[ Pesic Bojan @ 24.10.2005. 21:32 ] @
| Imam problema sa Pc-om! Kad ga upalim Cuje se da radi ali je samo crno na ekranu, dakle uopste ne pali monitor! Kako da znam da li je otisla maticna ploca ili procesor ili mozda oboje? Svi ostali komponenti su Ok, probao sam ih na drugom kompu! Monitor, Graficka kartica, HD, RAM,Power supply su Ok! |
[ apex @ 24.10.2005. 22:13 ] @
a probaj i pna drugom kompu ili negde u servisu ako oje neispravan svakako ne moze da crkne tudja ploca.
[ Legat Damar @ 25.10.2005. 22:39 ] @
Vidjao sam slučajeve gde se monitor nije palio i zbog neispravne ploče i zbog spaljenog procesora..tako da ti niko ne može sigurno reći šta je od ta 2 u pitanju dok ne proveriš...
[ Legat Damar @ 25.10.2005. 22:41 ] @
Mada,ako ništa nisi dirao,vadio,čačkao..95% da je ploča,procesori se ne kvare tako lako...
[ eatmyshorts @ 26.10.2005. 07:50 ] @
Desava se i da pinovi na kablu za koji spaja monitor i graficku budu iskrivljeni 
[ Pesic Bojan @ 26.10.2005. 23:25 ] @
Bili su crkli i procesor i maticna ploca(tako kazu u servisu)! Sad sam uzeo polovan procesor i maticnu koji su bili ispravni! Montirao disipator na procesor, montirao na moj PC ali opet ista stvar! Opet crno na ekranu, PC se pali (cuje se zvuk), crveni i zeleni LED ok, resetuje se kad stisnem RESET i gasi se posle 4s kad drzim stisnuto POWER, ostali hardwere ok! Da nisam nesto zeznuo kad sam stavljao disipator na procesor?
[ Pesic Bojan @ 26.10.2005. 23:33 ] @
Na moj drugi PC ne mogu da probavam procesor jer nemaju isti slot, da li postoji nacin da ga proverim nekako ili bar kakvi su siptomi kad ne radi?
[ pctel @ 26.10.2005. 23:38 ] @
Procesor kad ne radi ne moze da pisne kad upalis.
[ Pesic Bojan @ 27.10.2005. 02:29 ] @
Znaci li to da je maticna ploca otisla? Jer na njoj radi zeleni kontrolni LED kad ima napona sa ATX-a!
[ StORM48 @ 27.10.2005. 17:19 ] @
A koji je procesor u pitanju?
Pozdrav
[ Binary Mind @ 28.10.2005. 00:07 ] @
Sinko sta to radis pobogu? Sto nisi pustio da ti ovi iz servisa sve to nameste. Vidis da si opasan po zivot elektronike. Sta god pipnes ono vrisne. Salim se naravno, ali znas li ti uopste da sklapas racunare i sta je na primer ESD? Mozda si jedan od onih sto su stvarno hodajuci ubice elektronike. Kada sam radio u jednoj firmi koja je bila ujedno i skola za servisere racunara stalno je dolazio jedaan covek na casove i stalno unistavao masine koje bi rasklopio. Ja i jos jedan kolega naravno smo morali da uzimamo srafcigere i lemilice u ruke i da spasavamo sta se spasavati moglo, i na kraju smo izdejstvovali da se za skolu servisera obavezno nabave antistaticke narukvice kako ne bi unistavali racunare. Eto sta je moguci razlog tvojih problema a moze biti i da si nesto pogresno ukljucio, namontirao, napravio kratak spoj...
[ nid @ 28.10.2005. 17:18 ] @
Ploca je sigurno riknula jer monitor mora da se upali i ako je procesor neispravan!!!
Pozdrav!
[ Binary Mind @ 29.10.2005. 02:56 ] @
A sta ako nije? Sta ako je pogresno povezao kablice? Sta ako je napajanje?.. Ne skaci brzo na zakljucke.
[ StORM48 @ 29.10.2005. 18:25 ] @
Citat: nid: Ploca je sigurno riknula jer monitor mora da se upali i ako je procesor neispravan!!!
Pozdrav!
Ma otkud Ti ovo? Ne postoji nikakva zakonitost po kojoj nešto mora, a nešto ne mora. Štaviše, procentualno je upravo suprotno - kada je procesor "mrtav", obično se uključi ili samo napajanje/kuleri ili ništa. Monitor gotovo nikada.
