[ MILAN. @ 02.12.2005. 15:03 ] @
ima li neko iskustva sa 3D podešavanjima na ovoj kartici, da li je bolje koristiti DIRECT 3D ili openGL opciju?
[ dOvLo @ 02.12.2005. 18:30 ] @
Ma neces ti sa tom grafickom dobiti nesto vele bajno, tako da ti je svejedno sta ces staviti,dok sam je ja imao bilo mi je na openGL...
Inace sam je drzao overclockiranu i skini omega drivere najnovije...
[ MILAN. @ 02.12.2005. 19:08 ] @
kako da je klokujem i da li mi možeš dati adresu za drajvere? hvala
[ zerocool_amx @ 02.12.2005. 20:37 ] @
Citat:
MILAN.: da li mi možeš dati adresu za drajvere? hvalawww.omegadrivers.net
[ MILAN. @ 05.12.2005. 14:34 ] @
zašto ne mogu da izaberem opciju openGL? kada je obeležim i kliknem apply ona ostane označena ali kada ponovo uđem u podešavanja označen mi je direct3D.
[ StORM48 @ 05.12.2005. 18:26 ] @
Momci, čini mi se da ste malo previše odlutali, a sa premalo informacija šta čemu služi.

OpenGL je grafički jezik koji je osmislio Silicon Graphics (SGI), poznat po super-moćnim grafičkim radnim stanicama. Kratko rečeno, namena je vizuelna materijalizacija 3D objekata, odnosno iscrtavanje, senčenje, osvetljenje, animiranje i tome slično, a najčešće se koristi kao podrška modernim programima za 3D modeliranje, rendering, kao i pravljenje igara.

Nasuprot OpenGL-u stoji DirectX (DX, D3D itd), koji je Microsoft kreirao i učvrstio ga kao konkurentski standard u grafičkoj industriji. Od početka, MS-ov proizvod je bio zamišljen više kao "podloga" za igre, a manje za ozbiljan rad.

Sada je situacija dosta zamršenija, jer je i OpenGL ušao u dosta širu primenu nego ranije (pa time u igračku industriju), dok je DX počeo da se primenjuje i u ozbiljnijim sferama.

Rezime ove priče je da ne određuje korisnik šta se i kada koristi (osim u izuzetnim slučajevima), već to radi softver, a prema svojim potrebama. Konkretno, malo je igara koje omogućuju da se za rendering koristi i jedna i druga solucija. One koje to omogućavaju, imaju opciju kojom se bira tzv. "Renderer".

Podešavanja o kojima Vi pričate služe isključivo za setovanje parametara za svaku od 3D platformi ponaosob - odnosno, kako će drajver reagovati kada svaki od tih jezika bude pozvan.

Mislim da je ovim jasno da u desktop modu ni jedan od ova dva konkurenta ne radi ništa, već je grafika u najobičnijem 2D modu.

Pozdrav
[ MILAN. @ 06.12.2005. 14:38 ] @
ja imam podešavanja i za openGL i za direct3D, znači treba da podesim parametre po mojoj želji a softver će ih koristiti po potrebi. koji je tvoj savet za podešavanje ovih opcija za svaku posebno da bi što bolje guralo igre? hvala 4STORM48
[ StORM48 @ 06.12.2005. 15:39 ] @
Po testovima koje sam sproveo iz čiste znatiželje, zaključio sam da podešavanje Renderer opcija ima smisla samo zarad povećanja kvaliteta prikaza, kada se radi o high-end karticama/konfiguracijama, jer se tako može dobiti još mekša i finija slika.

Nasuprot tome, kod slabijih kartica je najbolje ostaviti podešavanja na defaultu, jer se smanjivanjem parametara ne dobija ni 2 frejma (retko kad više), a dosta se gubi na kvalitetu.

Pošto mogu da pretpostavim da znaš u koju kategoriju spada Tvoja kartica, preporučujem Ti da ne diraš ništa, jer ništa nećeš dobiti.

Pozdrav
[ MILAN. @ 06.12.2005. 18:10 ] @
Citat:
StORM48:

Pošto mogu da pretpostavim da znaš u koju kategoriju spada Tvoja kartica, preporučujem Ti da ne diraš ništa, jer ništa nećeš dobiti.

na žalost znam u koju kategoriju spada. hvala na savetu! pozdrav