[ dr.NPN @ 19.10.2005. 01:26 ] @
| Ja, kada kuvam chaj, stavim u solju kesicu caja, kasiku meda i iscedim pola limuna i prelijem vrelom vodom i mesam i pijuckam...
E sad. Kazu ljudi da C vitamin u caju nista ne vredi, jer ako se iscedi limun u tako vreo caj, toplota ubije c vitamin.
Sta vi mislite o tome da li je to istina? |
[ Pharos @ 19.10.2005. 01:43 ] @
Istina
[ perakojot @ 19.10.2005. 02:01 ] @
caj posebno
med posebno
limun posebno (limunada)
moj savet
[ fanfon @ 19.10.2005. 03:36 ] @
Postoji varijanta da pijes mlak caj sa medom i limunom. Onda sve ostaje. Mada, limun nije bas toliko bogat C-vitaminom, koliko je izvikan. U kiviju i zelenoj paprici ga ima mnogo vise. Ali, ako hocete pravo voce koje ce vas preporoditi, onda konzumirajte grejpfrut. Najbolja i najkorisnija vocka...
[ R A V E N @ 19.10.2005. 03:56 ] @
Isto tako kažu da i svjetlost uništava C vitamin.Kad se sve uzme u obzir,ne znam da li uopšte ima smisla uzimati limunadu u providnoj čaši ili piti vreo čaj sa ciljem da se unese C vitamin u organizam.
[ Shadowed @ 19.10.2005. 12:37 ] @
Vitamin ce se razlaze na oko 50oC.
[ Au197/79 @ 19.10.2005. 13:01 ] @
U divljem naru (znanom i kao divlji šipak) ima i po 5-6 puta više vitamina C u istoj masi a za razliku od limuna ima i drugih zaštitnih materija. Sok od njega je izvrstan.
Dobra stvar sa C vitaminom je da se ne može preterati u količini. Loša stvar je da može izazvati dijareju.
[ cicika @ 19.10.2005. 14:03 ] @
Ne može se preterati u količini jer se vitamin C nigde ne zadržava u organizmu, ne prave se zalihe već se izbacuje putem mokraće, dakle upošljava bubrege i bešku. Iz tih razloga dugotrajna upotreba većih dnevnih doza (500-1000mg, naravno ako niste pušač) dovodi do stvaranja peska ili čak kamena u bubregu.
[ van t hoff @ 19.10.2005. 14:41 ] @
Citat: cicika: Iz tih razloga dugotrajna upotreba većih dnevnih doza (500-1000mg, naravno ako niste pušač) dovodi do stvaranja peska ili čak kamena u bubregu. Koliko znam to nije nikada dokazano, i vise je stvar koja se provlaci u rubrikama o medicini u dnevnim novinama.
[ kv66 @ 19.10.2005. 15:42 ] @
Citat: Ja, kada kuvam chaj, stavim u solju kesicu caja, kasiku meda i iscedim pola limuna i prelijem vrelom vodom i mesam i pijuckam..
Prvo caj je uvek bolji u rinfuzi nego onaj iz kesice....Drugo caj se uvek sprema samo sa vodom,a naknadno mu se dodaje sve ostalo(med,secer,mleko,limun)ako se ista dodaje....U mlakom caju se me gubi mnogo od vit.c iz limuna,ali kao sto rekose drugi imas mnogo boljih izvora istog...
Citat: Isto tako kažu da i svjetlost uništava C vitamin.Kad se sve uzme u obzir,ne znam da li uopšte ima smisla uzimati limunadu u providnoj čaši
Ima smisla,osim ako ne ostavis casu sa limunadom celo pre podne na suncu:)Ipak se vitamin c ne razlaze tako brzo pod uticajem svetlosti....
[Ovu poruku je menjao kv66 dana 19.10.2005. u 16:43 GMT+1]
[ Mladen @ 19.10.2005. 17:14 ] @
Ko ima priliku nek pogleda malo sta kaze Linus Pauling. Obzirom da je Pauling dvostruki nobelovac, verovatno nije nekakav bezveznjak. On je obavio mnoga istrazivanja o dugogodisnjem uzimanju vitamina C (od 5 do 12 grama dnevno) koja su pokazala da osim sto je potpuno neskodljiv, Vit C ima mnoga blagotvorna svojstva.
[ cicika @ 19.10.2005. 17:58 ] @
Neki link?
[ fanfon @ 19.10.2005. 19:51 ] @
Citat: cicika: Ne može se preterati u količini jer se vitamin C nigde ne zadržava u organizmu, ne prave se zalihe već se izbacuje putem mokraće, dakle upošljava bubrege i bešku. Iz tih razloga dugotrajna upotreba većih dnevnih doza (500-1000mg, naravno ako niste pušač) dovodi do stvaranja peska ili čak kamena u bubregu.
Koliko se secam, tada se uzima veca kolicina magnezijuma, vitamina B6 i vode da se spreci nastanak kamena
[ dr.NPN @ 19.10.2005. 20:04 ] @
Hvala. Znaci ne vredi da se stavlja u caj! Ja sam kontao da je t to, ako vec svi piju caj sa limunom, kontam da ima efekat, ali eto.
Znaci limun posebno.
Limunada.
