[ Yu Raider @ 23.10.2005. 20:05 ] @
Ako "neko" ima originalan Visual Studio i originalan 3D engine, da li je problem sto taj "neko" nema originalan Windows XP, mislim da li ce se "njemu" pojaviti neki problemi sto se tice prodaje igara napravljenih???
[ tosa @ 24.10.2005. 02:30 ] @
Pa evo savet za "nekoga": kupi originalni Windows!
Hoces da zaradjujes da da ne ulozis, ne ide ;)
Na stranu sta ja mislim o tome, postoji jasna razlika izmedju
fajlova kompajliranih na originalnom Windows-u i na onom "necijem".
Dakle, da je lako utvrditi da je rec o kradji, lako je, a da li ce to
neko da radi, to je vec druga prica.
[ grujicd @ 24.10.2005. 09:20 ] @
Nadam se da je sala ovo sa razlikom u kodu kompajliranom na piratskom i originalnom windowsu, posto nema veze sa mozgom.
[ reject @ 24.10.2005. 14:02 ] @
Kako to mislis da nema veze sa mozgom?
Jesi li probao pa poredio?
[ Yu Raider @ 24.10.2005. 19:21 ] @
Hvala Toso, "nekome" si zaista pojasnio situaciju. Izgleda da ce "neko" ipak morati da kupi taj originalni Windows .

Pozdrav od
"nekoga"
[ DusanMinic @ 24.10.2005. 20:28 ] @
damn pa ako je tako stvarno onda i ja moram da uzmem originalni ... aaahhh ima da puknem za 11k din... :)
[ Aca_LP @ 24.10.2005. 22:29 ] @
Citat:
reject: Kako to mislis da nema veze sa mozgom?
Jesi li probao pa poredio?


Jedino sto se u programu vidi to je kompajler.Udji u Total Commander odaberi .exe fajl i pritisni dugme EDIT i videces da pored nerazumljivih znakova postoji i ime kompajlera.
[ tosa @ 25.10.2005. 02:11 ] @
Ja sam probao sam istom originalnom kopijom VC++ na originalnom windowsu i na
onom pijacnom. Razlika izmedju fajlova postoji, i nije locirana na jednom mestu
u fajlu, tako da verujem da ima nesto vise podataka nego sto bi ljubitelji "besplatnog"
software-a voleli.
[ reject @ 25.10.2005. 08:25 ] @
Citat:
Aca_LP: Jedino sto se u programu vidi to je kompajler.Udji u Total Commander odaberi .exe fajl i pritisni dugme EDIT i videces da pored nerazumljivih znakova postoji i ime kompajlera.

Znam, samo pitam grujicd-a zasto misli da to nema veze sa mozgom.
Ako i matora targa ume da ima u headeru info o softveru koji ju je
snimio, pa zasto bi onda MS bio naivan?

[Ovu poruku je menjao reject dana 25.10.2005. u 09:26 GMT+1]
[ grujicd @ 25.10.2005. 10:50 ] @
Naravno da u fajlu moze da se vidi koji kompajler ga je napravio, samo ne verujem da moze iz samog exe fajla da se vidi da li je taj kompajler/windows legalan ili ne.
Ne mogu da kazem da sam probao. Ovo su moji argumenti:

- sto se tice Microsofta, ako platis licencu ne moras da reinstaliras sa originalnog medijuma - tvoja pijacna instalacija u tom trenutku postaje legalna.
- kako bi se to inace i detektovalo? Neko kupi originalan windows i instalira ga na x mashina, i onda su to svuda piratske kopije. Kako kompajler moze da zna da li je windows legalan ili ne?
- ako si video razlike izmedju fajlova mozda su potekle od razlicitih verzija dll-ova koje postoje na razlicitim instalacijama?
- ispalo bi da kompajler, koji moze da radi na Win9x, 2000, XP, 2003, Vista, itd. ima bazu svih piratizovanih serijskih brojeva koju gleda dok pravi kod. Malo verovatno.

