[ shaDy @ 14.10.2002. 10:27 ] @
U kojim programima se obicno rade one CD prezentacije sa dugmicima, efektima,.... Da li je neko imao iskustva s tim.?

Pozdrav
[ McKracken @ 14.10.2002. 12:31 ] @

Flash...
[ ShojkE @ 14.10.2002. 12:58 ] @
Macromedija: Flash - Director, plus Photoshop za grafiku...
[ 01011011 @ 14.10.2002. 21:19 ] @
Bas me interesuje kako ako mozete malko da objasnite?
[ Trunks @ 14.10.2002. 22:00 ] @
Binarni: Napraviš prezentaciju u Flash-u i eksportuješ kao .exe projector. Staviš da bude fullscreen, narežeš na CD i to je to.

Usput, za te kičaste prezentacije ti je sasvim dovoljan Macromedia Flash (plus bilo koji program za rastersku grafiku, ovo podrazumevam da znaš).
[ shaDy @ 14.10.2002. 22:01 ] @
Ali imas dosta prezentacija koje nisu odradjene u Flashu, Directoru pa me interesovalo gde se jos moze odraditi, posto mi nikako ne pada napamet neki drugi softver. Delphi?

Evo nesto nevezano za prezentacije.

Na primer kad startujemo neku igricu, posle introa (ukoliko ima) dodjemo u glavni meni gde je najcesce sve izanimirano,....
Ajde animaciju uradis u jednom progu, sliku u drugom, ali gde (tip programa) se to onda sve sklopi u celinu. (ukoliko je neko pomislio, ne pravim nikakvu igricu

Ustvari moje pitanje je: Gde bi se jos mogla uraditi prezentacija a da nebude nesto od Macromedije, i da na kraju dobijemo izvrsni exe fajl.

PS: mozda nisam bio najjasniji, ali ne bih znao kako bolje da objasnim.

Ajde poz
[ Trunks @ 14.10.2002. 22:04 ] @
Pa može naravno i u Delphi-ju, C++ -u, Visual Basic-u, itd. ali to već prevazilazi oblast dizajna.

A šta fali “Macromediji”? Sasvim ok radi to što ti hoćeš. I sve možeš sklopiti u celinu u samom Flash-u.
[ MAD-MAX @ 14.10.2002. 22:08 ] @
Ajde jedan primer. Npr da li je MS Encarta radjena u Flash-u? Pretpostavljam da nije ili bar nije sve ali bez obzira ako znate kazite gde je ona uradjena.

Onda gde je npr radjen CD Bukvar :)?
[ McKracken @ 14.10.2002. 23:09 ] @
CD-bukvar je radjen u Multimedia ToolBook-u. (kao i sve sto je radio Multisoft)

Razlog je sto autori ne znaju Flash

BTW. Ovo znam VEOMA pouzdano To mi je zet ...
[ Trunks @ 15.10.2002. 01:11 ] @
“Razlog je što autori ne znaju Flash.”

Vidiš, sve može u Flash-u.
Ali ne možeš jedan softverski paket (MS Encarta) porediti sa CD prezentacijom. Rađen je verovatno u Delphi-ju (samo nagađam).

Vratimo se na pitanje dizajna.
Jedino programiranje koje ovde dozvoljavam je javascript, actionscript, html (css). Sve ostalo prelazi u domen drugih foruma.
[ Lorenco @ 15.10.2002. 07:03 ] @
Ja bas nism strucan ali me zanima,sta ako korisnik nema flach plug in kako ga ja stavim na disk,a da izgleda ok,tj da se sam instalira, da ne moram da pisem uputstvo.
[ shaDy @ 15.10.2002. 10:08 ] @
Pa mozezesh u flash-u movie da exportujes kao .exe fajl u koji je ukljucen i player.
[ shaDy @ 15.10.2002. 10:51 ] @
u stvari pustis swf u flash playeru i onda tamo imas opciju u File/createProjector ili slicno i tako dobijes exe zajedno sa playerom ako se dobro secam.
[ ShojkE @ 15.10.2002. 17:26 ] @
ShaDy imas pravo... Export Projector radi bas tu stvar... Fajl je za jedva nekih 350kb veci i podrazumeva flash player sa sobom... Veliki broj prezentacija multimedijalnog sadrzaja namenjenih za CD se rade u Direktoru u uskoj saradnji sa Flashom... Od pojave Flash MX (mogucnosti da se direktno implementiraju video zapisi, audio fajlovi u svim ekstenzijama...) daje veliki prostor da se kompletne prezentacije rade u Flashu... Na netu se moze naci i par programa koji prave, po vasem dizajnu, skoljke za navigaciju i same transparentne skinove tako da se dobija osecaj da ste prezentaciju radili u nekom programskom jeziku (nemora da bude u full scren-u)... Ponekada Flash + HTML + Odredjena skoljka daju odlican multimedijalan sadrzaj koji nije u punoj meri naklonjen brzini racunara (flash se sporije prikazuje na slabijim masinama)... Ovo je prica za obicne jednostavne prezentacije, a ako zelite da pravite nesto nalik Encarte tu je Delphi ili C++, a to vec izlazi iz okvira ove teme...
[ shaDy @ 15.10.2002. 19:51 ] @
encarta je bila samo za primer ;)

Kad si vec spomenuo te skoljke jel imas neke url-ove, ili kako se to kaze na engleskom ("shell" ??) pa da potrazim na guglu.

