[ Gojko Vujovic @ 27.09.2002. 20:15 ] @
Zdravo svima. Evo lepih novosti.

Obaveštavamo javnost da je pokrenut verovatno prvi javni Jabber server na prostorima trenutne Jugoslavije. Ako je neko već otvarao ovako nešto, izvinjavamo se što nismo znali, ali koliko sam se raspitao zaista smo prvi.

Glavne prednosti jabber-a su:

1. Otvoren i standardizovan XML-baziran protokol

Ovo omogućava pisanje klijenata na bilo kojoj platformi, tj na svemu što može generisati "XML formated data" i povezati se na mrežu na bilo koji način.

2. Decentralizovan sistem razmene poruka

Kada se uspešno registrujete, u našem slučaju dobićete nalog oblika "[email protected]" koji predstavlja Vaš lični Jabber ID koji možete koristiti sa bilo kog kompjutera na svetu koji ima instaliran jabber klijent, i svuda ćete imati listu korisnika koja se čuva na našem serveru! Ovo *nije* email adresa i ako je sličnog oblika, za komunikaciju korisnik mora koristiti *jabber* klijent povezan na neki od jabber servera u svetu. Suština je da svi korisnici jabber-a mogu preko različitih servera u svetu komunicirati međusobno, i u slučaju pada jednog od servera ostatak mreže radi neometano.

3. Interoperabilnost sa dosadašnjim IM sistemima

Za razliku od drugih instant messaging rešenja, jabber omogućava da na svojoj listi korisnika sa kojima komunicirate imate i korisnike drugih protokola, preko "transport-a" koje ovaj server podržava. Tako je sa istog jabber klijenta, osim sa jabber korisnicima iz celog sveta i sa bilo kog jabber servera, moguće istovremeno chatovati sa bilo kojim korisnikom, na primer, ICQ-a i Yahoo-a (YIM)! Trenutno MSN nije podržan na ovom serveru zbog nestabilnosti same implementacije transporta, radimo na rešavanju ovoga.

Za povezivanje i registraciju vam je neophodan Jabber klijent, a dostupni su mnogi za najrazličitije platforme. Windows korisnicima predlažem da počnu sa jednostavnijim klijentima poput PSI i JIM, evo par korisnih linkova sa listama:

http://www.jabbercentral.org/clients/
http://psi.sourceforge.net/index.php


Po instalaciji klijenta, napravite novi nalog ("register new account" opciju ima svaki klijent) i kao server unesite "elitesecurity.org" i pratite dalja uputstva.

Kada se malo uhodate, lako ćete naći klijent koji zadovoljava vaše potrebe.

Sajt za podršku ovom servisu za sada sadrži samo jednostavan tekst kao uvod u jabber, biće dalje dopunjivan sadržajima kada se za to javi potreba. Možete ga videti na:

http://jabber.elitesecurity.org/

Jabberview.com prikazuje mali izvod iz liste trenutno aktivnih i javno dostupnih jabber servera: http://jabberview.com/

Nadamo se da ćete uživati u korišćnju našeg jabber servisa.

Komentari su takođe dobrodošli.

Zahvaljujemo se caboom-u na nesebičnoj pomoći u podešavanju jabberd-a!


[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 28.09.2002. u 03:26 GMT]
[ alex @ 28.09.2002. 00:03 ] @
Sto bi se reklo, FINALLY!!!

Svaka cast i cestitke svima!! Evo, upravo registrovah nalog.. Vidimo se na Jabber-u!
[ Dejan Krstic @ 28.09.2002. 14:17 ] @
Sjajno funkcionise. Za razliku od icq-a kojem treba pola minuta da se registruje i jos pola da kaze ko je online a ko ne, jabber radi za dve sekunde sve.
[ Aleksandar Marković @ 28.09.2002. 15:22 ] @
KLAP...KLAP...KLAP... :-)

A bilo bi fino kada bi link ka ovoj temi ili samo ka http://jabber.elitesecurity.org/
stavio na naslovnoj stani do @elitesecurity.org eMail

Da novi-stari članovi i to zamjete :-)
[ srki @ 28.09.2002. 19:40 ] @
Citat:
Dejan Krstic:
Sjajno funkcionise. Za razliku od icq-a kojem treba pola minuta da se registruje i jos pola da kaze ko je online a ko ne, jabber radi za dve sekunde sve.


Sacekaj malo da broj usera poraste kao na icq-u i sacekaj da svi u listi imaju po pedesetak korisnika i vise pa ce i on da uspori :-))))))

[ Dejan Krstic @ 29.09.2002. 12:16 ] @
Jel to pricas napamet ili...?
[ caboom @ 29.09.2002. 12:49 ] @
Citat:
srki:

Sacekaj malo da broj usera poraste kao na icq-u i sacekaj da svi u listi imaju po pedesetak korisnika i vise pa ce i on da uspori :-))))))hmm... ovo je prilicno netacno, posto i jeste poenta u tome da imas dosta nezavisnih jabber servera umesto jednog centralizovanog servera. komunikacija izmedju nezavisnih jabber servera se odvija tako sto odr. jabber server nadje drugi jabber server (tacnije resolv-uje ga, zato je i bitno da 'tvoj' jabberd ima sto bi se reklo fully quailfied internet domain, inace slaba vajda od toga) prema jabberid-u ([email protected]) i tako se ostvaruje interkomunikacija, tako da je prica o preopterecivanju jabber-a malo, hmmm, neosnovana, osim ako nemas jabberd (dakle pojedinacan server) koji koristi 10000 ljudi.
decentralizacija i jeste jedna jako dobra osobina jabberd-a, sto je na primer cool opcija za messenger service koji ce se koristiti samo u odr. firmi, posto moze jako lepo da se ogranici pristup i bez firewalling-a, etc. etc.
posebno je fino sto mogu da se pisu i dodatni servisi (interni, eksterni (btw. da li neko zna kada ce izaci source od jecl-a za pisanje eksternih agenata, koji je include-ovan u icqv7 agent?)), imas fino dokumentovan protokol, relaying ka drugim protokolima, etc. etc. sve u svemu fina stvar, i jos jedina stvar koju treba doterati jeste stabilnost, posto neki agenti jos uvek ne rade stabilno.
[ -zombie- @ 30.09.2002. 01:20 ] @
samo da se malo nadovezem na ovu pricu.