Citat: cicika: Ne može se preterati u količini jer se vitamin C nigde ne zadržava u organizmu, ne prave se zalihe već se izbacuje putem mokraće, dakle upošljava bubrege i bešku. Iz tih razloga dugotrajna upotreba većih dnevnih doza (500-1000mg, naravno ako niste pušač) dovodi do stvaranja peska ili čak kamena u bubregu.
Cicika, kakve veze ima ako je neko pusac?
[ fanfon @ 19.10.2005. 20:09 ] @
Ima veze. Nikotin "ubija" C-vitamin.
[ codeus @ 20.10.2005. 00:32 ] @
jedna cigareta ..bez obzira da li je drina ..best ..ili fast ... ubija sav c vitamin u organizmu ... stoga pušite cigare sa C vitaminom ....
već PNP kad si prehlađen i piješ čaj ..popi i tabletu c vitamina .. med i limun se dodaduju radi ukusa ... med jer je bolji od šećera a limun da podseća na špricer
[ superbaka @ 20.10.2005. 14:53 ] @
ne, nikotin ne ubija vitamin C, vec vitamin C redukuje gvozdje iz feri u fero oblik i cini ga sposobnim da vezuje kiseonik za gvozdje u hemoglobinu i mioglobinu (misici)... ugljen monoksid (kao jedan od gasova iz duvanskog dima) ima cak 200 puta veci afinitet ka hemoglobinu i tako sprecava kiseonik da se apsorbuje za gvozdje... stoga pusaci imaju povecanu potrebu za vitaminom C...
[ dr.NPN @ 20.10.2005. 14:57 ] @
@codeus> Pomesao si vrste tranzistora ja sam NPN :)
Sve u svemu zanimljivo ovo za c vitamin. Sad cu poceti da ga sisam+pusac sam. Konzumirao sam ga redovno, ali u vrelom caju, tako da...
[ Vera Vukanic @ 21.10.2005. 20:39 ] @
Na temperaturi preko 40 stepeni celzijusovih vitamin C se razgradjuje.
Ne vredi u vrelom caju.
[ Marko Nikolic @ 14.12.2005. 23:15 ] @
Kolika sam ja cuo c vitamina ima najvise u PAPRIKAMA zato jedite paprike i ne treba vam caj sa limunom...
[ Nebojsa Milanovic @ 14.12.2005. 23:27 ] @
Vitamin C uopste nije, ako se pretera sa dozama (preko 500 mg dnevno) neskodljiv.
Izaziva kalcifikaciju u bubrezima, vodi ka manjku bakra, modifikuje enzime na taj nacin da nakon prestanka uzimanja ulazis u stanje slicno skorbutu itd.
[ fanfon @ 15.12.2005. 11:14 ] @
Citat: Nebojsa Milanovic: Vitamin C uopste nije, ako se pretera sa dozama (preko 500 mg dnevno) neskodljiv. Nije dokazano.
Citat: Izaziva kalcifikaciju u bubrezima, vodi ka manjku bakra, modifikuje enzime na taj nacin da nakon prestanka uzimanja ulazis u stanje slicno skorbutu itd. Uzimanje magnezijuma, vitamina B6 i vecih kolicina vode sprecava kalcifikaciju.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.12.2005. 11:30 ] @
Rekao sam sta sam imao, a ne sprecavam te da slusas npr. Paulinga i uzimas 10+ grama dnevno, samo sam skrenuo paznju ljudima da to ni u kom slucaju nije naivno
[ fanfon @ 15.12.2005. 14:46 ] @
Niko ne spori da imas pravo da kazes sve sto zelis. Ali to za kolicinu od 500 mg dnevno jednostavno nije dokazano ni u jednoj studiji. Po evropskim standardima preporucena doza je 60 mg dnevno, a po americkim 180 mg. Sigurno je da je ova doza nedovoljna osobama koje su pusaci iil onima izlozenim velikim psihofizickim naporima. Za pusace se preporucuje u nekim studijama i 1-2 grama dnevno jer nikotin unistava C vitamin. Ja nisam cuo ni jedan slucaj da se neko predozirao C vitaminom posle duze upotrebe vece kolicine. Poznato mi je par slucajeva da ljudi koriste vece kolicine(2-5 grama dnevno), ali svi se bave nekim sportom i niko nije imao problema. Sigurno je da postoji neka gornja granica ili overdoze gde nastupe neke posledice, ali niko nije blesav da koristi vise od 1 table onog iz apotele(5g) dnevno, a taj i nije nekog kvaliteta posto se izbacuje iz organizma vec posle 2 sata.
U svakom slucaju, ako koristite vitamine onda uzimajte one koje proizvode renomirane firme(Twinlab, Ultimate Nutrition i sl.), jer su mnogo kvalitetniji(sa produzenom apsorpcijom) nego oni sto se mogu naci po apotekama. A kad uporedim kolicinu, cenu i nacin doziranja, onda tek vidim da je isplativije dati 1000 dinara za kutiju od 100 tableta od 1000 mg koja traje vise od 3 meseca(1 dnevno), nego uzimati one jevtine a nekvalitetne... Doza od 1000 mg dnevno nece nikom skoditi a mnogo ce vise poboljsati imunosistem. Cinjenica je da je vitamin C iz voca delotvorniji od onog sintetickog, ali skupo je za mnoge kupovati dnevno samo pola kilograma citrusnog voca(limun, narandze), kivija i sl.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|