[ macurad @ 15.10.2005. 11:07 ] @
| Kada se stampa izvestaja iz nekog clipper programa a radi pod Windows Xp dolazi do pauze kod stampanja a resenej je izaci iz clipper programa, posto je to dosta nezgodno da le se neko bavio tim problemom da se stampa normalnom brzinom pod XP-om
|
[ Pike79 @ 15.10.2005. 14:21 ] @
Ja imam isti problem!
Desava mi se da skroz stane stampa izvestaja, pa onda moram da iskljucim stampac i ponovo ga ukljucim i on nastavi sa daljom stampom.
[ kloktor @ 15.10.2005. 23:54 ] @
Ima u registru podesavanje LPT_timeout koje Microsoft postavi na 15. Probajte da ga izmenite (npr. stavite 3), mozda pomogne. Koliko se secam ima ga na nekoliko mesta u registru.
Elem, ne zelim da razvlacim temu, ali me zanima da li ti vasi programi koriste 100% procesorskog vremena?
Poz
[ Pike79 @ 16.10.2005. 00:48 ] @
Ovaj moj program za knjigovodstvo u Cliperu koristi 100% processor!
A zasto to pitas i ja sam se isto pitao zasto cliper koristi toloko procesor, to me bas interesuje zato sto dok radim u ovom programu slusam muziku u winampu i hoce da mi posle svake pesme zakoci i potrebno je oko 30 sekundi da krene sledeca pesma!
Pozdrav!
[ prosoftware @ 25.10.2005. 23:53 ] @
PoZ
ajd' sto stampa sporo ali pazi ovo.
Odem danas u fimu da promenim program sa starog na novi PC, a na novom PC-u, pogadjate, Win XP.
Imam deo za stampu racuna koji najpre posalje "graficko" zaglavlje sa logom firme ( slika ali vec spremljena za taj stampac, kao "print to file" ) i to uz pomoc komande iz samog Clippera COPY "grafika.prn" TO LPT1
Do sada bez ikakvih problema radilo na Win98, ali danas
Dos error 3
pri pokusaju da kreira "\prosoft\datoteke\2005\LPT1."
jer mu je "\prosoft\datoteke\2005" trenutno aktivni direktorijum gde se inace nalazi i fajl "grafika.prn".
ON je pokusao da iskopira taj fajl "grafika.prn" u drugi i da mu da ime LPT1.
Zast XP LPT1 ne vidi kao uredjaj, tj. port, vec ga jednostavno zanemaruje???
Ima li nekog resenja, ili da idem u stolare :-(
I, kada sam vec tu, resiste li problem uzasno sporog rada pod XP-om???
Izvinjavam se na opsirnosti, ali da bi problem bio sto jasniji...
PoZ
[ banem @ 26.10.2005. 14:56 ] @
Davno je bilo...
Pokušaj da pošalješ komandu ka LPT1: (sa dve tačke na kraju) ili komandu "Copy fajl.txt prn". Pre svega proveri da nije slučajno USB štampač veza.
[ prosoftware @ 27.10.2005. 02:27 ] @
Pokusao i LPT1: ( sa dvotackom ) i ne ide. To mi je prvo palo na pamet.
Ne nije USB veza, cisto paralelna, Epson LX-300+.
[ banem @ 27.10.2005. 13:42 ] @
Prvo si pokušao iz Command Prompta da pošalješ nešto na LPT1:?
Probaj Copy fajl.txt LPT1: pa vidi da li radi štampač na ovaj način.
Nije možda priključen na LPT2: ili neki drugi (3, 4, 5...)? Ne mislim na fizički LPT.
Taj štampač sigurno radi bez problema. Da li je instalirano više štampača na računaru?
[ prosoftware @ 28.10.2005. 09:06 ] @
Da, pokusao iz command prompt-a i tako radi.
