[ blagoyeblagoye @ 04.11.2005. 18:06 ] @
Ne pitajte kako i zasto, treba da vrtim koracni motor preko paralelnog porta PC racunara.

Ako nekako mozete da mi pomognete - pomozite!!!

Mozete da mi preporucite i neki dobar pdf o portvima racunara i interfejsima u c/c++.
[ Odin D. @ 06.11.2005. 08:27 ] @
Vec je bilo price na ovom forumu o paralelnom portu, pronjuskaj malo okolo pojavljivala se ta tema vec nekoliko puta.

Sto se tice upravljanja koracnim motorom preko paralelnog porta tu ces morati da koristis neki strujni ili naponski drajver jer signali porta nisu dovoljno jaki da bi njima pogonio motor (izuzev ako nije neki minijaturni neoptereceni motor edukativne namene), a i tada sam skeptican.

Ranije verzije Windows-a (npr. 98) dozvoljavale su direktan pristup paralelnom portu, pa to nije bio neki problem, postoje biblioteke za npr. C ili C++ sa gotovim funkcijama za pristup portu koje su mogle da se kortiste.

Medjutim, Win XP ne dozvoljava direktan pristup portu (valjda zbog bezbednosti) vec moras da pises svoj drajver ili nesto sl. Postoje i gotove stvari za to, a mozda je najbolje da pogledas u knjizi Voje Milanovica: "PC interfejsi". Tu imas objasnjene protokole na portovima, a i primere u Visual Basic-u, QBasic-u, Turbo Pascal-u, C-u i Delphi-u. (vidi na http://milan.milanovic.org/skola)
Ja sam tu knjigu nabavio u Radio Klubu u Bg.
[ blagoyeblagoye @ 06.11.2005. 08:47 ] @
Recimo da cu nekako povecati napon signala sa porta (hardware sam vec napravio) dovoljno da moze da vrti neki motor.

Neko mi je rekao da timer interrupt treba da zamenim nekim drugim tajmerom da bih imao dovoljno veliku frekvenciju da njome pobudjujem motor. To ne znam.
[ pershin @ 18.01.2007. 21:19 ] @
Meni je trebalo nesto slično pa sam napisao program koji kontrolira port iz win xpa. Bitno je samo da je port u EPP načinu rada ( podesi se u biosu). Ak nekom treba nek se javi na [email protected]