Citat:
Alter Ego: Bogami ja sam uveo ISDN i pokajao se! Naime imao sam analognu liniju preko koje je Net šljakao manje-više podnošljivo, bar u poslednje vreme. Razbijao sam se od Interneta a račun mi nikad nije bio veći od 10 evra. Jeste bilo malo sporije, ali pustim download pa nek se skida. Sad imam ISDN,"vratio" sam stari broj i radi mnogo brzo ali kad stigne račun - šećer i voda! Tako da sad opet moram da razmišljam o impulsima dok surfujem. Ne znam detalje, ali analogna i digitalna centrala definitivno drugačije tarifiraju tel. saobraćaj i baš bih voleo da znam u čemu je caka. Znači, super je ISDN dok ne dođe kraj meseca. Ipak mora wireless...
Analogna i digitalna centrala na isti način tarifiraju saobraćaj (sa stanovišta korisnika), ali ti si sigurno hteo da kažeš da se drugačije tarifira ISDN linija od obične analogne POTS linije. Razlika je u tome što se svaki od dva D kanala na ISDN tarifiraju nezavisno kao dve telefonske linije. Što se tiče trajanja impulsnih intervala sve je identično kao na POTS-u.
E sad, ako si proveo pola sata sa analgnom linijom na netu i zakačio se sa nekih 48kb/s (ne uvek jer kvalitet veze nije stabilan) biće ti naplaćeno 15 impulsa u jakom saobraćaju za lokalni poziv. Za ISDN preko jednog kanala na 64kb/s biće ti naplaćeno 15 impulsa. Kada koristiš oba kanala imaćeš 128 kb/s i biće ti naplaćeno 30 impulsa. Iz ovoga vidi šta ti se više isplati!
Razlika je u pretplati koja je za ISDN oko 250 din, dok je za POTS 48 din (uključeno i 150 besplatnih impulsa), ali ove razlike su veštačke i ja mislim da su na duže neodržive.