Da me neko ne shvati pogresno, ne zalazem se da se koristi piratski softver, samo mislim da to ne moze da se vidi iz exe fajla. Pretpostavka je da je softver isti, a ne da je u jednom slucaju npr. RC1 a u drugom finalna verzija i sl.
[ grujicd @ 25.10.2005. 10:59 ] @
Da dodam jos nesto - sto se legalnosti tice, nas zakon ne poznaje prodaju preko interneta. Zvanicno bi mogao da prodajes softver tako da odes kod speditera, pa izvezes fizicki medijum, itd. To nema veze sa mozgom, tako se ne prodaje online.
Znaci sve i da imas sav legalan softver mozes da stradas ako neko krene da ispituje odakle devizni priliv, posto nemas nacina da legalno prijavis ono sto si prodao.
Bilo je vec rasprava na ovu temu.
[ reject @ 25.10.2005. 11:49 ] @
OK, zanimljivo, ali kakve veze to ima sa temom?
Citat:
grujicd:- sto se tice Microsofta, ako platis licencu ne moras da reinstaliras sa originalnog medijuma - tvoja pijacna instalacija u tom trenutku postaje legalna.

Ne verujem, nema logike, piratovan softver ostaje piratovan,
a ti samo postajes vlasnik jedne legalne kopije windowsa ili
softvera koji si kupio.
[ grujicd @ 25.10.2005. 12:42 ] @
Tako je zavrsena legalizacija u firmi u kojoj radim. Polepljene su neke hologramske nalepnice po racunarima i to je to, nismo reinstalirali nista. Doduse admin je isao od kompjutera do kompjutera i menjao serijske brojeve, ali na nekim masinama to nije radilo.
Mogao bih se zakleti da sam i u PC-u iz tog vremena procitao da je dovoljna licenca.

Logicno je i zato sto se radi o istom softveru, pod pretpostavkom da je piratski CD sa kojeg je instalirano identicna kopija originalnog CD-a, a ne neki "all win on 1 CD compilation".

Problem sa legalnom prodajom preko interneta sam pomenuo jer je to bitno svakom ko bi da bude 100% legalan, a za to nije dovoljna legalnost softvera.

[ Ivan Dimkovic @ 25.10.2005. 12:54 ] @
@tosa - ovo bas meni nema puno logike - iz vise razloga: (bez obzira sto naravno mislim da je potpuno besmisleno raditi komercijalni softver sa legalnim VC++ a ilegalnim windowsom... aman, sta je problem kupiti windows :-)

- Odakle lokalnom VC++ facility da proveri da li je Windows legalan ili ne?

Kako to moze znati - ok, za neke blacklistovane serijske brojeve je vise nego jasno - ali sta ako je u pitanju ispravni serijski broj?

- Osim toga, kao sto sam rekao - product number moze biti savrseno ispravan - a upotreba Windowsa ilegalna - recimo ako iskopiras mnogo puta taj Windows, a imas verziju koja se ne aktivira - ili iskopiras vise od 10 puta MSDN verziju istog.

- Sta bi se desilo sa nekom novom verzijom windowsa koja ima drugaciju licencnu semu? Ako stari kompajler trci na njoj?

Mislim da su razlike koje si dobio u kompajliranom kodu verovatno uzrok neceg drugog - nema puno smisla nagadjati sta moze biti uzrok, ali par stvari koje padaju na pamet su:

- dinamicni timestampovi u kodu (nesto tipa __TIME__ i sl)
- linker koji ostavlja vremensku/GUID informaciju negde u izvrsni fajl
- neispravan hardver
i sl...

U principu - piraterija na stranu, licno mislim da Microsoft nema ama bas ni jedan razlog da identifikuje nelegalne kompajlere - Microsoft je platform-centricna kompanija, zaradjuje na platformi (tj. platformama) - a vise softvera znaci i vise korisnika iste platforme... :-)

Da je u pitanju neka firma ciji je glavni biznis model prodaja kompajlera, pa i da razumem da rade na strogoj kontroli proliferacije softvera - a ovako... nisam nesto siguran :)

[ NastyBoy @ 25.10.2005. 13:07 ] @
Mislim da se Tosina primedba odnosila na mogucnost da kompajler ugradi podatke o serial-u kompajlera i serialu Windowsa u sam .exe, a ne da proverava validnost tih podataka.
To 'eventualno' ostaje ljudima koji znaju kako da te podatke izvuku iz exe-a, i 'eventualno' preduzmu odgovarajucu akciju nakon provere brojeva. ('eventualno' je keyword, ne znam, i ne verujem da bi to iko radio).
Naravno, ovo je samo teorija, zaista nisam chuo da ijedan kompajler (pa i MS-ov) to radi.
[ reject @ 25.10.2005. 13:45 ] @
Citat:
grujicd: Tako je zavrsena legalizacija u firmi u kojoj radim.

