[ Dragan @ 15.10.2002. 09:34 ] @
Pozdrav svima!

Hteo sam da proverim nesto sa iskusnijima od mene...
OS je: HP-UX B.11.00 A 9000/879

Na njoj je instaliran GNU C 3.0.2 (nisam ga ja instalirao) iz source-a. Meni je zatrebao C++, pa sam to odradio prema upustvima za libstdc++...
Imam dve primedbe (koje su verovatno u vezi jedna sa drugom):
1. Kompajliranje traje dugo
2. Izvrsni fajl za hello world je oko 450Kb

Sad ja pretpostavljam da je staticki ulinkovano gomila stvari, ali kada sam prebacio taj executable na drugu masinu koja isto im GNU ali nije instaliran C++, ne radi...
Jel to znaci da nije bas sve sto treba ulinkovao?

Zanima me kakva su vasa iskustva...

Dragan Gajic
[ MoHicAn @ 23.10.2002. 00:58 ] @
Hm krajnje cudno .... Nisam nikad tradio na hp-ux-u al ne bi trebalo hello world da bude tolko to je nenormalno.
I hello world ne koristi nikakve biblioteke.

Probaj da uradis strip -s ime_binary-ja pa onda javi kolki je.
[ Dragan @ 23.10.2002. 17:01 ] @
Probao sam strip i smanji ga za nekih 25%, znaci sa 450Kb na 320Kb. Kada sam probao samo kompajliranje (znaci bez linkovanja) objektni fajl je oko 30Kb.

Linker (ld) je HP-ov, verovatno je tu problem, ili ja nisam dobro instalirao C++...Kazem ja nisam instalirao GNU alate na tu masinu, samo sam pokusao da dodam C++. Treba od nedelje da stigne jedna clean masina pa cu na nju verovatno instalirati sve od nule, pa cu videti da li ce nesto da se promeni.
[ Jovan Marjanovic @ 04.11.2002. 11:52 ] @
Naj bolji nacin da se instaliraju GNU alati na HP-UX je da se koriste .sd paketi koji se mogu naci na par mesta an webu.
Inace, HP-UX nije bas preterano GNU friendly. Naj bolje je da se koriste native kompajleri, koji nazalost moraju da se kupe.
[ Vanja Petreski @ 04.11.2002. 13:05 ] @
*najbolje
[ Dragan @ 04.11.2002. 18:19 ] @
Citat:
Jovan Marjanovic:
Naj bolji nacin da se instaliraju GNU alati na HP-UX je da se koriste .sd paketi koji se mogu naci na par mesta an webu.
Inace, HP-UX nije bas preterano GNU friendly. Naj bolje je da se koriste native kompajleri, koji nazalost moraju da se kupe.


Da nasao sam na netu dosta toga, mislim da je linker najveci problem. Ja prakticno nemam izbora jer ovde nemam HP-UX nego razvoj radim na Linux-u GCC 2.96, pa onda prekompajliram na ciljnoj masini. Za stvari koje najvise radim (ESQL/C za Informix) funkcionise odlicno. Sada trebam da radim nesto drugo, sto nema veze sa bazama a najlakse se radi u C++ pa mi je to motivacija...

Kazi mi molim te kakva su ti iskustva sa *.depot instalacijama koje se mogu skinuti sa devresource.hp.com? Ja sam instalirao par alata, tar, joe, gawk i rade OK. Instalirao sam i perl ali je posle bilo muke sa nekim modulima, tako da sam morao da ga build-am staticki iz source-a.
[ Jovan Marjanovic @ 09.01.2003. 16:21 ] @
Ja nikad nisam imao problema sa sd paketima. Sve sam iz njih instalirao. A sto se tice linkera, zasto ne probas da koristis c++ kao linker ? koliko se secam gcc moze to da odradi sasvim fino. HP-UX-ov ld koji se nalazi na /bin/ld se koristi samo za relinkanje kernela. nemoj da ga koristis nizasta drugo.
[ leka @ 15.05.2003. 03:22 ] @
Baš čudno da veliki majstori kuhinje nisu odmah ukazali na srž problema (ili ja grešim)... Naime, poznata je stvar da je kompajliranje STL+obrada_izuzetaka koda mukotrpan posao koji sa starim GCC verzijama može da traje duuugo!
Ako neko ima stari GCC nek sam proveri bilo gde, na bilo kojem OS-u, napišite prost neki programčić koji koristi STL i izuzetke i videćete koliko će veličina izvršnog fajla (do 40% čak!) da poraste i koliko će samo kompajliranje da se produži...
GCC 3.x (ne sećam se tačno verzije gde je to sređeno, možda čak neka 2.9.x...) je nadamo se rešio ove probleme, dok drugi kompajleri i dalje koliko sam (ne)upućen muče muku. Neki su našli rešenje problema neki nažalost još ne. :)