[ shoba @ 25.11.2005. 11:35 ] @
Da li forum moze biti profitabilan?
Koji su nacini zarade pomocu domaceg sajt-foruma?

Jedino sto mi za pocetak pada na pamet jeste prodaja reklamnog prostora.
Naravno da bi neko uopste hteo da plati reklamu na forumu sam forum mora imati veliku posecenost. Koliko bi ES ili slican forum mogao da zaradjuje?

Vrlo je vazna cinjenica da mislim na domaci forum, znaci otpada Google Ads i slicni izvori zarade.

Ako se 'zarada' svodi na 100 evra godisnje, sta motivise domace webmastere da pokrenu i drze forum?
[ boccio @ 25.11.2005. 14:08 ] @
Citat:
shoba: Da li forum moze biti profitabilan?

Apsolutno.
Citat:
Koji su nacini zarade pomocu domaceg sajt-foruma?

Skoro pa nikakvi.
Citat:
Jedino sto mi za pocetak pada na pamet jeste prodaja reklamnog prostora.

E vidis, to spada u ono "skoro" :)
Citat:
Koliko bi ES ili slican forum mogao da zaradjuje?

Ne staj na bolnu ranu, ako duse imas :)
Citat:
Vrlo je vazna cinjenica da mislim na domaci forum, znaci otpada Google Ads i slicni izvori zarade.

Jesi siguran?


Uopsteno govoreci, kategorija "foruma" se obicno podvodi pod "community" i samim tim presudan faktor za odredivanje potencijala zarade istog je upravo posecenost, odnosno "vernost" (loyal visitors).

Izvori prihoda za takav sajt/forum su mnogobrojni. Osnovni problem je sto kvalitetan content koji dovodi ljude ne stvaras ti sam, kao u slucaju klasicnog "sajta", vec upravo taj community sto komplikuje stvari - prvo ga treba stvoriti.

Pored klasicnih prihoda od reklama (bannera), cesto se uvode i sponzorstva kategorija/foruma, kao klasican primer "ciljne" reklame. Recimo, na ES-u bi kategoriju "Internet: Provajderi i Servisi" mogao da sponzorise EUnet, primera radi (da ne navodim sad neke druge...)

Neke isto tako standardne metode zarade su naplacivanje postova u odredjenim (komercijalnim) forumima, jer takve ponude/postove vidi veliki broj ciljnih posetilaca u kratkom vremenu i CTR koji se tu ostvaruje je dosta visok - de ces lepsu instant-promociju. Na primeru ES-a, to bi verovatno bio forum "Berza Poslova", takodje bi i forum "Hosting" mogao biti placen, gde bi reselleri mogli da nude svoje dilove (recimo, posalje SMS na XXXX koji kosta 100 dinara, i promovise svoj dil), a ne da modovi brisu bogtepita koliko tema sa raznim spamovanjem i medjusobnim pljuvanjima i posle trpe vatru na Predlozi i Pitanja... A da je pameti verovatno bi postojao i forum "Berza sajtova", "Baza Portfolia" (gde bi IT profesionalci mogli ostaviti svoje rezimee javno u odredjenom roku trajanja), "Advertise Your Services" tip foruma, itd...

Dobro organizovani community forumi obicno imaju i sekcije za prodaju proizvoda/usluga za koje su posetioci foruma ciljna grupa. To su obicno affiliate programi 3rd party providera za koje vlasnik foruma uzima procenat, ili u slucaju bas jakih foruma (tipa SitePoint) propriatary proizvodi (knjige, etc...)

Sve u svemu, nacina je milion, ali prvo moras stvoriti user base, a za to ti trebaju kvalitetni posteri (ne mislim na ono sto kacis na zid sobe), a njih niko ne moze uopsteno da te posavetuje kako da nadjes... odnosno, bar ne za dzabe :)


[ Shadowsong @ 22.05.2007. 05:31 ] @
Ja bih da dodam na ovu temu da je fakat da je vrlo tesko organizovati zajednicu koja ce biti "kvalitetna". Jer je nemoguce povezati kvalitet i kvantitet. Sem ako forum nije invitation only, sto bi resilo problem, ali otvara pitanje brzine razvoja samog foruma.