Pozdrav
[ Pesic Bojan @ 29.10.2005. 23:52 ] @
@StORM48
Procesor je AMD Athlon XP 1700+, AXDA1700DUT3C
Maticna ploca je ASUS A7V880
@Binary Mind
Sto bezveze da idem u servis? Sve je povezano kako treba! Nisi valjda ti jedini koji zna da ih sklapa! ESD je skracenica od E Sad Dosta 
[ Binary Mind @ 30.10.2005. 01:45 ] @
Naravno da nisam jedini koji zna da sklapa racunare, ali tebi ocigledno treba pomoci pa nije dosta sa savetima a naravno i sa salom :). U slucaju da si sklopio sve kako treba nesto ti je riknulo (u tom slucaju najverovatnije napajanje ili ploca a moda i jos neka stvar pride) ili je u pitanju kratak spoj. Sad ti vidi sta je majstore :)
p.s. U takvim situacijama je bar kod mene najveci safety da rasklopim sve u paramparcad i ponovo pazljivo sastavim.
[ Binary Mind @ 30.10.2005. 02:05 ] @
Ako posle rasklapanja i ponovnog pazljivog sklapanja ne bude radilo onda si nesto sprzio, a sta to vec moras sam da utvrdis.
Prvo testiraj napajanje pa onda sve ostalo.
[ pufta @ 30.10.2005. 03:49 ] @
Pozdrav!
Posto i ja imam istu plocu i procesor, mogu ti reci da kod mene sve radi, bez problema, s tim da na ovoj ploci imam PCI video karticu 4 Mb rama i sluzi mi za hakanje stampaca i kertridza.
Inace, nemoj da se vredjas, niko nije rekao da ne znas da sklopis racunar, jedino je staro pravilo: strpljen - spasen u ovom slucaju dobro primeniti i natenane polako kao sto ti je napomenuo Binary Mind sve iz pocetka.
Malo manje negativne energije i nervoze, pogotovo ako nisi u komsiluku (koliko vidim preko bare si u Italiji).
[ Pesic Bojan @ 30.10.2005. 15:21 ] @
Sve sam sklopio ok, ponovo, na vas savjet, ali nista! Moguce da mi je taj italijan podvalio neki procesor koji je vec bio sprzen! Zato sam pitao kako mogu da ga provjerim, jer ploca je bila nova a procesor polovan! 99% mislim da je procesor jer sa ili bez njega PC daje iste siptome! Ne ljutim se, svako momentar-kritika su dobrodosli! U svakom poslu ima neko ko zna vise i neko ko zna manje!
[ VRKY @ 30.10.2005. 20:41 ] @
Citat: Berica: A da ti slučajno nije monitor u banani????????ha,ha!!!!!
Čitaj detaljnije post ;)
Citat: Pesic Bojan: Imam problema sa Pc-om! Kad ga upalim Cuje se da radi ali je samo crno na ekranu, dakle uopste ne pali monitor! Kako da znam da li je otisla maticna ploca ili procesor ili mozda oboje? Svi ostali komponenti su Ok, probao sam ih na drugom kompu! Monitor, Graficka kartica, HD, RAM,Power supply su Ok!
[ vladimirt @ 30.10.2005. 21:14 ] @
A šta se to čuje?
Ako se ne čuje rad hard diska, tim pre je ploča ili memorija. Da li dobijaš neki pisak?
Može da se desi da ti je na primer crkla ploča ili memorija i onda ne može ništa ni da se vidi na monitoru.
Zato kreneš prvo od monitora; je li uključen, da li su kontrole podešene, je li kabl ispravan, pa onda konektor (na kablu i ploči), pa onda grafička itd. Onda ideš dalje.
