[ IcyImpact @ 05.12.2005. 08:10 ] @
Ako već niste potpuno odustali od ikakve borbe protiv spammera, bilo bi poželjno da naučite kako prijaviti spammera. Ovdje ćete naučiti kako to napraviti.

Kopiranje zaglavlja e-mail poruke

Dakle, primili ste spam - sad kliknite desnim klikom na poruku te odaberite opciju Properties. U prozoru koji se prikazao odaberite karticu Details te selektirajte cijeli tekst (desni klik pa Select All) pa ga potom kopirajte (desni klik pa Copy). Zaglavlja poruke su sad smještena u clipboard da bi ih kasnije mogli dohvatiti kod slanja maila abuse sluzbi.

Utvrđivanje adrese abuse službe

Sada kad to imate, moramo utvrditi e-mail adresu abuse službe kojoj se žalimo odnosno kojoj ćemo kasnije poslati mail sa zaglavljima poruke. Dok ste još u kartici Details, pokušajte naći liniju koja počinje sa X-complaints (možete naići i da ta linija izgleda ovako: X-Complaints-To iza koje piše adresa abuse sluzbe od providera od koga nam je poslana spam poruka; npr. X-complaints: [email protected] No, realno je i očekivati da tu liniju nećete naći što može značiti da je pošiljatelj (spammer) krivotvorio svoje podatke kako bi se što više sakrio i zametnuo trag. Znači, ako tu liniju nemate, onda ćemo morati sami odrediti adresu abuse službe providera od kud je spam poslan. Da napomenem ako ste zaboravili, još smo u kartici Details - nađite liniju koj počinje sa From:; npr: From: Pero Perić <[email protected]>. Ponovit ćemo gradivo od čega se sastoji od e-mail adresa; ona se sastoji od imena korisnika (u našem primjeru "pero") i imena servera (servisa, providera) na kojem taj korisnik (u našem primjeru korisnik "pero") i ma korisnički račun - ta dva dijela (korisničko ime i server) su odvojeni znakom "@" (bez navodnika, naravno). Sada idemo odrediti server sa kojeg je spam poslan; ignorirajte sve u e-mail adresi do znaka "@", konkretno u našem primjeru morate uzeti u obzir @hotmail.com. Svaki server koji drži do sebe mora imati abuse službu - u 99% slučajeva adresa abuse službe je u obliku [email protected] Dakle, server samo našli, on je hotmail.com - znači, adresa abuse službe je [email protected] Adresu abuse službe imamo, zabilježite ju negdje (na papir recimo), ali nemojte kopirati jer su nam u clipboardu još zaglavlja poruke.

Slanja e-mail poruke abuse službi

Zatvorite prozor pritiskom na gumb Cancel u donjem desnom kutu prozora, te pritisnite gumb Forward u toolbaru (ispod izbornika) kako bi dobiveni spam proslijedili abuse službi. Otvorit će vam se prozor za slanje nove e-mail poruke. U polje To: upišite adresu abuse službe. U sam sadržaj spama koji želite prijaviti, prvo na početku ostavite mjesta za zaglavlja poruke - otiđite do prvog reda e-mail poruke te kliknite desnim klikom miša te odaberite opciju Paste. Zaglavlja poruke koje smo na početku kopirali u clipboard su sad kopirani i nalaze se u e-mail poruci koji šaljemo abuse službi.

Kada abuse služba zaprimi našu e-mail poruku može vam poslati e-mail na koji ćete morati odgovoriti da bi potvrdili svoju prijavu spama. Abuse služe će detaljno analizirati vašu poruku i ako je spam poslan od osobe sa njihovog servera - mogu mu poslati upozorenje ili pak ukinuti račun (da ne spominjem razne tužbe i mukotrpne sudske procese). Ako se posiljatelj spama nalazi na nekom drugom serveru odnosno ISP-u - tada će pokušati kontaktirati taj ISP - dati mu informacije te će taj ISP onda poduzeti odgovarajuće akcije protiv tog korisnika. Ako se pak ne može ništa učiniti na planu da se dođe do korisnih podataka - abuse služba će vam poslati e-mail sa gdje će vas obavijesiti da neće moći slučaj procesuirati do kraja; ili se vaš e-mail abuse službi neće uopće niti poslati jer server od kuda je spam došao - nema abuse službu.

Napomena da neke zemlje nemaju nikakvu zakonsku regulativu oko ovog oblika računalnog kriminala pa to lokalni spammeri vješto iskorištavaju.


[Ovu poruku je menjao IcyImpact dana 05.12.2005. u 09:11 GMT+1]
[ Milan M. Radovic @ 29.05.2012. 12:39 ] @
A sta cemo sa SMS spamom?
[ ptiki @ 04.10.2012. 19:36 ] @
Što se domaćeg spama tiče pogledajte http://blog.pticek.com/zahtev-spameru/
Ima šablon zahteva, urađen prema važećim zakonima, koji možete da pošaljete spameru.