[ byTer @ 14.11.2005. 21:00 ] @
Moj direktor zeli da postavi internet provajder. Pa me zanima sta je sve od opreme potrebno i koliko kosta. Zanimaju me i wireless i dial up varijante.
[ Dusan Marjanovic @ 14.11.2005. 22:07 ] @
Za početak, očigledno, stručni ljudi. :) A i ovako bez detaljnijeg opisa malo je teže reći šta i koliko ti treba. Mislim možeš ti to da pokreneš sa hdsl modemom i par kompova, uzmeš frame relay od telekoma, zakupiš kroz njega net i smin, zakačiš na vrh zgrade jedan AP i eto te. :) U svakom slučaju stvar nije toliko jednostavna da možeš da kupiš "sastojke" i napraviš isp.
[ byTer @ 15.11.2005. 10:13 ] @
Molim bez sujete. Skola treba da dobije pare od svetske banke, tako da ce i strucni ljudi (mozda ne bas sa juga Srbije) doci. A resenje svakako nece biti neko najjednostavnije i "samo da se resi". Mene zanima da li je ovaj projekat uopste izvodljiv, posto znam da do sela ima fiber optic kabal (do poste). Znaci sta za dial up i priblizne cene a sta za wireless i takodje cene. Nadam se da ne trazim mnogo :)
[ SmilieBG @ 15.11.2005. 13:45 ] @
Skola?!

Koliko klijenata zeli da podrzava?
Billing system?
Postal system?
tehnicka podrska klijentima?
odrzavanje infrastrukture do i unutar ISP-a?
tehnicko odrzavanje sistema?
sta ce biti u ponudi ISP-a (adsl, kablovska, hosting, mail (spam, mailinglists), dns, VPN, izrada web strana...)?
sales ljudi?
Marketing?
sa koliko masina zeli da pocne?
koji OS?
koji alati ce biti u ponudi?
MS u igri...?

Cena, sve od 1,500 evra pa do par miliona, sve zavisi sta zeli...
Ovo gore je, naravno, mozda 5% pitanja na koja treba da odgovori...

Posto pricas o nekoj skoli, usudicu se da 'nabadam' ko slep stapom u mraku, da hoce da bude ISP (???) samo toj jednoj skoli? Dakle, projekat izvodjenja skole na internet... Sto uopste nije ISP, brkamo loncice, ali dobro...

U tom slucaju, treba mu neka vrsta konekcije do skole (recimo 3 x adsl ili kabl). Jedan server koji ce da bude DNS / Firewall / DHCP i nekoliko desetina racunara. Zatim treba jedan, eventualno dvoje ljudi da to sve postave i instaliraju i to ti je to... Cena, < 10.000 evra (ovo je dakako totalno liberalna procena, posto si nas toliko zatrpao detaljima, da od drveca ne vidimo sumu vise) :)

Poz,
Sale

edit: nadam se da si sada, sto se tehnickih pitanja tice (mada je u 99% i drugih, ne tehnickih pitanja tako), da sto preciznije pitanje postavis, to precizniji odgovor mozes dobiti...

[Ovu poruku je menjao SmilieBG dana 15.11.2005. u 14:47 GMT+1]
[ byTer @ 15.11.2005. 15:03 ] @
Ne u pitanju je bas Internet provajder, koji bi opsuzivao selo Internetom. Iskreno receno, i ja sam bio skeptik sto se tice ovog pitanja, ali nisam hteo da direktoru kazem odmah sta mislim, dok ne cujem i misljenja jos nekoga. Mislim da je dovoljan problem to sto skola treba na neki nacin da naplacuje internet usluge, a ne znam da li skola kao takva to sme. Znaci sta da kazem direktoru?
[ SmilieBG @ 15.11.2005. 15:48 ] @
iskreno, kazi mu da se mane corava posla i dohvati motike :)

Cuj, internet provajding, za _celo_ selo :)

Ne moze, ako hoce zaista da uspe, mora da ulozi veliku kintu i velike napore u sve to... Nije to posao, koji se eto, ofrlje radi sa strane, u slobodno vreme :)

Poz,
Sale
[ DusanSukovic @ 20.11.2005. 12:58 ] @
Citat:
Mislim možeš ti to da pokreneš sa hdsl modemom i par kompova, uzmeš frame relay od telekoma

Ovo je za mene rocket science :) Jel za to direktno treba ici u upravu telekoma?
:)
[ Dusan Marjanovic @ 20.11.2005. 14:03 ] @
Tako je, sektor za biznis korisnike ili možda sad posve ove njihove silne reorganizacije sektor za međunarodne usluge, ko će ga znati...imaš info na telekom.yu
[ boki @ 20.11.2005. 17:22 ] @
O ovome je pricano vec vise puta.

Lokce..