Znači uzmeš
ili PC Card
ili delove koji su sigurno ispravni i jedno po jedno proveravaš. (Ili odneseš u servis)
[ Binary Mind @ 30.10.2005. 22:12 ] @
Ma ne, ne, ne sinko. Ne prave se tako aeroplani. Takav nikad nece poleteti
Morao sam da se nasalim. Nemoj biti siguran u nesto dok 100% ne verifikujes da je tako. Hajde probaj ovo sto je rekao vladimirt, ali kreni od ovog puta od uticnice, napojnog kabla, napajanja. Napajanje moze da daje neku struju iako nije ispravno ili nije dovoljno da opsluzi ceo sistem. Pre nastavka ces povaditi sve PCI kartice jer ti u tom trenutku nece trebati. Kada pregledas napajanje onda polako kreni ka maticnoj ploci, procesoru, RAM-u, AGP kartici... Predlazem da za ovu svrhu nabavis dovoljno rezervnih delova jer je tako najlakse. Ako ne mozes da nadjes adekvatne rezervne delove onda ti nece biti lako. Zato je najbolje resenje servis. U servisu ljudi su placeni da bi popravljali racunare, imaju neophodan alat i znanje kako da ga koriste, i sto je najvaznije uglavnom imaju dovoljno rezevnih delova da mogu da eksperimentisu.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 30.10.2005. u 23:13 GMT+1]
[ jamata @ 01.11.2005. 02:36 ] @
U svakom slucaju, dati simptomi mogu da budu posledica nekoliko razlicitih kvarova hardvera. Bar u mom servisu, najveci procenat uzroka je kvar procesora, ili njegovo neadekvatno podesavanje - pokusaj overklokovanja i sl. Moze biti i drugih uzroka kao sto su neispravno napajanje, ploca, a cak mi se desio i par slucajeva neispravnih modema. Pravi uzrok je tesko ustanoviti bez primene jednostavne metode: menjati deo po deo. To je ipak posao za servis, kao sto si ti i ucinio. Ustanovili su ti kvar i ploce i procesora, sto i nije tako redak slucaj. Medjutim, ako si od njih kupovao polovne komponente, bolje je bilo da si ih pustio da ih sami i namontiraju i da svojim ocima vidis da to radi. Ne verujem da su ti namerno prodali neispravne komponente, jedino je moguce da nisu stigli da testiraju otkupljene. Pitanje je sta si uzeo kao zamenu i jesi li to podesio kako treba - dzamperi i sl.
[ Pesic Bojan @ 01.11.2005. 07:45 ] @
@jamata
Nisam uzeo od servisa nijedan polovan deo! Dakle posle prvog kvara kada su mi izgoreli maticna i procesor kupio sam nov komp od servisa, tj. sve delove nove po mom izboru koje sam ja posle sklopio, instalirao...i sad trenutno pisem sa tog kompa:
Procesor: Pentium 4 3.00GHz
Maticna: P4VTG-M v2.x
RAM: 1GB(2*512MB DDR, jedna sa starog i jedna nova)
Graficka: Nvidia GE Force FX 5200
HD: 20GB(Maxtor, 6L020J1) i 80GB(Maxtor, 6Y080L0)(oba sa starog)
Citac/Rezac: SONY DVD RW DRU-700A
Monitor jeste star ali je ispravan
Hteo bi da osposobim i ovaj drugi koji ne radi pa sam narucio od jednog coveka koga licno ne poznajem maticnu(novu) i procesor(polovan):
Procesor: AMD Athlon XP 1700+, AXDA1700DUT3C
Maticna: ASUS A7V880
Napajanje: ATX 300W
Citac: SAMSUNG 52X
RAM: 256MB
Za sve one koji ne citaju postove od pocetka:
Monitor ok,trenutno gledam u njega  ,Napajanje OK provereno na sadasnjem kompu, Graficka ok, proverena na istom, RAM ok isto proveren!
Moje pitanje je bilo kako da proverim maticnu ili procesor, tj. na koji nacin, da li se uvek mora staviti jedan novi deo da bi se proverila ispravnost drugog i obrnuto i koji su rizici? Da li se procesor moze ostetiti kad se stavi u stock i na njega zakaci disipator sa cooler-om, sta bi se desilo kad bi se ukljucio bez?
[ maliradojca @ 01.11.2005. 08:31 ] @
Ako hoces da proveris plocu i procesor,neophodno ti je da nadjes Socket A plocu i procesor(ili samo jedno od ta dva),naravno sigurno ispravne.Jednostavno probas, i to ti je to.Nisam jos cuo da je moguce proveriti plocu i procesor bez ostatka racunara(osim servisera na u *****,jer imaju masine za dijagnostiku)Pozdrav
[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 01.11.2005. u 09:33 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 01.11.2005. u 16:04 GMT+1]
[ Pesic Bojan @ 01.11.2005. 15:22 ] @
A da li ce pregoreti taj ispravan deo ako u njega stavim pokvaren? I sta bi se desilo kad bi probao procesor bez disipatora i cooler-a?
