[ Silencer @ 28.10.2005. 09:35 ] @
Posle dobrih 5 godina rada na RH distribuciji resio sam da promenim na neku drugu. Vremeom su moje zahtevnosti sve vece i vece a Fedora me nije zadovoljavala.

Gledao sam po netu i mislim da je pun pogodak da se prebacim na Ubuntu 5.10

Distribucija treba da mi sadrzi sledece server/client:

Client side:

Gnome 2.12.1
Zadnji Xorg (Xinerama support)
Cairo
Openoffice-2
Graficko podesavanje mreze (posto me mrzi u terminalu)
KDE -> /dev/null (znaci kde nikako mi ne treba)

Server side

Apache 2.x
Bind9
PHP-5.x
Mysql-4.1.x
Samba-3.20
Squid
sve sto se tiche rutiranja i mreze / firewall znaci iptables sto valjda dolazi klasicno uz svaku dristribuciju

Core

Kernel 2.6.11 minimum
Najnoviji glibc
Gcc-4 sa mogustvom da u sebi ima 3.2
perl i python zadnja verzija
Mono

Ja mislim da ce moje potrebe ubuntu da zavrsi jer mislim da bar ovo sve ima sto sam nabrojao, ako gresim nek me neko ispravi. Takodje nek mi neko kaze iz iskustva kolko je ubuntu stabilan i dal ima mogucnost update da se radi tipa kao sto gento skine unstable / stable paket pa ga sam kompajlira. Hocu da distribuciju prilagodim samom sebi.

Srdacan pozdrav i hvala na odgovorima.
[ [Daniloc] @ 28.10.2005. 15:12 ] @
Sigurno, ima sve sto si nabrojao i sto je najbolje prepoznaje 99% uredjaja. Skroz je stabilan i ima dobar update koji sam kompajlira. Nemoj da razmisljas instaliraj ga sigurno se neces prevariti.
[ x VITA x @ 28.10.2005. 16:22 ] @
ja sam bas nedavno presao sa fedore na ubuntu i nisam se pokajao... zakon distro...

[ mulaz @ 28.10.2005. 17:10 ] @
ne brini, brisi to rh g**** i stavljaj ubuntu (sam nevolim debian-based distribucije.. al mislim da je za prosecnog usera ubuntu valjda najbolja distribucija.. i imilijon paketa za debian koji rade na ubuntuu)
[ slaks @ 28.10.2005. 19:50 ] @
Dobar izbor, pogotov sa pogodnostima i unapređenima koje donosi 5.10 u odnosu na 5.04.
[ simor @ 30.10.2005. 10:47 ] @
Ne znam sta fali fedori? Ja ne bi presao na ubuntu za ne znam kakve pare...
A sto se tice serverske strane, ne znam koja je razlika? To ima skoro u svakom distrou.
[ slaks @ 30.10.2005. 15:50 ] @
Citat:
simor: Ne znam sta fali fedori? Ja ne bi presao na ubuntu za ne znam kakve pare...
A sto se tice serverske strane, ne znam koja je razlika? To ima skoro u svakom distrou.

Pa niko nije ni reko da Fedora ne valja!
A to što ti ne bi prešo na drugu distribuciju ni za kakve pare to je tvoj lični stav.

[ milanbabic1 @ 30.10.2005. 19:55 ] @
Meni taj Ubuntu deluje nekako sirotinjski,dolazi samo na 1 cd-u i meni prelazak sa Fedore na taj Linux iz Zambije deluje kao prelazak "sa konja na magarca".Bolje bi bilo isprobati ozbiljnije distribucije -Mandrivu,Suse ili Debian.
[ Silencer @ 30.10.2005. 21:32 ] @
Preso sam na ubuntu.

Utisci:

Svidja mi se mnogo napravio sam distribuciju po mojim potrebama i svidja mi se nacin skidanja paketa. Ima sve da se nadje malo mi je bil ostvarno komplikovano da se navikenm ali polako se ubacujem u fazon :)

Sve imam ko na fedori samo sto imam novije :)

Samo me fontovi nerviraju metno sam xfs sad jurim da sredim times arial etc ;)
[ simor @ 30.10.2005. 22:15 ] @
Kada sam prvi put instalirao ubuntu, svideo mi se jedino njegov dizajn. Ali kad sam skinuo source nekog programa i pokusao da ga kompajliram... gcc -> missing !?!?! Alo ljudi pa o cemu mi pricamo??? Svestan sam da ide na samo 1 cd, ali opet... Moje licno misljenje je da je ubuntu jos uvek daleko od ozbiljnog distroa, ali i to da je dobar za pocetnike koji prelaze sa win-a na linux.

