[ IcyImpact @ 21.10.2005. 18:53 ] @
1. Proizvodjaci operativnih sustava
2. Sami korisnici
3. Skup softver
4. Lose napisan softver
5. Velik broj napadaca
6. ...

Molim da svoj odgovor obrazlozite.

[Ovu poruku je menjao Milan Andjelkovic dana 21.10.2005. u 19:56 GMT+1]
[ Ivand @ 22.10.2005. 00:58 ] @
6. Product menadzeri
7. Project manadzeri

Zbog stanja na trzistu - kako bi bilo sto konkurentiji - sve se radi za juce , nenormalnost rokova samim tim i pustanje nedovoljno testiranih aplikacija u upotrebu.

8. Test menadzment - cemu ovo sluzi a uz to i neradi
cini mi se da je postala praksa da sami korisnici vrse testiranje "gotove" aplikacije


...
[ Apatrid @ 27.10.2005. 20:05 ] @
Mi sami, tj. korisnici, tj. potrošači. Samo je to malo šire od IT-a i od sigurnosti OS, ja to zovem "dollar shop"(prodavnica u kojoj svi artikli koštaju $1) sindrom, "dollar shop" društvo.

Daj mi novo, najnovije, šareno, da što manje košta, da radi većinu vremena, a ja ću da se krpim i snađem za ono malo problema usput.

Jeftina, "kineska" roba. Kvalitet niko neće da plati. "Skupo ti je to, kume".

Oni koji rade "na ugovor" (na određeno vrijeme a za polijepe pare), čista najamnička kasta, a na sjevernoameričkom kontinentu, a u našoj industriji, imaju običaj da kad pregovaraju sa kupcem kažu: "brzo, jeftino, kvalitetno: odaberi dvoje od nabrojanog". E, sve troje ne može. Mi, u nekom generalizovanom sociološkom domenu smo se opredijelili za "brzo i jeftino".

E pa... "brzo i jeftino" nije i kvalitetno. Će se skrpimo, evo jedan patch, pa evo još jedan, pa 'ajde kad smo već u radnji i ovaj treći...

Ko hoće sigurnost sistema, on plati, na ovaj ili onaj način. Čak i ono što je "džaba", recimo da je OpenBSD pojam u tom nekom "unix-olikom" svijetu, opet mora da se plati. Valja naučiti, znat postaviti, trpjeti što je podrška za najnoviji hardver siromašna... Sve ima svoju cijenu.
[ broker @ 28.10.2005. 14:21 ] @
Proizvodjaci operativnih sistma i sofvera se trude da narpave sto univerzalniji softver, sa to vise funkcija. Funkcije se medjusobno naslanjaju jedna na drugu u toj meri da same stvaraju rupe: ono sto je u nekoj situaciji dobr aopcija, u nekoj drugoj je opasna.

Windows je problematican upravo zbog toga. Sve dok je OS strog i jano definisan, s njimnema problema jer je svak situaciaj pod kontrolom. Cim se pocne za dzidzama koje "olaksavaju" korsinicima i povecavaju finkcionalnost u smislu da je sve moguce napraviti uz malo prckanja, to znacida je moguce napraviti i ono sto ne bi trebalo...