[ ShojkE @ 15.10.2002. 20:06 ] @
Koristio sam ih pre tri godine kada sam radio rok enciklopediju... Pitacu kolegu da li se seca naziva tog softvera, a u medjuvremenu pojuri na netu nesto pod shells for Flash... etc... Lupam...
[ Lorenco @ 15.10.2002. 21:12 ] @
A kako da zastitim prezentaciju da je ne mogu kopirati.I mogu li uraditi bas dobru prezentaciju sa stotina strana teksta filmova i slika bas u Flash MX-u.

Koje je onako optimalno resenje da prezentacija izgleda profi a da je ne radim u C++ i sl.
[ Trunks @ 15.10.2002. 22:10 ] @
Lorenco, ne možeš uraditi prezentaciju sa stotinu strana teksta i slika samo u Flash-u. Trebalo bi da se oslanja na neku bazu.
Odnosno, tehnički možeš, ali je mnogo lakše kada imaš bazu podataka.
[ Lorenco @ 15.10.2002. 23:04 ] @
A mogu li sve to, ukljucujuci bazu i sve da napravim u Director-u.
[ Trunks @ 16.10.2002. 00:51 ] @
Naravno, ako znaš i umeš. Odmah da ti kažem da Director nije baš lak.
[ Lorenco @ 16.10.2002. 09:14 ] @
Hvala ti. Pocecu da ucim directora i za tamo negde pola godine javicu se sa prvim projektom

Hvala jos jednom
[ Trunks @ 16.10.2002. 19:19 ] @
:)

Nema na čemu.
[ ShojkE @ 19.10.2002. 02:44 ] @
Trunks Director je cak po nekim stavkama daleko jednostavniji od Flasha (ako racunas Action Scrip) i na daleko jednostavniji nacin se dolazi do konkretnih rezultata... Odnosno Director je od samog starta pravljen kao pravi Tracker softver dok je Flas to postao sa vremenom i shodno tome vuce neke komplikaciji (Morphing etc...) iz prethodnih verzija sto Director jednostavno resava...
[ Trunks @ 19.10.2002. 14:37 ] @
Nisam ni rekao da nije jednostavniji, ali lakši nije u svakom slučaju.
[ miksi @ 19.10.2002. 18:43 ] @
Mozda je pravo pitanje kojim programom napraviti exe, staviti ga u autorun.inf i dobiti Cd koji ce se samopokrenuti. Takva stvar se mnogo prosto dobija sa Multimedia Builder koji se može naći na svakom Cd-u časopisa PC CHip, a možda ga ima i na cd-jima Mikro-a. Postoji i crack za sve novije verzije. Vec isprobano i izgleda super. A možeš exe povezati na bilo koji tip fajla, znajući da se može otvoriti na svakom kompjuteru kome je Cd namenjen, dakle sklopiš svašta i od toga napraviš .exe.
[ shaDy @ 20.10.2002. 02:52 ] @
Citat:
ShojkE:
Koristio sam ih pre tri godine kada sam radio rok enciklopediju... Pitacu kolegu da li se seca naziva tog softvera, a u medjuvremenu pojuri na netu nesto pod shells for Flash... etc... Lupam...

Jesi naso nesto?

Trazio sam po netu. Na neki nacin bezuspesno
[ jovanmal @ 09.09.2003. 12:29 ] @
Director je program koji je i namijenjen baš za takve stvari, kao što su CD prezentacije... Mnoge kompanije ga koriste, a između ostalih tu je i Microsoft sa Encartom koja je napravljena u Directoru:

http://dynamic.macromedia.com/...duct=Director&batchStart=1

Ja sam pokušavao da napravim ponešto, više eksperimentalno... Skript jezik Lingo koji dolazi uz njega i nije toliko komplikovan, mnogo je sličan Action Scriptu, koliko mi se čini.

A pogledajte i ovaj programčić koji pakuje HTML datoteke u jednu .exe datoteku - mogao bi isto poslužiti kod pravljenja CD prezentacija...

http://www.downlinx.com/download.asp?ProgID=27370

Pozdrav
[ ob1 @ 09.09.2003. 12:56 ] @

Dodas leyer u flash filmu , u frejm ubaci akcije :

fscommand("exec"); za execovanje exe fajlova:
fscommand("fullscreen", "true"); za fullscreen.
fscommand("allowscale", "false"); iskljucujes scaliranje.
fscommand ("showmenu", "false"); ze menu na mouse2.

U publis setting stavis export Flash with FSC commands.
expotujes exe fajl , napravis autoran.ini koji poziva taj fajl , to narezes na cd i to je to (:

p0z
ob1
http://y2kwor.org
[ perakojot @ 16.01.2005. 13:36 ] @
cre:8 multimedia
presenware.com
tamo mozes skinuti
mana je sto ja nisam mogo nigde na netu da nadjem crack niti serijski broj tako da imas 3 nedelje da zavrsis prezentaciju dok ti ne istekne evolution period
lak za koriscenje
nema bog zna sta preterano opcija al posluzi sasvim dobro za cd prezentaciju