[ pisac @ 20.10.2005. 09:34 ] @
Energetika mi nije jača strana. Postoje li naponski osigurači, koji bi se postavili zajedno sa običnim, recimo na svaku fazu po jedan, tako da zaštitim sve uredjaje u kući od prenapona? |
[ pisac @ 20.10.2005. 09:34 ] @
[ fosil @ 20.10.2005. 19:50 ] @
O kakvom se prenaponu radi. Konstantno previsok ili misliš na zaštitu pred udarom groma.
[ zkaiser @ 20.10.2005. 19:59 ] @
najjeftiniji su eventualno neki varistori, mada sve zavisi itd . . .
[ pisac @ 21.10.2005. 07:39 ] @
Ja sam mislio na ono što se desilo u okolini Zaječara, odnosno na stalni povišeni napon. Mada ne bi smetalo da zaštitim i od munja i sličnih dešavanja.
[ fosil @ 22.10.2005. 16:09 ] @
Za konstantno preveliki napon ti je rešanje autotransformator. Ako je prevelik i još varira, onda malo natrag potraži trostepeni korektor napona, gdje je Proko okačio jednu šemu.
LP [ pisac @ 24.10.2005. 10:52 ] @
Ma cilj mi je da zaštitim sve uredjaje od napona koji poraste preko dozvoljene granice, a ne da smanjujem napon. Jednostavno, kad napon predje granicu, iskoči osigurač, i rešen problem. Kod mene napon ide izmedju 190 i 260V zavisno od doba dana, i hoću da se obezbedim od još većeg napona.
[ Proko @ 24.10.2005. 11:46 ] @
To ti baš i nije neko rešenje, tako bi imao često isključene neke uređaje, i morao bi da trčiš po kući i "menjaš" osigurače. Inače, nije moguće to uraditi kao sa strujnim osiguračima, zato što bi taj neki varistor trebao da "izbaci" strujni osigurač, a to bi trebala da bude veća struja (10-16A). Može se uraditi posebna sklopka, koja bi bila aktivirana pomoću varistora, ili nečeg drugog, i koja bi ostala isključena. Najbolje rešenje ti je da potražiš pomoć od distribucije, oni ne smeju da puste napon veći od 10% (242V), ili da dodaš već pomenuti korektor napona.
[ pisac @ 24.10.2005. 13:59 ] @
Ma to što oni ne bi trebali, to meni nije rešenje. Ja hoću da se zaštitim od onoga što urade iako ne bi trebali. Pa čuli ste (ili niste) šta se desilo u okolini Zaječara?
Svejedno, znači, naponski osugurači u stvari ne postoje? Znam da bi moglo da se budži nešto, pa da pri prevelikom naponu u trajanju od preko sekunde (recimo) okine relej koji povuče struju pa izbije regularni osigurač, ali mene zanima baš neko standardno rešenje gotovo za ugradnju. Ima ili nema? [ robert63 @ 24.10.2005. 23:52 ] @
Postoje prenaponski naponski "zastitnici",koji se ugradjuju posle glavnih osiguraca
na dovodnim fazama pa prema zemlji . Na pr od firme Phoenix Contakt, i sastoje se od podnozja i od patrona koja se mogu menjati. Za nas mrezni napon odgovaraju tipovi koju provedu ka zemlji kada napon u mrezi ode na oko 265 Vac ! Tada izgore glavni osiguraci a potrosaci su zasticeni od prenapona. Naravno stite od prenapona bilo kog porekla. pozdrav [ BEZZE @ 25.10.2005. 00:50 ] @
A, kakvi su ono produzni kablovi sa naponskom zastitom sto ih prodaju u kompjuter-shopovima?Na koji fazon oni rade,ili je to samo neko sr...da uzmu lovu?
Pozdrav svima [ robert63 @ 25.10.2005. 14:53 ] @
Kod nas se uglavnom mogu kupiti neke "fus-varijante" i lose kopije jos losijeg
kvaliteta u kompjuter-shopovima,sve je to tipa "samo da lici -na-to" ! ali ne odradjuje posao. Jer ugradjena prenaponska zastita treba da je sposobna da proguta udarnu struju od par hiljada ampera za kratko vreme i da zastiti potrosace (racunar,monitor). Fora je u tome,da kada napon u mrezi pocne da raste ili skoci na vise od 260 Vac onda odradi zastita ( tj.provede izmedju faze i nule i izmedju faze i zemlje) pa tako "provedena struja" od 5-6 KA optereti dovod u toj meri da napon ne poraste vise od 260 v. Obicno je u te produzne ugradjen i jedan brzi osigurac koji prekine dovod,da se ceo produzni ne bi oslonio na kucni osigurac na tabli ( ko zna kakav je?). Ti prenaponsko-zasticeni produzni kablovi se na zapadu prodaju za 50-90 eura, pa Ti vidi dali je to bas to i kod nas. Treba kupovati firmirane produzne sa prilozenim atestom , ako je vec neko spreman da plati,kupljene na zapadu a ne kod nas i ne proizvedene za istocno trziste! Pozdrav [ eeestablishment @ 27.11.2014. 18:05 ] @
Da ne otvaram novu temu , izgleda da pitanje bas lezi ovde .
Video sam produzni kabal , sa naponskom zasitom ( 1600 din ? ) koji osim 7 uticnih mesta ima i 2 prikljucka za koaksioni kabal ( in put i aut put ) i 2 prikljucka za telefonski kabal ( takodje ulaz izlaz ) Razumeo sam da se na taj nacin stitim od prevelikog napona iz elektricne , kablovske i PTT mreze ? E sad pitanje od milion dolara , hoce li mi sve to funkionisati ako ukljucim u monofaznu uticnicu koja NEMA uzemljenje ? ( do nje u zidu dolaze samo 2 zice ) Hvala . . . Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|