[ elfuego @ 26.10.2005. 00:02 ] @
Prvo i prvo: apsolutni sam pocetnik i imam neki andrak
Tacnije Mandrake 10, instaliran kao za americke domacice, u grafickom okruzenju (KDE). Nakon nekoliko dana ceprkanja i konfigurisanja sistema, raznih paketa (sa install CDa) resio sam da skinem sa neta i instaliram svoj prvi program za linux.

Ctorrent.

Elem, kad ga raspakujem dobijem jednu kamaru raznoraznih fajlova od kojih su (cini mi se) najvazniji install-sh, configure, depcomp, mkinstalldirs, missing. Pitanje je dakle, kako da instaliram program? Kontam da treba da ga kompajliram ili tako nesto ali kako to uciniti?

Prelistao sam FAQ i nisam nasao odgovor, prelistao sam i prethodnu temu o problemu sa instalacijom i nisam nasao odgovor pa zato postavljam novu. Ponavljam, pocetnik sam i molim vas pisite odgovor kao za americke domacice
Hvala unapred!
[ Časlav Ilić @ 26.10.2005. 13:27 ] @
Pre nego što se odlučiš za skidanje nezavisnog programa, nije loše proveriti da li već postoji paket tog programa napravljen od strane izdavača tvoje distribucije (opcija broj 1).

Tipično na CDovima nema svih paketa koje distribucija nudi, već postoji centralno skladište i ogledala na Internetu, koja sadrže sve pakete. Za ovo opet svaka distribucija obično ima neki program koji doziva ta skladišta (obično baš taj koji i koristiš za instaliranje paketa sa CDova), i daje ti da prosto izabereš pakete koje želiš da instaliraš; zatim se zavališ i čekaš da se izabrani paketi skinu i instaliraju, bez dalje intervencije sa tvoje strane.

Ako distribucija ipak nema paket za program koji želiš, sledeća stavka (broj 2) je da pokušaš da nađeš paket prilagođen baš tvojoj distribuciji, iako ne od strane izdavača distribucije (dakle ne iz pomenutog centralnog skladišta, niti iz programa koji koristiš za instaliranje paketa odatle). Obično se veze do takvih paketa mogu naći na samim matičnim sajtovima programâ.

Obrati pažnju da takav prilagođen ali nezavisan paket često mora biti ne samo za tvoju distribuciju, nego i za tačno određenu verziju tvoje distribucije, inače može doći do problema. Uopšteno, što se verzije više razlikuju, veće su šanse da se paket neće slagati sa tvojom verzijom distribucije; posebno ako se velike verzije razlikuju (prvi broj u verziji distribucije), male su šanse da će paket raditi.

Kad jednom skineš takav nezavisan paket, obično postoji poseban program koji će ga instalirati, u zavisnosti od tipa paketa. Npr. takvi instalatori su rpm ili dpkg iz terminala, a često i grafička okruženja imaju menadžere datoteka koji omogućavaju da samo klikneš na paket, i onda se ovi instalatori automatski pozivaju u pozadini.

Pri instaliranju nezavisnog paketa često će se dogoditi da ti se instalator žali na nezadovoljene međuzavisnosti (broken dependencies). Ovde se radi o sledećem: pod Linuksom i ostalim OSovima koji imaju jak fokus na „slobodne“ programe (za koje npr. možeš skinuti i izvorni kôd), programi se tipično grade tako da sarađuju međusobno. Ne ulazeći sada u dobre i loše strane toga, jedna nezgodna osobina je svakako to što paket koji želiš da instaliraš zahteva da neki drugi paketi budu instalirani pre njega (to su te međuzavisnosti). Tada ti ostaje samo da takođe pojuriš te druge pakete, jedino što je sad već veća verovatnoća da se mogu naći u paketima izdavača (tj. opcija broj 1), pošto su obično u pitanju neki osnovniji paketi.

Ako cela priča sa paketima ipak propadne, poslednja opcija koju imaš (broj 3) je da skineš izvorni paket programa (obično onaj glavni koji se nudi na matičnom sajtu programa, sa nastavcima tar.gz ili tar.bz2) i sam ga kompiluješ (pretvoriš u binarni oblik, onaj koji se može pokrenuti). Srećom, ovo je često lakše nego što možda zvuči, jer postoje (nezvanično) standardni mehanizmi koji se za to koriste. Glavno je što su ovakvi paketi jedinstveni, ne zavise od distribucije.