Vidi, isti program koji je bez problema radio na Win98 sa komandom u samom PRG fajlu >COPY "grafika.prn" to LPT<
BEZ ponovnog kompajliranja jednostavno NECE da radi pon Win XP i javlja ono famozno
Dos error 3
pri pokusaju da kreira "\prosoft\datoteke\2005\LPT1."
Znaci, jednostavno, LPT ne vidi kao uredjaj i pokusava da iskopira fajl u novi koji ce se zvati LPT1. Ali, ocigledno, ni to ne uspeva da uradi!!!
Kada idem na Default ili Ignore kod prijave o gresci ( ne secam se tacno sta daje od opcija ) ostatak racuna, koji je cist tekst ( sa ESC sekvencama, naravno ) stampa bez problema. Ali taj deo ne saljem COPY naredbom. Za taj ostatak, kao i za sve ostale stampe gdne nemam graficko zaglavlje, koristim ono
SET CONSOLE OFF
SET PRINTER ON
? linija_racuna ( za svaku linija racuna )
SET PRINTER OFF
SET CONSOLE ON
Opet napominjem da mi je SVE to savrseno radilo pod Win98...
PS. Kill Bill (G) :-)
[ banem @ 28.10.2005. 15:48 ] @
Citat: PS. Kill Bill (G) :-)
Kad neko pominje Billa ili Microsoft u negativnom kontekstu (vidim, ima i smajlija u poruci), to obično kazuje da taj što to kaže nema mnogo veze sa postavkama Windowsa. :)
Windows je sasvim u redu, samo malo treba zaviriti u MSDN ili pročitati "malo dublje" kako Windows funkcioniše i zašto.
Dos Error 3 govori o fatalnoj grešci u Windowsu, a odnosi se na 16-bitne aplikacije koje otvaraju veliki broj fajlova. Ono što si imao u Win98, a ovde nemaš je postavka "Files = 100" ili više (150 ili 200 npr) koja se postavlja u config.sys. Noviji Windowsi nemaju tu postavku jer Windows ne radi "nad DOS-om" već DOS postoji samo kao konzola tj. kao Command Prompt ili proces.
Ono što treba da uradiš je da postaviš ovaj parametar, a to ne možeš učiniti u config.sys pošto će ga Windows odmah staviti pod komentar.
Potraži u WINDOWS\SYSTEM32 fajl pod nazivom config.nt i dodaj u njega Files = 200.
Ako to ne pomogne, tu je drugo rešenje. Potraži u Widnows diru system.ini i u njega dopiši ovo:
[386En]
PerVMFiles=150
Sad mora da radi. :)
[ raspudic @ 29.10.2005. 09:59 ] @
FINALNO RJEŠENJE
Siguran sam da imam rješenje za to. Printanje treba da započne as
sljedečim setom komandi (pazi na tačku iza LPT1.):
SET CONSOLE OFF
SET PRINTER TO LPT1.
SET DEVICE TO PRINT
SET PRINTER ON
Ovde je ono što se štampa...
Štampanje se završava sa:
SET PRINTER TO
SET DEVICE TO SCREEN
SET PRINTER OFF
SET CONSOLE ON
Nikakvo dodatno podešavanje Win XP-a NIJE potrebno.
Objašnjenje: Razlog čekanja je da nekih 45 sec Win čeka da li će
još biti podataka u printer baferu pa da počne da štampa.
Ključni red je SET PRINTER TO jer on izdaje komandu za trenutno
pražnjenje bafera tj. početak štampe.
U svim mojim Clipper programima pod Win XP i pod Win 2000 sam imao
spomenuti problem i ovako sam ga riješio.
Ovo nije moj izum :( već sa SEZAM-a BG kojem sam zahvalan za mnoge
stvari koje znam u programiranju...
Javite da li i Vama pomaže.
Pozdrav Željko
[ Pike79 @ 29.10.2005. 16:12 ] @
Ja imam problem u programu za knjigovodstvo koji je uradjen u pcliperu, pa meinteresuje gde da unesem ove komande koje je Zeljko napisao?
Hvala!