po decentralizaciji, jabber je slicniji mail-u, tj, jabberd serveri se ponasaju (prilicno) slicno kao mail serveri.

a mail adresa na svetu ima bar za red velicine vise nego icq ili svih IM adresa zajedno, pa ceo sistem nije nikad preopterecen, vec samo po nekad, i to samo po neki server... (ne recunajuci napade virusa, i hakovanja... ;)
[ srki @ 01.10.2002. 20:04 ] @
Bas sam lupio! Nisam razmisljao!
[ broker @ 02.10.2002. 09:35 ] @
Sve to lepo zvuci samo ima jednu falinku: jaber adrese su iste kao email adrese tako da covek ne moze da vidi razliku a to je vrlo bitno, kaanekom napises web adresu on zna da je to i bez http://, kad napises email adresu se je jasno a sad kad napises adresu vise se ne zna da li je to email ili jabber...

Kada sam ponukan vasim porukama ovde (za Jabber nisam ranije znao) malo procunjao, svideo mi se koncept koji je napredniji od ICQ-a. Medjutim ono sto mi se nije svidelo je poznati OpenSource smek koji pre svega znaci da sve to radi relativno nestabilno a softver iako funkcionalan prilicno je jednostavan i nedoradjen.

Odustao sam kada mi nije uspelo da se registrujem kao korisnik Jabber-a, probao sam vise klijenata i pored toga sto su ruzni, nijedan nije uspeo ni da se poveze na server. Da ne pominjem da nigde nisam uspeo ni da najdem listu serera koje mogu da koristim nego sam morao da nagadjam...

E kad je meni bilo mucno kako li je tek ljudima koji nisu vicni racunarima. Do sadane znam nikoga ko je imao problema da instalira ICQ i registruje se i bez tudje pomoci. Sa Jaberom nisam siguran da moze da ide tako glatko.
[ Gojko Vujovic @ 02.10.2002. 13:13 ] @
broker: još u prvoj poruci sam naveo jabberview.com koji održava listu public servera.

Listu ostalih i ne treba da imaš, treba koristiti lokalne servere a ti ostali su oglavnom to - mali serveri određenih zajednica.

Nego i b92.net ima jabber server već skoro godinu dana. Nisam to znao kada sam pisao subject ove teme..
[ Goran Rakić @ 02.10.2002. 14:19 ] @
meni psi izgleda super i na win-u i na linux-u, a zahvaljujući random-u ima i prevod... plus sto se instalira sa dva klika na win-u, odnosno 3 komande na linu
[ Mihailo @ 02.10.2002. 14:25 ] @
Citat:
broker:
Kada sam ponukan vasim porukama ovde (za Jabber nisam ranije znao) malo procunjao, svideo mi se koncept koji je napredniji od ICQ-a. Medjutim ono sto mi se nije svidelo je poznati OpenSource smek koji pre svega znaci da sve to radi relativno nestabilno a softver iako funkcionalan prilicno je jednostavan i nedoradjen.

Potpuno pogrešan zakljičak. Većina jabber klijenata koje sam probao radi dosta bolje od većine verzija ICQ-a koje su večito u nekoj beta verziji, da ne pominjem gomilu nepotrebnih opcija koje umesto da koriste samo predstavljaju potencijalne sigurnosne rupe.
Citat:
Odustao sam kada mi nije uspelo da se registrujem kao korisnik Jabber-a, probao sam vise klijenata i pored toga sto su ruzni, nijedan nije uspeo ni da se poveze na server. Da ne pominjem da nigde nisam uspeo ni da najdem listu serera koje mogu da koristim nego sam morao da nagadjam...
Nije ti palo na pamet da pročitaš teme o Jabberu na ovom forumu, ili ne daj bože, da kucaš "Jabber" na Google-u. Šta da kažem, ovo više govori o tvojim sposobnostima nego o Jabberu. BTW, koje si klijente probao?

Evo jedan klijnet koji dosta obećava - i po dizajnu i po mogućnostima: www.rhymbox.com (Win32, HTA aplikacija)
[ broker @ 03.10.2002. 14:24 ] @
Nisam ima nameru da vas razdrazujem samo sam vam rekao svoj utisak. Naime, ja sam instalaciju Jabbera doziveo kao prilicno mucno iskustvo.

U svakom slucaju ako moram da kopam da bih zavrsio stvar to sigurno nije bas prakticno.

Instalriao sam nekoliko jabber klijenata i nijedan nije uspeo da se konektuje ni na jedan jabber server (ukljucujuci elitesecurity.org). Nije do firewalla.


[ Gojko Vujovic @ 04.10.2002. 02:45 ] @
Da, a mi smo veverice.. i svakog dana uspešno koristimo jabber klijente da se uspešno povežemo na jabber servere..