[ chalka @ 12.12.2005. 18:25 ] @
rijesio sam kako sam znao ali kada se jave iste sume(min ili max) u vise redova ili kolona kako napisati da se ta suma nalazi i u tom drugom odnosno nekom redu zadatak glasi: 2. Napisati C program koji sa standardnog ulaza učitava elemente realne matrice dimenzija 5 x 5, te izračunava sumu elemenata svake kolone i sumu elemenata svakog reda. Za unos i pohranjivanje matrice koristite dvodimenzionalno polje, dok za pohranjivanje suma po redovima i kolonama trebate koristiti jednodimenzionalno polje. Program također treba pronaći: - u kojoj koloni je najmanja suma, - u kojem redu je najveća suma, te ispisati na standardni izlaz unesenu matricu, redne brojeve i sume pronađene kolone, odnosno, reda. moj pokusaj: Code: #include <stdio.h> int main() { /*deklaracija polja i varijabli*/ float A[5][5],sr[5],sk[5],m=0,min,max; int i,j,r,e; /*unos matrice A*/ for(i=0;i<5;i++) { for(j=0;j<5;j++) { printf("\nUnesite [%d][%d] element matrice A: ", i,j); scanf("%f", &A[i][j]); } } /*ispis matrice A*/ printf("\nMatrica A izgleda ovako: \n"); for(i=0;i<5;i++) { for(j=0;j<5;j++) { printf("\t%.2f", A[i][j]); } printf("\n"); } /*zbrajanje po redovima*/ for(i=0;i<5;i++) { for(j=0;j<5;j++) { m+=A[i][j]; } sr[i]=m; m=0; } /*ispis suma redova*/ for(i=0;i<5;i++) { printf("\nSuma %d. reda je: %f", i+1,sr[i]); } printf("\n"); /*ispis majvece sume*/ max=sr[0]; for(i=1;i<5;i++) { if(sr[i]>=max) { max=sr[i]; r=i; } } printf("\nNajveca suma je u %d. redu i iznosi %f \n", r+1,max); printf("\n"); /*zbrajanje po koloni*/ m=0; for(i=0;i<5;i++) { for(j=0;j<5;j++) { m+=A[j][i]; } sk[i]=m; m=0; } /*ispis suma kolona*/ for(i=0;i<5;i++) { printf("\nSuma %d. kolone je: %f", i+1,sk[i]); } printf("\n\n"); /*odredjivanje majmanje sume kolona*/ min=sk[0]; for(i=1;i<5;i++) { if(sk[i]<=min) { min=sk[i]; e=i; } } /*ispis najmanje sume kolone*/ printf("\nNajmanja suma je u %d. koloni i iznosi %f \n", e+1,min); printf("\n"); return 0; } znam da se moglo ovo uraditi i krace ali zapetljam se kad kremen da skratim pa sad za sad znam ovako problem: e sad npr. desi se da su dvije minimalne sume i sada je meni problem kako navesti da se minimalna suma nalazi u dva reda ali da navedem brojeve tih redova ili kolone nadam se da cete me shvatiti molim pomozite hitno mi je a treba mi za fax! |