Pri kompilovanju takvih izvornih paketa, prvo moraš otpakovati paket, jer je u pitanju obična arhiva (kao zip). Zatim uđeš u dobijenu fasciklu (u terminalu, odvučeš se do tamo jednom ili serijom naredbi cd), i tamo kucaš prvo:
./configure

Zatim će početi neko dugačko listanje, obično u trajanju od nekoliko desetina sekundi, pa do minut-dva. Ovo je faza konfiguracije, u kojoj se proverava na šta tačno liči tvoj sistem, i automatski se podešava kompilovanje. Može se desiti da tvoj sistem ne zadovoljava zahteve za kompilovanje, što će ti biti javljeno. Ako do toga dođe, najverovatnije je isto iz razloga nedostatka nekih drugih neophodnih programa (biće ti rečeno koji su to). U tom slučaju opet možeš pokušati da ih instaliraš jednom od opcija 1, 2, 3, pa opet pokrenuti konfiguraciju.

Ako konfiguracija prođe bez problema, posle nje kucaš:
make

Ovo je faza kompilacije. U njoj će obično svašta nerazumljivo da se ispisuje u terminalu, i tako od nekoliko minuta, pa do nekoliko desetina minuta (pa čak i preko sata), u zavisnosti od veličine programa. Ovo je odlučujuća faza: ako ovde nešto pođe kako ne treba, onda ti nema druge do da se raspitaš okolo šta se dešava (ili, naravno, da sam ispraviš problem, ali je za to potrebno izvesno poznavanje programiranja i sistema koji koristiš). Da je nešto pošlo po zlu, znaćeš tako što će se na kraju listanja pojaviti nekakve zvezdice i nekoliko pominjanja error ;) Ako listanje stane a da se takvo što ne pojavi, onda je kompilacija obično prošla kako treba.

Poslednja faza je instalacija. Da bi to mogao da obaviš, moraš znati korenu (root) lozinku (jer želiš program da instaliraš na sistem, dakle van tvoje domaće fascikle). Kucaš ovo:
su -c "make install"

Korena lozinka će ti odmah biti zatražena, pošto je otkucaš počeće brzo listanje koje pokazuje koje se sve datoteke instaliraju na sistem, i gde. Sa ovim obično nema nikakvih problema.

Posle ovoga, program je instaliran, ali je njegovo pokretanje još uvek mali problem: nećeš ga imati KDEovom K-meniju (ili Gnomovom meniju), već ćeš morati da ga pokreneš iz terminala, i za to možda moraš da podesiš još po nešto (ali samo jednom, ne za svaki ovako instalirani program ponaosob). Nažalost, ovde je već moguće više zavrzlama, ali najčešća je ova: moraš da kažeš sistemu gde da nađe program kad otkucaš njegovo ime u terminalu (usput, i to ime moraš da znaš, najčešće se poklapa sa imenom paketa, ali ne uvek). A gde se program nalazi, određeno je prilikom konfiguracije; ako ništa nisi sam zadao (a nisi, ako si otkucao samo ./configure), onda će izvršna datoteka programa biti instalirana u /usr/local/bin. Ovu fasciklu moraćeš da navedeš u tzv. promenljivoj okruženja $PATH (putanja do izvršnih programa). To činiš tako što otvoriš datoteku .bashrc (opet najverovatnije, odstupanja od distribucije do distribucije su moguća) koja se nalazi u tvojoj domaćoj fascikli (pazi, zbog tačke na početku imena možda će biti skrivena pri listanju datoteka u menadžeru ili gde drugde), i u njoj upišeš (recimo na kraju):
export PATH=/usr/local/bin:$PATH

A zatim ponovo pokreneš terminal. Moguće je da tvoja distribucija već navodi ovu fasciklu u putanji, tako da ne moraš da se petljaš sa ovim. Znaćeš tako što odmah posle instalacije pokušaš da pokreneš program iz terminala; ako te obavesti da ne poznaje takvu naredbu, onda moraš da uradiš ovo sa putanjom.

Napomena: Neki pretpostavljaju opciju broj 3 (kompilacija) opciji broj 2 (nezavisni paketi), usled nevolja do kojih može doći pri traženju odgovarajućih međuzavisnih paketa; lako se može desiti da se neka dva paketa ne „prepoznaju“ iako bi trebalo (usled toga što ih ne sastavljaju sami izdavači distribucije, već više nezavisnih strana).
[ mulaz @ 26.10.2005. 13:44 ] @
btw.. da nema emdju tim fajlovima i file README i INSTALL ? mislim da bi tamo trebalo da pise kako se instalira to sta ti treba.. ne isstaliraju se sve stvari na isti nacin (dobo.. 95% sve isto.. ali jos uvek ima onih 5%)
[ elfuego @ 26.10.2005. 20:54 ] @
Časlave, ovo sto si napisao zvuci veoma logicno. Najiskrenije hvala za posvecenu paznju i vreme za tako detaljan odgovor!

