[ Stivs @ 05.11.2005. 03:21 ] @
| Kada se ukljuci tv ima normalno sliku i ton ali posle desetak sekundi slika pocinje da tamni a ponekad prvo da izgubi jednu od boja i tako potamni skroz da je ekran crn.Ranije je kad pocrni skroz prebacivanjem na drugi kanal ponovo dolazila slika i posle par sekundi opet potamnela.Sada vise i ne pomaze ni promena programa non stop je tamna jedino kad se tv ugasi pa upali tada se pojavljuje slika.Tda 3562a zamenjen svi kondezatori oko njega takodje dva potenciometra za ik max i crno belo takodje u krugu tda zamenjena.Sta bi moglo da uzrokuje ovakav kvar?? |
[ Stivs @ 05.11.2005. 03:27 ] @
Primetio sam jos i da kada izvucem antenu i ukljucim tv on ima normalno sneg crno belo ali posle nekog vremena promeni nekako u ljubicastu boju pa vrati nazad na crno belo .Inace dok je sneg ekran ne tamni samo malo menja boju.
[ p.cudic @ 05.11.2005. 05:09 ] @
Pa @Stivs dosao si do kraja problema a kvar si nasao sam, zameni T01 BF-959 ako i tada problem nebude resen zameni i TDA-2541, bf ti je oko 30 din. a tda oko 170. Menjaj pa javi.
[ Stivs @ 05.11.2005. 10:03 ] @
tda 2541 sam imao kuci pa sam njega prvo zamenuo i desava se isto .A tranzistor TO 1 bf-959 nije taj vec bf-870 dali je to isto. Kondezator c01 4,7mf je bio u prekidu zamenuo sam ga ali nista se nije promenilo.Takodje sam zamenuo trimer R07 1K.Tranzistor TO 1 BF-870 sam odlemio i ispitao instrumentom nije nigde probio dali da ga ipak menjam ???
[ Stivs @ 05.11.2005. 10:07 ] @
P.S Stampana ploca je crna oko ova dva tranzistora to1 i to3 ne vide se vodovi probao sam alkoholom da ocistim ali ne ide.Omski sam ispitao vodove i nista nije u prekidu gledao sam po semi.Dali ovo nekako moze da se ocisti cini mi se da je to kao od nekog grejanja ili sta vec.
[ p.cudic @ 05.11.2005. 11:05 ] @
@Stivs tranzistor BF-959 se nalazi na plocici video pojacivaca pored ic TDA-2541, i nemoguce je da je neko napravio takav previd !!!!!
[ Stivs @ 05.11.2005. 12:48 ] @
Izvini moja greska ja sam se prebacio na plocicu koja ide na ekran i tamo sam gledao TO1 koji je BF870.Pronasao sam Bf959 i jedna nozica kao da nije bila dobro zalemljena zamenuo sam tranzistor drugim ali nazalost kvar je i dalje tu .Slika je bolja ali posle desetak sekundi i dalje potamni.Sta dalje?
[ p.cudic @ 05.11.2005. 13:33 ] @
@Stivs prelemi ceo modul, zameni C-08 1mf, pregledaj L-05, trimer R-13 - 100k, prelemi tjuner, (podnozje, ne otvaraj ga) zameni elko C-05 - 2.2mf pred tjunera, negde ti je na toj liniji prekid, jer ti signal nestaje pod opterecenjem (kazes da sneg imas stalno), prelemi ceo video pojacivac, mozda je hladan lem ! Uradi to pa javi !
P.S. Proveri na ulasku u tjuner (gde kacis antenu) kako ti stoji zenska iglica da se slucajno neklima !!!!
[Ovu poruku je menjao p.cudic dana 05.11.2005. u 14:37 GMT+1]
[ Stivs @ 05.11.2005. 14:57 ] @
Evo ovako prelemio sam ceo modul.Zamenio sam c-08 1mf,kalem L-05 nije u prekidu on je ok,trimer r-13 100k je ok .Prelemio sam podnozje tjunera i zamenu elko c05 2,2mf.Ukljucio tv slika strava i tv radi i kad sam se ponadao da je to to,odjednom je ekran poplaveo skroz ( svetlo plava boja).Tako je stojalo 1 sekundu i onda se vratila opet normalna slika ali je odmah zatim i pocela da se potamnjuje.
