[ vlada84 @ 09.12.2005. 13:57 ] @
Instalirao sam operu 8.51 ali ne znam kako da je izbacim na desktop. Takodje me zanima kako da je prebacim u start/internet/web browsers-opera. Ovako jedino moram da je pokrecem iz root-a i kada ugasim konzolu ugasi se i cela opera. Inace koristim mandrake linux 10.0.
Hvala!
[ anon28907 @ 09.12.2005. 18:03 ] @
koje desktop okruzenje koristis ? GNOME? KDE? Blackbox? Fuxbox?

Citat:
vlada84: ne znam kako da je izbacim na desktop

mislis da napravis shortcut?

Citat:
vlada84: Ovako jedino moram da je pokrecem iz root-a

sta bude kada je pokrenes kao obican korisnik?
[ vlada84 @ 09.12.2005. 21:04 ] @
Koristim KDE okruzenje. U prethodnom postu sam pogresio. Naime, operu mogu i iz user direktorijuma da pokrenem, znaci nije potrebno ulaziti u root. Operu samo pokrecem iz konole tako sto udjem u njen direktorijum i kucam ./opera. Nakon toga, kad zatvorim konzolu gasi se i cela opera. Kako izvuci shortcut na desktop i ne zalaziti u konzolu za njeno pokretanje?
[ anon28907 @ 09.12.2005. 21:08 ] @
desni klik na desktop > Create New > Link to application. idi na "Application" tab. Tamo u polju "command" pisi "opera". [ tab general > tu pisi naziv za shortcut npr. "opera" ]

[ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 09.12.2005. 23:07 ] @
probaj da ne ideš u operin folder, već u startu da u konzoli kucaš samo opera. Da vidimo kako ti je uopšte ona instalirana.

Kad želiš da nešto pokrećeš u konzoli, a da posle pokretanja ugasiš konzolu, a pokrenuti program da ostane da radi, iza komande samo dodaš znak &.

Znači:

Code:
opera &

Alatka za sređivanje menija u KDE-u je KMenuEdit, koju pokrećeš komandom

Code:
kmenuedit &

Pomoću njega možeš Operu (koja se često pojavi kao link u sekciji Aplikacije, prebaciti gde želiđ..Internet->Browsers ili šta već).
[ ph4t @ 10.12.2005. 14:18 ] @
Citat:
-V-O-Y-A-G-E-R-:
Kad želiš da nešto pokrećeš u konzoli, a da posle pokretanja ugasiš konzolu, a pokrenuti program da ostane da radi, iza komande samo dodaš znak &.

Onda ce samo moci dalje da koristi konzolu (ili ctrl+z bg) ali kad je zatvori onda se i program gasi.