U paketima koje sam dobio sa 'andrakom nema Torrent programa (sve sam procesljao), tako da sam prisiljen na "snadi se druze". U kamari fajlova se zaista nalazi readme, ali u njemu nazalost ne pise nista konstruktivno...

Ako je potrebno nesto sitno dodati u koodu - nije problem, imam iskustva sa C++om. Znam i kako windows dishe, ali to ne vredi ni pisljiva boba u mom slucaju (Linux).

Mali offtopic: Razocarao sam se kada sam iskopao na netu da root pass moze da se ukine u tri poteza. Ima li zastite od toga (osim zastite na BIOS nivou)? Konkretno mislim na:
http://linux-bg.exco.net/cgi-b...dex.pl?page=forum&msg=8039
forum je na bugarskom, ali uz malcice koncentracije razumecete o cemu se radi.
[ drismet @ 26.10.2005. 21:07 ] @
@elfuego:
Mozes zastiti sistem tako da stavis lozinku na boot loader.
PS. Ako imas vremena i naravno znanja mozes modifikovati izvorni kod, mada to i ne moras uciniti.
[ ~Vojvoda @ 27.12.2007. 10:19 ] @
Kod mene je sledeci problem: posle ./configure komande, pocne da radi i javi sledecu gresku:
Citat:
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... configure: error: C compiler cannot create executables
See `config.log' for more details.
configure failed for srclib/apr

Zasto ne moze da kreira izvrsne fajlove? Nisam nista cackao i dirao, instalacija je sveza....
[ biske86 @ 28.12.2007. 20:49 ] @
I ja koristim Ubuntu kao i ~Vojvoda, instalirao sam ga pre nekih mesec dana, zanci instalacija je sveza, ali mi javlja istu gresku koju je naveo ~Vojvoda. Ajde vi iskusniji korisnici Linuxa, gde ste. Pomozite nama koji smo jos pocetnici jer ovo zna mnoge da obeshrabri. Vec nekoliko programa sam probao da instaliram ali mi javlja istu gresku.
[ biske86 @ 28.12.2007. 23:08 ] @
Kako je lep osecaj iskompajlirati prvi program na linuxu. To mi se upravo desilo, tj. uspeo sam da iskompajliram verziju YU Recnika za Linux. Evo linka ka temi na ovom sajtu: http://www.elitesecurity.org/t162448-0#1764563
Medjutim sada mi se javlja problem kada koristim make. Javlja mi neka upozorenja i greske. Da li treba da installiram neki paket i koji?
[ niceness @ 29.12.2007. 11:47 ] @
Koje greske? Moras dati malo vise informacija.
[ biske86 @ 29.12.2007. 19:20 ] @
Imalo ih je toliko mnogo da nisam zapamtio:). Ponovo sam malo proGooglao i kao sta sam i pretpostavljao trebalo je da skinem paket Make. On se nalazi na http://www.gnu.org/software/make/. Usput pohvale Caslavu Ilicu za tekst o instalaciji. Ovo je nacin na koji bi trebalo da funkcionise forum. Precizno i jasno!
[ vajcek @ 14.07.2008. 21:46 ] @
Da pitanje ne bi izgledalo glupo, biću što je moguće predizniji: dugo se mučim sa instalacijom adobe flash playera 10 tar.gz paketa. Sve sledim uputstva kako uraditi, ali kad se instalira uđem u FF i tamo radi novoinstalirani player, ali samo za jednu upotrebu. Ako izađem iz browsera pa se vratim, bude kao da nisam ni instalirao ovaj plejer, već mi se vrati stari. Da li je problem što ga ekstrakujem u home folderu umesto na Desktopu? Piše da treba da se deinstalira stari plejer, ali ja ne znam kako, jer u uputstvu na adobe stranici taj se korak ne pominje. Na kraju sam instalirao rpm paket. Da li je on manje pouzdan od tar.gz? Eto, pitanja je mnogo, ali bih voleo da znam odgovore na svako od njih . Hvala vam.
Absoulute begginer

