[ alekp @ 08.11.2005. 16:28 ] @
Zdravo, interesuje me kako se u php-u ili mozda u html-u, pravi link na koji, kada kliknes na njega otvara prozor za preuzimanje(download) fajla? Unapred zahvalan... |
[ alekp @ 08.11.2005. 16:28 ] @
[ SmilieBG @ 08.11.2005. 17:19 ] @
euhm... u principu nije tako jednostavan odgovor, kao i pitanje.
Naime, moras da znas: sta zelis da skidaju, da li zelis da im odredjene stvari otvara u browseru ili da je forced da moraju da preuzmu itd. Na osnovu toga, moras da podesis web server da zna kako da postupa sa takvim dokumentima + da podesis PHP da takodje radi ono sto hoces (da 'mora' da downloaduje ili da moze i u browseru da otvori)... Takodje, zelis li da drzis podatke van root-a web servera ili namerno ne? Prema tome, daj (mnogo) specificnije sta te zanima. Najprostije bi bilo da stavis .htaccess (ako je apache ili u IIS da dozvolis dir listing) u dir gde su fajlovi sa Options Indexes u njemu pa da dobiju listing dira, pa da rade "desno dugme misa, Save as..." :) Ali nije i bash user friendly ;) Poz, Sale [ alekp @ 08.11.2005. 17:23 ] @
jednostavno, hteo bih da stavim dva Word-ova dokumenta na obicnoj html strani kojima bi svako mogao da pristupa, tj. da ih skida... po zelji
ono, klasicno kao kad odes na neki sajt koji ima skup programa za download... [ Jbyn4e @ 08.11.2005. 18:41 ] @
O boze...
osnove html-a: <a href="/putanja/do/dokumenta/naziv.doc">Download</a> Ovo ce ti ako koristis IE otvoriti verovatno u IE-u dokument, zato sto je njemu asocirano da ga otvara, medjutim desni klik i save as ce ga skinut. Svaki drugi normalni browser ce ti otvoriti fajl za download (ili ce barem pitati da li hoces da ga otvoris u asociranom programu). U linuxu ce ti ponuditi download. Jasnije? [ 1r0nM4n @ 08.11.2005. 18:55 ] @
Pa jednostavno stavish link ka lokaciji gde se ta dva dokumenta nalaze.
Na primer, tvoj sajt je: www.nesto.com a ta dva dokumenta se nalaze u pocetnom folderu i onda ce biti... Prvi dokument: www.nesto.com/Prvi.doc Drugi dokument www.nesto.com/Drugi.com A sada linkovi se prave ovako: Za prvi: Code: <a href="http://www.nesto.com/Prvi.doc">Text koji ce da se prikaze na strani za dokument 1</a> Za drugi: Code: <a href="http://www.nesto.com/Drugi.doc">Text koji ce da se prikaze na strani za dokument 2</a> Preporuchujem ti da odesh na http://www.w3schools.com/html/default.asp i prochitash malo o HTML-u. Nadam se da sam pomogao p0z ![]() [ alekp @ 08.11.2005. 19:43 ] @
Ok, hvala momci...
izgleda da sam propustio taj cas u skoli :) Pozdrav! [ SmilieBG @ 08.11.2005. 22:50 ] @
/me mrmlja sebi nesto u bradu sto nije u skladu sa pravilnikom ES-a...
[ Jbyn4e @ 09.11.2005. 08:39 ] @
Smajli, ko ti kriv sto sve shvattas napredno.. nekad treba misliti i na pocetke :)))
[ SmilieBG @ 09.11.2005. 10:45 ] @
@Jbyn4e - slazem se, nisi prvi, ni poslednji koji mi na tome zamera (i ne ljutim se nista, znam da sam takav), ali ovo je zaista najosnovnije pitanje :(
Poz, Sale [ 1r0nM4n @ 09.11.2005. 14:25 ] @
@SmilieBG
Ja kada sam hteo da napishem odgovor (gore) gledao sam tvoj post jedno 5 min. ![]() I razmishljam... "Njemu treba obichan link zashto je ovaj stavio sve ovo (.htaccess i sve ostalo)" Ali dobro... nisam hteo da komentarishem ![]() p0z Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|