[ prosoftware @ 29.10.2005. 18:38 ] @
Citat: banem:
Dos Error 3 govori o fatalnoj grešci u Windowsu, a odnosi se na 16-bitne aplikacije koje otvaraju veliki broj fajlova. Ono što si imao u Win98, a ovde nemaš je postavka "Files = 100" ili više (150 ili 200 npr) koja se postavlja u config.sys. Noviji Windowsi nemaju tu postavku jer Windows ne radi "nad DOS-om" već DOS postoji samo kao konzola tj. kao Command Prompt ili proces.
Ono što treba da uradiš je da postaviš ovaj parametar, a to ne možeš učiniti u config.sys pošto će ga Windows odmah staviti pod komentar.
Izvini banem, ali to o cemu ti pricas je Dos error 4. Naravno da sam postavio vrednost u config.nt koji se nalazi u \windows\system i isto tako stavio set clipper=f99 u autoexec.nt.
Meni javlja Dos error 3 ( path not found ) sto znaci da ono LPT ( ili LPT. takodje sam i to probao ) Win XP ne vidi kao uredjaj ( port ) vec to shvata kao ime fajla u koji treba da kopira. Opet napominjem da je pod Win 98 sve radilo savrseno...
Osim, ako u medjuvremenu, i kodovi gresaka nisu promenjeni... :-)
Citat: raspudic:
FINALNO RJEŠENJE
Siguran sam da imam rješenje za to. Printanje treba da započne as
sljedečim setom komandi (pazi na tačku iza LPT1.):
SET CONSOLE OFF
SET PRINTER TO LPT1.
SET DEVICE TO PRINT
SET PRINTER ON
Ovde je ono što se štampa...
Štampanje se završava sa:
SET PRINTER TO
SET DEVICE TO SCREEN
SET PRINTER OFF
SET CONSOLE ON
Nikakvo dodatno podešavanje Win XP-a NIJE potrebno.
Ne, nije problem u ovom delu koda, tj. u pravu si da ceka sa pocetkom stampe i pokusacu to resiti na nacin koji si opisao, ali to mi sada nije najveca briga.
Problem je u komandi COPY "grafika.prn" to LPT
Taj deo je radio savrseno pod Win98 a sada jednostavno nece...
[ banem @ 30.10.2005. 09:50 ] @
Dakle, SET FILES = xxx je namešteno, printer je na fizičkom LPT1: kao i Windows drajver, štampa iz Windowsa radi, iz konzole ne. Preostaje da vidiš kako je u BIOS-u definisan način rada sa LPT, obrišeš drajver i port, ponovo ih instaliraš i pokušaš štampu.
U firmi imamo 20-tak računara koji rade knjigovodstvo sa FoxPro DOS programom i svima štampa radi na matričnim počev od FX do monstruma DFX-8500. Hajde, probaj promeni način rada paralelnog porta pa javi rezultat.
[ macurad @ 06.11.2005. 08:00 ] @
>
>
> --
> No virus found in this incoming message.
> Checked by AVG Anti-Virus.
> Version: 7.0.344 / Virus Database: 267.12.6/151 - Release Date: 28.10.05
>
>Nisam uspeo sa Set Files u Config.nt , ali sam u medjuvremenu zbog pritiska
>korisnika, resio to na drugi nacin, napravio sam jedan Visual Basic
>programcic za stampu koga pozivam iz Clippera sa run tekst.txt , pri cemu
>je tekst.txt nastao sa Set alternate znaci umesto direktno na stampac pisao
>sam na disk, pa se sada stampa iz grafickog okruzenja i to radi dobro ,
>jedina mana sto mora malo da se prepravi stampa u Dosu prva dva karaktera
>su mi kontrolni za velicinu fonta, mora da se koristi proporcionalni font
>recimo Curier NEw Hvala na predlozima. Takodje te molim da mo pomognes kod
>Nove teme koju sam postavio oko sporijeg zatvaranja forme u Access temi
>Hvala
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|