[ p.cudic @ 05.11.2005. 15:38 ] @
@Stivs to sto je "svetlo poplavela..." trazi kasnije, kad si sve izmenjao proveri ili ako imas zameni i elko C-04 - 470mf pored tjunera i proveri napajanje i video pojacivaca i tjunera !
[ BD-electronic @ 05.11.2005. 15:41 ] @
Da nije grijanje ekrana !
[ p.cudic @ 05.11.2005. 15:45 ] @
@-BD i meni bi to bilo logicno ali bez antene ima normalan sneg !!!
[ BD-electronic @ 05.11.2005. 15:52 ] @
Pa možda se to tako samo potrefi, možda da ga pusti bez antena duže da radi pa da vidi šta se dešava.
[ Stivs @ 05.11.2005. 17:07 ] @
Zamenio sam c04 470mf i proverio napajanje video pojacivaca i tjunera 11,7v i kada je tamna ikada je normalna .Kada sam napisao svetlo plava nisam mislio na sliku vec ceo ekran je bio svetlo plav i tada nije bilo slike posle se pojavila i onda je pocela da se potamnjuje.Cini mi se da prvo nestane jedna od boja i onda pocinje polako da tamni.Sada sam ukljucio tv bez antene na sneg i radi oko 30 min i poceo je sneg da menja boje kao crvenkast pa opet beo i posle 1h je potamnela i tu slika nestao je sneg kad sam prebacio program pojavio se ali taman znaci i nasnegu potamnjuje ali tek posle 1h rada.Merio sam napon grejanja na katodnoj cevi i on je 11,7 naizmenicni.
[ p.cudic @ 05.11.2005. 17:26 ] @
Probaj da prelemis i pregledas pal dekoder, jel ti grejanje isto i pre i posle potamnjenja slike ???????????
[ BD-electronic @ 05.11.2005. 19:28 ] @
E vidiš da ti se i na rasteru dešava da potamni !
Poslušaj kolegu !
[Ovu poruku je menjao BD-electronic dana 05.11.2005. u 20:33 GMT+1]
[ Stivs @ 05.11.2005. 19:33 ] @
Isti je napon grejanja i kad potamni i kad je normalno.
[ BD-electronic @ 05.11.2005. 19:36 ] @
Dali ti kad potamni ekran vidiš da sija u vratu ekrana?
tj. da se on i dalje grije istim intenzitetom ?
[ Stivs @ 05.11.2005. 19:49 ] @
Da sija normalno kao i kad nema slike.Prelemio sam i pal dekoder i isto je .Dali je mozda skart modul u pitanju?
[ gagizr @ 05.11.2005. 20:03 ] @
ajd se i ja malo umesam......problem ti moze biti na scart ploci...
imao sam slican slucaj kao tvoj i tamo je jedan tranzistor povremeno prekidao.....tj gubio se video signal,ali onda slika pri maximalnom ug2 bi trebala da ti bude siva a ne skroz tamna....video signal ide preko mf na scart pa preko njega na pal i video stepen(tda 3562a)...
pogledaj video signal osciloskopom,a ako ga nemas izvadi scart plocu i premosti ga prema semi(video signal).....ako to ne uspe mozda je problem i u ekranu.....probaj da stavis tda ruski ili philipsov,ako bude drugacija situacija tj radi duze.....moguce je da je ekran pri kraju,pa ti preko cutt off-a(18 nogica tda 3562a),a dolazi sa rgb-a,gasi video stepen....to je cest slucaj kod flayinga i nekih gold stara.....i to se da resiti,ali nakratko......
napred majstore......pa javi....
