[ stola @ 03.12.2005. 09:23 ] @
Prvo moram da se izvinem jer će pismo biti dugačko! Imam nekoliko problema za koje mislim da su povezani. Mislim da imaju neke veze sa pločom. Imam ploču Gigabyte GA7VAX KT400 sa VIA čipsetom, procesor Sempron 2000+ (za oznaku nisam siguran ali je sigurno Sempron), memorija je Kingston 512 DDR, grafika je ATI RADEON 9550 GE, HDD Maxtor 60 GB. Uz to još imam i modem i Sky Star 2 karticu. Na ploči su integrisane mrežna i zvučna karta. Ploča je Dual BIOS. E sada o problemima: 1. prilikom instalacije Windows Xp- a ako mi je u BIOS- u uključena mrežna karta javljaju mi se greške i nema šanse da instaliram Windows dok kartu ne isključim u BIOS- u nakon čega instalacija prolazi. Kad instaliram Windows i u BIOS- u uključim mrežnu kartu nisam primjetio neke greške ali nisam ni pokušavao umrežiti računar. Poslije instalacije Windows- a i uključenja mrežne kartice u BIOS- u Windows uredno prepozna karticu i traži da instalira drajvere što takođe prođe bez problema i konflikata u Device Menager- u. 2. Nema šanse da instaliram neki program za virtuelne diskove. Probao sam Daemon Tools i Virtual drive 7 ali mi nakon instalacije Daemon tools- a i restarta računar blokira a instalacija Virtual Drive 7 neće da prođe. Takođe ne mogu instalirati ni Nero Virtual Drive. Da li umjesto Daemon Tools- a mogu koristiti Virtual Drive 7 za instalaciju igrica ili može neki drugi program? 3. Već nekoliko puta mi se dešava da ne mogu upaliti računar. Naime, kada stisnem dugme za paljenje pali se crvena lampica na kućištu i pale se lampice na DVD- u i CDRW- u ali neće da se upali monitor a ni miš (ima u sebi LED diodicu) jedno vrijeme se lampice na optičkim upeđajima pale naizmjenice a onda sve stane i čuje se samo ventilator. Reset ne pomaže jer se isto dešava. Ne mogu čak ući ni u BIOS jer računar ne dođe do mjesta gdje mi nudi ulazak u BIOS. Računar poslije toga moram ugasiti držeći par sekundi dugme za gašenje. Kad ostavim računar par sati ugašen onda ga mogu upaliti kao da ništa nije bilo. 4. Sinoć nakon problema sa opisanog u stavci 3. krenuo sa formatiranjem particije C nakon čega mi je računar prijavio grešku u particiji, nakon čega je počeo SAM da prčka nešto po BIOS- u (valjda da popravlja BIOS jer je ploča Dual BIOS) poslije čega je instalacija Xp- a prošla bez problema (mrežna je isključena). 5. Dobio sam Hauppauge WinTV karticu od prijatelja i nema šanse da dobijem ton sa kartice. Pokušao sam da spojim LineOut na kartici sa LineIn na zvučnoj ali dobijem samo krčanje. 6. Kada su mi se problemi počeli javljati prilikom gledanja jednog filma Windows je kod sata prikazao žuti trokutić sa uzvičnikom u njemu i napisao da ne može da upisuje u neki fajl koji se nalazi u Windows/System 32, film je prije te poruke počeo da trza i koči a nakon poruke sve je blokiralo i pojavio mi se plavi memory dump ekran nakon čega sam resetovao računar poslije čega mi se javio problem iz tačke 3. Da li su ovi problemi povezani, tj. da li imaju veze sa pločom, jer ja mislim da mi ploča nije u redu. Sve komponente, osim ploče i harda, su mi prilično nove (još su pod garancijom). Molim sve one koji nešto znaju o ovakvim problemima da mi pomognu i opet se izvinjavam zbog dugačkog pisma. PS. Mogao bi ja promjenuti ploču ali nisam baš siguran da bi sa tim riješio problem (ako se problem ponovo javi ne bi mogao vratiti ploču a ova mi konfiguracija odgovara) HVALA, HVALA; HVALA |