[ Slobodan Miskovic @ 17.11.2005. 02:55 ] @
Firma svetskog renomea posreduje u najmu radnika
Našima stranci daju posao

Jedna od vodećih svetskih kompanija koje se bave posredovanjem u zapošljavanju „Adeko“ otvorila je kancelariju i u Beogradu. Za pomoć u dolaženju do posla ovoj kompaniji mogu se javiti kako oni koji nisu zaposleni, tako i oni koji već imaju posao a hteli bi da ga promene.

Marko Kolenc, izvršni direktor kancelarije u Beogradu, za „Blic“ kaže da zainteresovani za radna mesta kompaniji za usluge posredovanja ne plaćaju ništa. Plaćaju poslodavci kada dođu do kadra koji im je potreban. Pre nego što se firmi ponude traženi kadrovi, sa njima prvo razgovaraju psiholozi „Adeka“ kako bi se utvrdilo da li su baš oni taj kadar koji poslodavac traži.

Pošto je praksa u svetu da se radnici sve ređe primaju na neodređeno vreme, a radnici godišnje menjaju i po nekoliko poslova, „Adeko“ svoje posredovanje najviše bazira na iznajmljivanju radne snage drugim preduzećima. Na taj način ova kompanija je lani po svetu svakoga dana zapošljavala po 700.000 radnika. Pojašnjavajući princip rentiranja radnika Kolenc kaže da ako recimo neko preduzeće traži određeni broj radnika na određeni period, „Adeko“ im iz svoje baze kandidata pošalje radnike koji odgovaraju zahtevima poslodavca.

- Tada mi sklapamo ugovor sa zainteresovanom firmom, kao i radnikom koga šaljemo na posao. Takvog radnika mi prijavljujemo na osiguranje, platu dobija onog datuma u mesecu kako je ugovorom predviđeno, isplaćujemo je mi (on se vodi kao naš radnik) i dobija istu platu koliku dobijaju i drugi radnici na takvim radnim mestima - kaže Kolenc.

On navodi da „Adeko“ ima saradnju sa brojnim svetskim kompanijama koje su se već pojavile u Srbiji ili će se tek pojaviti, a jednako su zainteresovani i za saradnju sa dobrim ovdašnjim kompanijama. Zato je u planu otvaranje kancelarija u svim većim gradovima u Srbiji, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, kako bi se što brže odgovorilo zahtevima poslodavaca. Za sada je predviđeno samo posredovanje pri zapošljavanju na teritoriji Srbije, a kasnije za par godina, ako se posao razradi i ovdašnji zakonski propisi to dozvole, nije isključeno da će radnici iz Srbije posredstvom ove kompanije moći da se zapošljavaju i u inostranstvu.

Prema njegovim rečima, ova kompanija nije konkurencija Nacionalnoj službi za zapošljavanje.Zvanicni web sajt: www.adecco.co.yu

Adresa u Beogradu:

Naziv: ADECCO EMPLOYMENT AGENCY d.o.o. Beograd
Adresa: Terazije 6
11000, Beograd
Telefon: 011/306 7027
Fax: 011/361 0503
Email: [email protected]