[ Starlite @ 09.12.2005. 20:51 ] @
Molila bih Vašu cijenjenu pomoć.

Kolika mora biti rezolucija fotografije za tisak primjerice plakata formata A3, B2 i većih od B2, Jumbo plakata.. Da li za sve vrijedi 300 dpi da bi fotka ispala dobro?

Unaprijed hvala.
[ delimiter @ 09.12.2005. 22:22 ] @
Pa ti stavi manje od 300dpi pa vidi šta će se desiti.Šalim se naravno da je najbolje da bude 300 to ti je optimium i maximum,ali i ako imaš manje od 300 nije strašno sve se to da ispraviti uz malo mašte,photoshopa i HDC-a prilikom puštanja pripreme na ploče.Na kojoj mašini ćeš štampati te slike i kolika ti je rezolucija tih slika i koji je format u kojem planiraš da štampaš(tiskaš)
[ Gomatami @ 10.12.2005. 13:53 ] @
Iz licnog iskustva, mogu da ti kazem da sam na B2 stampao fotografije cak do 80 dpi i izlazile su onako kako je i bilo u pripremi.

Mislim da je najbitnija karakteristika "subjektivni osecaj" tj. iskustvo. Ako je fotografija kvalitetno snimljena (ostra, zasicena itd.) ona i u stampi 99% izlazi kavalitetna. A opet, ako je mutna ne postoji softver, a cini mi se ni tehnika, kojom je mozes napraviti da izgleda extra.
[ Josee @ 11.12.2005. 01:26 ] @
potpuno se slazem sa gomatamijem

imao sam priliku da pratim stampu na offset masini, C2 - poster pjevaca

fotografiju od 72 dpi sam licno osvijetlio /150 lpi/ bez ikakvog podesavanja

vec kod stampanja prve boje /cyan/ meni je sve izgledalo prestrasno, pa sam ljudima preporucio da bi mozda bilo najbolje da obustave stampu, ali je masinista samo rekao 'ko ga ....' i nastavio dalje
poster je izasao jako dobro, i danas ga ponegdje vidim postavljenog

znaci, sto vise dpi daje vecu mogucnost za dobijanje realnijeg izgleda pocetne forme/fotografije - ako je pocetna slika slabog kvaliteta ili mutna tesko ce na kraju nesto ispasti dobro, mada sam i u takvim slucajevima dozivljavao iznenadjenja

ako je rijec o vecem tirazu, ne zalite para za slikanje kod dobrog fotografa ili bar kvalitetno skeniranje
[ Starlite @ 11.12.2005. 13:13 ] @
Thanks to everybody..... Milslim tiskati plakat B2 sa fotkom, ofset tisak i najrađe ću se opredeliti na 300 dpi da budem mirne duse...

Srdacan pozdrav
[ henrik @ 12.12.2005. 10:16 ] @
Za B2 opušteno možeš da ideš na 150-200lpi, bez ikakvih problema.
[ NikolaBlink @ 13.12.2005. 00:40 ] @
za B2 zaista nema potrebe da pucas na 300 dpi. 200 dpi je sasvim dovoljno, naravno ako nemas bas neke sitne tekstove. Ovo pricam iz iskustva (barem 50-ak B2 postera/kalendara... odradjenih do sada).
[ back @ 24.12.2005. 12:03 ] @
Ja opet radim sve na 300 dpi, ali nema to veze na kraju krajeva ako je slika losa. Osvjetljavao sam i B1 i B2 plakate i odmah se na separaciji koja ima najvise boje vidi kakva je situacija.
Ja izvlacim najmanje 30 filmova svaki dan i stvarno sam upoznat sta znaci dobra fotografija u stampi i kada je zasicena fino bojama. Jer istina je jedna da je fotografija ta koja izvlaci stampu tj. daje joj onaj poseban smek i identitet a to nam je svima cilj.
S dobrom fotkom mozes sve, a s losom neka ti je samo dragi bog na pomoci.

[Ovu poruku je menjao back dana 24.12.2005. u 13:07 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao back dana 24.12.2005. u 13:08 GMT+1]