Dobro, to je Srbija i to je legalizacija u Srbiji.
[offtopic]"legalizacija" je Srpska rec posto je veoma besmislena
u svim ostalim krajevima. Veoma zanimljivo - neko ko krsi zakon moze
da "legalizuje" svoje delovanje i onda radi legalno i svi su veseli.[/offtopic]

Citat:
Nasty:kompajler ugradi podatke o serial-u kompajlera i serialu Windowsa u sam .exe, a ne da proverava validnost tih podataka.

To je 'eventualno' dovoljan razlog da se ne cacka mecka. :)


[Ovu poruku je menjao reject dana 25.10.2005. u 14:49 GMT+1]
[ srdjandakic @ 25.10.2005. 14:05 ] @

Na istom racunaru, isti EXE, kad se builduje dva puta nije isti.
Konzolna aplikacija, nema version info, renamenovana posle builda:

C:\prog\fmapi>fc greeter.exe greeter1.exe
Comparing files greeter.exe and GREETER1.EXE
000000F0: 54 B5
000000F1: 2B 2D
0000C154: 54 B5
0000C155: 2B 2D
0000D614: AE 9C
0000D615: BD 1B
0000D616: E3 AC
0000D617: 87 2A
...............


"They should be identical, except for one or two bytes of timestamp data, as shown at the end of the output above"

http://www.csie.nctu.edu.tw/~freedom/install.html

Ovo je za Borland Delphi:

"At this point there are not any flags you can set to get an identical binary executable. "

http://bdn.borland.com/article/0,1410,27784,00.html

[ grujicd @ 25.10.2005. 14:07 ] @
Ima jos jedna specificnost "legalizacije" u srbiji - ako firma kupi windows zaposleni dobija pravo da ga legalno koristi i na jednom kompjuteru kuci. E sad, to je bilo pre neke dve godine, sad ne mogu da nadjem crno na belo ali tada se tako pricalo.
Da li se jos neko seca toga?
[ netoff @ 25.10.2005. 15:25 ] @
Što se tiče legalizacije u Srbiji nije to samo ovde tako, mada se slažem da smo mi tu disciplinu "baviš se kriminalom i legalizuješ posao" doveli do perfekcije.
Ukoliko pokušate da sa nelegalnom kopijom update-ujete win, procedura će da prepozna nelegalnu kopiju i ponudi vam mogućnost legalizacije. Vaš win ostaje na mašini netaktnut, određeni skript ili šta već proveri isparvnost instaliranih fajlova i ako nema korumpiranih fajlova to je to. Još se obavežu da vam u određenom roku na kućnu adresu pošalju originalni disk, radu eventualnih reinstallacija i sl. Da li to sve znači da vam promene i serijski broj win-a ne znam, ali pretpostavljam da je tako. Mada je takva procedura promene broja uobičajena ukoliko se desi da "procuri" broj vaše instalacije.
Što se tiče prvog problema sasvim je moguće da kompajler ugradi u fajl neke informacje o VS-u i win, što stvarno ne bi bilo ništa čudno. Ali prosto mislim da bi bilo nemoguće da to bude informacija da li je nešto legalno ili ne. Kako je već rečeno pre je da te informacije služe da se naknadno utvrdi da li je korišćen legalan softver. Ali mislim da taj tehnički aspekt te priče uopšte nebitan. Tu su bitna pre svega neka moralna i etička pitanja.
[ rapidlord @ 25.10.2005. 18:36 ] @
Prvo jedna stvar o legalnom Windows-u , instalirao sam vise puta legalan originalan windows i znam iz iskustva:

