[ Alexandar_d @ 01.11.2005. 20:33 ] @
Do sada niko nije otvorio ovakvu temu. Zanima me razlika izmedju ETF-a smjer RI (bilo u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu) i FIT-a, Fakulteta Informacionih Tehnologija u Mostaru? Cuo sam da je ETF i to pri RI smjeru vise hardverski-elektronicki orjentisan nego na programiranje i softver. FIT izgleda jako perspektivno na njihovom sajtu www.fit.ba mozete pogledati plan i program za 2005/06 godinu i po meni to je na svjetskom nivou. Diplome su u Evropi takodjer priznate. Nemojte samo da bude onih izjava: "Sa ETF-om si i elektrotehnicar i informaticar i matematicar i fizicar", jer ovdje se radi o "cistoj" INFORMATICI a ne o drugim stvarima. ETF je sigurno jaci pri zaposljavanju jer se moze raditi vise poslova sto je i razumljivo. Ali mene zanima sa stanovista informatike, da se uporede ova 2 faxa sa tog stajalista. Jer nelogicno je da se na ETF-u i to na smjeru RI moze vise znati i uciti o informatici jer zato postoje fakulteti iskljucivo za INFORMATIKU. Mislim da bi ova tema trebala biti jako bitna za one koji se dvoume izmedju ova 2 fakulteta, opet ponavjam da se porede sa stanovista informatike. Na ETF-u i to na RI smjeru ima jako puno stvari koje zaista nisu potrebne u infromatici a neki predmeti su samo da bi se mucili studenti poput raznih matematika. I na FIT-u postoji matematiku u razumljivoj mjeri a ostalo je prebaceno u konkretne predmete poput algoritama i programiranja. Toliko puno hvala. |