[ StORM48 @ 30.10.2005. 18:30 ] @
Odmah da vam priznam da do sada nisam radio u Access-u (nije u domenu mog delovanja, jel' te), ali mi treba jedna mala baza za lične potrebe. Pretragu sam probao i nisam našao ništa, a na Google-u se pretraživanje izjalovilo, pošto je upit vratio tri milijarde pogodaka, od kojih ni jedan ne nudi ono što meni treba. A osim toga, i to što meni treba ne mogu da objasnim pomoću primitivnih upita na pretraživaču :) Elem, da skratim priču: napravio sam malu bazu, koja sadrži osnovne podatke o korisnicima nekih usluga. Znači, njihove generalije (ime, prezime, adresa itd), kao i karakteristični broj, koji je jedinstven za svakog od njih (to je ujedno i primary key). E sad, pošto sam tabelu i formular "nacrtao" ručno i povezao međusobno objekte na formularu i odgovarajuća polja u tabeli, ostao mi je jedan objekat, sa kojim nikako da izađem na kraj... Pored gore-pomenutih polja (ime, prezime itd), svaki korisnik treba da ima svoju Excel tabelu, koju sam kreirao koristeći opciju "more controls" na Toolbox-u, a potom "microsoft office 11 spreadshit". Pogađate, tabelu sam "razvukao" preko formulara i ukapirao da ne umem da je povežem sa ostatkom baze kako treba. Naime, kada menjam pojedinačne Recorde (kako god se to prevodi), baza pamti podatke za svakog korisnika ponaosob, dok tabela ostaje jedna-te-ista. Razlog je nedostatak opcije Control Source u podešavanjima dotične tabele, a kojom sam povezivao sva ostala polja (odnosno text-boxove) sa odgovarajućim kolonama u tabeli. Nadam se da nisam previše konfuzan, a takođe se nadam da me nećete išamarati za primer, pošto sam totalni početnik za ovo. Mislim, nisam baš totalni, ali kako se drukčije može nazvati neko ko zna samo da nacrta najprimitivniju bazu? Pozdrav |