[ cvijic_ltd @ 18.11.2005. 11:05 ] @
Novi SAT je poceo da se primenjuje od marta 2005. godine.

Promene koje su napravljene u odnosu na stari SAT su:

odeljak Writing
vreme trajanja: 60 minuta, deo od 35 minuta za mnogostruke odgovore; deo od 25 minuta za esej
sadrzaj: mnogostruki odgovori: uocavanje gresaka, popravljanje odeljaka i paragrafa
------- esej: definisanje stava, odbrana i podrska istog
skor: 200-800 uz podskorove (mnogostruki odgovori: 20-80, esej: 2-12)

- Ovo je potpuno nova stvar na SATu. Od studenata se zahteva da napisu esej u kom moraju da zauzmu stav o zadatom problemu i da taj svoj stav objasne i potkrepe cinjenicama.
- Esej je slicnog tipa sa onim pisanim radovima koji se rade na koledzu.
- Pitanja sa mnogostrukim izborom odgovora mere studentovu sposobnost da identifikuje greske u recenicama i odeljcima, da popravi odeljke, kao i paragrafe.

odeljak Math
vreme trajanja: 70 minuta, dva dela od po 25 minuta; jedan od 20 minuta.
sadrzaj: Brojevi i operacije, Algebra I, II, i Funkcijska geometrija; Statistika, Verovatnoca, i Analiza podataka
skor: 200-800

- Novi odeljak za matematiku obuhvata oblasti iz "third-year college-preparatory math", kao sto su eksponencijana funkcija, apsolutna vrednost, funkcionalna notacija, i negativne i razlomacke eksponente.
- Kvantitativna poredjenja su eliminisana.

odeljak Critical Reading
vreme trajanja: 70 minuta, dva dela od po 25 minuta; jedan od 20 minuta.
sadrzaj: Produzeno rezonovanje, Literalno razumevanje, Recnik
skor: 200-800

- Odeljak critical reading, prethodno je nosio naziv verbal-ni odeljak, ukljucjuje kratka i dugacka citanja delova.
- Analogije su eliminisane, ali su ostala pitanja sa popunjavanjem recenica.

Test ukupno traje 3 casa i 45 minuta.

Dakle, na novom SATu je moguce ostvariti maksimalno 2400 poena uz dodatna dva podskora sa writing dela.

[Ovu poruku je menjao cvijic_ltd dana 18.11.2005. u 12:08 GMT+1]
[ bingbing @ 18.11.2005. 16:02 ] @
Citat:
- Ovo je potpuno nova stvar na SATu. Od studenata se zahteva da napisu esej u kom moraju da zauzmu stav o zadatom problemu i da taj svoj stav objasne i potkrepe cinjenicama.

Tel to na primer ovako:

Small cars are better than luxury cars!

I ti sad trebas da pises o ovom?

Koliko dugo treba da se primrema za SAT? Ja sam cuo da je matematika laka, ali da je engleski tezak! Jel to istina?

Sada idem u 3. razred. Kupio sam Cambridgeovu knjigu za TOEFL. To zelim da polozim u Februaru ili Martu! Je si ti vec polagao?

Pozdrav
[ cvijic_ltd @ 18.11.2005. 19:57 ] @
Citat:
Koliko dugo treba da se primrema za SAT? Ja sam cuo da je matematika laka, ali da je engleski tezak! Jel to istina?

Sada idem u 3. razred. Kupio sam Cambridgeovu knjigu za TOEFL. To zelim da polozim u Februaru ili Martu! Je si ti vec polagao?

Matematika nije bas laka, ali ukoliko npr. ides u gimnaziju u kojoj se dobro uci taj predmet bice ti lako. Engleski je problem svima kojima nije maternji jezik jer oni tamo zahtevaju poznavanje tzv akademskog jezika. Na zalost, u Srbiji ne postoji mogucnost da uzmes casove kod ljudi koji bi te spremili za test.
Nisam ja polagao SAT, ja sam dosta stariji, uskoro cu da zavrsim masinstvo ovde u Srbiji :) Ovu novu informaciju o SATu sam stavio jer smatram da kod nas postoji veliko interesovanje za skolovanje u inostranstvu i da ljude treba snabdeti neophodnim informacijama kako bi uopste i imali sansu priliko konkurisanja.
[ bingbing @ 20.11.2005. 18:22 ] @
Hvala ti za odgovor.
[ stojkovicd @ 24.11.2005. 05:26 ] @
Citat:
cvijic_ltd: Matematika nije bas laka, ali ukoliko npr. ides u gimnaziju u kojoj se dobro uci taj predmet bice ti lako. Engleski je problem svima kojima nije maternji jezik jer oni tamo zahtevaju poznavanje tzv akademskog jezika. Na zalost, u Srbiji ne postoji mogucnost da uzmes casove kod ljudi koji bi te spremili za test.
Nisam ja polagao SAT, ja sam dosta stariji, uskoro cu da zavrsim masinstvo ovde u Srbiji :) Ovu novu informaciju o SATu sam stavio jer smatram da kod nas postoji veliko interesovanje za skolovanje u inostranstvu i da ljude treba snabdeti neophodnim informacijama kako bi uopste i imali sansu priliko konkurisanja.

eh sad, nemoj tako .... www.iacbg.org, priprema postoji, kao i sve neophodne informacije