[ dejan_su @ 30.11.2005. 08:18 ] @
Mozete li ukratko da mi objasnite par stvari?
1. Sta je i kako radi CCD?
2. Formate jpg i gif
3. Format max

Hvala na pomoci!
[ Boki4u @ 30.11.2005. 21:42 ] @
JPEG i odgovarajuci font u pratecem attachment-u...

P.S.: Ne zaboravi samo da prebacis font u control panel>fonts, kako bi ti prikazivao slova kako treba.
[ Boki4u @ 30.11.2005. 21:49 ] @
CCD u pratecem attachment-u (sa fontovima)...
[ Boki4u @ 30.11.2005. 21:53 ] @
Mozda ti i ovo bude interesantno:

U ČEMU JE RAZLIKA IZMEÐU CCD I CMOS SENZORA SLIKE U DIGITALNIM KAMERAMA?
Digitalne kamere su postale vrlo popularne čim su njihove cene pale. Jedan od razloga koji je doveo do snižavanja cena ovih kamera je bio i uvođenje CMOS senzora slike. Proizvodnja CMOS senzora je mnogo jeftinija nego proizvodnja CCD senzora.

I CCD (charge-coupled device) i CMOS (complimentary metal-oxide semiconductor) senzori slike imaju isti zadatak namenu -- oni treba da pretvore svetlost u elektrone. Ukoliko ste čitali članak "Kako funkcionišu solarne ćelije", shvatili ste u čemu se sastoji tehnološki postupak ove konverzije. Najjednostavniji način da shvatimo kako funkcioniše senzor u digitalnim kamerama (ili kamkorderima) je da zamislimo ovaj senzor kao 2-D (dvo dimenzionalni) skup hiljada ili miliona malih solarnih ćelija, od kojih svaka pretvara svetlost sa jednog malog dela slike u elektrone. I CCD i CMOS komponente obavljaju ovaj zadatak koristeći pri tome različite tehnologije.

Sledeći korak je da se isčita vrednost (akumuliranog opterećenja) sa svake ćelije slike. Kod CCD uređaja, opterećenje se stvarno prenosi preko čipa i očitava na jednom kraju celog senzora. A/D (analog-to-digital) konvertor pretvara vrednost opterećenja od svakog piksela u digitalnu vrednost. Kod CMOS uređaja, ima nekoliko tranzistora za svaki piksel koji pojačavaju i prenose opterećenja koristeći tradicionalnije provodnike. Logika koju koriste CMOS uređaji je fleksibilnija zbog toga što vrednost opterećenja za svaki piksel može da se pojedinačno očita.

CCD elementi koriste specijalne postupke izrade kako bi se omogućio bez izobličenja prenos opterećenja kroz čip. Ovi postupci izrade su, dalje, doveli i do razvoja vrlo kvalitetnih senzora i u pogledu finoće (rezolucije) i u pogledu osetljivosti. Za CMOS uređaje, sa druge strane, koriste se tradicionalni postupci pri izradi čipova -- iste procese koji se koriste i pri izradi većine mikroprocesora. Zbog razlika u procesu proizvodnje, postoje neke uočljive razlike između CCD i CMOS senzora.

- CCD senzori, kao što smo već napomenuli, stvaraju kvalitetne, znači sa malim nivoom šuma, slike. CMOS senzori, tradicionalno, su podložniji šumu.
- Zbog toga što svaki poksel u CMOS senzoru ima i nekoliko tranzistora koji su vezani za njega, očekujemo da je osetljivost CMOS čipa na svetlost - niža. Mnogi fotoni koji pogađaju čip, pogađaju i tranzistore umesto samo fotodiode.
- CMOS tradicionalno troši manje energije. Ako koristimo senzore izrađene CMOS tehnologiji, znači da koristimo senzore sa malom potrošnjom.
- CCD senzori koriste proces koji zahteva više energije. CCD senzori troše i do 100 puta više energije nego ekvivalentni CMOS senzori.
- CMOS čipovi mogu da se proizvode i na skoro svakoj standardnoj liniji za proizvodnju silicijumskih komponenata. Na taj način možemo da zaključimo da su oni i neuporedivo jeftiniji u poređenju sa CCD senzorima.
- CCD senzori su proizvođeni u toku desetak godina. To znači da su oni "preležali sve dečje bolesti". To, dalje, znači i da su oni kvalitetniji a, odaćemo i tu tajnu, ipak imaju i više piksela.

Na osnovi ovih razlika, možemo da zaključimo da će se CCD senzori koristiti u kamerama koje su namenjene za vrlo kvalitetne slike sa velikim brojem piksela i sa izuzetnom osetljivošću na svetlost. CMOS senzori tradicionalno imaju niži kvalitet, nižu rezoluciju i nižu osetljivost. CMOS senzori se upravo sada usavršavaju kako bi se približili CCD uređajim za određene primene. Pošteno je da napomenemo da su CMOS kamere obi&#no znatno jeftinije, s jedne strane, a i imaju znatno duži vek trajanja baterija.