[ dusmas @ 12.12.2005. 21:47 ] @
Imam bazu podataka koja ima do 2000 artikala (u bazi postoji i polje u kojem treba da se nalazi link ka slici). Mozda je moje pitanje malo glupo ali na koji nacin bi ste vi unosili te podatke u bazu. Unapred zahvalan na svakoj sugestiji.

[Ovu poruku je menjao dusmas dana 12.12.2005. u 22:48 GMT+1]
[ _owl_ @ 12.12.2005. 23:38 ] @
Ma nije pitanje glupo samo je potpuno nerazumljivo. U nedostatku jasnijeg pitanja jedini odgovor koji mozes da dobijes je:
[ irony ]
Pa uzmes jedno 20-30kg artikala koliko vec mozes da nabacis na krkace pa ubacujes dok ti ne ponestane artikala ili dok ti ne puknu ledja.
[/ irony ]
[ dusmas @ 13.12.2005. 14:47 ] @
sorry ako sam vas iznervirao.

Pokusacu da pojasnim na sta sam mislio.
Razmisljao sam da napravim program u delfiju ili vb koji ce sluziti za unos artikala. Artikle bi snimao u text fajl. Tada bi tako unesene podatke uz pomoc naredbe
Code:
 load data in file "textfajl.txt" into table 
ubacio u bazu. Moje pitanje je da li je to dobar nacin i ako nije da mi predlozite kako bi ste vi to uradili.

Ne znam da li je mozda vazno ali bi slike u bazi cuvao kao linkove.

[Ovu poruku je menjao dusmas dana 13.12.2005. u 15:51 GMT+1]
[ BraMom @ 13.12.2005. 16:23 ] @
Pretpostavljam da pravis sajt koji bi trebalo da sadrzi katalog proizvoda?
Ako je tako, onda tu po meni postoje dve varijante.
1) Napakujes poroizvode koje ti da klijent u neki dump i podignes na server, a klijentu ostavis web based administraciju da moze da izmeni, obrise i doda po neki proizvod.
2) Da pravis desktop aplikaciju koja ce da se kaci na tu istu bazu (zasto bi izbacivao u txt fajl pa podizao na server, nema logike). Ali je ovo komplikovanije i ne vidim neku potrebu za tim, osim u nekim specificnim situacijama

[ TriLLi @ 13.12.2005. 20:29 ] @
e ovako druže imao sam ja s tim iskustava

prvo otovri preko php-a file onda ga čitaš liniju po liniju
i kad god uzmeš jednu liniju koristiš explode komandu u php-u da rastavi pročitanu liniju iz txt filea u varijable, znači linija koju si pročitao je array, i sada jednostavno staviš nazive varijabli i ubaciš u bazu
$naziv = linija[0];
$cijena = linija[1];
$rez = mysql_query("insert into artikli values('0','$naziv','$cijena')")
[ _owl_ @ 13.12.2005. 22:47 ] @
Zasto podatke odmah ne ubacujes u bazu??
Ako ces da koristis load data obrati paznju da se znaci koje ces koristiti za odvajanje kolona ne nalaze kao vrednosti podatak (ako prethodno nisu eskejpovani).
[ dragancesu @ 14.12.2005. 09:56 ] @
Ne znam u kojoj su bazi podaci, sto je manje bitno, najlakse je da na osnovu tih podataka napravis SQL fajl, i ucitas ga u neki database manager. Ono sto ja radim je sledece:

- podaci su dbf fajlu
- na osnovu tih podataka napravim SQL fajl, to odradim u kliperu
- pokrenem MysqlFront tamo load sql, pa RUN

U principu potrebno je kreirati definiciju tablele sto prakticno moze da se odradi na pocetku ovog SQL fajla, a moze i rucno, na volju ti

Uglavnom, ono sto tebi treba se svodi na

INSERT INTO tabela ( polje1, polje2, polje3,...)
VALUES ( vrednost1, vrednost2, vrednost3, ... );

[ dusmas @ 14.12.2005. 16:16 ] @
Citat:
dragancesu: Ne znam u kojoj su bazi podaci, sto je manje bitno, najlakse je da na osnovu tih podataka napravis SQL fajl, i ucitas ga u neki database manager. Ono sto ja radim je sledece:

- podaci su dbf fajlu
- na osnovu tih podataka napravim SQL fajl, to odradim u kliperu
- pokrenem MysqlFront tamo load sql, pa RUN

Da mislim da sam skontao i pokusacu tako da uradim. Video sam strukturu sql fajla koji se dobija kada se napravi backup baze u MySQL admin-u.
Hvala svima