[ Binary Mind @ 03.11.2005. 01:20 ] @
Ispravna maticna ploca nece pregoreti ako na nju stavis neispravan procesor i obrnuto. Na svaki procesor bi trebalo da se stavi kuler (pre toga termalna pasta) a pogotovu takav kao tvoj AMD XP Palomino Core. Nista nije 100% sigurno pre nego sto sve proradi kako treba.
[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 03.11.2005. u 02:21 GMT+1]
[ maliradojca @ 03.11.2005. 08:25 ] @
U slucaju da stavis neispravan procesor u plocu moze da ti se desi da zaglupi ploca na neko vreme,ali "clear CMOS" resava problem
[ Pesic Bojan @ 04.11.2005. 16:44 ] @
A sta ako se izostavi termalna pasta?
[ Goran Mijailovic @ 04.11.2005. 17:11 ] @
Nista samo nemoj da izostavis kuler.
[ Binary Mind @ 04.11.2005. 22:01 ] @
Termalna pasta se podrazumeva, jer bez nje nista nisi uradio ako je hladnjak vec nema na sebi. Ako procesor ima stare termalne paste na sebi, preporucuje se da se ocisti 98%-tnim izopropil alkoholom.
[ Binary Mind @ 04.11.2005. 22:03 ] @
Ako nemozes da nadjes bas tu vrstu alkohola (vrlo pozeljno je ako ga mozes naci) moze da posluzi i visokopostotni (najmanje 96%) alkohol koji mozes nabaviti u apoteci.
[ Vill @ 06.11.2005. 20:38 ] @
Ma ima ga i u maxiju u flasi od litre, za manje od 100 dindzi ima
alkohola... pa vise nego u sljivovici ali manje nego u nekim votkama:)))
[ Pike79 @ 30.03.2007. 19:32 ] @
Vadim ovu temu iz zaborava.
Naime, imam slican problem sa procesorom i maticnom plocom, posto sam sve ostale komponente proverio i ispravne su.
Sve sam komponente izbacio iz racunara, a ostale su sledece komponente: napajanje, hdd, memorija, graficka, maticna i procesor, kao i periferije: mis, tastatura i monitor.
Kada ukljucim racunar nece nista da se pojavi na ekranu i racunar pocinje da pisti nakon 5 sekundi od ukljucenja.
Kada skinem procesor i ponovo ukljucim racunar on ne pisti ali se i dalje nista ne pojavljuje na monitoru. Cim vratim procesor na mesto racunar ponovo pocinje da pisti i sve po starom.
Sta vi mislite da je u pitanju?
Pozdrav svima!
[ buljko @ 30.03.2007. 19:41 ] @
Koja MB, procesor, kako pisti tj. kako izgleda zvuk koji daje nakon ukljucenja?
[ acoSA @ 30.03.2007. 22:44 ] @
poz,
probaj da skines sve sa ploce (ide kablove, PCI kartice, i sl...., znaci ostavi samo procesor, memoriju, grafiku, i napajanje), pa ukljuci. Ako i dalje dobijas isti zvuk probaj da promenis memoriju i uvek prvo CMOS-clear. Ako i dalje ne radi ides sa grafikom pa plocom pa na kraju procesor.
Nadam se da cu ti biti od koristi.
[ Pike79 @ 31.03.2007. 00:10 ] @
Pa skinuo sam sve sa ploce. Kada skinem i procesor onda ne pisti i cim ga vratim ono opet pocne. Proverio sam i graficku i memoriju na drugom racunaru i sve radi kako treba.
Inace procesor Intel celeron generacija 478, a ploca je neka ECS ne znam tacno koja je. Inace ne mogu ni u BIOS da udjem, uopste mi se ne aktivira tastatura i ne mogu na DELETE da udjem u BIOS.
Nadam se da sam bio malo jasniji sta je tacno moj problem.
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Pike79 dana 02.04.2007. u 16:45 GMT+1]
[ Pike79 @ 02.04.2007. 15:46 ] @
Ima li koga da zna da mi odgovori u cemu je problem sa mojim kompom?
Pozdrav!
[ calexx @ 02.04.2007. 17:27 ] @
Nema tu mnogo nagađanja, ako si proverio grafičku i memoriju onda ostaju samo ploča i procesor. Moraš i njih da proveriš, možda je eventualno ploča nasvirana pa potraži kako se startuje sa default podešavanjima. Kako pišti kad ubaciš procesor?