[ Stivs @ 05.11.2005. 20:32 ] @
@gagizr : Ja sam menjao kaskadu stavio sam ne ispravnu (moje neznanje) i posle toga nisam imao sliku.Stavio sam novu kaskadu ali sam morao da kupim i tda3562a i to sam uzeo taj ruski za 400din(i mislim da nije mozda on neispravan zasto bi on bio 400 a telefunken 1400din).Kada sam ubacio tda dobio sam sliku ali i ovo zatamljenje!E ovako izvadio sam skart i zicom spoio(posto nemam osciloskop kamo srece da imam bar bi mi skratio muke) kratko pinove 10,14,15 video signal ukljucio tv i slika je bila 5 min i onda dva puta ekran skroz poplaveo vratila se slika i pocela da tamni.Sto kazes za pin 18 integralca i za cut off tu sam merio i nema nikakvog napona iako pise 1,5v mada kada se izvuce antena mislim da tada dolazi 1,5v inace dok imam slike i dok je tamna tu je napon nekih 0.6v?Sta bi trebalo da uradim
[ damiru_2 @ 05.11.2005. 21:05 ] @
Drmni ti malo i potenciometar za UG2... Sumnjivo mi je to sve... Kako da menja boju kad se smanjuje osvetljenje na ekranu...
[ Stivs @ 05.11.2005. 21:11 ] @
Drmao sam i taj potenciometar ug2 mi je 530 v
[ Stivs @ 05.11.2005. 21:19 ] @
Imam ovde jedan tda3560 ei nis dali to mogu da probam da ubodem umesto tda3562a?????????????
[ BD-electronic @ 05.11.2005. 21:33 ] @
NE nemože da ga zamjeni, on mijenja 3561.
[ p.cudic @ 05.11.2005. 21:44 ] @
@Stivs probaj da malo osmirglas (normalno finom smirglom) nozice na katodnoj cevi !
[ damiru_2 @ 05.11.2005. 21:46 ] @
UG2 je prevelik... Ustvari, sve zavisi čime si ga merio. Slažem se sa BD-electronic, TDA 3562A je TDA 3562A. Philips, Telefunken, ili Ruski, svejedno. Ruski u najvećem broju slučajeva uradi posao. Ako staviš TDA 3560 nećeš imati nikakvu sliku, ali ćeš bar imati zvuk. Možeš da koristiš TV kao tranzistor. 
[ Stivs @ 05.11.2005. 22:02 ] @
Pa merio sam digitalnim unimerom.Dali je moguce da je problem u rgb pojacivacu posto je ta plocica sto se navlaci na ekran dosta u losem stanju .Posebno b deo.Skoro se ne vide vodovi na stampi posto je sve pocrnelo.Ali proverio sam omski sve veze su ok?
[ gagizr @ 05.11.2005. 22:23 ] @
malo mi je cudno da zbog kaskade ode TDA 3562,od nje uglavnom strada TDA 3576.....
Damire postujem tebe i tvoje odgovore,ali probaj u Goldstara da stavis npr SGS-THOMSONOV tj. ST ili Philipsov TDA 3562,nece uvek ici.....tu mora da ide TFK ili ruski...u K11 moze bilo koji i tu se slazem,ali ako je los ekran trebalo bi da primeti razlike,odnosno s nekim bi radio duze,a s nekim krace.....ovo sam proverio nebrojeno mnogo puta.....reci mi koliki je ekran 56,66 ili 42 mozda......
sto se tice UG2 kod K11 je i sl. tv-a je sve normalno u rasponu od 400-600v,kod korejaca je do 400v.....
ruski su odlicni,mada sam imao par puta da ne rade......npr od 30-40 zamenjenih jedan ne valja,ali tada uopste ne radi tj imas belu ili sivu sliku........ne proradi ni na sekund......
probaj TDA 3562 od drugog proizvodjaca,moze i TDA 3566 slobodno da stavis....
i pregledaj dobro rgb plocu.......
ja sam imao i slucaj kod K11, ekran 42cm da nije hteo da radi ni sa jednim TDA 3562 A,osim sa philipsovim,i to je bila pomalo losa slika.....tako je isao jos par meseci i kraj......