Mislim da je, generalno, kasno otvarati i podizati forume koji su opsteg community tipa i da oni nemaju buducnost. Cak i sam [es] je dosao do tacke ( i to jos davno ) da je kvalitet napustio ovo mesto.

Zavisi sta se podrazumeva pod profitabilnoscu, da li je to otplata hostinga i domena ili suma od 200 eura godisnje cistog proifta?
[ ljcakic @ 31.05.2007. 15:33 ] @
Media Forum for sale

http://www.sitepoint.com/marketplace/auction/8700


Established Gaming Forum 1.2mill Page Views p/

"Hi Guys,

I am looking to sell my website: www.gaminggutter.com as I no longer have the time to devote to the site, or rather, the site has grown too large for me to manage properly. I do not HAVE to sell this site, I am not urgently seeking money or anything like that and am quite happy to keep it as revenue increases on a monthly basis, however I am interested in putting some funds into a new venture and the proceeds from the sale would help me do this...."

http://www.sitepoint.com/marketplace/auction/8648
[ kupidisk @ 07.06.2007. 11:40 ] @
[offtopic]moze jos neki link ka sajtovima koji se bave prodajom sajtova? iako sma mislio da mi nece ovo trebati, moram da nekako skupim novac za operaciju...[/offtopic]
[ ljcakic @ 13.06.2007. 16:34 ] @
Dao bi ja tebi operaciju bez anestezije piratu jedan lakomisleni.
[ kupidisk @ 13.06.2007. 16:45 ] @
Citat:
ljcakic: Dao bi ja tebi operaciju bez anestezije piratu jedan lakomisleni.


[offtopic]expirat. bez anestezije je, zapravo samo kapljicna...[/offtopic]
[ user999 @ 06.02.2010. 14:01 ] @
Citat:
Koji su nacini zarade pomocu domaceg sajt-foruma?

- Skoro pa nikakvi.


Možda je tako bilo prije nekoliko godina, kada si odgovorio na pitanje, ali danas:

Daily Ads Revenue: $ 237.16 USD (€ 161.13 EUR)

Izvor: Izračun vrednosti sajta
[ LOVELORD @ 09.02.2010. 10:03 ] @
Citat:
shoba:
Vrlo je vazna cinjenica da mislim na domaci forum, znaci otpada Google Ads i slicni izvori zarade.

Ako se 'zarada' svodi na 100 evra godisnje, sta motivise domace webmastere da pokrenu i drze forum?


Neki drže forum samo da bi se družili... Drugi da bi bili administratori da bi se time hvalili u društvu, kao ovo je moje... :)
[ user999 @ 19.12.2011. 01:17 ] @
Citat:
Neki drže forum samo da bi se družili... Drugi da bi bili administratori da bi se time hvalili u društvu, kao ovo je moje... :)


A neki lijepo zarađuju od njega, druže se, donose vijesti zainteresiranima, i ne moraju više na posao od 9-17.
Domaći forum može biti potpuna zamjena za prosječni (bezvezni) posao koji čovjek ne želi raditi.
Potrebno je samo sagraditi bazu korisnika kojima je taj forum potreban za razmjenu iskustava.
[ vejin @ 23.12.2011. 11:46 ] @
U današnje vreme se može zaraditi od foruma.

Forumi opštog tipa su izgrađeni i tu je priča gotova. Sada je potrebna baza korisnika koja razmenjuje kvalitetne informacije od egzistencijalnog značaja iz specifičnog okruženja (oblasti).

Investicija je u početku mala u forum u pogledu novca ( oko 100 eura godišnje ), da bi se u jednom trenutku povećala za zakup licence za neku skriptu koja se plaća i sopstvenog servera. Ali je problem vreme, jer je neopisivo mnogo spama, mržnje, nacionalizma, trolovanja diskusije, da treba grupa urednika sa debelim živcima da se stvar drži pod kontrolom.

I svakako kvalitet nad kvantitetom.

Imam forum o poljoprivredi, pa je ovako nešto napisano iz nekog iskustva.