[Ovu poruku je menjao vajcek dana 14.07.2008. u 22:59 GMT+1]
[ nkrgovic @ 14.07.2008. 23:19 ] @
Flash 10 je beta? Zasto to sebi radis? :D Uglavnom, ma sta instalirao, ako tvoja distribucija koristi rpm kao package manager instaliranje rpm-a je pravi nacin da instaliras bilo koji softver. Tako radi "najbolje", tako te najmanje boli glava i to je pravo resenje.
[ vajcek @ 15.07.2008. 11:16 ] @
Znam te fore sa Beta verzjama, ali ja sam ovo skinuo sa zvaničnog Adobe sajta, pa sam imao poverenja da instaliram. Voleo bih da sam mogao da uradim to sa tar.gz paketom, ali već sam opisao nevolje koje sam imao pri pokušajima instaliranja. Valjda će me poslužiti ova instalacija . Hvala na odgovoru. A da li bineko mogao da mi tačno kaže gde reba ekstarkovati tar.gz paket da bi instalacija radila kak treba? Da li treba to da radim kao root, u čemu je razlika ako nisam kao root? Hvala na odgovorima.
[ tdjokic @ 15.07.2008. 18:38 ] @
Citat:
vajcek:  A da li bineko mogao da mi tačno kaže gde reba ekstarkovati tar.gz paket da bi instalacija radila kak treba? Da li treba to da radim kao root, u čemu je razlika ako nisam kao root? Hvala na odgovorima.
Uvek negde imas uputstvo sta i kako raditi, bilo na sajtu sa koga skidas, bilo kasnije kad raspakujes to sto si skinuo - obicno se pojavi neki fajl "readme" ili slicno.

U toku instalacije postoje operacije za koje MORAS biti root, inace nece da radi. A sto se tice lokacije gde ces skinuti i ekstrakovati paket, mislim da nije bitno ali kasnije moras da ides bas na tu lokaciju, inace ti javlja da "taj fajl ili direktorij ne postoji" a ti znas da ga imas. Na lokaciju ides ili graficki ili kucanjem komande "cd [sledi put gde zelis da odes]" itd., ali sustina je u tome.
[ nkrgovic @ 15.07.2008. 21:03 ] @
Koliko se secam, flash plugin je jedan .so fajl (dinamicka biblioteka, kao .dll na windowsu). Njegova "instalacija" podrazumeva prosto kopiranje u odgovarajuci direktorijum gde ih browser trazi. Treba ti root pristup jer je taj direktorijum sistemski, deo OS-a i samo root ima pravo da pise tamo. Ne znam moze li se napravi odgovarajuci dir samo za tvog usera unutar njegovog home dira - onda bi plugin, naravno, radio samo tebi(Ako te ovo zanima - imas dokumentaciju za browser, pa citaj). Paket (.rpm) radi upravo to isto - kopira biblioteku u odgovarajuci dir za browser, samo pritom u bazi instaliranog softvera smesta informaciju da je to uradio, koje tacno fajlove je stavio, gde i koja su verzija. Znaci, .rpm radi isto sto i rucno postavljanje sadrzaja arhive, uz cuvanje nekih dodatnih informacija na nivou OS-a koje omogucavaju da se u buducnosti moze time lakse manipulisati (deinstalirati ili upgradeovati).
[ nemysis @ 29.09.2008. 20:30 ] @
Ma ljudi što se mučite sa

Sa raznim GUI-ma kao Synaptic, YaST... kad je konzola najbolja.

Mada je malo mučno ali se mora znati.

./configure
make
make test
make install
make uninstall

Radim i ja to sa "make" ali za nekih 1% od paketa koje koristim. Skidam i ja nešto sa Interneta ručno.

Koristim i Java pakete ako im nema zamene. Samo 3 paketa.

java -jar paket.jar

http://www.gentoo.org/

http://www.gentoo.org/main/en/where.xml

Instališite Gentoo ili nešto slično i sa

layman -L --> vidite koji Overlay-i postoje i možete viditi na Internetu šta nude

layman -a overlay --> dodaj Overlay u Portage

Sa ovim obnavljate bazu podataka o programima (Portage)

emerge --sync && layman -S && update-eix

eix paket --> vidite objašnjenje za taj paket i njegovu Internet stranicu

Pogledate tamo da li vam odgovara i ako odgovara

emerge -a paket

ako vam više ne odgovara

emerge -C paket

emerge -auvND system --> sa ovim obnavljate osnovu Gentoo-a
emerge -auvND world --> a sa ovim korisničke pakete

Programi moraju biti aktuelani. Tako su manje greške u programima. Sigurnost je veoma bitna.

To je bilo dosta uprošćeno. Ko želi Gentoo na svom kompjuteru neka se na PP. Mogu Vam pomoći pri instalaciji.

Pozdrav nemysis
[ vajcek @ 12.10.2008. 22:38 ] @
Meni se kad se dovučem do foldera i kada napišem
./configure
pojavi poruka

bash: ./configure: No such file or directory


Od kompajliranja i instalacije, jasno, nema ništa. Gde sam poggešio?

Hvala na odgovoru

Totalni početnik
[ stefacabor @ 27.06.2011. 22:12 ] @
otvori konzolu i rokni: sudo apt-get install build-essential