[ gagizr @ 05.11.2005. 22:28 ] @
malo mi je cudno da zbog kaskade ode TDA 3562,od nje uglavnom strada TDA 3576.....
Damire postujem tebe i tvoje odgovore,ali probaj u Goldstara da stavis npr SGS-THOMSONOV tj. ST ili Philipsov TDA 3562,nece uvek ici.....tu mora da ide TFK ili ruski...u K11 moze bilo koji i tu se slazem,ali ako je los ekran trebalo bi da primeti razlike,odnosno s nekim bi radio duze,a s nekim krace.....ovo sam proverio nebrojeno mnogo puta.....reci mi koliki je ekran 56,66 ili 42 mozda......
sto se tice UG2 kod K11 je i sl. tv-a je sve normalno u rasponu od 400-600v,kod korejaca je do 400v.....
ruski su odlicni,mada sam imao par puta da ne rade......npr od 30-40 zamenjenih jedan ne valja,ali tada uopste ne radi tj imas belu ili sivu sliku........ne proradi ni na sekund......
probaj TDA 3562 od drugog proizvodjaca,moze i TDA 3566 slobodno da stavis....
i pregledaj dobro rgb plocu.......
ja sam imao i slucaj kod K11, ekran 42cm da nije hteo da radi ni sa jednim TDA 3562 A,osim sa philipsovim,i to je bila pomalo losa slika.....tako je isao jos par meseci i kraj......
taj ekran je sigurno vec slab......zato se i pojavljuje ono plavo.....
[ Stivs @ 05.11.2005. 22:42 ] @
Rgb ploca je katastrofa ali ne znam sta da radim ne vide se vodovi ali ima spoj omski sam ispitao plocu.(nevidi se deo sam gde je B). C01 4,7mf je u prekidu stavio sam drugi ali isto se desava .Tranzistori su ispravni ali oko njih je ploca pocrnela valjda od grejanja pa se ne vide vodovi.
[ FlashMaster @ 06.11.2005. 10:43 ] @
Imao sam kod tog modela slucaj da ima visokog napona a nema slike(taman ekran),a pal dekoder ispravan.Zamenom trafo-a u hisu resio sam problem,napon Ug2 povremeno se gubio...Proveri komponente na Ug2 od trafoa do podnozja ekrana...
[Ovu poruku je menjao FlashMaster dana 06.11.2005. u 11:45 GMT+1]
[ damiru_2 @ 06.11.2005. 13:34 ] @
Ma i ja stalno sumnjam da je UG2 uzrok svih problema u ovom slučaju, samo gde? Mislim da samo u tom slučaju može da se menja boja po celom ekranu dok slika tamni... PAL dekoder nije, ili ima ili nema slike (luma ili chroma), nema ovakvih manifestacija. Ako su oksidirali kontakti na vratu katodne cevi onda bi se verovatno RGB topovi polako gasili, pošto dobijaju najniži napon. Zbunjen sam malo svim ovim konstatacijama... 
Pozdrav.
[ gagizr @ 06.11.2005. 14:43 ] @
da desava se kod K11 i to veoma cesto da bude u prekidu vn namotaj,izmedju izvoda za kaskadu i izvoda za ug2,ali to se vidi....obicno izgori donji deo kod izlaza za ug2 i tu bude prekid...to moze da se premosti i sredi,ne mora se menjati trafo....
ali zasto onda radi duze kad nema antenu?.....
stivs i ja smo zemljaci i culi smo se na PP,imamo zajednicke poznanike itd.....
kad ovo sredimo javicemo vam sta je bilo!
