[ prohaska @ 28.11.2005. 15:06 ] @
Nisam na ovom forumu uspeo da nađem odgovor za ono što me interesuje. Kako nameravam da sam sklopim računar nisam siguran koji socket da izaberem za osnovu.
Na tržištu su u ponudi MB sa socket-om 478, 754, 775 i 939. Kakve su perspektive ovih socket-a?
Želim da mi konfiguracija potraje.
[ JOJO847 @ 28.11.2005. 15:26 ] @
Mislim da si krenuo krivim putem. Najprije gledaj za što ti računalo treba, a po tome češ vidjeti koje bi performanse to trebalo imati.U skladu s svojim đepom, vidjet češ što se trenutno nudi za tebe na tržištu.
Odprilike( u ovisnosti za što ti računalo treba), najprije vidiš kolika ti treba procesorska snaga i memorija,grafika i disk. sve prema potrebama! Kad si to sve složio onda gledaj ploču koja će sve to objediniti i odgovarati po svojim specifikacijama već odabranim komponentama. I kao zadnje ali ne i najmanje važno gledaš napajanje.
Inače; što se tiče samih socketa 478 zaboravi jer su procesori za njega pomalo zastarjeli a slično već polako vrijedi i za 754. Ako te zanimaju same specifikacije socketa, naći češ ih na sajtovima proizvođača.

Što se tiče trajanja konfiguracije, to je dosta onako....pomalo nemoguće u današnje vrijeme kada se informatička industrija razvija da sve što je u dućanu je već zapravo staro. Dobro, sad sam pretjerao

[Ovu poruku je menjao JOJO847 dana 28.11.2005. u 16:41 GMT+1]
[ musicmaster @ 28.11.2005. 17:57 ] @
Citat:
JOJO847

sve što je u dućanu je već zapravo staro. Dobro, sad sam pretjerao :)

Nisi preterao uopshte.....

Na svakih 6 sekundi najnovija tvorevina postaje No.2 po nekoj globalnoj svetskoj statistici
[ prohaska @ 28.11.2005. 19:30 ] @
JOJO,
Izvinjavam se što nisam odmah odgovorio jer nisam bio u mogućnosti to da uradim.

Potpuno si u pravu. Nisam kako treba postavio temu. U raznim časopisima bilo hrvatskim ili domaćim ponešto se i moglo pročitati o ovome. Socket 478 je već zastareo a o socket-u 754 pročitao sam da se i nije baš dobro pokazao (mislim na Intel). Nisam u poziciji da bacam novac na nešto što nema neku perspektivu.

Moja namera je da koristim program Ulead VideoStudio i Photoshop. Nisam baš potpuno siguran da li ova dva programa više koriste resurse sistema (CPU i RAM) ili resurse grafičke karte ili jedno i drugo. Shodno tome, sastavio sam dve moguće konfiguracije oko socket-a 775 (i zbog 64-bitnih mogućnosti CPU-a) i 939.

Socket 775: CPU Intel Celeron D336, RAM 1 GB DDR2, HDD WD 120 GB SATA2, MB Gigabyte GA-8I915P-DUO ili Gigabyte GA-8I945P-G, GC Club-3D ATI RadeonX300SE ili Club-3D ATI Radeon X600PRO.

Socket 939: CPU AMD Athlon 64 3000+, RAM 512 (1 GB) DDR, HDD WD 80 GB (120) SATA, MB ASUS A8N-E Deluxe NForce4, GC ASUS Radeon EAX550.

P.S. Nadam se da administrator ovog foruma moju temu neće shvatiti kao još jednu beskonačnu priču o konfiguracijama. Molim administratora da ne zaključa ovu temu.
[ StORM48 @ 28.11.2005. 19:36 ] @
Da, nažalost, moram se složiti sa tim. Hiperprodukcija ne samo da ne jenjava, već mi se (pomalo paranoično gledano) čini, čak i dodatno zahuktava.

Zato mislim da apsolutno grešiš, što nabavku nove konfiguracije podređuješ "životnom veku" socketa. Gotovo je savršeno jasno da vremenski dugovečniji socket više nikada neće postojati. Ili ne bar u skorijoj budućnosti.

Ista priča se može primeniti i na ostale komponente, koje se dozirano puštaju na tržište, kako bi jedna drugu "gurale". Konkretno, sve i da Intel/AMD kreira arhitekturu novog, trajnijeg socketa, cela stvar biva penzionisana onog trenutka kada na tržište izađe neki novi hit, u vidu čipseta, novog grafičkog podsistema (već prisutna smena na polju grafike - PCI-X umesto postojećeg AGP-a, a ranije je ista stvar pratila smenu PCI-AGP). Kratko rečeno, koliko god se Ti trudio da izbegneš zamenu komponenti (odnosno da se baziraš isključivo na updrade-u postojećih), to Ti, zbog "viših interesa", nikada neće poći za rukom.

Ako i uspeš da nađeš nešto čemu je "kao" produžen rok važenja (recimo LGA775), pitanje je kakva će memorija sutra izaći i kako ćeš sa tim izaći na kraj. Sve vuče jedno drugo i večita trka je gotovo neminovnost.

Cenim da sam se zeznuo onog trenutka kada sam prvi put seo za kompjuter (beše to C64

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 28.11.2005. u 20:37 GMT+1]
[ prohaska @ 28.11.2005. 19:47 ] @
Samo ih interesuju pare, pare i pare...

Sada mi je krivo što sam uopšte i koristio taj izraz "životni vek socket-a". Ne znam šta je ispravno da uradim. Možete li mi pomoći?
[ slacker @ 28.11.2005. 20:49 ] @
Možda bi te zanimalo ovako nešto:
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?s=&threadid=28517

socket 939, nativno podržani AGP i PCI-E, mogućnost prelaska na novi socket kad se pojavi, dobar OC, dobra cijena ...
[ prohaska @ 28.11.2005. 21:07 ] @
Hvala za link. Mislim da sam pred rešenjem.
[ JOJO847 @ 29.11.2005. 21:53 ] @
@prohaska
nisi nista lose napravio, nemoras se ispricavati :)Sve u svemu, napravio si dobar potez jer si pitao druge za misljenje.A ovdje ce uvijek biti ljudi koji ce znati odgovoriti i savjetovati. Uvijek je bolje najprije pitati onda kupiti, nego kupiti i onda jaukati. :)