gasova (npr bojni otrovi; smrad itd itd), vode (uklanjanje hlora, mirosa, toksina, delimično mikroorganizama, organskih i neorganskih kontaminanata itd itd), ali i remedijacije tla. U fabrici Trayal u Kruševcu ima divnih stručnjaka, velikih poznavalaca korisnosti aktivnog uglja. Prozvati aktivni ugalj da je karcinogen, to je neprimereno i neistinito. Ako grešim, molim za bar jedan dokaz - referencu.

-Hlor: običan dezinficijens. Dezinfekcija je ubijanje mikroorganizama na prihvatljiv nivo (sa sanitarne tačke gledišta) i sa terminom prečišćavanje nema mnogo zajedničkog (jedan od pratećih efekata je oksidacija nekih materija, pa se lakše zadrže na filtrima, ako ih ima). Hlor je u stvari nužno zlo, jer zahvaljujući svom "rezidualnom" delovanju, "čuva" vodu duž distribucionog sistema tj. onemogućava (inhibira) rast maikroorganizama i vodovodnim cevima (od fabrike vode do potrošača). Poznata se neželjena delovanja hlora na : opremu, cevi, potrošače, ali se zbog realne opasnosti od hidričnih infekcija on i dalje koristi (kao manje zlo). Zadnjih godina, tačnije deceniju, svest o štetnosti hlora dovodi do razvoja alternativnih metoda dezinfekcije , koje se primenjuju sa manje ili više uspeha: ozon, UV, filtracije, srebro itd itd. Posebno je na potrebu zamene hlora uticala činjenica da je mnogobrojnim naučnim studijama dokazan uticaj nuzproizvoda dezinfekcije hlorom (nusproizvodi dezinfekcije su proizvodi koji nastaju u vodi kao posledica hemijske reakcije hlora i organskih tj neorganskih molekula prisutnih u vodi) na zdravlje. Dokazana je genotoksičnost, mutagenost, karcinogenost. Npr dokazan je efekat na kancer prostate u muškaraca, dokazano je slabije razvijanje ploda u majki koje piju hlorisanu vodu itd itd (gomila naučnih radova). Poseban odeljak u neželjenom uticaju na ljudsko zdravlje imaju tablete hlora. Naime, da bi se očuvala čvrstoća i stabilnost tablete, dodaju se razni stabilizatori (adjuvansi, punioci itd). Tablete su proizvedene i koncipirane prvenstveno za vanredne i ratne uslove, tako da se nije računalo na dugotrajne upotrebe i uticaj na zdravlje kroz duži period. Jedan od oblika veoma stabilnog hlora je hlorizocijanurat. Svakako da takav hemijski koktel ne može "prečistiti" vodu. Naričito ne cijanid.

Tablete hlora se veoma lako rastvaraju u vodi.

Sedimentacija/Flotacija:

-Flotacija je termin koji opisuje odvajanje hidrofobnih partikula od hidrofilnih pomoću mehurića gasa (obično vazduha).
Nije baš najbolje (najsretnije) upotrebljena terminologija, zar ne?
-Sedimentacij je termin jednak taloženju. Taloženje je proces izdvajanja težih molekula nastao kao posledica gravitacije i/ili drugih fizičkih sila npr centrifuga. U te namene nekad se apliciraju i hemijska sredstva da dovedu do koagulacija itd itd.

Aktivni ugalj veoma brzo reaguje sa nečistoćama u vodi i tokom vremena crna voda se izbistri (ne skroz, ostaje obojenje), a u talogu ostaju neželjeni molekuli. Napominjem da jednom tabletom mže da se veže mnoštvo molekula, mnogo više nego stane u jednu čašu vode. Slobodno je popijte i vremenom ćete značajno osvežiti vaš digestivni trakt (creva). Pokupiće mtve ćelije, mikrobe, toksine, itd itd.

Svi veći vodovodi vodu prečišćavaju propuštanjem preko golemih filtera aktivnog uglja (postoji mnogo tipova, zavisno od toga šta se skida). Ovo napominjem samo u prilog neškodljivosti istog.

E, da adsorpcija je proces malo drugačiji od pozitivno-negativnog vezivanja. Detalji su suviše stručni za kratak opis. Jednostavno- molekuli se "hvataju" na porama (velikim, srednjim, malim) i tu ostaju u prilično čvrstoj i stabilnoj vezi.

Ne vidim značajnu razliku između lekara, farmaceuta , veterinara? Uče li se bitno drugačija fiziologija, hemija, biohemija, morfologija, histologija, patologija, farmakologija, endokrinologija, ? Niko od nas nije rođen sa školom koju je završio, niti mu se učenje završava prijemom diplome.

Iskustvo mi šapuće da ni ovaj , moj, post neće biti objavljen (kao slični na drugim temama, npr serbrna voda), ali barem mi je savest mirna.

Moj glas za tablete uglja. Rastvoriće se za par minuta. A i ne moraš odmah popiti, voda sa rastvorenim ugljem mođe stajati par dana (ali ne predugo jer mikrobima je ugalj dobar izvor C atoma).
[ superbaka @ 28.12.2009. 15:08 ] @
ako ti se zbog necega i brisu postovi, to sigurno nije zbog strucnog dela teksta vec zbog tvog uvredljivog i neumesnog obracanja drugim clanovima... ostavicu tvoju poruku cak i ako si iskopao temu staru cetiri godina, ali te necu udostojiti da ti odgovorim na strucni deo...

sadrzaj ove poruke nije podlezan komentarima i svaki offtopic bice moderisan!
[ eloiza @ 26.03.2010. 04:59 ] @
Citat:
DR83: Aktivni ugalj se moze koristiti za preciscavanja,na svojo povrsini ima apsorpcione centre koji dakle apsorbuju,vezuju necistoce(bakterije,toksine) i na tom svojstvu je zasnovana njegova upotreba kao antidota


NE APSORPCIJA nego ADSORPCIJA. Ogromna je razlika značenja tih reči.

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 26.03.2010. u 23:04 GMT+1]
[ deki-bleki @ 26.12.2011. 20:50 ] @
Aktivnog uglja ima u prirodi????,prirodan satojak?Gde ga ima u Srbiji?
Cuo sam da ga prave vestackim putem.
Termickom obradom kokosovog oraha,bez prisustva vazduha....
Mene zanima postupak pravljenja filtera od aktivnog uglja za preciscavanje vode ili vazduha.
Kazu da su "preskupi" Koliko je to tacno???
Takodje sam cuo komentare u vezi grejanja na gas....Mnogo je stetnije za vazduh od grejana na cvrsto i tecno gorivo(ugalj,drva,nafta),iz razloga jer ispusta gasove koji unistavaju ozonski omotac .
Razmisljam o tome da li takvi filteri na bazi aktivnog uglja mogu da zaustave "freon"i slicne gasove koji unistavaju ozon?
U zadnje vreme se stalo sa pisanjem clanaka o unistavanju ozona,ili se to meni cini.
Tema je interesantna ,pa pisite...