[ mobil_x @ 14.11.2005. 10:28 ] @
Situacija je ovakva:

Win2000 server,
40 racunara u domenu,
NAT i on-demand dialing radi za sve usere!

Pitanje?

Kako zabraniti on-demand dialing i pristup netu preko NAT za odredjene usere?

Hvala puno,
pozdrav!
[ Cyberghost @ 14.11.2005. 10:51 ] @
Za firmu koja u domenu ima 40 racunara totalni je apsurd koristiti On Demand Dialing. Ja u firmi imam 6 racunara i imam Router koji obradjuje ko moze a ko ne na net i ima NAT, DHCP ....
Pokusaj preko polisa da zabranis pojedinim racunarima da koriste tu mogucnost.
[ S_tosha @ 15.11.2005. 06:50 ] @
U principu dosta zavisi i od toga kako ti klijenti dobijaju IP adresu (rucno ili automatski)...
Za skidanje racunara sa NET-a, najbolje je izbrisati Default Gateway.
Za pojedinacne korisnike mozes da napravis startup skriptu tipa:
Code:
route delete 0.0.0.0
[ mobil_x @ 15.11.2005. 07:10 ] @
Klijenti dobijaju IP adrese automatski preko DHCP.
[ S_tosha @ 15.11.2005. 10:36 ] @
Da li je u DHCP-u (scope options) cekirana opcija kojom se definise Router ( sto u stvari jeste default gateway u podesavanjima za mreznu katricu)?

Ako jeste odcekiraj je, i tako nijadan racunar nece imati izlaz na internet, a onim racunarima kojima hoces da das izlaz mozes npr. rucno da upisujes default gateway (ides od kompa do kompa i stavljas kao default gateway IP adresu racunara na kojem je RRAS).

A mozes i da definises classid komandom:
ipconfig /setclassid "ime lan konekcije" ime_klase
Ovo je nabolje uraditi za racunare koje hoces da pustis na NET, a takodje se radi od racunara do racunara (peske ili preko telneta, izbor je tvoj)
U DHCP-u dodas novi user classid (desni klik na ime server, pa define user classes, pa add...
Napomena: "ime_klase" je case sensitive.
U DHCP podesavanjima, pod scope options ==> advanced i za definisanu klasu cekiras Router i upises IP adresu servera.
[ mobil_x @ 16.11.2005. 06:38 ] @
Da,da cekirana je opcija Router u Scope Options. Ok pomogao si mi puno. Ako je ovo jedini ili bar najlaksi nacin primenicu ga jos danas.

Hvala puno!
[ AleksandarNS @ 16.11.2005. 11:49 ] @
nije jedini, ali je definitivno najjednostavniji i shto je najvaznije...radi posao.