[ PCS @ 02.04.2007. 21:53 ] @
Pike79: Pa skinuo sam sve sa ploce. Kada skinem i procesor onda ne pisti i cim ga vratim ono opet pocne.
Samo mi nije jasno sto si skidao procesor? Sama logika nalaze da komp nece da se upali bez procesora jer ga on pokrece. Znaci time nisi nista dobio ali ok, kad se pocnu desavati takve stvari coveku svasta padne na pamet da pokusa :)
Cim pisti znaci da mu neka komponenta ne odgovara (crkla ili nije dobro "legla"). Moj savet je da sa drugog racunara skines graficku i memoriju, a i napajanje i probas na tvojoj ploci (sa procesorom naravno). Tako ces definitvno ustanoviti da je kvar do ploce ili procesora. Onda ti ne preostaje nista drugo nego da nadjes odgovarajucu plocu ili procesor i ukombinujes sa tvojim komponentama. Jedino tako mozes 100% utvrditi sta je neispravno.
PS: Ja tipujem na plocu
[ buljko @ 02.04.2007. 22:37 ] @
Citat: buljko: ... kako pisti tj. kako izgleda zvuk koji daje nakon ukljucenja?
Citat: calexx: ... Kako pišti kad ubaciš procesor?
Pa, jel' treba petnaest puta da pitamo... KAKO PISTI!? Nacin pistanja definise problem! Jedan dugacak (beep), tri kratka, ravnomerno, dugacko, neprekidno pistanje... to nam kazi! Ako nije jasno, procitaj jos jednom!
[ Pike79 @ 02.04.2007. 23:19 ] @
Mislim da pisti tri puta kratko, ali cu sutra proveriti tacno, posto je sad vec kasno da palim taj komp. probudicu ukucane.
Sve sam komponente proverio i ostalo je samo jos procesor i ploca.
Kako god kombinujem sa ostalim komponentama ono pisti, ali cim skinem procesor vise ne pisti. Kad vratim procesor on opet nastavi sa pistanjem.
Pozdrav!
[ calexx @ 02.04.2007. 23:25 ] @
Pogledaj i koji je bios u pitanju.
[ JOJO847 @ 03.04.2007. 10:18 ] @
kad cujes kakve zvucne signale daje, posjeti www.bioscentral.com tamo imas objasnjenja po BIOS-u
[ lvan @ 07.04.2007. 20:10 ] @
Evo i ja imam isti problem - sve isprobao izmjenit osim procesora i moba(na ispravnom monitoru), misleci da je moba u pitanju kupio sam jednu na aukciji(mozda ne radi). Samo za razliku od ovog njegovog problema meni ne pisti pc speaker. E sad da je CPU u pitanju cuo bi bar neki zvuk ili primjetio bar neko sitno ostecenje. Ne zelim odnjet PC na servis jer ovi ovdje su bagra lopovska - koji samo znaju ubacit novi dio i naplatit. Imao samo istu situaciju sa Intelom sve su promjenili od grafe do cpua-moba -> nisu vratili pokvarene djelove, a grafa je 100% radila. Evo kad nabavim jos jedan CPU probat cu i njega. Do tada dal netko ima neku ideju ?
CPU AMD 2800+ XP
Moba Soltek KT600 - sa aukcije Asrock KT880 Upgrade
[ Realistick @ 19.01.2008. 18:27 ] @
Citat: buljko: Pa, jel' treba petnaest puta da pitamo... KAKO PISTI!? Nacin pistanja definise problem! Jedan dugacak (beep), tri kratka, ravnomerno, dugacko, neprekidno pistanje... to nam kazi! Ako nije jasno, procitaj jos jednom!
ploca jedanput kratko
prosesor 3puta kratko
ram 5 puta kratko...
...
...
..
.
.
pozz
[ buljko @ 19.01.2008. 21:29 ] @
Miso, ajd' prvo na citanje pravilnika http://www.elitesecurity.org/o/pravilnik/korisnici/ pa posle ovde http://www.computerhope.com/beep.htm. Na ovom forumu je jako bitno da sve informacije budu proverene i dokumentovane. Inace... korpa!
[ Realistick @ 19.01.2008. 21:50 ] @
kazite pod koju tacku da citam jer me mrzi bas toliko... 
[ buljko @ 19.01.2008. 21:55 ] @
SVE! Nepostovanje pravilnika se sankcionise najmanje brisanjem posta.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|