[ Miroslav Cvejić @ 15.12.2005. 22:54 ] @
Imam već postojeću mrežu sa nekih 13 računara i serverom. Računari su većim delom povezani kablom, dok ih je nekoliko povezana bežično. I došlo vrem net da se dovede... U mojoj kući je server (da drugom spratu). Na tavanu je access point (Linksys WAP54G) i na krovu je omni antena (HyperLink 15dbi). Sa tog istog krova ne može pristojno da se uhvati ni jedan provajder. Da skratim priču... Sa terase ortaka koji je sa mnom umrežen se vidi gomila provajdera. On ih vidi a ja ne, brdo ih zaklanja. :( Ideja je, da kod njega ostavim jedan access point (još jedan WAP54G) i grid 24dbi (sa kojim hvatam nekoliko provajdera sa preko 90% signala, uz malo cimanja može i bolje), ruter (WRT54G) i iskoristim već postojeću antenu. AP se kači u klijent režimu na AP provajdera, ide kablom u "internet" port rutera. U taj isti ruter bi kablom bio povezan taj ortak a ruter se bežično (klijent režim) opet kači na moj access point. Code: utp wireless utp wireless server-----WAP54G#1----------WRT54G-----WAP54G#2----------ISP | |u |t |p | ortak Ovako nekako... Moj računar i ostali su kablom povezani sa serverom. Za sada sam sve ovo probao (sem samog kačenja na AP provajdera). Ping od mog računara (preko servera) do krajnjeg access pointa je 1ms. E sad, ono što mene "malo" zbunjuje je način samog kačenja na AP provajdera. Provajder (koji ima najjači signal) mi traži MAC adresu uređaja a za uzvrat mi daje statičku IP adresu. MAC access pointa a IP dodeljujem ruteru? I da li cela ova ideja ima smisla? (ovde nema ADSLa, nema ISDNa, nema kablovskog neta) |