[ Stivs @ 06.11.2005. 18:46 ] @
Pazi moguce je da g2 prekida jer ja sam ovaj tv poceo da popravljam jer glavni uzrok je bio da tv radi 2 h i onda odjednom prekine se slika (kao da nestane napon dali visoki ili g2 to ne znam)vrati se slika ali tv nema program jer iz upravljackog modula svi naponi za kontrast i crno belo sve se vrati na nulu.I kad promenim program tada se sve vrati u normalu i on opet radi normalno neki put je prekidao cesce neki put je duze radio ali je radilo sve normalno.Tada su mi ovde na forumu predlozili da probam da zamenim kaskadu.Posto nisam imao novu ubacio sam staru koju sam imao kod kuce (ali izgleda ne ispravna).I gle belaja, kad sam ukljucio tv samo malo sevnulo oko te kaskade.Sacekao sam par dana i stavio novu kaskadu ali tada opste nije bilo slike(posto je ona ne ispravna sjebala tda 3562a).Kupim i nov tda 3566a ruski stavim ga i dobijem sliku ali ne kao sto je bilo vec radi strava kad se ukljuci ali posle par sekundi kao da izgubi r,g,ili b i onda sama pocne da tamni.Merio sam izlaze iz integralca r,g,b, koji treba da su 4,6v oni to i jesu dok je slika ok ali kad pocne da tamni oni budu 1,3v.Kasnije sam radio sve sto su mi majstori napisali na forumu i do sada jos nije pomoglo ali svima se zahvaljujem na podrsci i savetima ipak ste mi mnogo pomogli.Posebno zemi gagizr sa kojim sam slucajno uspostavio kontak a na kraju se ispostavilo da se znamo(bas je svet mali)!!!Unapred hvala svima a kad se tv popravi u sta ne sumnjam (posto sada imam podrsku gagizr za kojeg ne sumnjam da ce znati da mu ustanovi dijagnozu) napisacemo sta je !!!
[ vlaki1 @ 07.11.2005. 09:30 ] @
Mozda da probas i sa odvojenim grejanjem ekrana????
To jedino jos nije niko pomenuo???
[ p.cudic @ 08.11.2005. 14:45 ] @
@ Stivs sta bi sa tv-om
[ Stivs @ 08.11.2005. 16:57 ] @
Evo cekam da me gagizr pozove (posto je covek malo zauzet pa kad bude imao vremena ove ili sledece nedelje posto mi nije hitno) da odem do njega i da vidimo sta je da mi objasni sve sto mi nije jasno i onda da napisemo gde sam gresio i sta je bilo!!!!!!
[ andro79 @ 26.03.2008. 19:21 ] @
Ljudi ako se necete ljutiti oziveo bih ovu temu,jer imam ovakav problem muci me vec desetak dana,a kolko vidim ova tema je ostala bez resenja pa bi me zanimalo kako je resen ovaj problem?
[ tomazo @ 26.03.2008. 23:01 ] @
Re šenje posto ji.....!!! ali ga mo raš po tražiti u tekstu ovog posta....??!!!
[ maj-tvpocetnik @ 27.03.2008. 09:33 ] @
Malku i jas da se vklucam vo ovaa tema:So K11 sasija dosega sum nemal proglemi, mislam deka kolegite sto napomena da se stavi TDA 3562 telefunken ili philips se vo pravo!! Na ova sasija stavam isklucivo philips ili telefunken tda3562 vo ruski i drugi proizvoditeli nemam doverba!!Spored goreopisanite postovi kvarot lezi vo TDA 3562(philipsov) ili vo elektrolitite mislam bea
4,7mf vo rgb a vo najlos slucaj ekranot ne cini!! Na ovie modeli ako pojdi TDA 3562, 80% ne cini ekranot. Pred da go kupuvas
TDA 3562(philipsov) prethodno proverigo dobro ekranot!! Pozzzzz.
[ andro79 @ 27.03.2008. 14:22 ] @
Tomazo da ti napomenem da sam ja autor i ovog pitanja,ali sam mislio da se javi neko ko je resavao ovaj problem,a nije gledao doticni forum,ili mozda da se javi Stivs ako vidi pitanje pa da isprica sta je bilo.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|