[ neopravdano_odsutan @ 10.12.2005. 22:51 ] @
Jedan ocajni student bi vas molio za pomoc ako ikako moze. Mislim da nije tesko ali sam ne znam u cemu je problem.Trazio sam po netu pitao prijatelje, profesore,asistente ali svagdje sam naisao na odbijanje. Naime u cemu je rijec. Imam napisan program u C-u koji racuna NAJVECI ZAJEDNICKI FAKTOR neka dva broja (npr: 8 i 4, imaju najveci zajednicki faktor 4,to jest broj 4 je najveci moguci broj koji dijeli ova dva broja bez ostatka).Jos jedan uslov zadatka je AKO NZF NIJE DJELJIV SA 2 ISPISI UPOZORENJE,AKO JESTE ISPISI GA. I taj moj code radi na DEV-C++ VERZIJA 4, BORLAND TURBO C 2.01 I BORLAND TURBO C++ 1.01 ali nece da radi na DEV -C++ (4.9.9.2) tj. 5 beta verzija. U toj verziji radimo na faxu i cini se mocan program,ali jednostavno nece da se rekurzivno poziva moja f-ja.Pokusao sam sa DEBUGGER-om da vidim sta se desava ali i on nesto zeza u DEV5, ili ga ne znam pravilno koristiti. Evo coda: Code: #include <stdio.h> #include <conio.h> int gcd(int x, int y) { if(x%2!=0 || y%2!=0) { printf("Ne postoji najmanji zajednicki djelilac djeljiv sa 2"); return(0); } else { if(y==0) return (x); else gcd(y,x%y); /*mjesto rekurzivnog poziva*/ } } main() { int a, b, rez; printf("Unesite prvi broj "); scanf("%d",&a); printf("Unesite drugi broj "); scanf("%d",&b); rez=gcd(a,b); if (rez) printf ("nzd = %d",rez); getch(); } Ne bi mi bilo krivo da nisam pokusao sve i svasta, ali stvarno sam se trudio i nije mi se isplatio trud. Prilicno iritirajuce. MOLIM VAS ako nije problem da mi pojasnite u cemu je problem i kako da ga ispravim. Vjerovatno neki file treba skinuti s neta i ubaciti ga negdje u dev folder. Code je ispravan sigurno jer radi na drugim compiler-ima. A stari dev c++ 4 mi se ne svidja nikako, pogotovo sto nema debugger-a. A opcije kao sto su trace,add watch itd...dusu su dale za programera. Koji god code da niasm skontao samo sibnem trace add watch i skonta se nakon par prolaza kroz code. P.S- Koristim winXP professional i dev c++ 4.9.9.2. HVALA VAM UNAPRIJED. |