@milanbabic1

Hehe, potpuno se slazem...
[ anon28907 @ 30.10.2005. 22:19 ] @
Citat:
simor: Ali kad sam skinuo source nekog programa i pokusao da ga kompajliram... gcc -> missing !?!?!

to je i mene iznerviralo/razocaralo kod ubuntu-a ... mada moze da se instalira preko 'apt-get'.
[ Danilo Cvjeticanin @ 31.10.2005. 06:09 ] @
hmmm
Pazi ovako!
Ubuntu sam po sebi instalira neki base system. To je i meni bilo glupavo jer nema biranja paketa.
Samo
sudo apt-get dist upgrade
I on ce sve da instalira.

Mora se malo usemiti da bi bilo lakse.
[ tdjokic @ 31.10.2005. 07:48 ] @
Aha, znaci primetili ste da postoji "Ubuntu iz Zambije"? Lepo, lepo, hvale vredan napredak.

Ne, nije iz Zambije. Potrazi na njihovom sajtu.

Ne, nije sirotinjski. Imaju gomilu para i mnoge pakete su napravili (kompajlirali) bas za Ubuntu, i to rade i dalje, sto je izazvalo mnoge ostre reci u Linux zajednici, jer se udaljava od Debiana, mada su poceli i neki razgovori da to bude interaktivno, pa da salju informacije Debianu itd., itd.

Da, glupo je sto distribucija sa vrlo stedljivim instalerom dolazi sa relativno malo softvera na 1 CD, pa onda taj skromni korisnik treba da skida programe i preuzima ih iz Ubuntu "magacina". Da, glupo je sto je instalcioni CD odvojen od Live, pa onda onaj skromni korisnik treba da skida prvo Live da vidi sta je to, a ako mu se dopadne, onda ponovo skidaj i instalacioni.

Da, prvi je na www.distrowatch.com listi, zahvaljujuci besplatnom (100% besplatno, ne placas ni postarinu, nista, osim ako se neki lokalni siledzija u posti ne seti nekog nameta, a i to se desava) slanju CD-a. Da je prvi samo zbog kvaliteta, onda bi i Kubuntu bio visoko, a nije - nalazi se na 11 (jedanaestom) mestu, a jedina razilka izmedju njih je KDE umesto GNOME, sumnjam da toliko manje ljudi preferira GNOME da bi ista distribucija sa KDE pala na 11-to mesto.

Da, glupo je sto je to projekat jednog coveka i njegove volje i njegovog novca. Ako mu se nesto (ne daj Boze) desi, projekat se gasi. Steta je sto je krenuo putem prerade i menjanja Debiana, umesto da je podrzao neki postojeci projekat. A uopste se ne radi o malim parama, vec o vise miliona dolara.
[ ironman @ 31.10.2005. 08:37 ] @
I ja sam malo glup , pa nisam bash razumeo , da li ti podrzavas Ubuntu ili ne ?
[ Danilo Cvjeticanin @ 31.10.2005. 08:47 ] @
Koliko sam ja razumeo decko podrzava Ubuntu :)
[ tdjokic @ 31.10.2005. 09:29 ] @
Citat:
ironman: I ja sam malo glup , pa nisam bash razumeo , da li ti podrzavas Ubuntu ili ne ?
Ja pokusavam da podrzavam istinu, bas me briga i za Ubuntu i za Fedoru - ne koristim ni jedno, ni drugo. Moje misljenje o Ubuntu sam napisao pre oko godinu dana ovde http://www.elitesecurity.org/poruka/525384 . Normalno da me nerviraju stvari kao "Zambiski Linux" i slicno, ako je to sve sto ste shvatili o Ubuntu za godinu dana! Bruka i sramota...
[ Danilo Cvjeticanin @ 31.10.2005. 11:04 ] @
Mislim da je vreme de ovde ide lock. Ova diskusija nece imati kraja i bice mnogo offtopica i flamea.TAko da modovi neka se bace na posao. Decko je presao na Ubuntu svidja mu se i to je ok. Svako je po nesto rekao i najbolje je LOCK
[ slaks @ 31.10.2005. 12:41 ] @
Citat:
Danilo Cvjeticanin: Mislim da je vreme de ovde ide lock. Ova diskusija nece imati kraja i bice mnogo offtopica i flamea.TAko da modovi neka se bace na posao. Decko je presao na Ubuntu svidja mu se i to je ok. Svako je po nesto rekao i najbolje je LOCK

