[ smrz @ 17.10.2005. 14:39 ] @
Zakonom o zapošljavanju zabranjena je diskriminacija po bilo kom osnovu (pol, starost, religija...), ali neke baš brige:

http://www.elitesecurity.org/tema/140685/0#918644


[ pctel @ 17.10.2005. 16:01 ] @
Cela prica o diskriminaciji je glupost, onaj ko isplacuje platu ima neosporivo pravo da bira koga ce da zaposli. To je isto kao kad bi ti trazio devojku preko oglasa, pa navedes uslove: starost, visina, tezina, boja kose, boja ociju, znak u horoskopu... Zamisli sad da se ove koje ne ispunjavaju uslove pobune zbog diskriminacije :)
[ Ivan Dimkovic @ 17.10.2005. 16:04 ] @
Citat:
pctel
Cela prica o diskriminaciji je glupost, onaj ko isplacuje platu ima neosporivo pravo da bira koga ce da zaposli.


To naravno nije tacno - bar ne ako konsultujes zakone SCG, EU, USA i sl... mozda u nekoj levoj zemlji i prodje. Zakon ti naravno ne moze uvek zabraniti da to radis, ali ti moze zabraniti da to reklamiras i propagiras.

Jos se ovde radi i o drzavnoj firmi tako da je situacija jos gora - drzava krsi sopstvene zakone. Ovde ima elementa za krivicne tuzbe prema odgovornim licima.

@smrz - ES nije institucija koja ima strucni kadar koji je u stanju da procenjuje ociglednu legalnost ili nelegalnost takvih oglasa - ukoliko ovlasceno strucno lice da odgovarajuce misljenje u vezi sa konkretnim oglasima, eventualno ce biti preduzete mere.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.10.2005. u 17:07 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 17.10.2005. 17:34 ] @
Posebno mi se dopada ovaj uslov o odsluženom vojnom roku. Da li to znači da ne prima žene? Ili muškarce koji su oslobođeni služenja vojnog roka?

[ Davor Vlajkovic @ 17.10.2005. 19:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To naravno nije tacno - bar ne ako konsultujes zakone SCG, EU, USA i sl... mozda u nekoj levoj zemlji i prodje. Zakon ti naravno ne moze uvek zabraniti da to radis, ali ti moze zabraniti da to reklamiras i propagiras.

Naravno, ali ti nijedan zakon ne može zabraniti da filtritaš kandidate ako je to pre svega u njihovom interesu, odnosno ako bi selekcijom određenog kandidata koji se ne uklapa u taj opis neposredno mogao da ugroziš i njega (npr. potencijalni zdravstveni problemi) i sam posao.

Citat:
Ivan Dimkovic: Jos se ovde radi i o drzavnoj firmi tako da je situacija jos gora - drzava krsi sopstvene zakone.

Hmm... nigde nije navedeno o kojoj firmi je reč, tako da je ovo pre poslovna ponuda fizičkog lica. Ovde se opet vraćamo na temu uslova pod kojima se mogu objavljivati ponude u okviru 'IT berze', jer bi oglašivač trebao da se identifikuje i tako stane iza svoje ponude, a sve u cilju sprečavanja eventualnih nesporazuma a i preuzimanja odgovornosti za sam sadržaj oglasa. Transparentnost ne može da škodi ;)
[ McKracken @ 17.10.2005. 19:27 ] @
Smrz, procitaj zakon o radu i klauzulu sta se ne smatra diskirminacijom :)