[ bolebg @ 29.11.2005. 17:54 ] @
Imam neki cudan problem koji se nekada pojavi...
Osvetlim plocicu UV neonkama, i mislim da je tu sve u redu, ali kad ubacim u razvijac jedna strana plocice se odmah razvije, i dok cekam da se drugi deo plocice razvije, naravno na ovom prvom se izbrisu vodovi...

Sta moze da prouzrokuje ovo???
[ Azzrael @ 29.11.2005. 18:10 ] @
Koristis li film ili paus? Fotooslojeni vitroplast ili prskas pozitiv? Koliko neonki imas i na kom su rastojanju? Jesu li obicne ili UV? Siroke ili tanke? Koliko dugo (osvetljavas) tretiras plocicu?
Ja sam napravio osvetljivac pomocu zivine sijalice od 500W. Radio sam sa pausom (dva sloja) 5 min i nisam imao problema. Kasnije sam to poklonio drugaru i on je par puta imao slican problem. Sve zavisi od kvaliteta pozitiva. Nekad su plocice bajate pa ne uspeju. Kasnije sam ga nagovorio da batali paus i pocne koristiti filmove. Od tada nema problema

Pozz
[ bolebg @ 29.11.2005. 22:31 ] @
Koristim paus, jedan sloj, fotooslojeni pertinax (valjda se tako zove - uglavnom nije vitroplast). Neonske lampe su na rastojanju od 20cm, osvetljavanje je trajalo 6min. Neonke su ustvari iz aparata za suncanje, znaci UV, ima ih 4, tanke su. Na aparatu pise da mu je ukupna potrosnja 75W.

E, to je taj slucaj...
A slucaj koji je uspeo, i nije bilo nikakvih gresaka:

Plocica je bila od vitroplasta (fotooslojena), sema je bila odstampana na FOLIJI za laserske stampace - znaci skroz providna... I jos nesto, ova plocica je razvijana u razvijacu koji je prethodno vec koristen za razvijanje druge plocice, a ona gore u razvijacu prvi put... (cudno je sto ni plocica koja je razvijana u razvijacu, pre ove sto je uspela, nije uspela ljudski)


STA BI TO MOGLO BITI?
[ vladd @ 05.12.2005. 16:51 ] @
E pa moraces malo da promenis proceduru. Ionako problematicne dvostrane stampe (za kucnu izradu) se malko drugacije rade.
Kao prvo, proveri se "film" da li odgovaraju rupe na obe strane. Provera je neophodna zbog osobina printera da malo "razvuce" stampu, mozda razlicito povlaci dva papira. Nakon toga, kompletno se uradi jedna strana, a na drugoj je bakar zasticen od ecovanja. Zatom se izbusi pa "referentnih" rupa (zbog postavljanja filma ili pausa), nakon toga foto lak, razvijanje i ecovanje, uz zastitu "prve" strane.
To ti se desava posto je prva osvetljena strana predugo u razvijacu (2 puta vreme razvijanja), a razvijac lagano skida i neosvetljeni sloj, sporije ali uporno.

Poz.
[ Azzrael @ 05.12.2005. 23:42 ] @
Moj ti je savet da zaboravis paus. Sa njim nikad neces imati dobre rezultate. Radi filmove i to ako je dvoslojna stampa, uvek ih orjentisi na istu stranu (uzduz ili popreko) zbog istezanja filma. Takodje je jako bitno da filmovi budu kontra-sihte, tj kad stavis film na stampanu plocu onako kako treba da stoji, stampa na filmu treba da bude do plocice, kako se svetlo ne bi podvlacilo izmedju. ostalo je manje bitno. Tu ti je jedina greska. Kad osvetlis stampu ovako kako sam ti objasnio, onda experimentalno odredi rastvor sode tako da osvetljen film spadne za 30-50s. A rastvor za bakar isto tako za 4-5 min.
Kad je rec o dvoslojnoj stampi, onda stavis film na film i zalepis ivice selotejpom. onda ubacis plocicu izmedju i nekako pricvrstis za coskove. onda osvetlis jednu pa drugu stranu. Onda fixiras i nagrizes odjednom oba layer-a. Ja sam tako radio dok sam pravio plocice, sada placam 3eur/dm2 jednoslojno + solder + sito. 5 eura dvoslojno sa metalizacijom.
Pozz