Postoji jedna stvar koja se zove aktivacija (ne mislim na registraciju) windowsa, pri instaliranju se unosi activacioni kod koji se dobija "online" ili preko telefona, zoves MS predstavnike u srbiji i kazes im jedan generisani kod sa tvog PC-ja, tek kada ti daju aktivacioni kod i kada se unese windows je legalan 100%, ta aktivaciona sifra se daje samo jednom, ako zelis da instaliras ponovo moras da uradis deaktivaciju (pri cemu tvoja kopija postaje nelegalna), da MS-u prosledis deaktivacioni kod koji si dobio pri deaktivaciji, da bi ti tek onda dali ponovo aktivacioni kod. Znaci istu kopiju nemozes da aktiviras vise puta, makar imao originalan disk sa licencom. Ovo je verovatno vec objasnjeno negde detaljnije. MS ide toliko daleko da se generisani kod koji saljes pri trazenju aktivacionog koda vezuje za hardver, i samo na taj racunar mozes vise puta da instaliras istu kopiju windowsa, mada znam za slucaj (ne znam dali to moze samo kod nas u Srbiji) kada je operater MS-a dao aktivacioni kod i ako se drugi put ista kopija instalirala na potpuno drugoj mashini govoreci kako cini uslugu i kako to nebi trebao da radi.
To sto su kod nekog u firmi samo dosli i izlepili holograme cini windows legalnim samo za nasu inspekciju jer su ti naplatili porez za tu kopiju i za ostalo ih zabole, ali realno prema Microsoftu i dalje je nelegalan.

Sto se tice kompajliranja mislim da nema veze kakav windows imas, cak mislim da nema veze ni dali ti je Visual Studio legalan.

Apsolutno ne moras da se brines dali ti je windows ili visual studio legalan dok god nemas prijavljenu firmu kod nas (zbog inspekcije).

Legalno bi neko sa strane i mogao da te tuzi, i uzme ti ostvarenu dobit koji je ta aplikacija napravila na trzistu, samo ne znam ko, ne znam sta mislis da pravis, ali da bi nekog ko ima pravo da te tuzi zainteresovala tvoja zarada morala bi da bude sedmocifrena, a u tom slucaju bi vec i imao novac za originalan razvojni softver. :)
[ grujicd @ 26.10.2005. 11:02 ] @
Postoji i korporativni XP koji se ne aktivira, taj nije nelegalan za Microsoft.
[ Ivan Dimkovic @ 26.10.2005. 11:40 ] @
Citat:

Ima jos jedna specificnost "legalizacije" u srbiji - ako firma kupi windows zaposleni dobija pravo da ga legalno koristi i na jednom kompjuteru kuci. E sad, to je bilo pre neke dve godine, sad ne mogu da nadjem crno na belo ali tada se tako pricalo.
Da li se jos neko seca toga?


To je work at home licenca - postoji i van Srbije i te kako. Postoji i MSDN licenca sa kojom imas pravo na instalaciju 10 kopija odredjenog proizvoda koji spada u takvu MSDN ponudu (npr. Windows)

Citat:

Postoji jedna stvar koja se zove aktivacija (ne mislim na registraciju) windowsa, pri instaliranju se unosi activacioni kod koji se dobija "online" ili preko telefona, zoves MS predstavnike


Na ovo je vec odgovoreno iznad - ne aktiviraju se sve verzije nekog windows operativnog sistema - ja imam jednu koja se nije aktivirala, i MSDN koja se uvek aktivira.
[ rapidlord @ 26.10.2005. 13:15 ] @
Odosmo u offtopic, al ajd sad, korporativna verzija se ne aktivira, ali u tom slucaju ne kupujes Windows vec ga iznajmljujes, na odredjen vremenski period. Kada taj period istekne moras ponovo da platis (iznajmis). Pretpostavljam da u tom slucaju, ako nabavis takvu kopiju (makar je i nelegalno iskopirao) imas legalanu kopiju windowsa, ali ne zauvek, vec do isteka ugovora.
[ tosa @ 27.10.2005. 10:27 ] @
Mislim da je dovoljno receno, svako neka radi prema svojoj savesti/mogucnostima.