U pravu si, to ko šta voli i koja mu se distribucija više sviđa je lična stvar, ali mu to nedaje za pravo da minimizira uticaj i popularnost neke druge distribucije.

Činjenica je da je Ubuntu uspeo da za kratko vreme izbije na prvo mesto popularnosti i od tada ga drži i to ubedljivo.

Aono šta nije spomenuto jeste da postoji i DVD izdanje ubuntu-a.
[ Danilo Cvjeticanin @ 31.10.2005. 15:52 ] @
Jeste, negde sam citao da im je budzet veliki 1 500 000 000 $. Da su sve sponzori dali pare.
[ slaks @ 31.10.2005. 21:44 ] @
Ma kako su krenuli biće to veoma jaka Linux distribucija za koju godinu.
[ Silencer @ 31.10.2005. 21:52 ] @
Hmmm ajde leba ti :) Nek neko bude dobre volje i napise mi user steps kako da instaliram fuckin clasic ms fonts :) Times Arial Verdana etc :) posto sam to u fedori radio preko mscorefonts i samo rpmbuild i sredi sve sam :)

E sad ovde sam nekako sam instalirao xfs podesio da se kaci na unix:/7000 ubacio fontove ali firefox nece da mi koristi arial fontove ili times za sajtove nego pichi neka default koja me mnogo nerviraju...

Jel je neko stavljao ms fonts ???
[ BojanBG @ 31.10.2005. 22:44 ] @
http://ubuntuguide.org/#extrafonts

a tebe verovatno zanima ovo:

Code:
sudo apt-get install msttcorefonts

[Ovu poruku je menjao BojanBG dana 31.10.2005. u 23:45 GMT+1]
[ Silencer @ 01.11.2005. 10:31 ] @
To me zanima ali toga nema :)
Koristim ubuntu 5.10 i nema msttcorefonts
[ zAkiLi @ 01.11.2005. 10:48 ] @
Code:

root@ubuntu:/home/zakili # apt-cache show msttcorefonts
Package: msttcorefonts
Priority: optional
Section: multiverse/x11
Installed-Size: 164
Maintainer: Tollef Fog Heen <[email protected]>
Architecture: all
Version: 1.2ubuntu2
...
..

Dakle paket postoji :)
Moras samo u /etc/apt/sources.list da ukljucis i multiverse skladiste.
Pogledaj http://ubuntuguide.org/#extrarepositories za uputstvo kako toda uradis.

Sto se tice ovog komenatra

Citat:

Da, glupo je sto je to projekat jednog coveka i njegove volje i njegovog novca. Ako mu se nesto (ne daj Boze) desi, projekat se gasi. Steta je sto je krenuo putem prerade i menjanja Debiana, umesto da je podrzao neki postojeci projekat. A uopste se ne radi o malim parama, vec o vise miliona dolara.

