[ ReleaseTheChubchubbs! @ 16.12.2005. 02:32 ] @
Nedavno sam dobio disk sa instalacijom novog Ubuntu Linux-a pa sam reshio da ga malo isprobam. Iako sam totalan "neznalac" bilo chega o linuxu, uspeo sam lepo da ga instaliram a da pritom ne s****m i sachuvam dragi mi win na hardu (dobro, isprobao sam pre toga da instaliram i suse, ali to je stvarno jednostavna instalacija i nema shta mnogo da se pogreshi), ali mi jedna stvar nije jasna. Naime, recimo pri instalaciji Suse-a instaler me lepo pita z root nalog i trazi da odredim sifru i za njega, pa tek onda kreira i obican korisnichki nalog. Kod ubuntu-a to medjutim nije slucaj, pitao me je samo za kreiranje korisnickog naloga i sifre, bez spominjanja root naloga. Kasnije, pod pretpostavkom da root nalog vec postoji po defeultu, pokusao sam da se ulogujem u njega,medjutim posto nisam nista pitan tokom instalacije, nemam pojma koja je sifra za ulazak u root. E sad, pretpostavljam da postoji neka default shifra ili nesto slichno,ali to nisam uspeo da provalim i pored toga shto sam malo izredjao najpre svoju korisnicku shifru,a potom i neke opshte pojmove koji su mi se chinili logichnim (i naravno i bez passworda), ali nista. Da li neko mozda zna kako da se u ubuntu-u logujem kao root , da li postoji ta neka "defeult shifra", ili se ja mozda samo negde grddno varam :)) Znam da nekome ovo moze da zvuchi smeshno,ali posto pojma blagog nemam kako da reshim ovaj problem, ako neko zna da mi pomogne bio bih veoma zahvalan. |