Moram da kazem da se apsolutno ne slazem sa tim. Mark Shuttleworth (http://www.markshuttleworth.com/) jeste ulozio, i jos uvek ulaze, dosta novca i truda u Ubuntu, ali ga nikako nije vezao za sebe. Ne znam koliko si upucen, ali pre par meseci osnovana je i Ubuntu Fondacija (http://www.ubuntu.com/UbuntuFoundation) koja je potpuno nezavisna i od Marka i od Canonical Ltd.
[ tdjokic @ 01.11.2005. 12:19 ] @
Citat:
zAkiLi: Moram da kazem da se apsolutno ne slazem sa tim. Mark Shuttleworth (http://www.markshuttleworth.com/) jeste ulozio, i jos uvek ulaze, dosta novca i truda u Ubuntu, ali ga nikako nije vezao za sebe. Ne znam koliko si upucen, ali pre par meseci osnovana je i Ubuntu Fondacija (http://www.ubuntu.com/UbuntuFoundation) koja je potpuno nezavisna i od Marka i od Canonical Ltd.
Citao sam, ali se ne razumem bas u finansije. Meni se cini da je jos uvek jedini novac koji se vidi njegov (Markov) i mislim da je on predsednik fondacije: Mark Shuttleworth (Chairman), tako da mi se cini da to jos uvek zavisi od njega. Nemam nista protiv Ubuntu-a, ali mi se nekako celi projekat ne dopada, sto je u krajnjol liniji moj problem.
[ Silencer @ 01.11.2005. 13:30 ] @
Ok hvala puno na pomoci mnogo mi je pomoglo ovaj prelazak sa fedora na ubuntu.
Nadam se da distro necu da menjam skoro i da ce ubuntu bas extra zaziveti.

Znaci sad bukvalno sve imam bez fucking KDE :) koj me iritira :P a napravio sam svoju distribuciju za moje potrebe... Extra skroz sam se odusevio kakvu funkcionalost ima.

Sredio mi je inace problem sa zvucnom karticom posto mi se zvucna stalno gasila i morao sam u fedori da reloadujem module da bi ponovo radila ovde ne. Takodje izgleda da je ovde ubacen direktno dmixer plugin pa nemam ni cimanja oko podesavanja softverskog mixera. Sve nejbolje u svakom slucaju. Bilo je cimanja ali sam se vec dosta prilagodio i nisam pogresio pri izboru.

Preporucujem u sustini svima da ga probaju...
BTW ja sam temu otvorio da mi se pomogne oko nekih stvari sto i jeste ucninjeno ali ne volim da vidim u temi gde ja trazim pomoc ili da mi neko prosvetli put oko izbora da se ljudi prepucavaju kao sto je sad bilo.

Thx again svima na pomoci.
[ tdjokic @ 07.11.2005. 12:45 ] @
Citat:
Silencer: Ok hvala puno na pomoci...
BTW ja sam temu otvorio da mi se pomogne oko nekih stvari sto i jeste ucninjeno ali ne volim da vidim u temi gde ja trazim pomoc ili da mi neko prosvetli put oko izbora da se ljudi prepucavaju kao sto je sad bilo.
Pa, naidje to tako u zaru diskusije. Ponekad se desi i da neko nekog pogresno shvati, kao sto se meni cini da su mene shvatili zbog mojih kritika na racun nekih stvari kod U- i Ku-buntua.

Nazalost, ja imam veliko tehnicko-tehnolosko i zivotno iskustvo i neke stvari vidim prvi, tako da me [neko vreme] svi smatraju budalom. Evo dokaza - ovo je citat iz mog posta:
Citat:
Da, glupo je sto je instalcioni CD odvojen od Live, pa onda onaj skromni korisnik treba da skida prvo Live da vidi sta je to, a ako mu se dopadne, onda ponovo skidaj i instalacioni.

a ovo je citat iz najnovijeg DistroWatch Weekly, http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20051107
Citat:
Free CDs for Kubuntu through 'shipit' should be available for the next release if the planned Live CD Installer removes the need for a separate install CD.
Ja o ovome govorim od samog pocetka i nije moja krivica sto je kompaniji trebalo toliko vremena da to shvati.

To je bio veliki problem. Daleko manji je sto su startovali sa GNOME, ali sam i to smatrao greskom i evo jos jednog citata iz istog izvora:
Citat:
The fans of Kubuntu had a reason to celebrate last week as their preferred distribution is gradually getting recognition it deserves from the Ubuntu founder: "In his opening remarks at the start of the conference, Ubuntu founder Mark Shuttleworth announced that he was now using Kubuntu on his desktop machine and said he wanted Kubuntu to move to a first class distribution within the Ubuntu community.

Zao mi je zbog ovoga Silencer, ocigledno da Mark ne deli sa tobom tvoj stav:
Citat:
bez fucking KDE :) koj me iritira :P
Zasto "fucking KDE"? Jeste da si stavio smajlije, ali si mogao jednostavno da kazes da ti se GNOME vise dopada i gotovo, nije to nikakav greh.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 07.11.2005. u 13:49 GMT+1]